Macerat olejowy na trądzik

35,00 

Brak w magazynie

Opis

Macerat olejowy na trądzik

wyrób rękodzielniczy

pojemność 100 ml

Skład: nasiona pokrzywy, wrotycz, piołun, liść orzecha włoskiego, olej lniany

Preparat do stosowania zewnętrznego. Nakładamy punktowo na niedoskonałości skórne i trądzik.

Typowo okres największej produkcji łoju związany jest okresem dojrzewania, jednak u wielu dorosłych między 20 a 40 rokiem życia (a nawet starszych) obserwuje się wzmożoną jego produkcję, a to jak wiadomo jest kluczowe w tworzeniu się zmian trądzikowych.

Nasiona pokrzywy są podstawowym składnikiem preparatu na trądzik, ponieważ ma podłoże bakteryjne, ponieważ pokrzywa wykazuje właściwości antybakteryjne. Odżywia i chroni przed wolnymi rodnikami, dlatego polecam stosować do pielęgnacji cery dojrzałej oraz problematycznej (zwłaszcza przy trądziku). Pobudza fibroblasty do produkcji kolagenu, poprawia mikrokrążenie skóry i redukuje obrzęki. Jednocześnie redukuje nadmierny łojotok, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Wyciągi z pokrzywy kosmetycznie są polecane zarówno do skóry dojrzałej, jak i trądzikowej. Dodatkowo, pokrzywa ma działanie regulujące wydzielanie sebum. Pokrzywa ma też zdolność do szybszego leczenia ranek i wyprysków.

Wrotycz w kosmetyce działa hamująco na procesy autoagresji immunologicznej, dzięki czemu może być z powodzeniem stosowany w fitoterapii chorób autoimmunologicznych typu łuszczyca, reumatyzm, toczeń. Wrotycz zawiera bardzo dużo substancji przeciwzapalnych, silnie odkażających (przeciwroztoczowych, przeciwrobaczych, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych), przeciwalergicznych (przeciwwysiękowych, przeciwhistaminowych). Idealny jako pielęgnacja skóry trądzikowej i łuszczycowej.

Piołun także doskonale radzi sobie z trądzikiem ponieważ jest idealny cery przetłuszczającej się i trądzikowej, wykazuje też  właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne oraz normalizujące. Świetnie się sprawdzi w formie olejowej ponieważ zmiany skórne zaczną zanikać bardzo szybko. Świetnie łagodzi podrażnienia i stany zapalne, oraz reguluje pracę gruczołów łojowych.
Liść orzecha włoskiego to prawdziwy przełom jeśli chodzi o leczenie trądziku i innych problemów skórnych. Działają antyseptycznie, antybakteryjnie, ściągająco, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo a także pomagają pozbyć się ran. Stosuje się je w leczeniu niemalże wszystkich chorób skórnych – trądziku młodzieńczym, trądziku różowatym, wysypkach ropnych, pęcherzach, czy wypryskach.
Tak dobrany skład sprawia, że już po kilku dniach użytkowania zauważymy, że trądzik zmniejszył się, nasza skóra pozbawiona jest niedoskonałości, zaś osoby dorosłe zauważają, że jest bardziej napięta i elastyczna,