Promocja!

Krem zimowy

Original price was: 70,00 zł.Current price is: 50,00 zł.

Brak w magazynie

Kategoria: Tag:

Opis

Krem zimowy do twarzy

Naturalny krem na okres jesienno – zimowy do pielęgnacji twarzy

Skład: masło shea, ceramidy roślinne, masło kakaowe, olej z ziaren zielonej kawy, olej z pestek winogron, olej konopny, olej ze słodkich migdałów, wosk pszczeli, kompleks liposomalowy, wit E.

pojemność: 100 ml

Wisząca w powietrzu zima sprawia, że nie tylko zaczynamy sezon na ciepłe ubrania ale również musimy w nieco inny sposób zadbać o skórę twarzy, zwłaszcza jeśli temperatura powietrza spada poniżej 0 stopni Celsjusza. Nasz krem nie zawiera wody, jest bardzo wydajny, tłusty, dlatego znakomicie chroni skórę twarzy przed zewnętrznymi czynnikami. Dodatkowo nie zawiera sztucznych konserwantów i barwników – jest w pełni naturalny a zarazem skuteczny.

Czyste masło shea to jeden z najcenniejszych olejów roślinnych. Ze względu na wysoką zawartość związków aktywnych wykazuje właściwości korzystnie wpływające na skórę twarzy, ciała, a nawet włosów. Z tego powodu masło shea jest częstym składnikiem kosmetyków o działaniu m.in. natłuszczającym, nawilżającym, odżywczym i regenerującym.  Z nasion masłosza pozyskiwane jest masło shea. Zbiory z jednego drzewa, czyli ok. 15-20 kg owoców, wystarczają, aby otrzymać zaledwie kilogram oleju. W takiej postaci, tłoczone na zimno nierafinowane masło shea posiada najwięcej składników aktywnych. Nie bez powodu masło shea jest jednym z najczęściej stosowanych surowców roślinnych. Zawiera całą gamę związków, które korzystnie oddziałują na skórę.

Masło shea jest surowcem o niezwykle szerokim zastosowaniu. Wszystko dlatego, że jego składniki wykazują wielopoziomowy wpływ na skórę. Dzięki zawartości witaminy F masło m.in.:

  • działa przeciwzapalnie,
  • wzmacnia naturalną warstwę lipidową skóry,
  • intensywnie nawilża i natłuszcza, uelastycznia oraz odżywia skórę,
  • łagodzi podrażnienia oraz przyspiesza gojenie,
  • wspomaga regenerację naskórka,
  • normalizuje pracę gruczołów łojowych i nawilża skórę,
  • stanowi naturalną ochronę przed zimnem

Z kolei dzięki sterolom roślinnym masło shea ma właściwości:

  • przeciwbakteryjne,
  • ujędrniające,
  • Z kolei dzięki sterolom roślinnym masło shea ma właściwości:
    • przeciwbakteryjne,
    • ujędrniające,
    • przeciwzmarszczkowe,
    • redukujące stany zapalne,
    • kojące, także po oparzeniach słonecznych, promieniowaniu UV.

    Dla zachowania zdrowej oraz młodej skóry niezbędne są także zawarte w maśle shea witaminy A i E, które jako silne antyoksydanty chronią przed wolnymi rodnikami. Biorą także udział w licznych procesach. Ich stosowanie na skórę daje efekty, takie jak:

    • nawilżenie,
    • wygładzenie skóry i spłycenie zmarszczek,
    • redukcja przebarwień,
    • wyrównanie kolorytu,
    • poprawa gęstości skóry poprzez udział w produkcji komórek kolagenu i elastyny.

Dla zachowania zdrowej oraz młodej skóry niezbędne są także zawarte w maśle shea witaminy A i E, które jako silne antyoksydanty chronią przed wolnymi rodnikami. Biorą także udział w licznych procesach. Ich stosowanie na skórę daje efekty, takie jak:

  • nawilżenie,
  • wygładzenie skóry i spłycenie zmarszczek,
  • redukcja przebarwień,
  • wyrównanie kolorytu,
  • poprawa gęstości skóry poprzez udział w produkcji komórek kolagenu i elastyny.

Natłuszczające i kojące właściwości masła shea sprawiają, że jest jednym z najczęściej wykorzystywanych olejów roślinnych do pielęgnacji skóry wrażliwej, w tym atopowej. Wspomaga gojenie się ran, redukuje szorstkość skóry i łagodzi jej zaczerwienienie. Jest jednym z podstawowych składników, które chronią naszą skórę przed zimnym, mroźnym powietrzem.

Masło kakaowe nierafinowane łupane otrzymywane jest z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego. To naturalny tłuszcz roślinny, który wykazuje niemal 100% biozgodności z ludzką skórądlatego jest przez nią tak dobrze przyswajany.

Nierafinowane masło kakaowe obfituje w witaminę E, alkaidy i polifenole oraz nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także mikro i makroelementy, takie jak żelazo, potas, magnez i wapń. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Dlatego masło kakaowe popularne jest jako naturalny kosmetyk anti-aging – opóźnia procesy starzenia się skóry, wygładza ją oraz zmniejsza widoczność zmarszczek, blizn i przebarwień. Ponadto zawiera kwas oleinowy, który ma działanie nawilżające i natłuszczające – co jest szczególnie ważne w okresie zimy.

