UZDROWICIELSKA LIPA & RECEPTURY
Kwiaty lipy są nie tylko piękne i pachnące, ale są szeroko stosowane w medycynie ludowej, jako środek leczniczy. Drzewo to rośnie głównie jako roślina ozdobna w parkach, w ogrodach, w lasach.
Bardzo piękna lipa w czasie kwitnienia rozsiewa oszałamiający zapach w powietrzu, który jest po prostu cudowny, delikatny, lekko słodki, kwitnienie trwa około 15 dni. Wysokość lipy może dochodzić do 15m. Ma potężny pień oraz szeroką i rozgałęzioną koronę.
Lipa jest królową lata, uzdrowicielką i towarzyszką piękna. Jej właściwości kojące znane są od czasów starożytnych, polegają na usuwaniu stanów zapalnych, leczy przeziębienia i zbija gorączkę.
W Europie Wschodniej dziewczęta i kobiety stosowały odwary i nalewki z kwiatów i liści tej rośliny do domowej pielęgnacji włosów, paznokci i skóry. Niemowlęta były kąpane w naparze z lipy, aby utrzymać ich skórę w dobrej kondycji. Szerokie zastosowanie zioło zawdzięcza swojemu bogatemu składowi.
Kwiaty lipy zawierają witaminy, olejki eteryczne, makro i mikroelementy, substancje gorzkie, glukozę, sacharozę i garbniki. W medycynie ludowej z kwiatów lipy przygotowuje się smaczną i pożyteczną herbatę.
Lipa stosowana jest jako środek moczopędny, wykrztuśny, przeciwzapalny, wzmacniający, napotny, uspokajający.
Zaparzone kwiaty lipy, jak zwykła herbata, smakuje bardzo przyjemnie, ma delikatny zapach i złocisty kolor.
Można przygotować odwar z kwiatów lipy, 2 łyżki stołowe zmiażdżonych kwiatów, 0,5 litra wody, gotować przez 10 minut, przecedzić i wypić.
Pić gorące przy kaszlu przy przeziębieniu, przy gorączce, przy bólach głowy, można też stosować nalewkę z kwiatów lipy i stosować jako balsamy na obrzęki, wrzody, hemoroidy lub do płukania jamy ustnej przy zapaleniu jamy ustnej, anginie, zapaleniu krtani.
Odwar z kwiatów lipy można dodać do wanny i wziąć kąpiel, taka kąpiel jest bardzo dobra relaksująca i uspokajająca.
Kwiaty lipy są wykorzystywane do celów kosmetycznych, trzeba zaparzyć kwiaty, wystudzonym naparem przecieramy twarz, napar usuwa stany zapalne skóry, dobrze jest przetrzeć tłustą skórę, jak również umyć twarz.
Napar można przygotować w następujący sposób, na 0,5 szklanki wrzącej wody 2 łyżki pokruszonych kwiatów lipy, zalać kwiaty wrzątkiem i zaparzyć. Możesz użyć tego odwaru do płukania włosów po umyciu głowy w przypadku wypadania włosów.
Kwiaty lipy zbierane są w okresie jej kwitnienia, przy suchej pogodzie pod koniec czerwca i w lipcu.
Przy odpowiednim przechowywaniu kwiaty lipy nie tracą swoich właściwości przez 2 lata.
.
WAŻNE:
Kwiaty wraz z otaczającymi je liśćmi zaleca się zbierać w miejscach czystych ekologicznie – poza miastem, gdzie nie ma dużych dróg i zakładów przemysłowych.
Zbieraj tylko dobre kwiatostany lipy. Najlepszym sposobem na zbieranie kwiatów lipy jest zrywanie ich w czasie pełnego rozkwitu. Suszenie kwiatów wymaga suszenia na powietrzu w cieniu lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Przechowywać kwiaty najlepiej lipy w bawełnianych torbach w wentylowanym pomieszczeniu. Średni kilogram świeżych kwiatów lipy, suszone, dostać gramów 300 kwiatów lipy.
Kwiaty lipy są doskonałą rośliną miododajną. Miód lipowy jest uważany za jedną z najlepszych i najbardziej pożytecznych odmian miodu. Kiedy lipa kwitnie, brzęczenie pszczół wokół drzewa trwa od wczesnego ranka do późnego popołudnia. Miód lipowy jest również bardzo smaczny, jest pachnący, aromatyczny, ma klarowny żółty kolor i przyjemny smak.
W medycynie ludowej miód lipowy stosowany jest jako środek na przeziębienia. Miód lipowy ma również właściwości łagodzące. Dodawać do ciepłego mleka, herbaty.
Kwiaty lipy stosować w kosmetologii, produkcji mydła, farmaceutyków. Natura daje nam ogromną ilość pięknych ziół leczniczych, roślin, kwiatów, drzew. W tym pachnące, piękne i tak użyteczne kwiaty lipy.
🔷 Jak lipa wpływa na serce?
.
