Promocja!

Olej z kwiatów dziurawca – Oleum Hyperici

Original price was: 45,00 zł.Current price is: 40,00 zł.

Brak w magazynie

Opis

Olej z kwiatów dziurawca wykonany wedle medycyny rosyjskiej

Wyrób rękodzielniczy
200 ml 
Skład: olej lniany, świeży kwiat dziurawca zwyczajnego
Proporcja 1;1

Olej z dziurawca zwany jest świętojańską oliwą jest uniwersalnym zielem, w którym upatruje się właściwości przeciwbakteryjne, antyseptyczne, antyrakowe i przeciwbólowe. Można stosować go na trądzik, rany, oparzenia, bolący kręgosłup, czy jelitówkę. Macerat  olejowy, bogaty jest w hiperycynę, pseudohiperycynę i hiperforynę.

Olej zeszłoroczny, wedle sposobu Rosjan,  dojrzewał na słońcu a następnie leżakował w ziemi kilka miesięcy. Data rozlania oleju luty 2022

Olejek z dziurawca – właściwości

Olej z dziurawca skrywa wiele właściwości, które sprzyjają zdrowiu. Stwierdzono, iż oliwa z dziurawca wykazuje działanie odkażające oraz ściągające. Stąd powszechność stosowania wywaru z dziurawca w leczeniu ran (nawet trudno gojących się i zakażonych), oparzeń, blizn, ropni, liszajów, wyprysków, itp.
Olej z dziurawca zastosowany na kręgosłup działa przeciwbólowo i regenerująco. Osoby cierpiące na bóle mięśni oraz nerwobóle także chętnie sięgają po olej z dziurawca. Stąd częste wykorzystywanie oleju z dziurawca do masażu obolałego krzyża, całych pleców, nóg i rąk. Wskazany przy dyskomforcie w okolicach kręgosłupa, pleców oraz lędźwi.
Jednak największą sławę przyniosło dziurawcowi działanie antydepresyjne. Badania wykazały, iż dziurawiec wygrywa z placebo w przypadku depresji o łagodnym lub umiarkowanym nasileniu. Najskuteczniejsze w przypadku leczenia chronicznego smutku są soki oraz oleje z dziurawca.
Dziurawiec ponadto poprawia koncentrację, a także działa rozkurczowo. Co więcej, dzięki obecności hiperforyny w świętym zielu przypisuje się jej właściwości antynowotworowe.

Olej z dziurawca – zastosowanie

Olej z dziurawca można stosować zewnętrznie delikatnie wmasowując go w obolałe lub zmienione chorobowo miejsca. Na oparzenia najlepiej przygotować schłodzoną porcję oleju, zamaczać w nim kawałek gazy lub ściereczkę z naturalnej tkaniny i przykładać do rany.
Dziurawiec oprócz funkcji leczniczych posiada także funkcje pielęgnacyjne, zatem wsmarowany w skórę twarzy dokładnie oczyści ją, odkazi i pozostawi ją gładką i nawilżoną. Stosowany regularnie uwolni naskórek od niechcianych pryszczy i innych problemów skórnych.
Inne zastosowanie oleju z dziurawca polega na dodaniu go do kąpieli w celu pozbycia się wykwitów skórnych, czy wysypki. Olej z dziurawca może być użyty do picia, wówczas będzie miał zastosowanie wewnętrzne na układ pokarmowy. Biegunki, jelitówki, problemy z wątrobą to dolegliwości, z którymi święte ziele sobie poradzi.

Olej z dziurawca do picia

Uniwersalność zastosowań ziela świętego Jana sprawia, że warto mieć w domowej apteczce, a nawet kosmetyczce olej z dziurawca
Dziurawiec zwany jest świętojańskim zielem, krwią Matki Boskiej.
Stosowany od dawnych czasów. Uznany za lek uniwersalny ponieważ działa wielokierunkowo na organizm.
Jest wszechstronnym zielem które ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, antyrakowe, antyseptyczne . Stosować go można zewnętrznie i wewnętrznie.
Olej wykazuje działanie odkażające i ściągające dlatego powszechnie stosowany jest w leczeniu ran, oparzeń, jelitowej, trądziku, bolącego kręgosłupa oraz mięśni.
Stosując go na kręgosłup działa przeciwbólowo i regeneruje.
Działa antydepresyjnie
Poprawia koncentrację
Działa rozkurczowo
Zawiera hiperforyny które działają antynowotworowo
Zastosowanie zewnętrzne:
Smaruje się nim bolące miejsca lub te zmienione chorobowo
Duże właściwości przeciwbólowe
Oczyszcza skórę , odkaza ja , zwalcza niedoskonałości. Skóra staje się gładka .
Zastosowanie wewnętrzne;
Układ pokarmowy
Biegunki jelitowki
Problemy z wątroba
Działa w przypadku obniżonego nastroju
Przeciwgorączkowo
Przeciwzapalnie
Antybakteryjnie
Wzmacnia wątrobę i woreczek żółciowy
Poprawia odporność i układ krwionośny
Buduje szkliwo i zapewnia prawidłowe widzenie
Uszczelnia naczynia krwionośne
Działa przeciwalergicznie i spowalnia proces starzenia się skóry
Antyoksydant
Pozytywnie wpływa na pracę serca, mózgu i układu krwionośnego.

Olej dziurawcowy działa przeciwzapalnie na skórę, antyseptycznie i gojąco. Przyśpiesza gojenie ran. Niestety zwiększa też wrażliwość na promienie słoneczne, dlatego trzeba zachować odpowiednią ostrożność. Podany doustnie wybitnie wzmaga wydzielanie żółci. Pobudza przemianę materii, znosi stany znużenia i depresji. Poprawia wydajność intelektualną. Można go zażywać równocześnie z miłorzębem, yerba mate, kwasem glutaminowym, surowcami koffeinowymi i arniką.  Łagodzi objawy trądziku. Jest wskazany przy zmęczeniu w przebiegu chorób zakaźnych i w okresie rekonwalescencji. Olej dziurawcowy można zażywać po 1-2 łyżeczki dziennie. Efekty zażywania są widoczne po około 2-3 tygodniach.

Olej dziurawcowy obniża dodatkowo poziom cholesterolu i cukru we krwi.

W leczeniu chorób skóry (odleżyny, liszaje, łuszczyca, oparzenia, owrzodzenia) można go mieszać z tranem, olejem rokitnikowym, wyciągiem olejowym z żywokostu lub pokrzywy.

Oprócz olejku posiadam również suszone ziele dziurawca zbierane w czystym ekologicznym terenie – czerwiec 2023