Działanie masła kakaowego:

  • bardzo dobrze nawilża i chroni przed wysychaniem
  • regeneruje i odżywia skórę (uzupełnia niedobory witamin i pierwiastków tj. magnez, potas, żelazo, wapń)
  • chroni przed wiatrem i mrozem
  • nadaje skórze subtelny połysk, ale nie przetłuszcza
  • uelastycznia i ujędrnia skórę całego ciała, nadaje jej gładki wygląd

Olej z Ziaren Zielonej Kawy znakomicie zatrzymuje wilgoć w skórze, poprawiając jej nawilżenie (sześć razy silniej niż olej Jojoba), ma działanie zmiękczające i wygładzające. Dzieję się tak ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość naturalnych fitosteroli (działanie przeciwzmarszczkowe) , i kwasów Omega 6. Olej reguluje działanie gruczołów łojowych, zapobiegając nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry.
Sterole zawarte w oleju wzmacniają barierę naskórkową, zapobiegają utracie wody ze skóry, działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, pobudzają regenerację i gojenie naskórka oraz system immunologiczny skóry.
Dzięki obecności naturalnej witaminy E i kwasu chlorogenowego, olej zapobiega fotostarzeniu się skóry i skutecznie zwalcza wolne rodniki , a zawarty w nim kwas linolowy zmniejsza przebarwienia skórne i łagodzi skutki oparzeń słonecznych, ale równie dobrze radzi sobie w warunkach, kiedy temperatura spada poniżej zera.

Olej z Ziaren Zielonej Kawy może być stosowany dla każdej cery, jednak pełnię swych właściwości pokaże przy skórze suchej bądź tłustej i trądzikowej, ze skłonnościami do podrażnień.

Informacje chemiczne.

Olej z ziaren Zielonej Kawy zawiera w swym składzie :
Fitosterole roślinne
Kwasy Omega 6
Tokoferole (wit.E)
Kwas linolowy
Kwas chlorogenowy.

Olej z pestek winogron ma on także szereg fenomenalnych, kosmetycznych właściwości.

Ceramidy roślinne to naturalnie występujące w naskórku substancje budulcowe, które dzięki swojej budowie i właściwościom mają szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Ceramidy tworzą spoiwo przestrzeni międzykomórkowej warstwy rogowej naskórka. Są lipidami polarnymi, układającymi się w warstwach lamelarnych identycznie jak struktury błon komórkowych. Dzięki temu, wraz z innymi lipidami (m.in. kwasami tłuszczowymi, cholesterolem), łatwo wbudowują się w warstwy cementu i tworzą regularną, zwartą strukturę ciekłych kryształów. Wśród składników cementu w stratum corneum to ceramidy są grupą najważniejszą i najliczniejszą – stanowią w niej aż 40% wszystkich lipidów.

Jakie znaczenie dla organizmu mają te związki? Ceramidy są kluczowe dla utrzymania homeostazy skóry, czyli równowagi między środowiskiem zewnętrznym a wewnętrznym. Ich zadaniem jest zatrzymywanie wody w naskórku, ponieważ tylko odpowiednio nawilżony naskórek prawidłowo wypełnia swoje fizjologiczne funkcje. Dbają o spoistość naskórka, jego elastyczność i szczelność. Są przekaźnikami międzykomórkowymi oraz biorą udział w procesach różnicowania keratynocytów.

Korzyści płynące z zastosowania;

  • Zwiększają wilgotność i nawilżają suchą skórę
  • Odnawiają, naprawiają i ujędrniają starzejącą się skórę
  • Zmniejszają suchość, linie i zmarszczki
  • stanowią naturalną barierę ochronną przed mrozem i innymi zewnętrznymi czynnikami powietrza.

Olej z pestek winogron – skład

Ten roślinny olej o szerokim spectrum zastosowań, ma w swoim składzie:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, dzięki którym wykazuje on działanie antyoksydacyjne,
  • witaminę E,
  • flawonoidy,
  • lecytynę
  • Olej z pestek winogron ma działanie nawilżające i natłuszczające. Nawilża zarówno skórę na twarzy oraz ciele, jak i włosy. Dodatkowo, zabezpiecza on nasze ciało i włosy przed odwodnieniem, chroniąc je przed utratą wody w przyszłości.
  • Odżywcze działanie oleju winogronowego to zasługa znajdujących się w nim witamin. Jeśli Wasza skóra ma uszkodzony płaszcz hydrolipidowy, a włosy łamią się, kruszą i odpadają, koniecznie włączcie tej składnik do swojej rutyny pielęgnacyjnej. Regeneruje, odbudowuje i dogłębnie odżywia tkanki naszego organizmu.
  • Działanie łagodzące i tonizujące sprawiają, że po zaaplikowaniu na twarz lub ciało oleju z pestek winogron, stają się one uspokojone, wyciszone, miękkie. Ewentualne zaczerwienienia lub podrażnienia odchodzą w niepamięć.
  • Ochronne działanie oleju z winogron zabezpiecza naszą skórę przed negatywnie wpływającymi na nie czynnikami zewnętrznymi: wiatrem, mrozem.

