Naturalny płyn micelarny – smocza krew

30,00 

Brak w magazynie

Opis

Naturalny płyn micelarny – smocza krew

Doskonały do codziennej pielęgnacji twarzy i oczyszczenia

Pojemność: 100 ml

Skład: woda destylowana, ekstrakt smocza krew, woda kwiatowa różana, olejek jojoba, olejek rycynowy, gliceryna roślinna, witamina E, naturalny olejek zapachowy

Wyrób rękodzielniczy

Naturalny bez chemicznych dodatków płyn micelarny z ekstraktem smoczej krwi oraz wodą kwiatową różaną. Płyn przeznaczony jest do każdego typu skóry. Doskonale i szybko usuwa makijaż, a jednocześnie pielęgnuje skórę. Nasz płyn jest wzbogacony o składniki, które nie tylko profesjonalnie oczyszczą skórę ale także zadbają o jej kondycję, a także będą chronić przed negatywnymi działaniami czynników zewnętrznych.

Płyn dokładnie zmyje makijaż, sebum, a także zanieczyszczenie z powietrza. Płyny micelarne to też odpowiednie nawilżenie. Lekkie i szczególnie ważne nawilżenie dla osób z cerą tłustą. Usuwa  sebum i nie doprowadza do nadmiernego przesuszenia. Przesuszenie przy tego typu cerze doprowadzi do silniejszego łojotoku.

Płyn micelarny jest kosmetykiem niezwykle łagodnym dla skóry. Oczyszcza naskórek, ale go nie przesusza. W micelach można zamknąć dodatkowe substancje, które świadczą o wielozadaniowości produktu. Zamykane są w nich ekstrakty z roślin, nawilżające kwasy oraz składniki niwelujące niedoskonałości. Dzięki temu twarz jest nie tylko oczyszczona. Skóra dostaje dawkę witamin i solidnego nawilżenia.

Płyn micelarny jest łagodniejszy niż mleczko czy żel, dlatego ma już tyle zwolenniczek. W płynie  znajdują się dodatkowe składniki, które w jeszcze większym stopniu dbają o naszą skórę.

Ogromnym atutem płynu jest to, iż zawiera ekstrakt ze smoczej krwi. Przeniosę Was na chwilkę do Amazonii, gdzie wśród niezliczonych gatunków drzew, rośnie sobie drzewo pionierskie o bardzo ładnej nazwie Croton lechleri. Plemiona Majów już dawno odkryły jego magiczną moc. Drzewo to jest źródłem soku żywicznego nazywanego „Sang de Dragon – Smocza Krew”. Stosowanego przez szamanów do tamowania krwawień, zmniejszania bólu, leczenia trudno gojących się nadżerek i owrzodzeń oraz zakażonych ran.

Skład chemiczny żywicy zwanej smoczą krwią pozyskanej z drzewa Croton lechleri:
taspina – to alkaloid, który działa jako silny inhibitor acetylocholinoesterazy i bliznat, wspomagający leczenie mikrourazów oraz stymulujący produkcję fibroblastów;
lignany – mają silne właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe i dodatkowo regulują gospodarkę hormonalną. Wykazano, że mają one od 4 do 5 razy silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż powszechnie stosowana witamina E, uznana za jeden z najlepszych przeciwutleniaczy oraz witamina C.
flawonoidy – w bardzo ogólnym ujęciu działają na skórę zewnętrznie przeciwdziałające wolnym rodnikom w jej warstwie rogowej oraz w naskórku poprzez zmniejszenie aktywności enzymatycznej, a także wewnętrznie – w skórze właściwej – tam z kolei wpływają na rozszerzalność naczyń krwionośnych oraz stymulują mikrokrążenie skórne, a co za tym idzie hamują procesy takie jak kolagenoza (rozkład włókien kolagenowych) i hialuronidazy (rozkład kwasu hialuronowego)
diterpenoidy substancje naturalne, które są odpowiedzialne między innymi za zabezpieczenie ran w roślinie, czyli są to takie płytki krwi człowieka. Są bakterio- grzybo- i wirusobójcze.
a także fenole, kwas benzoesowy, wanilinę, metylotymol, steroidy, alkohol linalolowy, olejki eteryczne, proantocyjaniny.

