Sok dyniowy – właściwości wg, medycyny rosyjskiej

Dynia to jedna z najstarszych roślin znanych ludzkości. Uprawiali ją Indianie Ameryki Środkowej ponad 5000 lat temu. Ale naukowcy zaczęli badać jej korzystne właściwości dopiero w XX wieku.

Skład soku dyniowego

100 ml soku dyniowego zawiera prawie dwukrotnie większą dzienną dawkę beta-karotenu. Ten silny antyoksydant korzystnie wpływa na wzrok, pobudza układ odpornościowy, pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniami UV i spowalnia procesy starzenia, zwalcza wolne rodniki, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych, a także jest ważny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju cielesny. Zawartość kalorii w 100 ml soku dyniowego wynosi 30–40 kcal.

Co jeszcze znajduje się w soku dyniowym, mg na 100 ml

 

% RSN *
Beta karoten 1.6 177,78
Potas 340 13.60
Witamina C 8 8,89
Witamina E 0,4 7.07
Żelazo 0,8 4,44
Magnez 14 3.5
Witamina B6 1.3 3,85
Kwas foliowy 0,014 3,50
Cynk 0,32 2,67
Wapń 25 2.5
Fosfor 15 1,88

Jakie są zalety soku dyniowego?

Na odporność

Bogaty w witaminę C i przeciwutleniacze, sok dyniowy jest doskonałym wzmacniaczem układu odpornościowego. Regularne spożywanie tego napoju może pomóc organizmowi lepiej przeciwstawić się wirusom i bakteriom.

Na trawienie

Pektyny i błonnik zawarte w soku dyniowym wspomogą pracę przewodu pokarmowego. Zmniejszają apetyt i poprawiają motorykę jelit.

Dla serca

Wysoka zawartość potasu w soku dyniowym pomaga regulować ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Przeciwutleniacze z kolei chronią naczynia krwionośne przed stresem oksydacyjnym.

Dla zdrowego snu i stabilnej wagi

Tryptofan zawarty w soku dyniowym wspomaga produkcję melatoniny, a błonnik pokarmowy sprzyja szybkiemu nasyceniu przy stosunkowo niskiej zawartości kalorii.

Dla kobiet

Witaminy A i E zawarte w soku dyniowym poprawiają kondycję skóry, czyniąc ją jędrniejszą i bardziej promienną. Kwas foliowy, w który bogaty jest napój, jest niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju płodu we wczesnych stadiach ciąży.

Sok zwalcza również obrzęki i poprawia pracę nerek. Magnez pomaga przy bólu i wahaniach nastroju podczas zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Dla mężczyzn

Sok dyniowy jest bogaty w cynk, karotenoidy i fitosterole, które są ważne dla prostaty. Zawarte w napoju witaminy i minerały pomagają poprawić krążenie krwi, co ogólnie pozytywnie wpływa na zdrowie seksualne.

Jak zrobić sok dyniowy w domu: dwa sposoby

Składniki:

  • 1 kg dojrzałej dyni;
  • 2-3 jabłka (opcjonalnie, dla słodkości);
  • 1 litr wody,
  • cukier lub miód do smaku, szczypta cynamonu (opcjonalnie).

Z gotowanej dyni

Dynię myjemy i kroimy na kawałki. Usuń nasiona i włókna. Miąższ obierz i pokrój w kostkę. Usuń rdzeń z jabłek i również pokrój je na kawałki. Umieść wszystko w rondlu. Napełnij wodą tak, aby ledwo zakrywała kawałki. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż dynia będzie miękka. Odlać większość wody, zostawiając część do blendera.

Dynię i jabłka zmiel w blenderze na gładką masę. Powstałe puree przecedzić przez sito lub gazę, aby oddzielić sok. W razie potrzeby dodaj cukier, miód lub cynamon. Dokładnie wymieszaj i podawaj na zimno.

Zostaw część miąższu w soku, aby napój zawierał błonnik – wtedy wszystkie substancje zostaną wchłonięte stopniowo, nie powodując gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Ponadto błonnik pokarmowy jest dobry dla jelit.

Ze świeżej dyni

Przygotuj dynię i jabłka – obierz je i pokrój jak w pierwszej opcji. Umieścić w blenderze. Dodać około 100–200 ml wody. Zmiel wszystkie składniki, aż będą gładkie. Mieszankę przecedzić przez gazę lub drobne sito do miski, wyciskając miąższ. W razie potrzeby można dodać szczyptę cynamonu lub imbiru dla smaku i aromatu. Jeśli sok jest zbyt gęsty, rozcieńcz go niewielką ilością wody. Przed podaniem schłodzić lub dodać kilka kostek lodu.

Dynię i jabłka możesz wycisnąć za pomocą sokowirówki, wtedy nie będziesz musiał przecedzać.

Od czego zależy smak i ilość soku?

Jest to normalne, jeśli za każdym razem otrzymasz nieco inną ilość soku. Z kilograma ugotowanej dyni można uzyskać około 400 ml napoju, świeżej – około 600. W tym przypadku ilość soku zależy od odmiany, dojrzałości warzywa, jego temperatury (schłodzona dynia da mniej soku) oraz sposobu przygotowania. wydobycia płynu (najwięcej da sokowirówka). Najczęściej sok dyniowy jest gęsty i treściwy, dlatego można go rozcieńczyć wodą lub innym sokiem, uzyskując w ten sposób pożądaną objętość.

Aby uzyskać bogatszy smak, użyj odmian dyni z miąższem pomarańczowym i odmian gałki muszkatołowej. Eksperymentuj z dodatkami: możesz dodać marchewkę, imbir lub sok pomarańczowy.

Sok ze świeżej dyni zaleca się wypić natychmiast lub w ciągu 24 godzin, pozostawiając go w zamkniętym pojemniku w lodówce. Gotowany sok dyniowy można przechowywać w lodówce do trzech dni.

Możesz również polubić…