Promocja!

Mydło z młodej pokrzywy

Original price was: 20,00 zł.Current price is: 15,00 zł.

Brak w magazynie

Opis

Mydło z młodej pokrzywy

 

Wyrób rękodzielniczy

waga 980 -90 g –

cena 10 zł

 

Skład: kozie mleko, masło shea, macerat glicerynowy z młodej pokrzywy, odwar z pokrzywy, oliwa z oliwek, skwalen, olej ze słodkich migdałów

 

Ziele pokrzywy to cenny kosmetyk dla naszej skóry toteż tworząc mydło nie mogło go zabraknąć. Liście pokrzywy zawierają kwasy organiczne, witaminy A, E, C, B, K, flawonoidy, garbniki, chlorofil, związki aminowe i sole mineralne.

Kosmetyki zawierające pokrzywę w swoim składzie, również mydełko, przeznaczone są do pielęgnacji cery tłustej. Pokrzywa ma działanie tonizujące i oczyszczające naszą skórę, a użyta na skórę głowy zapobiega łupieżowi, łojotokowi, a także wzmacnia włosy. W mydełku mojej receptury zawarty jest skoncentrowany napar z pokrzywy, który pomaga walczyć z opisanymi wyżej problemami.

Pokrzywa jest bogata w witaminy, aminokwasy i sole mineralne. Dlatego mydło z pokrzywy świetnie odżywia i poprawia koloryt.

Dobroczynne działanie pokrzywy docenisz, jeśli walczysz z cerą trądzikową i nadmiernym łojotokiem.

Zawarty w recepturze napar z pokrzywy odżywia skórę, ogranicza wydzielanie sebum i działa przeciwzapalnie. Polecamy ją do mycia skóry tłustej.

W skład receptury mydła pokrywowego wchodzi nawilżająca oliwa z oliwek, olejek ze słodkich migdałów.

 

Skwalan ma postać lepkiej, bezbarwnej i bezwonnej oleistej cieczy o wysokiej stabilności chemicznej. W standardowych warunkach nie utlenia się, nie jełczeje.

Wykazuje szereg właściwości korzystnych dla skóry:

  • Działa nawilżająco. Jest naturalnym emolientem, współtworzy ochronną warstwę lipidową skóry. Zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry, ogranicza transepidermalną utratę wody (TEWL, ang. Transepidermal Water Loss).
  • Po aplikacji na skórę bardzo szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy ani uczucia lepkości. Jest niekomedogenny (nie zatyka porów skóry).
  • Zapewnia skórze elastyczność, gładkość, miękkość.
  • Działa antyoksydacyjnie, opóźnia efekty starzenia się skóry.
  • Działa lekko grzybo- i bakteriobójczo.
  • Ma właściwości gojące, łagodzące, koi stany zapalne, zmniejsza ilość niedoskonałości, redukuje blizny potrądzikowe.
  • Wyrównuje koloryt skóry.
  • Normalizuje wydzielanie łoju.
  • Zapewnia prawidłowość procesu keratynizacji naskórka.
  • Zwiększa penetrację składników aktywnych w głąb skóry: jest dobrym nośnikiem m.in. dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (np. dla witaminy E lub A).
  • Tworzy naturalny filtr chroniący przed szkodliwymi efektami promieniowania ultrafioletowego.
  • Skuteczne w leczeniu trądziku.