Takie zdrowe grzyby ! Wszystko na temat kombuchy

Kombucha ma swoją nazwę ze względu na zdolność do wytwarzania pożywki dla bakterii i drożdży. W wyniku tej symbiotycznej reakcji powstaje wyjątkowy słodko-kwaśny gazowany płyn, nieco podobny do kwasu chlebowego. W zamkniętym pojemniku zarodniki aktywnie rosną, próbując wypełnić całą wolną przestrzeń.

Niezwykłe zalety spożywania takiego napoju sprawiły, że szybko zyskał on popularność, a łatwość uprawy sprawiła, że ​​stał się chętnie gościem w naszych kuchennych szafkach. Organizm ten nazywany jest także grzybem mandżurskim, japońskim lub kombucha. Kombucha jest przydatna do picia dla osób w każdym wieku w celu wzmocnienia układu odpornościowego.

Co leczy Kombucha?

Ze względu na właściwości kombuchy poprawiające pracę żołądka i oczyszczające nasz organizm, jest ono aktywnie wykorzystywane przy odchudzaniu. Tradycyjna medycyna wysoko ceni właściwości tego produktu, polecając go w leczeniu wielu chorób od bólów głowy po choroby nerek i wątroby. Kombucha jest wysoko ceniona ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe.

Składniki odżywcze zawarte w napoju pomagają regulować ciśnienie krwi , pomagają obniżyć poziom cholesterolu i mogą być zalecane w przypadku zapalenia wielostawowego, reumatycznego zapalenia serca i miażdżycy. Kombuchę można również stosować w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, takich jak ból gardła, zapalenie migdałków i przewlekły katar. Mieszanka flory bakteryjnej i drożdżowej pomaga kombuchy poprawić samopoczucie w przypadku zapalenia okrężnicy, zapalenia jelit, zapalenia żołądka i innych chorób bakteryjnych.

Picie kombuchy jest możliwe, jeśli masz cukrzycę. Delikatnie tonizuje układ nerwowy, jednocześnie łagodząc napięcie. Przyjmowanie rano pomoże przygotować żołądek, nerki i wątrobę do całodziennej pracy. Wieczorem napój Kombucha uspokoi, złagodzi stany zapalne, zmniejszy napięcie ciała i pomoże szybciej zasnąć.

Korzyści dla mężczyzn

 

Kombucha może działać przeciwutleniająco na wątrobę. Ostatnie eksperymenty na szczurach wykazały, że regularne spożywanie kombuchy znacząco zmniejsza toksyczność substancji zewnętrznych dla wątroby. W niektórych przypadkach udało się zmniejszyć niszczycielskie działanie toksyn do 30% pierwotnego. Lecznicze właściwości kombuchy na męski organizm objawiają się także zmniejszeniem ilości lipoprotein o małej gęstości, co sprzyja profilaktyce chorób układu krążenia. Jak wiadomo, dotykają one najczęściej mężczyzn po 45. roku życia.

Korzyści dla kobiet

Grzyb pitny zawiera dużą ilość witamin z grupy B, różnego rodzaju przeciwutleniaczy i probiotyków. W zależności od sposobu przygotowania i przechowywania kombucha, jej zawartość odżywcza może się znacznie różnić. Tak więc kombucha kupowana w sklepie zawiera około 30 kalorii i 2-8 gramów cukru na porcję. Domowy napój kombucha może być zdrowszy, ponieważ robisz go sam.

Naukowcy już dawno ustalili związek pomiędzy ilością probiotyków w naszym organizmie a depresją. Poprawiając florę żołądkową, kombucha może mieć łagodne działanie uspokajające, a jej właściwości przeciwzapalne mogą pomóc złagodzić niektóre objawy choroby.

Kwas grzybowy można stosować zewnętrznie na twarz i włosy. Mycie dobroczynnymi bakteriami i probiotykami pomoże poprawić koloryt skóry, zmniejszyć wysypki i usunąć aktywne ogniska zapalne. Kombucha będzie działać wzmacniająco i leczniczo na włosy.

Ile razy dziennie można pić kombuchę?

Domową kombuchę należy przechowywać w szklanym słoju. Preferuje ciepłe, zacienione miejsce, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Najlepsza temperatura do uprawy grzybów w domu to maksymalnie 25 stopni Celsjusza. Jednocześnie pożądane jest, aby nie spadła poniżej 17-18 stopni. Odcedź napar powstały przez grzyba co 2-4 dni latem i co 5-6 dni zimą.
Kwas herbaciany pije się przecedzony przez grube sito lub kilka warstw gazy. Napój ten należy spożywać oddzielnie od jedzenia, aby nie wywołać fermentacji w żołądku. Częstotliwość stosowania kombuchy nie powinna przekraczać 3-4 razy dziennie, w przeciwnym razie możliwa jest biegunka lub reakcja alergiczna organizmu. Można wypić pół szklanki jednorazowo 2-3 godziny po jedzeniu.

Kto nie powinien pić kombuchy?

Nie ma oficjalnych przeciwwskazań medycznych do przyjmowania kombuchy, gdyż grzyb nie jest rośliną leczniczą. Napój zawiera niewielką ilość alkoholu, co sprawia, że ​​jego spożycie jest niepożądane dla dzieci i kobiet w ciąży. Osoby o wysokiej kwasowości powinny zachować ostrożność.

Przed użyciem zaleca się rozcieńczyć przefermentowany roztwór wodą mineralną lub przegotowaną. Napar Kombuchy przeznaczony na 3-4 dni można pić wyłącznie w postaci nierozcieńczonej. Nie należy pić więcej niż 1 litr kombuchy dziennie. Osoby cierpiące na zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzody żołądka lub niskie ciśnienie krwi nie powinny pić napoju w dużych ilościach.

Dlaczego kombucha może być niebezpieczna?

Wysoki poziom kultur drożdży i kwasów octowych może być szkodliwy dla szkliwa zębów. Kombucha uważana jest za produkt silnie kwaśny, którego nie powinny spożywać osoby o wrażliwym żołądku. Istnieją kontrowersje co do zaleceń dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także osób z osłabionym układem odpornościowym.

Jak pić prawidłowo?

Stosowanie napoju z kombuchy pozytywnie wpływa na zdrowie osób starszych, dlatego cieszy się tak dużą popularnością wśród dziadków. Co więcej, można go łatwo przygotować w domu. Aby to zrobić, będziesz potrzebować samego grzyba, można go posadzić z gotowego napoju lub kupić w Internecie. Do kombuchy możesz dodać dowolny rodzaj herbaty, którą wolisz pić, aby uzyskać oryginalny smak. W słoiku umieszcza się grzyby, czystą wodę destylowaną i cukier, po 5–10 dniach napój będzie gotowy. Powinno smakować słodko-kwaśno.

Dopuszczalne jest picie do 2 szklanek schłodzonego napoju grzybowego kwas chlebowego dziennie. Po dwóch miesiącach stosowania lepiej zrobić przynajmniej miesięczną przerwę.

 

 

Możesz również polubić…