Topinambur, przez lata zapomniany, wraca do łask- właściwości i przepisy

Topinambur to zdrowe warzywo, które smakuje jak słodkie ziemniaki. Historia pochodzenia karczocha jerozolimskiego rozpoczyna się w Ameryce Północnej, gdzie rośnie dziko. Już w XVII wieku miejscowe plemię Indian wykorzystywało rośliny okopowe jako żywność i wytwarzało z nich włókno do szycia odzieży. Roślinę nazwali „karczochem jerozolimskim”, czyli „słonecznym korzeniem”, skąd pochodzi jej nazwa.

Gruszka mielona – drugie imię rośliny – jest bezpretensjonalna. Roślina okopowa rośnie nawet na nieurodzajnej glebie przy słabym oświetleniu. Wilgoć i suchość też mu ​​nie przeszkadzają. Jednak pomimo całej swojej wybredności karczoch jerozolimski zawiera wiele substancji przydatnych dla ludzkiego organizmu.

Opis i cechy karczocha jerozolimskiego

Naukowa nazwa rośliny to „słonecznik bulwiasty”, jak wygląda jego pęd. Karczoch jerozolimski należy do rodziny astrowatych, rodzaju słoneczników. Nad ziemią widoczny jest jaskrawożółty kwiatostan, podobny do słonecznika, natomiast część jadalna – korzeń – znajduje się w glebie. Wygląd karczocha jerozolimskiego jest bardzo podobny do imbiru.

Smak surowego warzywa jest słodkawy, z nutami orzechowymi, przypominający rzepę lub kasztany, a po ugotowaniu przypomina słodką śmietankę, ale nie jest tak skrobiowy w konsystencji.

Istnieje wiele odmian karczocha jerozolimskiego, które różnią się między sobą wyglądem, wydajnością, wielkością bulw, wysokością kiełków, sezonem dojrzewania i innymi wskaźnikami.

Soczyste bulwy ważą średnio od 20 do 100 gramów, dobrze się przechowują i mogą być pysznym dodatkiem oraz zdrową podstawą diety. Skład bulw jest bardzo bogaty w przydatne składniki odżywcze.

Skład chemiczny pierwiastków śladowych i kaloryczność

Topinambur nasyca organizm ludzki węglowodanami, witaminami, błonnikiem pokarmowym i kwasami organicznymi, które mają pozytywny wpływ na przewód pokarmowy. Roślina okopowa jest bardzo sycąca ze względu na wysoką zawartość skrobi, ale jednocześnie niskokaloryczna, dzięki czemu z powodzeniem może stać się podstawą diety. Korzyści, jakie zawiera warzywo, są trudne do porównania z ilością kalorii, które zawiera.

Wartość odżywcza i KBJU 100 gram topinamburu – 62 kcal, 2,2 g białka, 0,05 g tłuszczu i 13 – węglowodanów. A indeks glikemiczny (IG) karczocha jerozolimskiego wynosi 32, czyli dwa razy mniej niż zawartość cukru.

Ponadto karczoch jerozolimski jest bogaty w niezbędne witaminy i minerały. Skład zmielonej gruszki:
– Witamina PP jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania żołądka, jelit, trzustki i wątroby;
— Beta-karoten pobudza mózg, poprawia uwagę i pamięć, chroni komórki skóry przed uszkodzeniami i przedwczesnym starzeniem, nawilża naskórek od wewnątrz;
– Kwas foliowy poprawia odporność, korzystnie wpływa na serce i naczynia krwionośne;
– Witamina E uelastycznia naczynia krwionośne i zapobiega powstawaniu blaszek cholesterolowych;
– Tiamina, czyli witamina B1, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i mięśniowego;
– Pirydoksyna, czyli witamina B6, poprawia pracę mózgu;
– Witamina A, czyli retinol, jest niezbędna dla zdrowia oczu i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego;
– Witamina C wpływa na syntezę kolagenu i odporność;
– Magnez jest potrzebny do przekazywania impulsów nerwowych i skurczów mięśni;
– Krzem zwiększa wytrzymałość kości;
– Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
– Żelazo jest potrzebne do nasycenia krwi tlenem;
– Mangan jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania gonad i tworzenia krwi.

