Właściwości lecznicze gałązek dzikiej gruszy

Dzika gruszka (leśna) – odmiana gruszy pospolitej. Drzewo o wysokości do 15 metrów z gęstą koroną, cykl życia wynosi około 180 lat. Owoce w 8 roku wzrostu. Nie tylko owoce, ale także kora i liście mają właściwości lecznicze. W kuchni są używane do gotowania, kompotu, dżemu, wina, napoju owocowego. Używane świeże lub suszone. Stosowany w medycynie alternatywnej do sporządzania nalewek i wywarów.

Właściwości lecznicze dzikiej gruszy

Skład owoców, gałęzi i liści dzikiego przedstawiciela gatunku obejmuje dużą liczbę substancji czynnych przydatnych dla ludzkiego organizmu:

  • błonnik pokarmowy (błonnik);
  • związki azotu;
  • skrobia;
  • flawonoidy;
  • kompleks witamin C, B1, E, A;
  • minerały: potas, wapń, żelazo, cynk, magnez;
  • garbniki;
  • aminokwasy: jabłkowy, kawowy, askorbinowy, mleko;
  • białka;
  • cukier.

Dzika gruszka ma szerokie zastosowanie w medycynie ludowej.

Lecznicze właściwości gałęzi dzikiej gruszy

Ze względu na swój skład gałęzie dzikiej gruszy mają działanie lecznicze w wielu chorobach. Odwary i nalewki stosuje się w następujących celach:

  1. Aby poprawić tworzenie krwi.
  2. Jako środek moczopędny. Potas, zawarty w składzie gałęzi, usuwa nadmiar płynów z organizmu, przyczynia się do normalizacji ciśnienia krwi i poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
  3. Dla złagodzenia biegunki. Tanina zawarta w pędach działa ściągająco.
  4. Jako środek przeciwbakteryjny w patologii nerek, pęcherza moczowego.
  5. Aby normalizować mikroflorę w jelicie. Błonnik stymuluje proces trawienia, a arbutyna odbudowuje mikroflorę.

Gałęzie dzikiej gruszy oczyszczają organizm, usuwają toksyny i toksyny. Służy do eliminacji promieniowania w tkance kostnej. Odwary są wskazane przy cukrzycy.

Lecznicze właściwości liści

Do celów leczniczych wykorzystuje się młode liście gruszy, zawierają one wysokie stężenie substancji przeciwgrzybiczych i przeciwutleniających. Sproszkowane liście służą do sporządzenia naparu lub wywaru. Stosowany w leczeniu:

  • grzybica stóp, paznokcie;
  • zapalenie skóry w różnych lokalizacjach;
  • nadmierne pocenie się (proszek).

Przeciwutleniacze w liściach normalizują reakcje oksydacyjne, eliminują wolne rodniki, wspomagają regenerację komórek i spowalniają proces starzenia.

Rada! Przyjmowanie środków na bazie liści dzikiej gruszy polecane jest osobom starszym.

Przyjmowanie wywarów doustnie pomaga złagodzić stany zapalne stawów, żołądka, poprawia stan zespołu jelita drażliwego.

Korzyści z owoców

Owoce dzikiej gruszy zawierają wysokie stężenie substancji aktywnych. Mają następujące właściwości:

  • przeciwmiażdżycowe;
  • moczopędny;
  • przeciwbakteryjny;
  • środki ściągające;
  • oczyszczanie;
  • wzmocnienie naczyń.

Owoce są stosowane w leczeniu:

  • zapalenie pęcherza;
  • otyłość;
  • zapalenie gruczołu krokowego;
  • biegunka;
  • miażdżyca;
  • przeziębienia i kaszel.

Odwary owocowe są pobierane w celu obniżenia temperatury w chorobach zakaźnych. Dzięki moczopędnym właściwościom owocu usuwane są kamienie z nerek i układu moczowego. Mężczyznom powyżej 45 roku życia zaleca się picie wywaru z dziczyzny w profilaktyce i leczeniu zapalenia gruczołu krokowego.

Owoce dzikiego drzewa są wymagane w diecie bez soli na zapalenie nerek, patologie sercowo-naczyniowe. Polecany przy zatruciach, dobrze usuwa toksyny z zatruć pokarmowych i chemicznych. Szeroko stosowane przy anemii żelazo w składzie podnosi poziom hemoglobiny.

Zbieranie i przygotowywanie surowców

Dzika gruszka zaczyna kwitnąć pod koniec kwietnia, owoce osiągają dojrzałość biologiczną do połowy września. Jest to czas zbiorów do celów leczniczych i kulinarnych. Istnieje kilka sposobów zbierania dzikiej gruszki: ręcznie, przez przewrócenie lub potrząsanie. Wcześniej zaleca się ułożenie tkaniny pod koroną.

