Surowe kakao w medycynie rosyjskiej
Surowe kakao w medycynie rosyjskiej
Surowe kakao (inaczej żywe kakao) dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych substancji, jest także doskonałym przeciwutleniaczem i antydepresantem.
W naturze kakao rośnie na wybrzeżu Meksyku, w Ameryce Środkowej i Południowej, w Afryce i na niektórych wyspach Azji – wzdłuż tak zwanego czekoladowego pasa ziemi – 40 stopni wzdłuż równika.
Dwunastometrowe drzewo owocuje przez cały rok. Kwiaty i owoce wyrastają bezpośrednio z pnia – ten bardzo rzadki rodzaj kwitnienia nazywa się kauliflorią.
Dojrzałe owoce w kolorze bordowym, pomarańczowym, ciemnozielonym, w zależności od odmiany, osiągają 30 cm długości i ważą do 500 gramów. Wewnątrz owocu znajduje się do 50 ziaren.
Ziarna kakaowca mogłyby stanowić idealną podstawę zdrowej diety, gdyby nie trudności związane z ich uprawą.
Cechy surowego kakao
Jaka jest różnica między „żywym kakao” a zwykłym kakao w czekoladzie? Na plantacjach komercyjnych kakao jest uprawiane przy użyciu herbicydów, pestycydów, procesów sztucznego zapylania i zbioru maszynowego.
Prażenie ziaren w celu ekstrakcji masła kakaowego, a następnie mielenie pozostałości na proszek kakaowy, prawie całkowicie niszczy lecznicze właściwości boskiego owocu – Kakao.
Żywe kakao to żywy produkt lasu deszczowego, który podczas uprawy, zbioru, fermentacji i suszenia na słońcu nie jest narażony na żadne nawozy, rozpuszczalniki, pestycydy, promieniowanie, nie zawiera metali ciężkich i organizmów modyfikowanych genetycznie.
Indianie nie prażyli ziaren kakaowych, a jedynie mielili je i parzyli wrzątkiem.
Według biologów około 400 substancji wchodzi w skład kakao: teobromina, anandamid, arginina, dopamina, serotonina, tryptofan, fenyloetyloamina, tyramina, histamina, salsolinol, kwercetyna, epikatechina, kokochil, magnez, wapń, potas, chrom, cynk, jod, żelazo, siarka mineralna, peptydy, kwasy tłuszczowe Omega3, Omega 6…
50 gramów kakao zawiera tyle przeciwutleniaczy, co 15 szklanek soku pomarańczowego lub sześć dojrzałych jabłek.
Surowe kakao dla zdrowia
Żywe kakao zawiera więcej przeciwutleniaczy niż główne naturalne ludzkie źródła zielonej herbaty, owoców palmy acai, czerwonego wina i dzikich jagód, takich jak jagoda, jagoda i jeżyna razem wzięte!
Surowe kakao:
poprawia ukrwienie mózgu,
normalizuje ciśnienie krwi
zmniejsza adhezję płytek krwi,
poprawia funkcję tarczycy,
odbudowuje mikroflorę jelitową,
zwiększa potencję
normalizuje sen
łagodzi kaszel
poprawia kondycję włosów
paznokcie, skóra,
wygładza zmarszczki
usuwa sole metali ciężkich,
usuwa toksyny z jelit,
zmniejsza wagę
szybko regeneruje mięśnie po zajęciach sportowych,
zwiększa aktywność seksualną
Szwajcarscy kardiolodzy nazywają ciemną czekoladę „słodką aspiryną”. 15-letnie badanie wykazało, że śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych była o 50% niższa u osób często spożywających kakao niż u osób o niskim spożyciu kakao.
Epikatechina zmniejsza ryzyko udaru mózgu, zawału serca, raka i cukrzycy o 10%. Flawanole magnezu i kakao chronią mięsień sercowy przed osłabieniem.
Przeprowadzone eksperymenty pozwalają stwierdzić, że flawanole wzmocnione teobrominą, fenylotyloaminą i anandamidem stymulują wzrost przepływu krwi do mózgu, w szczególności do tych obszarów mózgu, które odpowiadają za szybkość reakcji i pamięć.
Kakao zapewnia spokojny sen w nocy. Odpowiada za to teobromina – bliski „krewniak” kofeiny, który wykazuje zrównoważone działanie stymulujące lub stymulujące. Znane są przypadki pomocy kakao w stanach stresowych i depresyjnych.
Dla piękna i harmonii
Picie żywego kakao przez miesiąc poprawia koloryt i zdrowie skóry znacznie lepiej niż jakikolwiek kosmetyk.
Poprawa życia seksualnego została odnotowana niemal natychmiast po rozpoczęciu stosowania ziaren kakaowca, osiągnęła swoje maksimum po miesiącu i utrzymywała się na tym poziomie przez cały program badań, który trwał ponad dwa lata.
Prawidłowa równowaga hormonalna poprawia ogólny pozytywny nastrój człowieka, intensywność produkcji feromonów.
Ponadto kakao zawiera duże ilości silnych afrodyzjaków – argininy i fenylotyloaminy. Ta ostatnia jest intensywnie wytwarzana przez mózg, gdy dana osoba doświadcza uczucia miłości.
Do utraty wagi
Utratę masy ciała podczas jedzenia żywego kakao zauważa wielu badaczy tego produktu: następuje przyspieszenie procesów metabolicznych na poziomie międzykomórkowym i wewnątrzkomórkowym,
wzmocnienie pracy układu hormonalnego, wzrost poziomu hormonów wzrostu, poprawiony bilans tłuszczowy.
Ponadto żywe kakao ma zdolność tłumienia apetytu, podczas gdy ciało czuje się pełne i pełne energii.
Żywe kakao jest nie tylko zdrowe i bardzo smaczne! W ciągu kilku minut w domu możesz ugotować pyszne przysmaki, które wcześniej były dostępne tylko dla członków rodziny królewskiej.