Promocja!

Naturalne mydło lawendowe

Original price was: 20,00 zł.Current price is: 15,00 zł.

Brak w magazynie

Opis

Naturalne mydło lawendowe

 

Waga ok 90 g
Cena 15 zł
Skład:
Macerat z ziela i kwiatów lawendy
Olej ze słodkich migdałów
Mleczan sodu
Napar z ziela lawendy
Oliwka z oliwek
Naturalne mydło wytwarzane tradycyjnym domowym sposobem jako odpowiedź na ofertę mydeł masowo produkowanych przypominających proszek do prania niż mydło do pielęgnacji skóry.
Wytwarzam mydło z ziela i kwiatów lawendy które zalewam oliwka tworząc macerat. Pędy i kwiaty zalane olejem stoją miesiąc czasu. Naturalny aromat przechodzi do oleju, wyciągając wszystkie właściwości lecznicze i kosmetyczne.
Mydło ma działanie antybakteryjne i przeciwpasożytnicze.
Czas jaki trzeba poświęcić na zrobienie takiego mydła to 3 miesiące czasu.
Mydło jest ręcznie krojone i pakowane.
pH mydła – 8
Używając tego mydła, Twoja skóra będzie czysta, jędrna i w naturalny sposób nawilżona, a Ty poczujesz się dobrze w swojej skórze.
Zastosowanie główne :
Lawenda ma szerokie spektrum zastosowań także w kosmetyce
Kwitnąca i roznosząca uspokajającą woń lawenda ma nie tylko właściwości dekoracyjne. Roślina wykorzystywana jest m.in. w medycynie, znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Podpowiadamy, jak kosmetyki z lawendą wpływają na skórę!
Roślinie przypisuje się m.in. działanie:
antyseptyczne,
przeciwgrzybicze,
antywirusowe,
moczopędne,
regenerujące,
łagodzące napięcia nerwowe.
Zapewnia odprężenie, łagodzi podrażnioną skórę i pozostawia na niej przyjemny zapach. Z kolei preparaty z wyciągiem z lawendy stosuje się również przy problemach dermatologicznych. Lawenda działa odkażająco, dlatego doskonale sprawdza się przy infekcyjnych chorobach skóry.
W lawendzie znajdują się m.in. flawonoidy, garbniki, kumaryny i fitosterole. Wykazują one działanie wygładzające i przeciwzapalne. Nie można zapominać również o ich właściwościach antyoksydacyjnych. Lawenda zawiera sporo związków, które chronią skórę przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. To z kolei spowalnia procesy starzenia, przyśpiesza regenerację i ułatwia odżywienie skóry.
Ten niezwykły składnik działa kojąco i oczyszczająco. Jest to wskazane zwłaszcza u osób, których skóra jest zmęczona ekspozycją na zanieczyszczenia, brakiem snu i stresem, co w dzisiejszych czasach dotyczy większości z nas.
Niemniej jednak ze względu na właściwości antybakteryjne lawenda sprawdza się zwłaszcza do pielęgnacji cery trądzikowej, tłustej i mieszanej. W przypadku zmian trądzikowych wspomaga ich gojenie i przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry. Z kolei osobom z problemem nadmiernego wydzielania sebum pomaga uniknąć gromadzenia się drobnoustrojów na powierzchni skóry.
Lawenda zawiera również naturalne antyoksydanty. Te są niemal podstawą zachowania młodości. Kosmetyki z jej wyciągami stosuje się więc do skóry dojrzałej, z oznakami starzenia, takimi jak zmarszczki, utrata jędrności, czy przebarwienia.
Stosowane może być kilka razy dziennie, w czasie codziennej toalety, pielęgnacji ciała, oraz walki z niedoskonałości skóry