Receptury zakonne
Kilka receptur najsłynniejszych zielarzy
- Gotowany piołun na chory żołądek
“Piołun gdy zostanie ugotowany, leczy chore trzewia, rozgrzewa żołądek. Dlatego jego niewielką ilość warto dodawać do dań mięsnych, sosów i zup. Każdy, to ma problemy z żołądkiem, cierpi na bóle, powinien spożywać piołun z tłuszczem, a owa materia , odstąpi od niego” Twierdziła ona także, że na ciele wysmarowanym piołunem komary nie siadają, a wódka piołunowa jest silnym afrodyzjakiem.
Św. Hildegarda z Bingen.
2. Perz na problemy z wątrobą
W czasach św. Hildegardy kłącza perzu, popularnego chwastu, ceniono bardzo lekarstwa na różne schorzenia. Odwarami oczyszczano wątrobę, kurowano dolegliwości nerek oraz wątrobę. Receptura jest bardzo prosta. Wystarczy Łyżkę rozdrobnionego kłącza zalać szklanką wodą. Ogrzewać do wrzenia i gotować około 10 min. Odstawić na kilkanaście minut pod przykryciem. Przecedzić. Pić Po pół szklanki trzy razy dziennie. Kuracja powinna trwać co najmniej 3 miesiące. Potem przerywamy ją na tydzień i powtarzamy.
3. Receptury ks. Kneippa
- przeciw krwawieniom i krwotokom
kora dębu – 3 g
kurze ziele – 3 g
tasznik – 3 g
jemioła lub skrzyp – 2 g
- w chorobach kamienia i piasku
Mrzygłód – 3 g
{ GŁODEK MRZYGŁÓD – DRABA AIZOIDES}
rdest – 4 g
Skrzyp polny – 3 g
- Zaflegmienie płuc i dróg oddechowych
Babka – 3 g
Podbiał – 3 g
Płucnik – 4 g
- W czasie kataru
Pokrzywa – 3 g
kwiat malwy – 3 g
macierzanka – 2 g
- Herbata czyszcząca krew, na trądzik, pryszcze
szałwia – 1 g
rozmaryn – 1 g
krwawnik – 2 g
skrzyp – 2 g
jałowiec – 3 g
babka – 2 g
pokrzywa – 2 g
dziurawiec – 1 g
piołun – 1 g
centuria – 2 g
Ukąszenia psa – zaparzonym sianem należy zawijać nogę i co dwie godziny robić świeży okład.
Ból zęba – należy zawinąć spuchnięty policzek zielonymi liśćmi podbiału, a ból po pewnym czasie ustąpi.
Gorączka – obmywaj się zimną wodą kilka razy i wypocić {kiedy wystąpi w lecie}. W zimie obmywać się gorącą wodą i wypocić,