Płyn do kąpieli z jaśminowca i piwonii

25,00 

Brak w magazynie

Opis

wyrób rękodzielniczy 

150 ml  

zastosowanie: do mycia ciała, włosów, twarzy. Jego uniwersalność i naturalność sprawiają, że stosuje się go nie tylko do pielęgnacji skóry ale również w wielu innych celach,

Skład:

ług naturalny

odwar z kwiatów piwonii

odwar z kwiatów jaśminowca

gliceryna roślinna

kozie mleko

olejek jojoba

olejek z pestek winogron

olejek z pestek moreli

 

Mydło potasowe, znane od dekad jako szare mydło, może być nie tylko skutecznym środkiem czystości, ale także praktycznym środkiem pielęgnacyjnym w ogrodzie. Dzięki właściwościom mydła potasowego, możemy w sposób ekologiczny zabezpieczać rośliny przed uciążliwymi szkodnikami oraz chorobami.

Jeśli przyjrzeć się właściwościom mydła potasowego (szarego mydła), to okazuje się, że jest ono jednym z najzdrowszych i najtańszych środków czystości oraz pielęgnacji roślin. Samo mydło jest mieszaniną soli potasowych, kwasów tłuszczowych, gliceryny, chlorku sodu i innych substancji, ale bez dodatków sztucznych barwników czy środków konserwujących. Wynika z tego szereg zalet:

  • jest prawie bezwonne,
  • nie powoduje żadnych podrażnień skóry,
  • jest przyjazne dla środowiska.

Mydło potasowe – właściwości

Prawdziwe szare mydło potasowe wyróżnia się następującymi właściwościami:

  • jest hipoalergiczne,
  • nie wywołuje podrażnień,
  • skutecznie oczyszcza skórę i włosy,
  • zmiękcza skórę,
  • odtłuszcza,
  • jest ekologiczne
  • pielęgnacja każdego rodzaju skóry, ponieważ znakomicie oczyszcza
  • mycie twarzy, zwłaszcza cery tłustej, ponieważ działa normalizująco

Mydło potasowe – zastosowanie

Szare mydło potasowe znalazło szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wiele osób wciąż używa go do mycia ciała. Ma dobre właściwości myjące, a przy tym nie uczula i nie podrażnia. Dobrze nadaje się również do higieny intymnej.

Mydło potasowe można stosować także do mycia twarzy. Działa antybakteryjnie i odtłuszcza skórę. Należy jednak pamiętać, że może ono wysuszać. Dlatego osoby z cerą suchą, trądzikową czy problematyczną powinny raczej go unikać. Szare mydło potasowe dokładnie oczyszcza również włosy, dzięki czemu są one dobrze przygotowane na przyjęcie dobroczynnych składników z maski czy odżywki.

Kozie mleko

Kozie mleko jako dodatek do kąpieli jest znane od starożytności i do dziś jest niezwykle cenione jako kosmetyk. Kozie mleko jest bogate zarówno w tłuszcze nasycone, jak i nienasycone, dzięki czemu idealnie nadaje się do produkcji balsamu. Jest niezwykle delikatny dla skóry.

Mleko kozie zawiera dużo kwasów tłuszczowych i cholesterolu, które są składnikami budulcowymi skóry. Ich brak może prowadzić do jej wysuszenia i podrażnienia. Co więcej, mleko jest dobrym źródłem rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy A (opóźniającej procesy starzenia się) oraz selenu. Ten cenny minerał może nawet poprawić objawy łuszczycy, takie jak uciążliwe uczucie suchości

Eksfoliant to substancja odpowiedzialna za złuszczanie naskórka. Jedną z bardziej znanych grup związków będących eksfoliantami są alfa-hydroksykwasy (AHA). Od dawna mają one zastosowanie przy leczeniu blizn, plam starczych czy przebarwień.

Kwas mlekowy, AHA naturalnie występujący w kozim mleku, delikatnie usuwa warstwę martwych komórek skóry, co przywraca jej promienny i młody wygląd. Mało tego, ten kwas jest jednym z najłagodniejszych z tej grupy, dzięki czemu mogą go stosować również osoby o wrażliwej skórze.

 

Jaśmin od zawsze kusił swoim zapachem. Dlatego do dziś stosowany jest jako aromat nawet najdroższych perfum. Znajduje także szerokie zastosowanie w aromaterapii: uspokaja, relaksuje, a także… uwodzi! Jaśmin uważany jest także za afrodyzjak. Jaśmin w języku arabskim oznacza „dar od boga”. I nic w tym dziwnego, skoro roślina ta ma tak szerokie zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie, zdobi balkony i ogrody, a do tego pięknie pachnie.

Jaśmin w kosmetyce stosuje się bardzo często ze względu na jego wspaniały zapach. Doskonale oczyszcza, a jednocześnie nawilża skórę, zapewniając jej gładkość i aksamitną miękkość. Mydło o zapachu letniego jaśminu to sposób na wieczorny relaks, jakże potrzebny w zgiełku codziennych obowiązków. Zapach jest delikatny, jednak po kąpieli na długo pozostaje w pomieszczeniu, kojąc i uspokajając domowników.Kosmetyki z jaśminem są naturalnym lekiem dla skóry trądzikowej. Wszystko ze względu właściwości antyseptyczne tej rośliny. Jaśmin można z powodzeniem porównać do lawendy. Obie rośliny pachną cudownie i tak samo działają na skórę. Jednak jaśmin nie wykazuje tendencji do naciągania i wysuszania skóry, co dzieje się w przypadku nadmiernego stosowania lawendy. skórę między innymi poprzez regulację hormonów. To stanowi podłoże poprawy jakości skóry. Wykwity ropne występują na niej rzadziej. Jaśmin nawilża, a więc posiada wszystko, co jest niezbędne w leczeniu skóry problematycznej. Jaśmin dodatkowo ułatwia ten proces, ponieważ niweluje uczucie świądu skóry. Olejek z jaśminu często poleca się osobom, które borykają się z problemem występowania egzemy. Jaśmin to również jedna z nielicznych roślin, jakie są tolerowane przez osoby z AZS.

Piwonia to królowa kwiatów, która pochodzi z Chin i była tam uprawiana już ponad 2000 lat temu. Pięknie pachnące kwiaty mają działanie przeciwalergiczne, uspakajające.

Leczniczo działa na atopowe zapalenie skóry i trądziku. Kosmetyki naturalne w piwonią cenione są na całym świecie.

W Chinach piwonia zwana jest królową kwiatów, jest symbolem wiosny i kobiecego piękna, a także bogactwa, honoru i wysokiej klasy społecznej.  Najnowsze badania wykazały, że zawiera glikozyd paeoniflorin, który jak potwierdziły najnowsze badania naukowe chroni komórki przed fotostarzeniem się skóry, utrzymuje gładką i jędrną skórę, poprawia jej stan i kondycję włókien skórnych

Dodatkowo użyte olejki sprawiają, że skóra staje się gładka, doskonale oczyszczona, zaś składniki roślinne pozostawiają na niej na długo piękny zapach.