Promocja!

Naturalne mydło – węgiel aktywny z oliwą magnezowa

Original price was: 20,00 zł.Current price is: 15,00 zł.

Brak w magazynie

Opis

Naturalne mydło – węgiel aktywny z oliwą magnezowa

Wyrób rękodzielniczy
Ok 90 g- 15 zł
Skład:
Mleczan sodu
Oliwka z oliwek
Olej ze słodkich migdałów
Węgiel aktywny
Oliwą magnezowa
Olej kokosowy
Masło shea
Czarne mydło z dodatkiem węgla aktywnego to produkt minimalistyczny, zadaniowy i skuteczny. Świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry problematycznej – łojotokowej, skłonnej do trądziku czy zaskórników.
Detoksykujące mydło z węglem aktywnym jest kosmetykiem prostym, zadaniowym i skutecznym. Zawarty w nim węgiel aktywny absorbuje zanieczyszczenia, otwiera i oczyszcza pory, a także wyrównuje koloryt skóry i rozjaśnia ewentualne blizny. To kosmetyk niezastąpiony w walce z trądzikiem, zaskórnikami czy skórą łojotokową. Stosując mydło z węglem aktywnym regularnie, zafundujesz swojej skórze oczyszczającą terapię, za co z dużym prawdopodobieństwem odwdzięczy Ci się promiennym wyglądem, a na pewno znaczną poprawą kondycji.
Mydło węglowe to prawdziwe remedium na typowe problemy znane wszystkim posiadaczkom i posiadaczom problematycznej cery. Mowa zaskórnikach, nadmiernym wydzielaniu sebum, łojotoku, przebarwieniach, rozszerzonych i zanieczyszczonych porach i innych średnio przyjemnych rzeczach. A przede wszystkim, o trądziku. Stosując mydło z węglem aktywnym regularnie, zafundujesz swojej skórze antybakteryjną i oczyszczającą terapię, za co z dużym prawdopodobieństwem odwdzięczy Ci się promiennym wyglądem, a na pewno znaczną poprawą kondycji. Zniwelujesz nadmierne świecenie (zwłaszcza w strefie T), zmniejszysz nadprodukcję sebum i zapobiegniesz powstawaniu nowych zaskórników. Pamiętaj tylko, żeby po użyciu mydła dobrze nawilżyć skórę, ponieważ szeregowi jego zalet towarzyszy też czasami skłonność do przesuszania skóry.
Ma silne właściwości oczyszczające, absorbujące nadmiar sebum oraz zanieczyszczenia zgromadzone na skórze. Stosowany w pielęgnacji systematycznie oczyszcza i redukuje ilość produkowanego łoju w gruczołach łojowych, co wpływa znacząco na zmniejszenie się ilości zaskórników otwartych (tzw. wągrów). Po zastosowaniu mydła węglowego polecam spryskać skórę tonikiem lub hydrolatem w celu przywrócenia skórze równowagi kwasowo-zasadowej (prawidłowe pH skóry jest lekko kwaśne i oscyluje w granicach pH= 4,7-5,6).
Trądzik, jaki jest, każdy widzi. Ale czy każdy wie, na co tak naprawdę patrzy i czym jest to spowodowane? Przed walką dobrze zrobić rozpoznanie wroga, dlatego mamy dla Was małą ściągę z rodzajami trądziku.
Zaskórnikowy – łagodna odmiana trądziku, w przypadku której występuje duża ilość zaskórników otwartych i zamkniętych, a zmiany zlokalizowane są najczęściej na twarzy.
Grudkowo-krostkowy – najbardziej popularna forma trądziku, charakteryzująca się występowaniem zaskórników oraz zmian zapalnych, takich jak grudki i krosty z treścią ropną; zajmuje głównie twarz, dekolt, ramiona oraz plecy.
Różowaty – typ trądziku o bardzo złożonej i nie do końca poznanej przyczynie. Charakteryzuje się trwałym rozszerzeniem naczyń krwionośnych głównie w środkowej części twarzy ze współistnieniem zmian trądzikowych, a w grupie ryzyka znajdują się najczęściej panie po 40 roku życia. Do przyczyn trądziku różowatego zalicza się m.in. predyspozycje genetyczne, zaburzenia hormonalne (różne fazy cyklu oraz menopauza), zaburzenia naczynioworuchowe, reakcje alergiczne, dysfunkcje układu pokarmowego czy posiadanie cery naczynkowej.
Kosmetyczny – jego przyczyną są niewłaściwie dobrane kosmetyki upiększające (mocno kryjące fluidy, matujące pudry) oraz produkty pielęgnacyjne o wysokim potencjale komedogennym; charakteryzuje się występowaniem na twarzy licznych zaskórników.
Zawodowy – związany z wykonywanym zawodem, spowodowany najczęściej kontaktem z olejami, smołami, smarami, klejami czy chlorem.
Neuropatyczny dziewcząt – lekka postać trądziku spowodowana nieustannym rozdrapywaniem, dotykaniem oraz mechanicznym usuwaniem niewielkich lub całkiem wyimaginowanych zmian trądzikowych; jego przyczyną mogą być zaburzenia psychologiczne.
Niemowlęcy – postać grudek i krost z treścią ropną; powstaje w wyniku stosowania tłustych preparatów pielęgnacyjnych na bazie oleju mineralnego lub parafinowego.
Oliwka magnezowa właściwości zawdzięcza obecności naturalnej soli chlorku magnezu. Wpływa on korzystnie na stan skóry, zapewniając świeżość, regulując pracę gruczołów potowych, równocześnie nie powodując ich zatykania. Jest bezzapachowa i nie pozostawia śladów na ubraniu, ponadto wykazuje działanie przeciwbakteryjne, zapobiegając namnażaniu szkodliwych drobnoustrojów. Oliwa magnezowa zastosowanie znalazła także w leczeniu zmian trądzikowych, powodując lepsze gojenie ran i zapobiegając rozwojowi bakterii.
Proces zewnętrznego podawania soli magnezu ma coraz więcej zwolenników, ponieważ pozwala na aplikację preparatu z pominięciem układu pokarmowego. Dzięki przenikaniu przez powierzchnię skór do naczyń krwionośnych oliwa magnezowa działanie rozpoczyna już w krótkim czasie od rozprowadzenia. Oliwka doskonale sprawdza się jako preparat do masażu, nie tylko świetnie rozprowadza się na skórze, ale dzięki przenikaniu do mięśni pozwala na poradzenie sobie z ich bólem. Jest to szczególnie pomocne w przypadku leczenia bóli po treningu, zmęczonych długotrwałym staniem nóg, czy relaksacji spiętych przez stres mięśni karku, czy na przykład ramion.