Roślina okopowa zawiera również niezbędne aminokwasy: argininę, walinę, histydynę, lizynę, izoleucynę, metioninę, tryptofan, fenyloalaninę, które zapewniają prawidłową i niezakłóconą pracę wszystkich układów organizmu.

Arginina poprawia odporność i odżywia mięśnie, stymuluje syntezę hormonu wzrostu i zmniejsza procent tłuszczu podskórnego, walina poprawia koordynację tkanek mięśniowych i dostosowuje wrażliwość na ciepło i zimno, lizyna kontroluje rozkład tłuszczów i przekształca je w energię, izoleucyna reguluje poziom cukru, metionina poprawia nastrój i obniża poziom cholesterolu, tryptofan normalizuje sen i łagodzi uczucie zmęczenia, a fenyloalanina reguluje produkcję hormonów tarczycy.

Bulwa jest używana zarówno do celów spożywczych, leczniczych jak i kosmetycznych. Zastosowanie liści ogranicza się do leczniczych wywarów i płukanek do ciała i włosów. Trudno opisać, jak smakuje herbata z liści topinamburu, ponieważ są one prawie bez smaku – zwykle dla smaku dodaje się do nich miód.

Dania korzeniowe

Karczoch jerozolimski ma przyjemny kremowo-orzechowy smak, dzięki czemu można z łatwością ugotować z niego różne pierwsze i drugie dania. Roślinę okopową można przetwarzać w dowolny sposób: gotować, dusić, smażyć lub po prostu dodać do sałatki na surowo.

Warzywa smakują dobrze z jajkiem na twardo, kukurydzą i marchewką z puszki, kapustą kiszoną i jabłkiem, dlatego najczęściej produkty te wykorzystywane są jako składnik sałatki z karczochów jerozolimskich. Taka przystawka jest idealna na śniadanie lub podwieczorek – danie okazuje się niskokaloryczne, ale sycące, a surowa mielona gruszka zachowuje wszystkie swoje walory.

Możesz zrobić naleśniki z karczocha jerozolimskiego. Aby to zrobić, zetrzyj warzywo, dodaj mąkę i jajko, wszystko wymieszaj i usmaż mieszaninę na patelni w małych porcjach.

Z warzyw korzeniowych można również zrobić zupę puree. Bulwy należy pokroić i usmażyć z cebulą. Możesz wybrać warzywa według własnego uznania. Gotuj je razem z topinamburem przez 15 minut pod zamkniętą pokrywką, a następnie dodaj śmietanę i ubij masę blenderem. Danie okaże się mniej skrobiowe niż z ziemniakami, kremowe i delikatne.

Niezwykłą kawę można zrobić z glinianej gruszki. Aby to zrobić, warzywo musi zostać wysuszone – wyciśnij z nich cały sok, posiekaj i usmaż miąższ. Sucha mieszanka jest mielona w blenderze lub młynku do kawy, a następnie parzona jak zwykła kawa.

Bulwy nadają się również do robienia zapiekanek. Karczoch jerozolimski należy umyć, zetrzeć, ułożyć na blasze do pieczenia i zalać ubitą mieszanką jajek, kaszy manny i mleka. Zapiekankę należy trzymać w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 20-30 minut. Następnie można posypać świeżymi ziołami i dodać warzywa.

Kosmetyki z karczocha jerozolimskiego

Warzywo zawiera wiele korzystnych dla skóry pierwiastków, dlatego przygotowuje się z niego różne produkty do pielęgnacji twarzy.

Aby zrobić maskę na drobne zmarszczki, bulwy są mielone na tarce i mieszane z olejem lnianym. Mieszaninę należy trzymać na twarzy przez 15 minut. Po 10-15 takich zabiegach zauważysz, że skóra stanie się gładsza i bardziej elastyczna.

