Promocja!

Krem z pyłku sosnowego

Original price was: 55,00 zł.Current price is: 40,00 zł.

Brak w magazynie

Opis

Krem z pyłku sosnowego

Zawartość : 50 ml 

Produkt sezonowy 

Skład: pyłek sosnowy ekologiczny, wosk pszczeli ekologiczny, masło shea nierafinowane, masło kakaowe, olejek ze słodkich migdałów, hydrolat lawendowy

Skład w pełni ekologiczny, wosk pszczeli z zaprzyjaźnionej pasieki, pyłek zbierany własnoręcznie w czystych ekologicznych terenach.

 

Wyjątkowy krem naszej produkcji  z pewnością uzupełni Twoją skarbonkę z ulubionymi kosmetykami.

Wykonany jest własnoręcznie, z czystych, ekologicznych produktów, bez użycia jakiejkolwiek chemii czy konserwantów.  Pozwala to na dostarczenie wszystkich aktywnych składników przez warstwę rogową w głąb naskórka. Zawiera cały kompleks składników odżywczych, które przywracają skórze cenioną elastyczność, jedwabistość i blask. Pyłek sosnowy chroni skórę przed negatywnym wpływem środowiska, dobrze tonizuje i aktywuje procesy metaboliczne w komórkach.  Działa przeciwzapalnie, zmiękcza, nadaje aksamitności, pomaga przywrócić elastyczność i napięcie skóry. Wosk pszczeli, masło shea oraz masło kakaowe nawilża, łagodzi, zachowuje młodość skóry i spowalnia powstawanie zmarszczek.

Podaje się go także bezpośrednio na rany (w celu zahamowania krwawienia) jak również  miejscowo  w leczeniu  dolegliwościach takich jak: trądzik, liszaj, czy odparzenia.

Pyłek sosnowy jest popularny wśród kobiet z Azji, które słyną z tego, że ich skóra wygląda młodo i świeżo. Kobiety te stosują pyłek zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie, a dzięki temu mogą dłużej cieszyć się dobrą kondycją skóry. Udowodniono, że za ten efekt działania pyłku odpowiadają obecne w jego składzie aminokwasy. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują aminokwasy siarkowe (metionina i cysteina) oraz arginina, które są powszechnie wykorzystywane w terapiach chorób skórnych. Metionina i cysteina są niezbędnymi składnikami wykorzystywanymi w produkcji kolagenu i keratyny czyli dwóch podstawowych białek, odpowiadających za zdrowy wygląd skóry, a także włosów i paznokci. Pyłek sosnowy można stosować wewnętrznie oraz zewnętrznie. Dodatek pyłku do maści i kremów wykorzystywanych w leczeniu egzemy, różnych krost czy też zmian trądzikowych, zwiększa znacząco efekty terapeutyczne tych preparatów i przyspiesza redukcję zmian chorobowych.

 

Właściwości maści z pyłku sosny:

  • Przeciwzapalne i łagodzące działanie: Maść z pyłku sosny może mieć właściwości przeciwzapalne i łagodzące. Może być stosowana na skórę, aby pomóc w redukcji stanów zapalnych, podrażnień i swędzenia.
  • Nawilżanie i odżywianie skóry: Olej roślinny obecny w maści z pyłku sosny dostarcza skórze nawilżenie i odżywienie. Może pomóc w utrzymaniu skóry miękkiej, gładkiej i zdrowej.
  • Wspomaganie gojenia: Pyłek sosny jest znany ze swoich właściwości przyspieszających gojenie się skóry. Maść z pyłku sosny może wspierać proces gojenia ran, skaleczeń i podrażnień.
  • Antyoksydacyjne działanie: Pyłek sosny jest bogaty w przeciwutleniacze, które mogą pomagać w ochronie skóry przed uszkodzeniem oksydacyjnym przez wolne rodniki. Maść z pyłku sosny może dostarczać tych przeciwutleniaczy na skórę, wspierając jej zdrowie.

Hydrolat z lawendy

  • Hydrolat lawendowy posiada właściwości bakteriostatyczne, gojące, napinające.
  • Pomaga w regeneracji naskórka, łagodzeniu obrzęków, leczeniu łupieżu. Swoje właściwości zawdzięcza zawartości pochodnych polifenolowych (kwas rozmarynowy), trójterpenowych (kwas ursolowy), oraz goryczy (pikrosalwin, karnozol).

Olejek ze słodkich migdałów

Olej ze słodkich migdałów jest naturalnym kosmetykiem. Jest uznawany za bezpieczny i ma wszechstronne zastosowanie. Jest przeznaczony do każdego rodzaju skóry, zapewniając jej odżywienie, nawilżenie, wygładzenie i ochronę przed procesami starzenia.

Olej migdałowy pozyskuje się przez tłoczenie nasion migdałowca pospolitego (inaczej śliwa migdał, łac. Prunus dulcis). Ta wieloletnia roślina należy do rodziny różowatych i pochodzi z rejonu Azji Mniejszej i Środkowej. Obecnie uprawiana jest także w Południowej Europie, Afryce Północnej oraz Ameryce. Stany Zjednoczone są obecnie największym producentem migdałów, podczas gdy największymi konsumentami są Europejczycy. Istnieją dwie odmiany migdałowca – słodka i gorzka. Gorzkie migdały używane są do aromatyzowania wyrobów cukierniczych. Nasiona tej odmiany zawierają amidgalinę, nadającą im charakterystyczny, gorzki smak. Jest to glikozyd cyjanogenny, który w środowisku wodnym ulega rozkładowi do glukozy, aldehydu benzoesowego i toksycznego cyjanowodoru.  Na większą skalę uprawiana jest natomiast odmiana słodka, która zawiera tylko śladowe ilości tej substancji.

Olej migdałowy to jasnożółta, przejrzysta, gęsta ciecz o lekkiej konsystencji i charakterystycznym słodkawym zapachu. Po rozprowadzeniu na skórze bardzo szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustych plam na ubraniach. Nie należy podgrzewać go powyżej temperatury 70°C, aby nie stracił swoich dobroczynnych właściwości. Składa się w głównej mierze z kwasu oleinowego, którego zawartość waha się od 63 do 73% oraz kwasu linolowego (21-29%). Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym olej migdałowy działa jak naturalny emolient. Regeneruje barierę lipidową skóry,  a także doskonale nawilża i zmiękcza naskórek. Ponadto olej migdałowy zawiera kwasy fenolowe, flawonoidy, kwas ferulowy, proteiny, magnez, mangan, potas, fosfor oraz witaminy: A, E, B1, B2 i B6. Bogactwo substancji bioaktywnych sprawia, że działa on odżywczo na skórę, poprawia jej ukrwienie, zmiękcza i wygładza. Kwas ferulowy i witamina E to silne antyoksydanty, które zapobiegają uszkodzeniom DNA przez wolne rodniki. W konsekwencji opóźniają procesy starzenia skóry wywołane promieniowaniem słonecznym, niewłaściwą dietą, zanieczyszczeniem powietrza, stresem czy stanami zapalnymi. Kwas ferulowy dodatkowo stymuluje syntezę włókien kolagenowych  i zmniejsza widoczność przebarwień. Olej ze słodkich migdałów bardzo dobrze penetruje skórę, zmniejszając widoczność zmarszczek i tworząc barierę chroniącą przed działaniem czynników zewnętrznych.