Olej z pestek dyni z domowej olejarni – ekologiczny

45,00 

Brak w magazynie

Opis

Olej z pestek dyni z domowej olejarni – ekologiczny

Pojemność: 200 ml

Wyrób rękodzielniczy

Wykonujemy jedynie pod konkretne zamówienia – czas realizacji od 2-5 dni w zależności od ilości zamówień. 

Olej z pestek dyni wykonany domowym sposobem, bez żadnych konserwantów, chemicznych substancji i barwników. Olej z pierwszego tłoczenia, metodą na zimno, nierafinowany. Nie jest poddany żadnym obróbką chemicznym. Jest to metoda w pełni ekologiczna, dzięki czemu olej zachowuje swoje właściwości lecznicze, smakowe i zapachowe.

GRECY NAZWALI JĄ PEPON, CZYLI „GOTOWANA NA SŁOŃCU”, FRANCUZI POTRION, CZYLI  „DUŻY GRZYB”. W POLSCE NAZYWANO JĄ W DWOJAKI SPOSÓB: NA ŚLĄSKU PRZYJĘŁA SIĘ I FUNKCJONUJE DO DZIŚ NAZWA BANIA, ZAŚ W POZOSTAŁYCH REGIONACH KRAJU – DYNIA.

Olej z pestek dyni tłoczymy wyłącznie na zimno – dzięki temu zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Powinien być on przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu i nie należy go poddawać obróbce termicznej.  Olej z pestek dyni wykorzystujemy do dań na zimno.
W składzie oleju znajdziemy całą moc dobroczynnych witamin, jak i minerałów i innych składników odżywczych. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych – niezbędnych do samodzielnego wytwarzania przez organizm witaminy D oraz regulacji licznych procesów hormonalnych oraz na poziomie komórkowy.

Olej z pestek dyni może być stosowany również jako kosmetyk. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, a dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco.
Olejek w zasadzie służy każdemu typowi cery, ale szczególnie polecany jest osobom z skóra suchą, łuszczącą się, pękająca i dojrzałą.  Można wykorzystać go również w leczeniu rozstępów – dodając jako składnik olejku, kremu, balsamu czy pilingu.

Olej z pestek dyni ma wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu znalazł zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Olej z pestek dyni jest polecany przede wszystkim na pasożyty, a także na schorzenia prostaty i układu moczowego.

Olej z pestek dyni dzięki swoim właściwościom zdrowotnym już dawno znalazł zastosowanie w medycynie ludowej, m.in. jako środek na pasożyty przewodu pokarmowego, na prostatę i stany zapalne dróg moczowych, infekcje górnych dróg oddechowych, a także alergie. Niektórzy przekonują, że regularnie spożywany, może zapobiec miażdżycy naczyń, osłabieniu organizmu i stanom depresyjnymy – wszystko dzięki zawartości dobroczynnych kwasów nienasyconych. Jednak profil kwasów tłuszczowych w oleju z pestek dyni nie jest tak korzystny, jak się powszechnie uważa. Olej z pestek dyni w 18,8 proc. składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych. Resztę stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, na które w 33,4 proc. składają się kwasy jednonienasycone, a w 47,8 proc. kwasy wielonienasycone.

Olej z pestek dyni zawiera także witaminy A, E i D oraz te z grupy B. Można w nim znaleźć również selen, potas i cynk oraz inne substancje, takie jak skwalen i fitosterole.

Na wielonienasycone kwasy tłuszczowe w większości składają się kwasy omega-6. Niestety, olej z pestek dyni zawiera śladowe ilości kwasów omega-3 (około 0,5 proc.). Z kolei w innych badaniach nie odnotowano udziału kwasu linolenowego (z grupy omega-3) w oleju z pestek z dyni. W związku z tym stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 jest bardzo niekorzystny. Udowodniono, że nadmierne spożywanie produktów bogatych w omega-6 przy jednoczesnym niedoborze omega-3, może sprzyjać rozwojowi nowotworów, np. raka piersi (szczególnie u kobiet po menopauzie). Dlatego, decydując się na zwiększone spożycie oleju pestek z dyni, trzeba pamiętać o uzupełnianiu (suplementowaniu) niedoboru kwasu linolenowego dla zachowania odpowiedniego stosunku kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3.

Olej z pestek dyni na pasożyty

Współczesna fitoterapia poleca stosowanie oleju z pestek dyni na pasożyty układu pokarmowego. Zawarte w nim alkaloidy, zwane kukurbitacynami, uszkadzają układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego (tasiemca, glisty lub owsika) i przyspieszają proces ich usuwania z organizmu, przy okazji usuwając też inne substancje toksyczne. Olej z pestek dyni nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jelit, w związku z tym jest bezpieczny dla funkcjonowania układu pokarmowego.

Olej z pestek dyni na prostatę

Olej z pestek dyni jest składnikiem suplementów diety dla mężczyzn, które są polecane przy łagodnym przeroście gruczołu krokowego (we wczesnych stadiach przerostu), zaburzeniach oddawania moczu czy zaburzeniach potencji. Tego typu preparaty korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie gruczołu krokowego oraz normalizują procesu oddawania moczu. Właściwości te zawdzięczają zawartym w oleju z dyni fitosterolom (zwłaszcza beta-sitosterolowi), które działają bardzo podobne do hormonów płciowych. Za prawidłowe funkcjonowanie prostaty odpowiada właściwy poziom dihydrotestosteronu (DHT). Zadaniem fitosteroli jest obniżenie nadmiernego stężenia DHT, co prowadzi do zmniejszenia masy gruczołu krokowego, a w konsekwencji do złagodzenia nieprzyjemnych dolegliwości związanych z przerostem gruczołu krokowego.