Jeśli okresowo przecierasz skórę sokiem z karczocha jerozolimskiego, trądzik i zaskórniki staną się zauważalnie mniejsze. Roślinę można również obrać, aby usunąć plamy starcze. W tym celu sok z bulw miesza się z olejkiem eterycznym z grejpfruta i solą morską. Masę należy równomiernie rozprowadzić na skórze masującymi ruchami, a następnie spłukać ciepłą wodą. Peeling taki można wykonać raz na dwa tygodnie.

Korzystne cechy

Dzięki unikalnemu składowi korzeń topinamburu jest bardzo przydatnym produktem, który regularnie spożywany może poprawić stan zdrowia człowieka: obniżyć ciśnienie krwi, normalizować poziom cukru we krwi i przywrócić mikroflorę jelitową. Z liści i kwiatów przygotowywane są wywary i herbaty, które piją w celach leczniczych.

 

Korzyści z bulw Korzyści z liści
Inulina z bulw obniża poziom cukru we krwi Herbata z liści karczocha jerozolimskiego poprawia pracę mózgu
Pierwiastki śladowe w bulwach obniżają ciśnienie krwi, pomagają w nadciśnieniu Liście topinamburu poprawiają przemianę materii i przyspieszają rozkład tłuszczów
Prebiotyki pomagają odtruwać wątrobę Liście pomagają przy zaparciach, błonnik w ich składzie poprawia pracę jelit.

Warzywo będzie doskonałym dodatkiem do diety osób z cukrzycą. Bulwy zawierają inulinę, naturalny analog insuliny. Ten prebiotyczny błonnik nie tylko obniża poziom cukru we krwi, ale także stymuluje wzrost bifidobakterii, co może poprawić metabolizm i odporność.

Topinambur jest bogaty w wolne węglowodany, błonnik pokarmowy i błonnik, dzięki czemu rośliny okopowe dobrze się nasycają, pomagają utrzymać uczucie sytości przez długi czas i obniżają poziom cholesterolu. Warzywo jest również bogate w potas, który reguluje ciśnienie krwi.

Ponadto gruszka ziemna jest silnym przeciwutleniaczem. Roślina oczyszcza organizm z soli metali ciężkich i toksyn.

Korzyści z karczocha jerozolimskiego dla zdrowia ludzkiego

Topinambur ma pozytywny wpływ na wszystkie układy organizmu, dzięki bogatej zawartości użytecznych składników odżywczych, minerałów i niezbędnych aminokwasów.

Rozpuszczalny w wodzie błonnik i błonnik pokarmowy w warzywach pomagają oczyścić wnętrze jelit, złagodzić zaparcia i obniżyć poziom cholesterolu. Korzystnie wpływa również na nerki – owoc zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych oraz poprawia wchłanianie składników odżywczych. Ponad 70% witamin jest wchłanianych z warzyw.

Ponadto roślina poprawia stan naczyń krwionośnych i skóry, obniża ciśnienie krwi, zapobiega rozwojowi nowotworów, powstrzymuje wymioty, chroni przed zgagą oraz pomaga organizmowi w walce z wirusami i infekcjami. Roślina okopowa jest w stanie zwiększyć poziom hemoglobiny i usunąć toksyny z organizmu.

Zamiast fruktozy, cukru znajdującego się w owocach i warzywach, karczoch jerozolimski zawiera fruktany. Oligosacharyd ten ma również właściwości słodzące, jednak badania w American Journal of Clinical Nutrition wykazały, że w przeciwieństwie do fruktozy nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy.

Dieta

Topinambur jest doskonałym partnerem w walce z nadwagą na jakiejkolwiek diecie innej niż keto, ponieważ zawartość BJU w nim nie odpowiada jego zasadzie. Liczne eksperymenty dowodzą, że regularne i długotrwałe stosowanie topinamburu przyspiesza metabolizm tłuszczów i węglowodanów.

Ponadto topinambur na długo zaspokaja głód i hamuje apetyt, co w połączeniu z prawidłowym odżywianiem przyczynia się do utraty wagi.