Pierwsza metoda jest najbardziej akceptowalna, owoce trwają dłużej. Po wstrząśnięciu owoc uderza o ziemię, dzięki czemu czas przechowywania znacznie się skraca.

Kolejnym krokiem jest sortowanie owoców. Konieczne jest usunięcie fragmentów suchych gałęzi, liści, uszkodzonych lub zgniłych gruszek. Smak dojrzałych owoców gruszki jest kwaśno-gorzki. Pozostawia się je na pastwę losu. Po chwili nabierają jasnobrązowego koloru, stają się soczyste, znika gorycz. Takie dzikie owoce są używane do przygotowywania napojów owocowych i spożywania świeżych. Minusem jest krótki termin przydatności do spożycia.

Ważne! Liście gruszy zbiera się wiosną, gałęzie późnym latem lub początkiem września.

Liście suszy się w dobrze wentylowanym miejscu, nie w bezpośrednim świetle słonecznym. Przeciwnie, gałęzie są suszone na słońcu, wstępnie cięte na kawałki po około 10 cm.

Zastosowanie w medycynie tradycyjnej

W medycynie alternatywnej wykorzystuje się owoce, gałęzie i liście drzewa. Podczas kaszlu o charakterze nieżytowym tradycyjna medycyna zaleca picie wywaru z suszonych owoców dzikiej gruszki. Pomaga przy obrzękach. Odwar z gałązek łagodzi biegunkę. Przepisy ludowe:

  1. W przypadku osteochondrozy przygotowuje się wywar z 5 gałęzi gruszy o długości 10 cm, zalewa surowce 1 litrem wody, gotuje przez 30 minut na małym ogniu. Wyjmij z pieca, zawiń, nalegaj 6 godzin. To jest codzienna norma, jest podzielona na równe części, piją w ciągu dnia. Przebieg leczenia wynosi 1 miesiąc.
  2. Leczenie zapalenia gruczołu krokowego odbywa się za pomocą suchych suszonych liści. Szklankę liści wlewa się wrzącą wodą (0,5 l), nalega na 6 godzin, filtruje, pije 3 razy dziennie po posiłkach.
  3. Aby znormalizować funkcję przewodu pokarmowego, przygotowuje się napar z 0,5 szklanki liści i tej samej liczby drobno posiekanych gałęzi. Wlać mieszaninę 0,5 litra wody, gotować przez 20 minut. Zawiń, nalegaj 12 godzin, przefiltruj. Odwar lepiej przygotować wieczorem, rano otrzymasz dzienną dawkę środka. Jest podzielony na trzy dawki, wypić 30 minut przed posiłkiem. Dla układu pokarmowego przydatny jest wywar z suszonych owoców, który przyjmuje się rano na pusty żołądek (200 g).
  4. W przypadku suchej egzemy balsamy z suchych liści gruszy pomagają złagodzić stany zapalne i przyspieszyć regenerację tkanki skórnej. Aby przygotować produkt, weź szklankę surowców, umieść w termosie, zalej 1 litrem wrzącej wody, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie bulion jest filtrowany, zwilżany czystą szmatką, nakładany na dotknięty obszar, mocowany bandażem lub plastrem. Po wyschnięciu zdejmij serwetkę. Procedurę przeprowadza się co najmniej 5 razy dziennie.
  5. Balsamy na bazie liści gruszy stosowane są przy wszelkiego rodzaju stanach zapalnych skóry.

Przeciwwskazania do dzikiej gruszy

Pomimo tego, że dzika gruszka ma właściwości lecznicze, istnieje szereg przeciwwskazań do jej stosowania. Leczenie nie jest zalecane w następujących przypadkach:

  • z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego;
  • ostra postać zapalenia żołądka;
  • wrzód żołądka.

Nie zaleca się jedzenia gruszek na czczo, a także picia wody po jedzeniu, ponieważ płyn wywołuje fermentację. Gruszka jest trawiona długo iz trudem, dlatego nie należy spożywać równolegle potraw mięsnych. Nie możesz jeść niedojrzałych owoców.

Wniosek

Dzika gruszka zawiera dużą ilość witamin, pierwiastków śladowych i minerałów. Stosowany jest w medycynie alternatywnej jako środek przeciwzapalny, przeciwgrzybiczy, przeciwbakteryjny. Owoce nadają się do zbioru zimowego.

Możesz również polubić…