Odwar z lipy rozrzedza krew i ma działanie tonizujące na naczynia krwionośne, a więc ogólnie wspomaga pracę serca. Należy jednak pamiętać, że roślina ta jest nadal rośliną leczniczą, preparaty na jej bazie stosuje się tylko w ramach wskazań.
Niesystematyczne lub nadmierne picie herbaty lipowej lub odwaru może powodować arytmię, tachykardię, pewien wzrost ciśnienia krwi, inne problemy w układzie sercowo-naczyniowym.
.
🔷 Czy lipa nie jest szkodliwa dla żołądka?
.
Odwar lub herbata z lipy mogą być pomocne w leczeniu zaparć, ospałych jelit, biegunki. Ale bogaty w olejki eteryczne i kwasy organiczne, roślina nie jest zalecane do spożycia doustnie w przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka i choroby wrzodowej. Zwiększając wydzielanie soku żołądkowego, lipa może nasilać chorobę.
.
🔷 Lipa – korzyści i szkody dla kobiet, dzieci
.
Napoje z tą rośliną leczniczą przyczyniają się do poprawy zdrowia kobiet. Zalecane są do picia przy bolesnym miesiączkowaniu, zaburzeniach cyklu miesiączkowego, w okresie przed menopauzalnym i menopauzalnym.
Ponadto uważa się, że limonka jest w stanie wpłynąć na kobiece libido. Istnieje przekonanie, że jego odwar przyczynia się do harmonizacji stosunków seksualnych między małżonkami.
.
🔷 Odwar z lipy na odchudzanie:
.
Aktywizując procesy metaboliczne w organizmie, usuwając z niego nadmiar wody, oczyszczając jelita, lipa wspomaga odchudzanie. Ale musisz zrozumieć, że dodatkowe kilogramy odejdą tylko wtedy, gdy połączysz przyjmowanie lipy z odpowiednią dietą i ćwiczeniami.
.
RECEPTUTA:
Odwar z kwiatu lipy na odchudzanie:
Składniki:
Kwiat lipy – 5 łyżek stołowych, woda – 250 ml
Kwiat lipy uciera się w moździerzu i zalewa szklanką parnego wrzątku, a następnie dusi w kąpieli wodnej przez 30 minut. Przecedzony odwar pije się przed posiłkiem. Dawka jednorazowa – 5 łyżek stołowych lub 1/3 szklanki.
.
🔷 Odwar z lipy na przeziębienie.
.
Przy przeziębieniu zaleca się przyjmowanie wywaru z lipy równolegle z leczeniem farmakologicznym, a właściwości oddziaływania na chorobę z kilku stron jednocześnie:
1. zabija wirusy i bakterie
2. wzmacnia system immunologiczny
3. ma miejscowe działanie przeciwzapalne, gdy jest stosowany jako płukanka do gardła lub nosa.
4. obniża gorączkę
5. rozrzedza i wypłukuje flegmę, co ułatwia jej wydalenie
.
🔷 RECEPTURA na Środek do płukania gardła
.
Składniki:
kwiat lipy – 3 łyżki stołowe; woda – 500 ml.
Kwiaty lipy zalewa się wrzącą wodą, odstawia w ciemne miejsce na 30 minut do wystygnięcia. Odwarem płukać gardło pięć razy dziennie, aż do ustąpienia objawów przeziębienia.
.
🔷 RECEPTURA na Środek wykrztuśny:
.
Składniki: kwiat lipy – 3 łyżki stołowe, liście tymianku – 2 łyżki stołowe, woda – 500 ml.
Lipę i tymianek zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Odwar z ziela pije się trzy razy dziennie po posiłku po 2-3 łyżki stołowe. Preparat ten nie powinien być przechowywany dłużej niż 36 godzin.
.
🔷 RECEPTURA na infekcje
Odwar z lipy dla zapobiegania SARS i grypie dla dzieci i kobiet w ciąży
Składniki: kwiat lipy – 5 łyżek stołowych, woda – 250 ml.
Lipę gotuje się na małym ogniu, chłodzi 30 minut i przecedza. Kobiety w ciąży piją codziennie na czczo dwie łyżki stołowe odwaru, a dzieci – jedną łyżkę stołową.
.
🔷 Odwar z lipy na włosy:
.
Odwarem z lipy można płukać absolutnie wszystkie rodzaje włosów. Przyspiesza ich wzrost, eliminuje przetłuszczanie się, pomaga pozbyć się łupieżu i łojotokowego zapalenia skóry.
.
🔷 RECEPTURA na Płukankę do włosów
.
Składniki: 8 łyżek stołowych suszonych kwiatów lipy, 500 ml wrzącej wody.
W emaliowanym garnku doprowadzić wodę do wrzenia, wsypać do niej lipę, gotować jeszcze przez kwadrans. Ostudzony i przecedzony odwar można stosować do płukania włosów po każdym myciu.
🔷 Odwar z lipy na twarz:
.