Dla żołądka

Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego gruszka mielona korzystnie wpływa na przewód pokarmowy. Równowaga kwasów w warzywach obniża kwasowość wydzieliny żołądkowej. Ponadto roślina normalizuje pracę trzustki i zmniejsza obciążenie wątroby.

Dla stawów i tkanek

Mielona gruszka zawiera niezbędny dla naszych organizmów minerał – krzem, dzięki któremu warzywo wzmacnia stawy i tkankę mięśniową, uelastycznia skórę.

Na odporność

Topinambur jest bogaty w witaminę C i przydatne kwasy, dzięki czemu roślina poprawia odporność. Roślina okopowa jest szczególnie przydatna podczas przeziębień – jesienią i wiosną.

Aby spowolnić starzenie

Warzywo zawiera przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się komórek. Dzięki temu topinambur poprawia kondycję skóry, paznokci i włosów, nasycając je przydatnymi substancjami przedłużającymi młodość.

Na cukrzycę

Ponieważ mielona gruszka zawiera inulinę, która energetyzuje komórki i zapobiega przeciążeniu glukozą, warzywo to będzie doskonałym dodatkiem do diety osób z cukrzycą typu 2.

Roślina obniża poziom cukru we krwi dzięki powolnemu wchłanianiu węglowodanów. Wynika to z wysokiej zawartości błonnika i błonnika pokarmowego w warzywach. Również w przypadku cukrzycy pogarsza się stan naczyń, pomoże w tym karczoch jerozolimski, wzmacniając ściany naczyń.

Podczas ciąży i karmienia piersią

Czy kobiety w ciąży mogą mieć tak niezwykły produkt jak karczoch jerozolimski? W czasie ciąży ważniejsze niż kiedykolwiek jest monitorowanie odżywiania i pozyskiwanie wszystkich niezbędnych składników odżywczych z pożywienia, aby dziecko rozwijało się prawidłowo i było zdrowe. Dlatego topinambur idealnie wpasuje się w dietę w ciąży. Nie należy go jednak spożywać na surowo, kobiety w ciąży mogą spożywać wyłącznie przetworzoną termicznie roślinę okopową.

Aminokwasy zawarte w warzywie pomogą dziecku budować mięśnie, dlatego zaleca się dodanie go do diety podczas karmienia piersią. Ponadto roślina okopowa chroni dziecko i matkę przed infekcjami dzięki właściwościom przeciwzapalnym i immunostymulującym.

Ponadto warzywo ma lekkie działanie przeczyszczające, dzięki czemu stanie się naturalnym zamiennikiem środków przeczyszczających dla kobiet w ciąży z zaparciami, które często występują w ostatnim trymestrze ciąży.

Dla mężczyzn

Po pierwsze, roślina okopowa jest przydatna do przywracania i utrzymywania potencji. Po drugie, uważa się, że ten produkt jest dobry jako profilaktyka rozwoju gruczolaka prostaty i innych chorób męskiego układu rozrodczego. Mielona gruszka ma wyraźne właściwości przeciwutleniające.

Dla dzieci

Bulwy nadają się również do jedzenia dla niemowląt. Topinambur korzystnie wpłynie na pracę jelit dziecka, pomoże uporać się z dysbakteriozą i infekcjami oraz wzmocni układ odpornościowy. Karczoch jerozolimski będzie szczególnie przydatny dla dzieci z niskim poziomem hemoglobiny.

Do czego jeszcze zastosować topinambur?

Ta roślina okopowa jest stosowana w profilaktyce i leczeniu różnych chorób w ostrych i przewlekłych stadiach, takich jak:

  • Choroby przewodu pokarmowego: zapalenie trzustki, wrzód żołądka, zapalenie dwunastnicy, zgaga, kolka jelitowa.
  • Patologie układu moczowego: zapalenie pęcherza moczowego, odmiedniczkowe zapalenie nerek.
  • Choroby serca i naczyń krwionośnych: zawał serca, niedokrwienie, nadciśnienie, zakrzepowe zapalenie żył.
  • I wiele innych.

