Syrop marchwiowy na przeziębienie – dawne lecznicze przepisy

𝙎𝙔𝙍𝙊𝙋 𝙈𝘼𝙍𝘾𝙃𝙒𝙄𝙊𝙒𝙔 𝟭
Rp.1 0,5 kg marchewki ( najlepiej bio)
2 łyżeczki imbiru (pokrojony)
3 łyżki miodu
Marchewkę oraz imbir pokroić, zalać wodą w ilości, która przykryje warzywa. Gotować do miękkości marchewki i całość ostudzić, dopiero potem dodać miód ( inaczej straciłby probiotyczne właściwości). Całość zblendować.
Dorośli – 4 x 1 łyżka
Dzieci – 4 x 1 łyżeczka
Właściwości syropu są tak wspaniałe, iż już po 2 dniach odczuwalne jest oczyszczenie oskrzeli i płuc.
🥕🥕 𝙎𝙔𝙍𝙊𝙋 𝙈𝘼𝙍𝘾𝙃𝙒𝙄𝙊𝙒𝙔 𝟮
Rp. 2 0.5 szklanki soku z marchewki
(świeżo wyciśnięty)
0,5 szklanki miodu
Całość wymieszać.
Dorośli – 2 x 1 łyżka
Dzieci – 2 x 1 łyżeczka
𝙋𝙧𝙯𝙚𝙘𝙝𝙤𝙬𝙮𝙬𝙖𝙣𝙞𝙚 𝙬 𝙡𝙤𝙙𝙤́𝙬𝙘𝙚 𝙙𝙤 𝟳 𝙙𝙣𝙞.
🥕🥕 𝙍𝙖𝙙𝙞𝙭 𝘿𝙖𝙪𝙘𝙞 𝘾𝙖𝙧𝙤𝙩𝙖𝙚 – czyli korzeń marchwi zawiera duże ilości karetonoidów (betakaroten), likopen, witaminę B1 oraz B2, witaminę C, flawonoidy, pektyny, związki siarki, cukry naturalne, kwasy organiczne. 1🥕 zawiera 6 mg beta-karotenu (beta-karoten jest potężną bronią w walce z chorobami).

Możesz również polubić…