Właściwości oleju konopnego

 

Olej konopny tłoczony z nasion konopi włóknistych wykorzystywany jest zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Ma klarowną postać i jasnożółty lub jasnozielony odcień. Korzystne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne oleju konopnego to zasługa zawartych w nim składników, w tym przede wszystkim:

  • kwasu fitynowego – spowalnia proces starzenia, działa sebostatycznie i peelingująco, a także redukuje przebarwienia skóry (w tym tzw. plamy starcze) i chroni włosy przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego;
  • fitosteroli (steroli i stanoli) – łagodzą stany zapalne i zwalczają drobnoustroje, a dodatkowo wzmacniają barierę hydrolipidową skóry oraz aktywują syntezę kolagenu i elastyny;
  • chlorofilu – zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze, a także wspiera pielęgnację tłustego typu cery za sprawą właściwości ściągających;
  • witaminy K – redukuje rumień poprzez obkurczanie drobnych naczyń krwionośnych zlokalizowanych w skórze;
  • tokoferoli – zwalczają nadaktywne i nadmiernie liczne wolne rodniki przyczyniające się m.in. do szybszego pojawiania się oznak starzenia, jak i również chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego;
  • żelaza – działa przeciwutleniająco, podobnie jak tokoferole, a do tego przyspiesza regenerację skóry, poprzez pobudzenie fibroblastów do produkcji kolagenu;
  • wapnia – bierze udział w syntezie włókien kolagenowych (a przez to także w procesie regeneracji skóry) oraz nawilża skórę poprzez zapewnienie właściwego funkcjonowania ceramidów, zwanych również cementem międzykomórkowym;
  • cynku – jest istotny w procesie metabolizmu kolagenu (a przez to wpływa na proces regeneracji skóry, ale i wzrostu włosów oraz paznokci), a także wspiera układ odpornościowy oraz normuje wydzielanie sebum przez gruczoły łojowe;
  • magnezu – ma właściwości przeciwutleniające oraz regenerujące na skórę.

Wosk pszczeli składa się z mieszaniny kwasów organicznych, estrów, hydroksykwasów, jedno- i dwu-hydroksylowych alkoholi oraz węglowodorów. Substancje pochodne kwasu propionowego, masłowego i walerianowego nadają woskowi pszczelemu miły zapach. Do głównych substancji aktywnych w wosku należą: kwas palmitynowy, kwas 10-hydroksy-2-decenowy, oraz skwalen.

Wosk zawiera też karotenoidy, które mają właściwości przeciwutleniające – z tego względu często jest wykorzystywany w produktach dermatologicznych i kosmetycznych , działając na skórę w szerokim zakresie.

Kompleks liposomalowy – zawiera ogromne bogactwo witamin dla naszej skóry

a odpowiedni stan cery oraz regenerację i nawilżenie skóry wpływają następujące witaminy:

Witamina C

Witamina C (kwas askorbinowy) to silny przeciwutleniacz. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i opóźnia proces starzenia. Dzięki niej mogą być naturalnie produkowane kolagen i kwas hialuronowy. Witamina C wzmacnia także naczynia krwionośne i wspiera gojenie się ran.

Witamina A

Witamina A jest przeciwutleniaczem. Ponadto warunkuje utrzymanie nabłonka w dobrym stanie, poprawia koloryt skóry i wspiera jej regenerację.

Wiatmina E

Jest nazywana witaminą młodości, ponieważ spowalnia procesy starzenia się. Witamina E aktywnie wspiera regenerację naskórka i utrzymanie odpowiedniego stopnia nawilżenia skóry.

Witamina D

Witamina D wspiera gojenie się skóry i łagodzenie stanów zapalnych – szczególnie w przebiegu chorób skóry.

Witamina B5

To kwas pantotenowy, który jest często dodawany do kosmetyków. Opóźnia procesy starzenia się, a także łagodzi stany zapalne skóry.

Witamina B2

Witamina B2 bierze udział w metabolizmie tłuszczów, węglowodanów, białek i aminokwasów. Tym samym wspiera regenerację skóry. Jej niedobór objawia się stanami zapalnymi w obrębie naskórka i skóry właściwej.

Witamina B3

Wspiera utrzymanie nabłonka skóry we właściwym stanie. Zapobiega powstawaniu pelagry, która objawia się łuszczeniem, pękaniem i zaczerwienieniem naskórka.

Witamina B7

To inaczej biotyna. Zapewnia skórze zdrowie i odpowiedni stan, ponieważ chroni ją przed nadmiernym łojotokiem.

Witamina K

Witamina K wzmacnia naczynia krwionośne i wspiera procesy krzepnięcia krwi. Ma duże znaczenie przede wszystkim dla posiadaczy cery naczynkowej.

Wszystkie substancje zawarte w naszym naturalnym zimowym kremie, powodują, że skóra jest nie tylko zabezpieczona przed mrozem, wiatrem, ale również poprawia się jej ogólna kondycja.