Przyda się do zwiększenia wydolności, zneutralizowania szkodliwości różnego rodzaju promieniowania mikrofalowego, poprawy perystaltyki jelit i wielu innych przypadkach.

  • Korzenie tej rośliny zawierają maksymalną ilość przydatnych pierwiastków.W tej części gromadzą się inulina, błonnik, witaminy i aminokwasy, które zmniejszają napięcie naczyniowe, zwiększają poziom hemoglobiny, pomagają w kamicy moczowej i oczyszczają organizm z toksyn.
  • Liście gruszki ziemnej w składzie mają 6% pektyn, więc są przydatne w przypadku chorób układu pokarmowego, dny moczanowej, anemii, problemów z układem moczowym i nerwowym. Można je również stosować do odchudzania.
  • Kwiaty tej rośliny zmniejszają objawy zatrucia, pomagają przy skurczach i kolce jelitowej, łagodzą bóle głowy, zgagę, obniżają ciśnienie.
  • Nasiona nie są używane w medycynie.

Jak gotować karczocha jerozolimskiego 

Bulwy są spożywane na surowo, pieczone, duszone i smażone: osobno jako dodatek do sałatek i mieszanek warzywnych. Właściwości gruszki mielonej zachowują również podczas obróbki cieplnej, niezależnie od tego, jak została przygotowana, pozostanie ona niezastąpionym źródłem różnych pierwiastków.

Jak stosować karczoch jerozolimski w cukrzycy

W cukrzycy dietetycy zalecają stosowanie dań z gruszek zamiast ziemniaków. Taka decyzja pozwoli na stopniową redukcję wagi, obniżenie poziomu glukozy we krwi, przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości przyjmowanych leków we właściwym kierunku (cukrzyca itp.) oraz utrzymaniu dobrego samopoczucia. Zioło to jest przydatne nawet w cukrzycy insulinozależnej typu 1, choć trudno ją wyleczyć dietą. Ale inulina zawarta w tej roślinie okopowej zmniejsza wchłanianie glukozy, co pozwoli utrzymać poziom cukru na niskim poziomie.

Oto kilka sposobów wykorzystania tego produktu:

  • Jeśli stan układu pokarmowego na to pozwala, na 15 minut przed każdym posiłkiem należy spożyć 150-200 g surowego korzenia. Za kilka dni powinna nastąpić zmiana stanu w pozytywnym kierunku.
  • Aby przygotować gotowanego karczocha jerozolimskiego, obrane korzenie zalewa się gorącą wodą zakwaszoną octem. Następnie są gotowane do miękkości. Do potrawy dodaje się śmietanę lub dowolny olej roślinny do smaku.
  • Pokrój korzeń w cienkie plasterki i podsmaż trochę na patelni. Krótko przed gotowaniem wyjmij z pieca i połóż na blasze do pieczenia. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie włóż śmietanę z ziołami lub przykryj serem. Piec w nagrzanym piekarniku nie dłużej niż 15 minut.
  • Napoje można przygotować z glinianej gruszki. Aby to zrobić, musisz bardzo drobno posiekać rośliny okopowe i zalać szklanką wrzącej wody przez kilka minut. Wyjąć z wody i osuszyć. Smażymy bez oleju. Zmiel powstały surowiec za pomocą młynka do kawy i moździerza. Następnie stosuje się ją zamiast kawy. Taki zamiennik przyda się zarówno diabetykom, jak i osobom zdrowym jako profilaktyka chorób przewodu pokarmowego.

Możesz sam ugotować lub kupić gotowe produkty zawierające tę roślinę okopową. Di&Di Corporation oferuje szeroką gamę produktów z mielonej gruszki. Wśród nich znajdziesz otręby amarantusowe z dodatkiem tego produktu, poduszki śniadaniowe, różne słodycze, dżemy i syropy.