W domowej kosmetologii odwar z lipy stosowany jest do normalizacji pracy podskórnych gruczołów łojowych, oczyszczania skóry twarzy i przywrócenia jej normalnego kolorytu, pozbycia się trądziku i innych wysypek. Kwiat lipy jest również składnikiem maseczek odżywczych i maseczek do cery tłustej.
.
🔷 RECEPTURA na Lód limonkowo lipowy dla tłustej skóry skóry.
Składniki:
Limonka – 5 łyżek stołowych, woda mineralna – 300 ml, kwiat lipy – 8 łyżek suszonych kwiatów.
Kwiat lipy zaparzyć woda mineralną doprowadzoną do temperatury 90 C, odstawić do ostygnięcia. Wywar przecedzić i przelać do foremek na lód. Włożyć do zamrażarki w celu zamrożenia. Dwa razy dziennie delikatnie przecieramy skórę twarzy.
WAŻNE:
Lód nie powinien stykać się z jednym obszarem skóry dłużej niż 5 sekund.
.
🔷 RECEPTURA na Odżywczy krem lipowy
.
Składniki:
kwiat lipy – 8 łyżek stołowych,
lanolina – 4 łyżki stołowe,
olejek migdałowy – 3 łyżki stołowe,
wrzątek – 1/3 szklanki wody.
Kwiat lipy zaparzamy w 1/3 szklanki wody. Za pomocą miksera ubijamy lanolinę, olej migdałowy, w trakcie dodawać kroplami napar lipowy. Stosować dwa razy dziennie. Przechowywać w lodówce.
.
🔷 Odwar z lipy i lipy
.
Lipa jest niedrogim i wszechstronnym środkiem leczniczym. Na forach poświęconych medycynie ludowej i kosmetologii wiele osób dyskutuje o osobliwościach przygotowania i stosowania wywaru z lipy.
Można tam również przeczytać różne przepisy na niekonwencjonalne leki z lipą, które można stosować przy przeziębieniach i grypie, chorobach przewodu pokarmowego, układu moczowo-płciowego, sercowo-naczyniowego i nerwowego, a także przy otyłości. Przekonać się o ich skuteczności można na podstawie własnego doświadczenia.
.
🔷 KONFITURA Z KWIATÓW LIPY.
.
Taki deser sam w sobie jest aromatyczny i przyjemny w smaku, a dodatkowo doskonale uzupełnia herbatę i nadaje jej użyteczne właściwości.
.
Co będzie potrzebne:
.
1. kwiaty lipy – 1 kg,
2. cukier – 1 kg
3. woda – 400 g
4. kwas cytrynowy – 3 g,
.
Proces:
.
W kwiatach wyciąć łodygi, włożyć do durszlaka, przepłukać wodą, osączyć.
Przygotować syrop … do garnka wlać wodę, dodać cukier, podgrzać do wrzenia , gotować 5-7 minut, wsypać kwiaty.
Przykrywamy garnek pokrywką do czasu, aż kwiaty opadną na dno.
Kiedy kwiaty opadną, wstawiamy naczynie na ogień i gotujemy dżem , sprawdzając konsystencję.
Kiedy osiągniemy pożądaną gęstość, na koniec dodajemy kwasek cytrynowy. Napełnić słoiki konfiturą, zakręcić, i odwrócić.
.
🔷 MIÓD LIPOWY
Jak określić jakość miodu lipowego.
.
Miód ma ogromną liczbę odmian, miód lipowy jest uważany za jeden z najbardziej użytecznych. Wartość energetyczna 100 g tego produktu pszczelego wynosi około 310 kcal. Mimo to jest lekkostrawny i w rozsądnych ilościach nie odkłada się w talii i biodrach, gdyż zawiera mieszankę cukrów roślinnych – lewulozę, glukozę, fruktozę.
Cały koktajl dobroczynnych substancji (witaminy i minerały, enzymy i kwas foliowy, naturalne antybiotyki, mleczko pszczele itp.), czynią z niego swoiste panaceum na wiele chorób. Podczas odchudzania zaleca się zastąpienie cukru miodem lipowym.
Kupując miód lipowy, należy wybrać produkt wysokiej jakości.
.
Konieczne jest zwrócenie uwagi na:
KOLOR.
Świeży miód lipowy jest półprzezroczysty lub nieprzezroczysty, o barwie od białej do bursztynowej. Dwa do trzech miesięcy po zbiorze gęstnieje i ciemnieje.
DOJRZAŁOŚĆ
Jeśli miód jest dojrzały, spływa po ściankach naczynia pięknymi, szerokimi, lepkimi smugami. Jeżeli natomiast strumienie są cienkie i spływają bez zalegania, to znaczy, że w miodzie jest dużo wody. Dobry miód nie powinien też kapać z łyżki po odwróceniu jej do góry dnem.
PROPORCJA MASY DO OBJETOŚCI
W litrowym słoiku powinno zmieścić się prawie półtora kilograma miodu lipowego. Jego mniejsza ilość wskazuje również na nadmiar wody