Sok dyniowy – właściwości wg, medycyny rosyjskiej
Dynia to jedna z najstarszych roślin znanych ludzkości. Uprawiali ją Indianie Ameryki Środkowej ponad 5000 lat temu. Ale naukowcy zaczęli badać jej korzystne właściwości dopiero w XX wieku.
Skład soku dyniowego
100 ml soku dyniowego zawiera prawie dwukrotnie większą dzienną dawkę beta-karotenu. Ten silny antyoksydant korzystnie wpływa na wzrok, pobudza układ odpornościowy, pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniami UV i spowalnia procesy starzenia, zwalcza wolne rodniki, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych, a także jest ważny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju cielesny. Zawartość kalorii w 100 ml soku dyniowego wynosi 30–40 kcal.
Co jeszcze znajduje się w soku dyniowym, mg na 100 ml
% RSN * | ||||
Beta karoten | 1.6 | 177,78 | ||
Potas | 340 | 13.60 | ||
Witamina C | 8 | 8,89 | ||
Witamina E | 0,4 | 7.07 | ||
Żelazo | 0,8 | 4,44 | ||
Magnez | 14 | 3.5 | ||
Witamina B6 | 1.3 | 3,85 | ||
Kwas foliowy | 0,014 | 3,50 | ||
Cynk | 0,32 | 2,67 | ||
Wapń | 25 | 2.5 | ||
Fosfor | 15 | 1,88 |
Jakie są zalety soku dyniowego?
Na odporność
Bogaty w witaminę C i przeciwutleniacze, sok dyniowy jest doskonałym wzmacniaczem układu odpornościowego. Regularne spożywanie tego napoju może pomóc organizmowi lepiej przeciwstawić się wirusom i bakteriom.
Na trawienie
Pektyny i błonnik zawarte w soku dyniowym wspomogą pracę przewodu pokarmowego. Zmniejszają apetyt i poprawiają motorykę jelit.
Dla serca
Wysoka zawartość potasu w soku dyniowym pomaga regulować ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Przeciwutleniacze z kolei chronią naczynia krwionośne przed stresem oksydacyjnym.
Dla zdrowego snu i stabilnej wagi
Tryptofan zawarty w soku dyniowym wspomaga produkcję melatoniny, a błonnik pokarmowy sprzyja szybkiemu nasyceniu przy stosunkowo niskiej zawartości kalorii.
Dla kobiet
Witaminy A i E zawarte w soku dyniowym poprawiają kondycję skóry, czyniąc ją jędrniejszą i bardziej promienną. Kwas foliowy, w który bogaty jest napój, jest niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju płodu we wczesnych stadiach ciąży.
Sok zwalcza również obrzęki i poprawia pracę nerek. Magnez pomaga przy bólu i wahaniach nastroju podczas zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Dla mężczyzn
Sok dyniowy jest bogaty w cynk, karotenoidy i fitosterole, które są ważne dla prostaty. Zawarte w napoju witaminy i minerały pomagają poprawić krążenie krwi, co ogólnie pozytywnie wpływa na zdrowie seksualne.
Jak zrobić sok dyniowy w domu: dwa sposoby
Składniki:
- 1 kg dojrzałej dyni;
- 2-3 jabłka (opcjonalnie, dla słodkości);
- 1 litr wody,
- cukier lub miód do smaku, szczypta cynamonu (opcjonalnie).
Z gotowanej dyni
Dynię myjemy i kroimy na kawałki. Usuń nasiona i włókna. Miąższ obierz i pokrój w kostkę. Usuń rdzeń z jabłek i również pokrój je na kawałki. Umieść wszystko w rondlu. Napełnij wodą tak, aby ledwo zakrywała kawałki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż dynia będzie miękka. Odlać większość wody, zostawiając część do blendera.
Dynię i jabłka zmiel w blenderze na gładką masę. Powstałe puree przecedzić przez sito lub gazę, aby oddzielić sok. W razie potrzeby dodaj cukier, miód lub cynamon. Dokładnie wymieszaj i podawaj na zimno.
Ze świeżej dyni
Przygotuj dynię i jabłka – obierz je i pokrój jak w pierwszej opcji. Umieścić w blenderze. Dodać około 100–200 ml wody. Zmiel wszystkie składniki, aż będą gładkie. Mieszankę przecedzić przez gazę lub drobne sito do miski, wyciskając miąższ. W razie potrzeby można dodać szczyptę cynamonu lub imbiru dla smaku i aromatu. Jeśli sok jest zbyt gęsty, rozcieńcz go niewielką ilością wody. Przed podaniem schłodzić lub dodać kilka kostek lodu.
Od czego zależy smak i ilość soku?
Jest to normalne, jeśli za każdym razem otrzymasz nieco inną ilość soku. Z kilograma ugotowanej dyni można uzyskać około 400 ml napoju, świeżej – około 600. W tym przypadku ilość soku zależy od odmiany, dojrzałości warzywa, jego temperatury (schłodzona dynia da mniej soku) oraz sposobu przygotowania. wydobycia płynu (najwięcej da sokowirówka). Najczęściej sok dyniowy jest gęsty i treściwy, dlatego można go rozcieńczyć wodą lub innym sokiem, uzyskując w ten sposób pożądaną objętość.
Aby uzyskać bogatszy smak, użyj odmian dyni z miąższem pomarańczowym i odmian gałki muszkatołowej. Eksperymentuj z dodatkami: możesz dodać marchewkę, imbir lub sok pomarańczowy.
Sok ze świeżej dyni zaleca się wypić natychmiast lub w ciągu 24 godzin, pozostawiając go w zamkniętym pojemniku w lodówce. Gotowany sok dyniowy można przechowywać w lodówce do trzech dni.