“Pszczeli chleb” najlepszy rosyjski lek
Perga – „chleb pszczeli” i najcenniejszy produkt dla zdrowia człowieka
Chleb pszczeli to wyjątkowy i niezwykle przydatny produkt pszczelarski, starannie przygotowany z pyłku przez pracownice pszczół dzikich i domowych. Korzyści produktu dla zdrowia człowieka znane są od wieków.
Pyłek kwiatowy pod wpływem enzymów zawartych w ślinie owadów, specjalnych drożdży i pożytecznych bakterii, przy niemal całkowitym braku cząsteczek tlenu, stopniowo zamienia się w chleb pszczeli. W miarę wzrostu kwasu mlekowego w plastrze miodu pyłek zostaje zachowany i stwardniały. Dzięki takiemu procesowi przygotowania pierzga pszczela uznawana jest za produkt bardziej wartościowy niż pyłek, gdyż zawiera w sobie znacznie większą ilość substancji biologicznie czynnych. Naukowcy odkryli, że wartość odżywcza produktu jest trzykrotnie wyższa niż pyłku. Chleb pszczeli to naturalny antybiotyk, kilkukrotnie lepszy od miodu i pyłków.
Chleb pszczeli to główny pokarm rodziny pszczół, źródło związków białkowych, potocznie nazywany „chlebem pszczół”. Pyłek przeznaczony jest do karmienia potomstwa pszczół. W przeciwieństwie do pyłków kwiatowych, chleb pszczeli jest praktycznie sterylny, co czyni go najbardziej odpowiednim produktem do asymilacji i trawienia przez larwy pszczół. Wiosną najważniejsza dla owadów jest rezerwa pokarmu białkowego.
Do przechowywania pyłku pszczoły preferują ciemne i stare plastry, zagęszczając je na głębokość do 2/3, po czym napełniają je świeżym miodem i uszczelniają woskiem. W ten sposób uzyskuje się pierzgę, czyli w istocie przetworzony pyłek kwiatowy przeznaczony do długotrwałego przechowywania w ulu. Podczas przechowywania w plastrach pyłek zostaje zakonserwowany i odwodniony.
Często pyłek jest złożony w komórkach plastra miodu warstwami różniącymi się kolorem ze względu na różne rośliny miododajne. W wyniku wszelkich manipulacji pszczół otrzymuje się produkt w postaci gęstych sześciokątnych bloków, czasami podzielonych na granulki. Struktura chleba pszczelego jest podobna do chleba, smak produktu jest słodki lub słodko-kwaśny, czasem z lekką goryczką.
Skład biochemiczny chleba pszczelego
Chleb pszczeli zawiera następujące biologicznie cenne związki: witaminy (A, B1, B2, B6, P, C, E, D, K), aminokwasy, z których dziesięć jest niezbędnych, enzymy (ponad 50), sole mineralne (makro – a pierwiastki śladowe są reprezentowane przez żelazo, miedź, krzem, magnez, potas, wapń, fosfor, selen, cynk, jod, bor, chrom, mangan itp.), kwasy organiczne, hormony, ponad 10 rzadkich związków węglowodanowych, heteroauksynę (aktywuje wzrost komórek i procesy regeneracji). Należy zauważyć, że chleb pszczeli jest produktem zbilansowanym, prawie całkowicie wchłanianym przez organizm.
Chleb pszczeli – właściwości lecznicze. Jak używać?
1. Chleb pszczeli na krew. Działając szybciej i skuteczniej niż pyłek, pierzga pszczela stosowana jest w leczeniu chorób narządów krwiotwórczych. Preparat poprawia skład krwi, zwiększając zawartość hemoglobiny, czerwonych krwinek i retikulocytów, a także pomaga normalizować formułę leukocytów i całkowitą liczbę leukocytów. Dlatego chleb pszczeli jest przepisywany w leczeniu wszystkich rodzajów anemii .
2. Chleb pszczeli dla układu sercowo-naczyniowego. Produkt niezastąpiony w leczeniu i profilaktyce chorób serca i naczyń. Przyjmowanie chleba pszczelego normalizuje tętno, aktywuje metabolizm lipidów, zwiększa wydajność, zapobiega dystrofii mięśni, a obniżenie poziomu niebezpiecznego cholesterolu we krwi stanowi profilaktykę i skuteczną terapię miażdżycy . Leczenie chlebem pszczelim prowadzi do wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych, zwiększenia ich elastyczności i poprawy krążenia krwi. Chleb pszczeli jest najskuteczniejszy w przypadku choroby niedokrwiennej . Podwyższone ciśnienie krwi ( nadciśnienie ), szczególnie w początkowej fazie rozwoju, można łatwo skorygować za pomocą chleba pszczelego.
3. Chleb pszczeli na przewód pokarmowy, trzustkę i wątrobę. Preparat wskazany przy leczeniu wrzodów trawiennych , zapalenia żołądka, zapalenia okrężnicy, dysbakteriozy , zapalenia jelit, braku apetytu, chronicznych zaparć i biegunek , których nie można wyleczyć nawet antybiotykami, gdyż funkcje jelit normalizują się w sposób naturalny. W leczeniu marskości wątroby i zapalenia wątroby chleb pszczeli jest przepisywany w połączeniu z naturalnym miodem. Szczególnie cenną właściwością pyłku jest zwiększanie stopnia wchłaniania składników odżywczych z pożywienia.
