Takie zdrowe grzyby ! Wszystko na temat kombuchy
Kombucha ma swoją nazwę ze względu na zdolność do wytwarzania pożywki dla bakterii i drożdży. W wyniku tej symbiotycznej reakcji powstaje wyjątkowy słodko-kwaśny gazowany płyn, nieco podobny do kwasu chlebowego. W zamkniętym pojemniku zarodniki aktywnie rosną, próbując wypełnić całą wolną przestrzeń.
Niezwykłe zalety spożywania takiego napoju sprawiły, że szybko zyskał on popularność, a łatwość uprawy sprawiła, że stał się chętnie gościem w naszych kuchennych szafkach. Organizm ten nazywany jest także grzybem mandżurskim, japońskim lub kombucha. Kombucha jest przydatna do picia dla osób w każdym wieku w celu wzmocnienia układu odpornościowego.
Co leczy Kombucha?
Ze względu na właściwości kombuchy poprawiające pracę żołądka i oczyszczające nasz organizm, jest ono aktywnie wykorzystywane przy odchudzaniu. Tradycyjna medycyna wysoko ceni właściwości tego produktu, polecając go w leczeniu wielu chorób od bólów głowy po choroby nerek i wątroby. Kombucha jest wysoko ceniona ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Składniki odżywcze zawarte w napoju pomagają regulować ciśnienie krwi , pomagają obniżyć poziom cholesterolu i mogą być zalecane w przypadku zapalenia wielostawowego, reumatycznego zapalenia serca i miażdżycy. Kombuchę można również stosować w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, takich jak ból gardła, zapalenie migdałków i przewlekły katar. Mieszanka flory bakteryjnej i drożdżowej pomaga kombuchy poprawić samopoczucie w przypadku zapalenia okrężnicy, zapalenia jelit, zapalenia żołądka i innych chorób bakteryjnych.
Picie kombuchy jest możliwe, jeśli masz cukrzycę. Delikatnie tonizuje układ nerwowy, jednocześnie łagodząc napięcie. Przyjmowanie rano pomoże przygotować żołądek, nerki i wątrobę do całodziennej pracy. Wieczorem napój Kombucha uspokoi, złagodzi stany zapalne, zmniejszy napięcie ciała i pomoże szybciej zasnąć.
Korzyści dla mężczyzn
Kombucha może działać przeciwutleniająco na wątrobę. Ostatnie eksperymenty na szczurach wykazały, że regularne spożywanie kombuchy znacząco zmniejsza toksyczność substancji zewnętrznych dla wątroby. W niektórych przypadkach udało się zmniejszyć niszczycielskie działanie toksyn do 30% pierwotnego. Lecznicze właściwości kombuchy na męski organizm objawiają się także zmniejszeniem ilości lipoprotein o małej gęstości, co sprzyja profilaktyce chorób układu krążenia. Jak wiadomo, dotykają one najczęściej mężczyzn po 45. roku życia.
Korzyści dla kobiet
Grzyb pitny zawiera dużą ilość witamin z grupy B, różnego rodzaju przeciwutleniaczy i probiotyków. W zależności od sposobu przygotowania i przechowywania kombucha, jej zawartość odżywcza może się znacznie różnić. Tak więc kombucha kupowana w sklepie zawiera około 30 kalorii i 2-8 gramów cukru na porcję. Domowy napój kombucha może być zdrowszy, ponieważ robisz go sam.
Naukowcy już dawno ustalili związek pomiędzy ilością probiotyków w naszym organizmie a depresją. Poprawiając florę żołądkową, kombucha może mieć łagodne działanie uspokajające, a jej właściwości przeciwzapalne mogą pomóc złagodzić niektóre objawy choroby.
Kwas grzybowy można stosować zewnętrznie na twarz i włosy. Mycie dobroczynnymi bakteriami i probiotykami pomoże poprawić koloryt skóry, zmniejszyć wysypki i usunąć aktywne ogniska zapalne. Kombucha będzie działać wzmacniająco i leczniczo na włosy.
Ile razy dziennie można pić kombuchę?
Domową kombuchę należy przechowywać w szklanym słoju. Preferuje ciepłe, zacienione miejsce, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Najlepsza temperatura do uprawy grzybów w domu to maksymalnie 25 stopni Celsjusza. Jednocześnie pożądane jest, aby nie spadła poniżej 17-18 stopni. Odcedź napar powstały przez grzyba co 2-4 dni latem i co 5-6 dni zimą.
Kwas herbaciany pije się przecedzony przez grube sito lub kilka warstw gazy. Napój ten należy spożywać oddzielnie od jedzenia, aby nie wywołać fermentacji w żołądku. Częstotliwość stosowania kombuchy nie powinna przekraczać 3-4 razy dziennie, w przeciwnym razie możliwa jest biegunka lub reakcja alergiczna organizmu. Można wypić pół szklanki jednorazowo 2-3 godziny po jedzeniu.
Kto nie powinien pić kombuchy?
Nie ma oficjalnych przeciwwskazań medycznych do przyjmowania kombuchy, gdyż grzyb nie jest rośliną leczniczą. Napój zawiera niewielką ilość alkoholu, co sprawia, że jego spożycie jest niepożądane dla dzieci i kobiet w ciąży. Osoby o wysokiej kwasowości powinny zachować ostrożność.
Przed użyciem zaleca się rozcieńczyć przefermentowany roztwór wodą mineralną lub przegotowaną. Napar Kombuchy przeznaczony na 3-4 dni można pić wyłącznie w postaci nierozcieńczonej. Nie należy pić więcej niż 1 litr kombuchy dziennie. Osoby cierpiące na zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzody żołądka lub niskie ciśnienie krwi nie powinny pić napoju w dużych ilościach.
Dlaczego kombucha może być niebezpieczna?
Wysoki poziom kultur drożdży i kwasów octowych może być szkodliwy dla szkliwa zębów. Kombucha uważana jest za produkt silnie kwaśny, którego nie powinny spożywać osoby o wrażliwym żołądku. Istnieją kontrowersje co do zaleceń dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także osób z osłabionym układem odpornościowym.
Jak pić prawidłowo?
Stosowanie napoju z kombuchy pozytywnie wpływa na zdrowie osób starszych, dlatego cieszy się tak dużą popularnością wśród dziadków. Co więcej, można go łatwo przygotować w domu. Aby to zrobić, będziesz potrzebować samego grzyba, można go posadzić z gotowego napoju lub kupić w Internecie. Do kombuchy możesz dodać dowolny rodzaj herbaty, którą wolisz pić, aby uzyskać oryginalny smak. W słoiku umieszcza się grzyby, czystą wodę destylowaną i cukier, po 5–10 dniach napój będzie gotowy. Powinno smakować słodko-kwaśno.
Dopuszczalne jest picie do 2 szklanek schłodzonego napoju grzybowego kwas chlebowego dziennie. Po dwóch miesiącach stosowania lepiej zrobić przynajmniej miesięczną przerwę.