Płyn do kąpieli rokitnik z miodem

25,00 

Brak w magazynie

Opis

Płyn do kąpieli rokitnik z miodem

Skład: mydło potasowe naturalne, kozie mleko, glicerynowy macerat z rokitnika, miód organiczny, gliceryna roślinna, hydrolat rokitnikowy, olej rokitnikowy, kwas mlekowy, olejek arganowy, olejek z pestek malin, olej z pestek winogron, kwas hialuronowy

Wyrób rękodzielniczy

pojemność: 150 ml

Płyn może być stosowany zarówno do mycia ciała jak i włosów.

Rokitnik: Piękne, ciemnopomarańczowe kuliste owoce nie tylko emanują energią koloru, ale niosą moc składników aktywnych.
Ten ozdobny krzew zawiera ponad 190 cennych substancji, a jego owoce spośród innych wyróżnia niezwykła obfitość witaminy C. Roślina zwana jest „złotem Syberii”, a jej nazwa Hippophae po grecku oznacza „lśniącego konia”.
Nie bez powodu. Starożytni Grecy karmili liśćmi rokitnika osłabione konie, dzięki czemu odzyskiwały formę fizyczną
i zdrową, błyszczącą sierść.

Dzięki zawartości polifenoli, roślina ma właściwości przeciwutleniające, zatem działa przeciwstarzeniowo i stanowi naturalny filtr chroniący przed promieniami UV.

Wysokie stężenie witaminy C sprawia, że pobudza syntezę kolagenu oraz przyspiesza gojenie podrażnień czy skaleczeń naskórka. Sprawdza się w pielęgnacji szorstkiej, łuszczącej, swędzącej skóry, a także przyspiesza odnowę uszkodzonego naskórka. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, wspomaga więc pielęgnację cery trądzikowej. Rokitnik działa regenerująco, wygładza i ujędrnia skórę, więc jest pożądanym składnikiem kosmetyków do cery starzejącej się, ze zmarszczkami i przebarwieniami. Ponadto chroni przed nadmierną utratą wody, dlatego sprawdza się w kosmetykach po opalaniu. Rokitnik to również znakomity składnik odżywczy do włosów, brwi i rzęs – wzmacnia je, chroni i regeneruje.

Olej rokitnikowy z nasion rokitnika zwyczajnego tłoczony na zimno. Ze względu na wysoką zawartość kwasów omega 3, omega 6 i fosfolipidów, uelastycznia i regeneruje skórę, poprawia funkcjonowanie bariery naskórkowej. Ponieważ ma żółto-pomarańczowy kolor, może być widoczny na jasnej karnacji. Warto mieć to na uwadze.

Podobnym działaniem odznacza się olej z owoców rokitnika tłoczony na zimno – wzmacnia i regeneruje cerę dojrzałą, przeciwdziała stanom zapalnym skóry trądzikowej i tłustej, a ponadto zmiękcza blizny i redukuje rozstępy. Bogaty w składniki aktywne, zwłaszcza karotenoidy, które decydują o jego intensywnym pomarańczowo-czerwonym kolorze.

Miód jest niezwykle silnym składnikiem do pielęgnacji skóry i może pomóc w rozwiązaniu całej masy problemów związanych z jej pielęgnacją. Miód to wspaniały składnik pielęgnacyjny. Znany jest ze swoich właściwości antyseptycznych i antybakteryjnych i jest stosowany na skórę od wieków.

Miód jest naturalnie antybakteryjny i przyspiesza procesy gojenia się komórek skóry – dlatego jest świetny na rany.

• Przeciwstarzeniowy – Miód jest przeciwutleniaczem i blokuje wolne rodniki, pomagając zachować młodzieńczy wygląd cery.

• Nawilżający – Miód pochłania wilgoć z powietrza i blokuje ją w skórze, więc jest świetny w miesiącach zimowych lub jeśli odczuwasz nieprzyjemną suchość skóry.

Zmiękcza suchą skórę

Miód jest naturalnym humektantem – oznacza to, że wciąga wilgoć i blokuje ją w skórze. Tworzy również barierę ochronną zapobiegającą wysuszaniu. Ponadto enzymy zawarte w miodzie pomagają złuszczać skórę i usuwać martwe komórki naskórka, aby zmiękczyć szorstką skórę.

Wyrób rękodzieła liturgicznego medycyny klasztornej