Olej z pestek dyni a nadciśnienie tętnicze

Badano wpływ oleju z pestek dyni na nadciśnienie u szczurów. Dawkę oleju (40-100 mg/kg masy ciała) podawano szczurom raz dziennie przez okres 6 tygodni. Podawanie oleju skutecznie obniżyło ciśnienie krwi spowodowane działaniem substancji chemicznej oraz unormowało zmiany elektrokardiogramu. Co prawda to badanie na szczurach, ale u ludzi regularnie przyjmujących olej z pestek dyni też można zauważyć obniżenie ciśnienia. Dodatkowo wyniki badań potwierdzają ochronny wpływ oleju wobec zmian patologicznych serca i aorty.

 

Olej z pestek dyni a lipidogram

Olej z pestek dyni sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu całkowitego, frakcji LDL i trójglicerydów we krwi. Wpływa natomiast na podniesienie HDL, zwanego potocznie „dobrym cholesterolem”. Zmniejsza także ryzyko chorób serca.

 

Olej z pestek dyni a odporność

Olej z pestek dyni znajduje również zastosowanie w chorobach układu oddechowego. Można smarować nim bolące gardło, a w przypadku kataru można 1 kropelkę wkropić do nosa kilka razy w ciągu dnia. Wzmacnia odporność organizmu poprzez stymulację limfocytów i makrofagów. Wykazuje pozytywny wpływ na szpik kostny, węzły chłonne i nadnercza. Działa przeciwzapalnie.

Olej z pestek dyni a dobre samopoczucie i sen

Olej z pestek dyni zawiera magnez i tryptofan. Z tego względu można go uznać za produkt polepszający samopoczucie. Magnez wpływa na sprawne funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Natomiast tryptofan znajduje zastosowanie w leczeniu zaburzeń lękowych i poprawie zdrowia psychicznego. Dodatkowo bierze udział w produkcji serotoniny i warunkuje dobrej jakości sen. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju wpływają na dobrą pracę mózgu, pamięć i koncentrację, dlatego warto, żeby szczególnie pamiętały o nim osoby starsze.

 

Olej z pestek dyni a nowotwory

Olej z pestek dyni wykazuje działanie przeciwnowotworowe w przypadku raka prostaty, jajników, płuc, żołądka i okrężnicy. W tym najwięcej badań przeprowadzono w zakresie ochrony przed rakiem prostaty. Udokumentowano, że zmniejsza rozmiar powiększonej prostaty, szczególnie w przypadku rozrostu związanego z zaawansowanym wiekiem. Olej z pestek dyni jest składnikiem wielu suplementów diety dla mężczyzn zapobiegających przerostowi prostaty i wspomagających leczenie jej przerostu, a także przy problemach z oddawaniem moczu czy zaburzeniach potencji.

 

Olej z pestek dyni a wzrok

Olej z pestek dyni dzięki zawartość zeaksantyny, luteiny i witaminy A chroni wzrok, działa wspomagająco przy zwyrodnieniu plamki żółtej i zmniejsza ryzyko zaćmy.

 

Olej z pestek dyni a skóra

Olej z pestek dyni uczestniczy w procesach pigmentacji skóry i gojenia się ran. Zapobiega także zakażeniom. Zawarty w nim skwalen stanowi istotny element lipidowy skóry, chroni ją przed działaniem promieniowania UV i procesami oksydacji. Podobne właściwości ma także witamina E. Dzięki zawartości antyoksydantów ma właściwości przeciwstarzeniowe i zmniejsza zmarszczki. Dodatkowo działa przeciwzapalne i korzystnie wpływa na zmniejszenie zmian trądzikowych. Regularne masowanie ciała z użyciem oleju pomaga zmniejszyć cellulit i widoczność rozstępów. Sprawia, że skóra staje się gładsza i lepiej napięta. Ale tutaj bardzo ważna jest regularność i systematyczność w stosowaniu. Z jego użyciem można zrobić peeling na skórę. Olej z pestek dyni należy wymieszać z solą morską lub cukrem. Wyciąg z oleju z pestek dyni ma działanie regenerujące i nawilżające, dlatego jest składnikiem wielu kremów.

 

Olej z pestek dyni a włosy

Olej z pestek dyni wykazuje pozytywny wpływ na stan włosów ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych, witaminy A i E. Kobiety spożywające go regularnie mogą zauważyć, że ich włosy rosną szybciej i staja się lśniące. Natomiast stosowany zewnętrznie na same końcówki wzmacnia je i zapobiega ich rozdwajaniu. Z kolei u mężczyzn może zapobiegać nadmiernemu wypadaniu włosów i łysieniu typu androgenowego dzięki zawartości cynku i beta-sitosterolu, które hamując działanie dihydrotestosteronu (DHT).

 

Olej z pestek dyni – zastosowanie w kuchni

Olej z pestek dyni ma charakterystyczny orzechowy smak i zapach. Ponadto wyróżnia się ciemnozielonym kolorem, przez co jest jednym z najciemniejszych olejów. Wszystko przez zawartość barwników chlorofilowych, która jest w nim ponad sześć razy większa niż karotenoidowych.

Oleju nie należy smażyć, ponieważ wysoka temperatura niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Olej z pestek dyni stosuje się wyłącznie na zimno, jako dodatek do chleba, warzyw, sera białego, ugotowanych jajek, a także sałatek, surówek oraz do bezpośredniego spożycia. Olej z pestek dyni dobrze komponuje się także z deserami – można nim wzbogacić smak lodów waniliowych lub sernika (w Austrii dodaje się go słynnego sernika wiedeńskiego).