Właściwości lecznicze liści i korzeni tarniny
Tarninę wykorzystujemy głównie kiedy pojawią się owoce. Okazuje się, że jej kłącza mają znakomity wpływa na nasz organizm.
Popularna nazwa tarniny to kłująca śliwka, w pełni odzwierciedlająca wygląd i cechy charakterystyczne rośliny. Ciernisty krzew może osiągnąć wysokość 1,5-3 m, a drzewa – 8 m.
Rośnie w postaci gęstych zarośli z wieloma podstawowymi potomstwem. Pędy, silnie rozgałęziające się od korzenia, są mocne i pokryte ciemnobrązową korą i cierniami.
Właściwości kory i korzeni rośliny tarniny
Skład chemiczny jagód tarniny może się różnić w zależności od regionu wzrostu. Dobroczynne właściwości skrętu wynikają z zawartości następujących głównych składników:
- aminokwasy 2,5% (jabłko itp.);
- garbniki i substancje aromatyczne;
- przydatne pierwiastki (żelazo, wapń, potas, fosfor, jod, mangan, cynk itp.);
- pektyna, karoten;
- cukry owocowe i glukoza (do 8,8%);
- witaminy A, B1, B2, C, PP;
- oleje tłuszczowe (linolowy, oleinowy, stearynowy).
Do celów leczniczych wykorzystuje się nie tylko jagody kolczaste, ale także kwiaty, liście, korzenie i gałęzie. Zielona masa rośliny zawiera dużą ilość witaminy C, flawonoidów, antocyjanów i kwasów fenolokarboksylowych. Korzenie zawierają garbniki. Owoce można spożywać świeże, suszone, przygotowywać z nich dżemy, konfitury i soki.’
Korzyści wynikające z kory
- wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych, co pomaga obniżyć ciśnienie i poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia;
- zmniejsza drażliwość i normalizuje sen;
- działa ściągająco na żołądek, sprzyja usuwaniu toksyn, poprawia perystaltykę jelit, tworząc korzystną mikroflorę;
- pomaga schudnąć poprzez specjalną dietę;
- stosowany w leczeniu chorób wątroby i nerek;
- zwiększa odporność organizmu;
- stosowany w zapobieganiu zapaleniu gruczołu krokowego;
- łagodzi ból podczas menstruacji;
- świeże jagody pomagają kobietom w ciąży przezwyciężyć ataki nudności i objawy zatrucia.
Co można zrobić z korzeni ?
PRZPIS NA ODWAR Z TARNINY KORZENI
Odwar z korzenia ma działanie przeciwgorączkowe, pomaga przyspieszyć powrót do zdrowia po przeziębieniach, służy do irygacji i leczenia kobiecych chorób zapalnych. Przygotowuje się go z suszonych korzeni (5 g), które należy zalać wrzącą wodą (250 ml) i gotować przez 30 minut. Następnie bulion należy schłodzić przez 3 godziny i przefiltrować. Pij ¼ szklanki trzy razy dziennie.