Tanie mięso czyli Frankerkurczaki -kurczak mutant

Jaki wpływ ma tanie mięso kurczaków na nasz organizm? Co zawarte jest w jego składzie i jakie powstają mutacje, aby kurczak szybciej rósł?

Spośród setek tysięcy zwierząt hodowlanych ponad polowe stanowią kury mięsne. Większość z nich pochodzi z farm przemysłowych, w których żyją setki, stłoczonych ptaków przez około 6 tygodni. W tym czasie przybierają na masie w bardzo szybkim tempie. Gdyby porównać je do pięcioletniego dziecka..ważyłoby ono 150 kg. Tak nienaturalny wzrost jest źródłem problemów ze zdrowiem, które z kolei przekładają się na jakość mięsa, a to z szeregiem ryzyk dla zdrowia konsumenta. 

Historia powstania kurczaków mutantów

Współcześnie hodowane rasy kurczaków powstały w wyniku wieloletniej selekcji genetycznej. Zapoczątkowano ją w USA w latach pięćdziesiątych. Celem eksperymentu było stworzenie ptaków rosnących do jak największych rozmiarów, w bardzo krótkim czasie. Od tego momentu wyścig ciągle trwa. 

Rzeczywistość na przemysłowych fermach drobiu 

Większość z nas ma ogólne pojęcie o warunkach, jakie panują na przemysłowych fermach. Gigantyczne hale ciasno wypełnione zwierzętami, które przez całe życie nie miały dostępu do świeżego powietrza, światła czy naturalnego wybiegu. 

Selekcja genetyczna źródłem zagrożeń zdrowotnych 

Szybko rosnące bojlery są chodzącą chorobą. Do powszechnych problemów należą:

– kalectwo – część ptaków nie może samodzielnie podnieść się po przewróceniu i spędza resztę życia na brudnej od odchodów ściółce

– owrzodzenia skóry 

– choroby układu krążenia 

– choroby metaboliczne 

-bolesne urazy 

– zespoły nagłej śmierci

Słabe organizmy szybko rosnących kurczaków, stłoczenie, a także stosowane hormony wzrostu i antybiotyki, są groźne nie tylko dla zwierząt, ale także w efekcie dla konsumentów. W Polce możemy legalnie stosować antybiotyki w hodowli, co niszczy zdrowie zwierząt, a następnie staje się niezjadliwym pokarmem dla człowieka.

Czy całkiem musimy zrezygnować z mięsa kurczaków w diecie?

Pomimo,  że na rynku większość mięsa kurczaków pochodzi z  przemysłowej produkcji, w ofercie sklepów dostępne są także alternatywy. Różnica widoczna jest już gołym okiem, ponieważ kurczak który dorasta w naturalnych warunkach jest znacznie mniejszy. Wielu producentów umieszcza na opakowaniu informację, jak długo trwał chów zwierząt. Jeżeli liczba ta jest większa niż 56 dni, możemy mieć pewność, że kurczak miał szansę urosnąć do swoich rozmiarów w sposób niewymuszony genetycznie. 

Możesz również polubić…