4. Chleb pszczeli na ujędrnienie ciała. Wyczerpanie psychiczne i fizyczne, utrata sił, osłabienie, okres rekonwalescencji po chorobach zakaźnych, zaostrzenie chorób przewlekłych czy interwencja chirurgiczna to bezpośrednie wskazania do leczenia „chlebem pszczelim”. Podobnie jak wszystkie inne produkty pszczelarskie, pyłek uważany jest za środek odmładzający.
5. Chleb pszczeli dla mózgu. Spożycie produktu poprawia funkcje poznawcze mózgu (pamięć, jasność myślenia, stopień percepcji informacji, koncentrację itp.).
6. Chleb pszczeli dla układu odpornościowego. Chleb pszczeli jest przydatny dla dorosłych i dzieci, zwłaszcza w zimnych porach roku lub w przypadkach, gdy z jakiegoś powodu układ odpornościowy jest osłabiony. Fermentowany pyłek dobrze sprawdza się u dzieci ze skłonnością do alergii sezonowych i innych.
7. Chleb pszczeli w czasie ciąży. Produkt jest przydatny zarówno dla zdrowia kobiety, jak i harmonijnego rozwoju płodu. Zażywanie zmniejsza prawdopodobieństwo poronienia i przedwczesnego porodu.
8. Chleb pszczeli na ostre infekcje wirusowe dróg oddechowych, ostre infekcje dróg oddechowych. Preparat pomaga w leczeniu wszelkiego rodzaju przeziębień, a także zapalenia oskrzeli , zapalenia płuc, zapalenia gardła, zapalenia migdałków, nieżytu nosa, zapalenia zatok , zapalenia migdałków , grypy , niszcząc patogenną mikroflorę i stymulując układ odpornościowy.
9. Chleb pszczeli dla sportowców. Produkt działa jak naturalny środek anaboliczny, pozwalając w krótkim czasie zbudować masę mięśniową.
10. Chleb pszczeli na inne choroby: gruczolak prostaty , impotencja , przewlekłe zapalenie pęcherzyków, alergie pokarmowe, urazy, dna moczanowa (preparat obniża poziom kwasu moczowego w organizmie), nowotwory złośliwe (jako lek na osłabienie i utratę sił), zaburzenia hormonalne, niepłodność , depresja , nerwica , zespół odstawienny, zaburzenia pracy tarczycy, choroby dermatologiczne, w tym trądzik.
Należy podkreślić, że stosowanie chleba pszczelego znacząco wzmacnia działanie leków stosowanych jednocześnie z nim. W niektórych przypadkach pozwala to zmniejszyć ich dawkowanie, co powinno odbywać się wyłącznie za zgodą lekarza prowadzącego.
Ze względu na swój unikalny skład chleb pszczeli jest aktywnie wykorzystywany w kosmetologii do sporządzania różnorodnych produktów do pielęgnacji twarzy, włosów i ciała.
Jak brać chleb pszczeli – ogólne zalecenia
Najczęściej „chleb pszczeli” przyjmuje się w czystej postaci, rozpuszczając pod językiem rano i wieczorem około pół godziny przed posiłkiem. Nie zaleca się spożywania po 18-19 godzinach, gdyż związki tonizujące mogą prowadzić do nadmiernego pobudzenia układu nerwowego i bezsenności.
Przeciętna dawka profilaktyczna dla osób dorosłych wynosi od 5 do 10 gramów produktu dziennie. Z reguły leczenie odbywa się w cyklach trwających 25-30 dni z przerwą między nimi od 1 do 2 miesięcy. Aby wzmocnić odporność i zapobiec hipowitaminozie, wystarczą 3-miesięczne kuracje w roku.
30 gramów sfermentowanego pyłku kwiatowego dziennie przepisuje się w leczeniu gruźlicy, wirusowego zapalenia wątroby, ARVI i innych infekcji wirusowych.
Dawkowanie dla dzieci: małe dzieci powyżej 1 roku życia – 0,5 g dziennie (jednorazowo), dzieci powyżej 6 roku życia – 1,5 g do dwóch razy dziennie.
Właściwości lecznicze chleba pszczelego w medycynie ludowej
W przypadku nadciśnienia należy w równych proporcjach wymieszać z naturalnym miodem i zażywać łyżeczkę mieszanki 2 razy dziennie przed posiłkami przez co najmniej trzy tygodnie z rzędu.
W przypadku niedociśnienia leczenie jest podobne jak w poprzednim przypadku, z tą różnicą, że lek należy przyjmować kwadrans po posiłku.
W przypadku biegunki, zaparć i innych zaburzeń układu trawiennego stosować ½ łyżeczki trzy razy dziennie. Przebieg leczenia wynosi od 30 do 42 dni.
W przypadku zgagi chleb pszczeli rozcieńczony wodą pitną przyjmuje się 50-60 minut przed posiłkiem.
Przeciwwskazania do stosowania chleba pszczelego
Pomimo tego, że chleb pszczeli jest najmniej alergizujący ze wszystkich produktów pszczelarskich, wciąż odnotowuje się przypadki indywidualnej nietolerancji – głównie u osób cierpiących na awersję do pyłków. Nie jest pożądane przekraczanie zalecanych dawek przetworzonego pyłku, gdyż może to prowadzić do pokrzywki .
Stosując pierwszy raz chleb pszczeli warto ograniczyć się do kilku granulek, rozpuszczając je pod językiem. Pojawienie się obrzęku błon śluzowych, swędzenia i pieczenia wskazuje na nietolerancję tego produktu.