Właściwości lecznicze i przeciwskazania feijoa

Artykuł informuje o niesamowitych właściwościach rośliny tropikalnej – feijoa, jej wyjątkowych właściwościach leczniczych oraz szerokim spektrum zastosowań w szerokim zakresie schorzeń. Można również zapoznać się z wykorzystaniem egzotycznych owoców w kosmetologii – wykorzystanie miąższu owocowego w maseczkach do twarzy. Uwagę zwracają również receptury leków leczniczych i profilaktycznych, które bazują na egzotycznym owocu, a także szereg przeciwwskazań do ich stosowania.

SKŁAD CHEMICZNY

Skład chemiczny jagód zniechęca do ilościowej zawartości pierwiastków i zawiera:

  • węglowodany – 13,0 g;
  • cukry – 8,0 g;
  • białka – 1,0 g;
  • tłuszcz – 0,6 g.

Pod zieloną skórką egzotycznego owocu kryje się cały arsenał substancji przydatnych dla organizmu człowieka oraz najbogatszy kompleks witaminowo-mineralny – magnez, fosfor, żelazo, potas, pełen kompleks witamin z grupy B, witamin z grupy PP, pektyn, askorbinowy, foliowy, jabłkowy i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Owoc zawiera rekordową ilość szybko przyswajalnego przez organizm jodu oraz znaczną dawkę cynku. Skórka owocu zawiera substancje biologicznie czynne, kahetyny i związki fenolowe. Ponadto owoc ma bardzo niską kaloryczność, tylko 49 kcal/100 g.

PRZYDATNE WŁAŚCIWOŚCI FEIJOA

  • Usprawnia proces trawienia.
  • Pomaga zmniejszyć apetyt.
  • Cierpkość smaku owocu wskazuje na zawartość w nim przeciwutleniaczy.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Zapobiega tworzeniu się blaszek cholesterolowych w naczyniach.
  • Stymuluje pracę mięśnia sercowego.
  • Zmniejsza ciśnienie.
  • Pomaga oczyścić krew.
  • Stymuluje procesy metaboliczne.
  • Wspomaga utratę wagi, spalanie tłuszczu i utratę wagi.

ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE TRADYCYJNEJ

Cenne walory tropikalnego owocu są nieodzowne dla kobiet, a dobroczynne właściwości feijoa wykorzystywane są nie tylko do spożycia wewnętrznego, ale także zewnętrznego – do celów kosmetycznych. Od dawna wiadomo, że regularne spożywanie  w żywności spowalnia procesy starzenia, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci oraz łagodzi trądzik i przebarwienia poporodowe. Te właściwości zostały wykorzystane przez kosmetologów do opracowania różnych masek do twarzy i ciała:

  • Uniwersalny . Poprawia ogólny koloryt skóry. Zmiel feijoa w maseczce, weź 2 łyżki. l., wymieszaj z dwoma białkami jaj i 2 łyżeczkami. miód pszczeli. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i nałóż na oczyszczoną skórę na nie więcej niż kwadrans, następnie spłucz letnią wodą.
  • Przeciw starzeniu. Przygotuj puree z owoców. Wymieszaj 2 łyżki. l. puree z 1 łyżeczką. miód i 1 łyżeczka. olej roślinny. Dokładnie wmasuj i nałóż na czystą skórę na kwadrans.
  • Dla skóry tłustej . Zmiel dojrzały owoc na kleik, wymieszaj z ½ łyżeczki. skrobia i 2-3 krople soku z cytryny. Nałóż maskę na 15 minut, następnie spłucz zimną wodą.
  • Dla skóry suchej . Weź 2 łyżki. l. kleik z feijoa i tłustego twarogu, dokładnie wymieszaj z 1 łyżką. l. 20% śmietany i ubić na śmietanę. Nałożyć na oczyszczoną twarz. Trzymaj przez 15 minut, spłucz ciepłą, a następnie zimną bieżącą wodą.
  • PRZEPISY UZDROWICIELI

    • Z dysfunkcjami tarczycy . Zmiel dwa małe owoce za pomocą blendera. Dodaj równą ilość cukru. Zjedz surowy krem rano na pusty żołądek, 1 łyżka. l. i powstrzymaj się od jedzenia i picia przez pół godziny. Kuracja trwa 10 dni, po czym następuje tygodniowa przerwa i powtórzenie kuracji.
    • Aby wspierać odporność i zapobiegać powstawaniu wola. Dojrzałe owoce umieść w szklanym słoju i dopełnij miodem pszczelim do samej góry. Połóż w ciemnym miejscu przez dwa tygodnie i odcedź powstały sok. Ponownie wlej pozostałe owoce do słoika z miodem. Operację przeprowadza się 3-4 razy, aż feijoa całkowicie wyschną i pomarszczą się. Odsączony płyn służy do robienia napojów, a suszone owoce są pobierane 1 szt. trzy razy dziennie.
    • Nalewka przeciw wirusom i bakteriom. Umyj 0,5 kg dojrzałych owoców, usuń szypułki, pokrój w plastry średniej grubości i umieść (bez dociskania i luźno) w szklanym słoju z pokrywką. Zawartość słoika zalać 500-600 ml wódki tak, aby alkohol pokrył kawałki. Nalegać w ciemnym miejscu przez 14 dni, przecedzić, wlać do butelek z ciemnego szkła
    • Z chorobami układu krążenia . Sok z owoców wycisnąć w dowolny sposób, rozcieńczyć zimną przegotowaną wodą w równych proporcjach i wypić rano 50 ml produktu na czczo. Doskonale normalizuje ciśnienie.
    • Do zapobiegania miażdżycy. Zmiel 650 g feijoa i dużą pomarańczę za pomocą blendera, nie usuwając skórki. Powstałą zawiesinę zalać 1 kg cukru pudru, rozpalić duży ogień. Po ugotowaniu wyjąć, ostudzić i przechowywać w lodówce. Weź rano na pusty żołądek 1 łyżka. l., do końca przygotowanego produktu.

 

PRZECIWWSKAZANIA DO STOSOWANIA

Pomimo szerokiej gamy użytecznych właściwości, feijoa ma również przeciwwskazania:

  • Nadmiar jodu w organizmie.
  • Cukrzyca.
  • Wiek dzieci do jednego roku.
  • Podczas ciąży i laktacji.

Niedojrzałe feijoa powoduje zatrucie pokarmowe

 

POMOCNE WSKAZÓWKI

Kompresy . Kora i liście rośliny mają właściwości dezynfekujące, antyseptyczne i lecznicze. Są gotowane na parze i nakładane na zainfekowane rany jako kompres.

Odwary. Odwary sporządza się z młodych liści feijoa i stosuje przy chorobach zębów – przyzębia i krwawiących dziąseł. Odwar z liści jest doskonałym środkiem przeciwbólowym, doskonale łagodzi ból zęba.

Skórka owocowa . Stosowana w kuchni jako środek aromatyzujący. A do herbaty dodaje się suchą mieloną skórkę z owoców.
Kwiaty. Ta część rośliny jest również jadalna. Płatki kwiatów dodaje się do sałatek i dekoruje różne potrawy.

Możesz również polubić…