Co można ugotować z karczocha jerozolimskiego

 

Sałatki

  • Ze świeżego korzenia

Weź kilka średniej wielkości korzeni, umyj i drobno posiekaj. Obierz i drobno posiekaj 4 jajka. Wymieszać, dodać kukurydzę z puszki, dodać zioła i przyprawy do smaku.

  • Z czosnkiem.

Do tej sałatki potrzebujesz 4-5 średnich bulw gruszki. Dokładnie je umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach razem ze skórką. Weź 4 ząbki czosnku, obierz i drobno posiekaj lub zmiel za pomocą prasy czosnkowej. Wymieszać składniki, posolić, doprawić majonezem.

  • Ze śliwkami i suszonymi morelami.

Gotuj 0,5 kg bulw w gorącej wodzie przez 15 minut. Opłucz suszone morele i suszone śliwki i zanurz we wrzącej wodzie na 5-7 minut. Schłodzić gotowe składniki i zmielić. Śliwki należy wydrylować. Następnie wymieszaj wszystkie składniki i dopraw je kwaśną śmietaną.

  • Z jabłkiem.

Zetrzyj 2-3 średniej wielkości bulwy, wymieszaj z startym jabłkiem lub marchewką. Dodaj dowolne warzywa do smaku i zalej dressingiem z soku z cytryny.

  • Z marchewką.

Na 500 g świeżych bulw gruszki weź 200 g świeżego ogórka i marchwi oraz 50 g cebuli. Obierz marchewki, ogórki i cebulę. Drobno posiekaj wszystkie warzywa (cebulę można pokroić w krążki). Składniki wymieszać i doprawić kwaśną śmietaną.

Zapiekanka

W jednej misce ubij dwa jajka i 1 łyżkę. l. mleko. Zetrzeć kilka średniej wielkości bulw i osuszyć na patelni z oliwą, następnie zalać topinamburem z ubitą masą i wymieszać. Dodaj sól, zioła, przyprawy do smaku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Wyciągnij, udekoruj zielenią. Podawać na gorąco.

Przeciwwskazania do stosowania topinamburu

Podobnie jak wszystkie inne produkty spożywcze, karczoch jerozolimski może być szkodliwy, jeśli jest spożywany w nadmiarze, dlatego nie należy go jeść na śniadanie, obiad i kolację przez 7 dni w tygodniu. Roślinę okopową należy również wykluczyć z powodu:
– alergii i indywidualnej nietolerancji składników zawartych w warzywie;
– niedociśnienie lub niedociśnienie, – niskie ciśnienie krwi, ponieważ roślina jest w stanie je jeszcze bardziej obniżyć;
– cukrzyca typu 1 – bulwy zawierają sacharozę i skrobię, więc karczoch jerozolimski można jeść tylko przy odpowiednim wyrównaniu glukozy we krwi preparatami insuliny;
– przy wszelkich chorobach wymagających specjalnej diety – wszelkie odstępstwa od zalecanej diety i zalecanych pokarmów należy skonsultować z lekarzem, nawet pomimo dobroczynnych właściwości warzywa.

Istnieją również zalecenia, których należy przestrzegać spożywając surową roślinę okopową:
– dzieciom do 5 roku życia bulwy podawać dopiero po obróbce termicznej – na delikatny żołądek dziecka surowe warzywo może bardziej zaszkodzić niż zdrowy produkt spożywczy;
– nie można jeść warzyw przy wzdęciach – gromadzenie się gazów w przewodzie pokarmowym, topinambur zawiera błonnik i inulinę. Te składniki odżywcze mogą nasilać zaburzenie, czyniąc warzywo szkodliwym, a nawet niebezpiecznym, gdy jest surowe;
– nie powinny go przyjmować osoby z niską kwasowością jelit, gdyż skutkiem ubocznym mogą być zaburzenia równowagi i zwiększone tworzenie się gazów;
– Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny również wykluczyć z diety surowe rośliny okopowe.

W takich przypadkach rośliny okopowe należy spożywać dopiero po obróbce cieplnej: smażeniu, duszeniu, gotowaniu lub pieczeniu.

 

Możesz również polubić…