Bogaty skład smoczej krwi powoduje jej silne działanie na skórę, chroni ją przed atakiem wolnych rodników, a co za tym idzie przeciwdziała starzeniu się skóry. Ponadto badania wykazały, że stymuluje włókna kolagenowe i elastyczne do odnowy, wpływając korzystnie na fibroblasty, podstawowe komórki skóry właściwej. Właściwościami soku drzewa Croton lechleri powinny zainteresować się osoby, których problemem są blizny i rozstępy, ponieważ produkt ten skutecznie zmniejsza ich widoczność.
Preparaty zawierające cenną żywicę będą znakomicie sprawdzały się dla cery dojrzałej, gdyż stymulacja wytwarzania włókien szczególnie efektywnie przebiega w przypadku starszych komórek. Smocza krew działa na skórę kojąco i łagodząco. Pomaga zlikwidować zaognienia i stany zapalne.

A teraz ciekawostka, a nawet dwie 🙂
1. Badania kliniczne wykazały, że Dragon’s blood to jeden z najlepszych na świecie antyoksydantów niszczących wolne rodniki. Pod tym względem jest kilkukrotnie skuteczniejsza od zielonej herbaty, jagód goji, kwiatu róży czy oliwki.

2. Amerykańska agencja FDA zatwierdziła Smoczą Krew jako lek botaniczny.

Właściwości smoczej krwi:

Badania naukowe wykazały szereg wyjątkowych właściwości smoczej krwi między innymi stwierdzono DZIAŁANIE:

  • ujędrniające
  • przeciwstarzeniowe
  • odżywcze
  • redukuje widoczność blizn i rozstępów

Stosowanie smoczej krwi w pielęgnacji zwiększa nawet do 40% liczbę fibroblastów w skórze — a to one odpowiedzialne są za wytwarzanie kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego

Taspina jest kluczowa, gdyż decyduje o działaniu przeciwzapalnym, i jako żywy opatrunek na rany i owrzodzenia.

W związku z tym znajduje ona zastosowanie między innymi przy chorobach skórnych, w tym grzybic i opryszczki.

Innym szalenie ważnym alkaloidem jaki zawiera żywica jest dimetylocedruzyna. Działa ona przeciwzapalnie i regenerująco.

Poza tym bardzo ważnymi składnikami są działające ochronnie polifenole oraz proantocyjanidyny o nad wyraz silnym działaniu antyoksydacyjnym.

Smocza krew zawiera też ritenol, w którym znajdują się molekuły zwane diterpenami.

Charakteryzują się one bardzo silnym działaniem przeciwzapalnym i antybakteryjnym.

Woda kwiatowa różana – Wody kwiatowe to produkty uboczne procesu destylacji parowej.

W trakcie destylacji surowca z parą wodną, część substancji odparowuje z materiału roślinnego i zostaje rozpuszczona w parze, którą następnie skrapla się, tworząc hydrolat. Hydrolat zawiera niewielką ilość olejku eterycznego a także substancje, które nie zostały zawarte w docelowym produkcie destylacji. W tym przypadku jest to hydrolat różany. Wody kwiatowe mają pH zbliżone do wartości pH skóry, dlatego doskonale ją pielęgnują. To naturalny, organiczny kosmetyk odpowiedni dla każdego rodzaju cery, w szczególności tłustej i trądzikowej, a także dojrzałej. Jego właściwości antyseptyczne, wyrównujące ph, przeciwzapalne i regulujące .

Olejek jojoba jest jednym z najlżejszych i najbardziej uniwersalnych olejów roślinnych stosowanych do pielęgnacji skóry i włosów. Dobrze się wchłania, jest lubiany przez cerę suchą i tłustą. Olej jojoba swoim składem chemicznym jest bardzo zbliżony do budowy ludzkiego sebum, czyli naturalnej ochronnej warstwy lipidowej, produkowanej przez gruczoły łojowe naszej skóry.

Olejek:

  1. Natłuszcza i wspomaga nawilżenie suchej skóry.
  2. Zmiękcza skórę i chroni ją przed utratą wilgoci.
  3. Likwiduje suche i nieestetyczne skórki.
  4. Ujędrnia skórę, wspomaga redukcję cellulitu i zapobiega powstawaniu rozstępów.
  5. Jest naturalnym antyoksydantem – chroni skórę przed działaniem wolnych rodników i zapobiega przedwczesnym procesom starzenia.
  6. Dostarcza skórze cenne składniki odżywcze.
  7. Reguluje poziom sebum.
  8. Wspomaga regenerację skóry.
  9. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne (w tym podrażnienia słoneczne oraz stany zapalne wywołane przez łuszczycę, atopowe zapalenie skóry, egzemę i łojotokowe zapalenie skóry).
  10. Chroni skórę przed działaniem niekorzystnych czynników atmosferycznych.

Olejek rycynowy –  Najbardziej polecany jest on dla cery trądzikowej, działa bowiem antybakteryjnie i przeciwzapalnie, pomaga zmniejszać niedoskonałości i przebarwienia oraz łagodzi podrażnienia.