Krem do twarzy ze śluzem ślimaka i wąkrotką azjatycka

60,00 

Brak w magazynie

Opis

Krem do twarzy ze śluzem ślimaka i wąkrotką azjatycka

 

Niezwykle bogaty skład ziół i olejków dbających o każdy rodzaj cery

 

Skład: masło shea, masło kakaowe, śluz ze slimaka, wątkrotka azjatycka, kwas hialuronowy, accmela wyciag, accmela olejek, olejek jojoba, olejek z pestek malin, olejek ze słodkich mogdałów, żel aloesowy

Wszechstronne działanie w 100 ml

wyrób rękodzielniczy

Śluz ślimaka:

Zmniejsza zmarszczki, leczy trądzik, niweluje przebarwienia, przywraca skórze elastyczność. Nic dziwnego, że śluz ślimaka jest kosmetycznym hitem. Na czym polega fenomen działania tego składnika?

Śluz ślimaka – efekty i działanie

Śluz ślimaka wykazuje działanie rozjaśniające i wyrównujące koloryt skóry – dlatego jest popularny w kosmetykach koreańskich. To zasługa zawartości kwasu glikolowego. Efekty działania tego składnika widać bardzo szybko. Krem  daje lepsze napięcie, wygładzenie i rozświetlenie kolorytu. Sprawdzi się więc przy skórach z nierównomiernym kolorytem, które wyglądają na zmęczone i pozbawione blasku. Nic więc dziwnego, że po śluz ślimaka sięgają także producenci kosmetyków profesjonalnych. W salonach kosmetycznych zabiegi z wykorzystaniem tego składnika należą do czołówki, tzw. zabiegów bankietowych. Bo błyskawicznie przywracają skórze rozświetlenie, wygładzenie i witalność.

Kosmetyki ze śluzem ślimaka – do jakiej cery?

Do jakiego typu cery polecane są kosmetyki ze śluzem ślimaka? Kryptozyna dostarcza skórze tlenu i pomaga tworzyć nowe włókna kolagenowe. Sprawdza się więc m.in. w leczeniu następujących problemów skórnych:

  • blizn,
  • rozszerzonych naczynek,
  • zmniejszaniu przebarwień,
  • spłycaniu zmarszczek.

Śluz ślimaka okocha je więc cera dojrzała, z przebarwieniami i wyraźną utratą jędrności. Kryptozyna ma też działanie bakteriobójcze. Jest więc doskonała dla cer łojotokowych – produkujących nadmiar sebum oraz skór ze skłonnością do trądzika. Stosując preparaty ze śluzem ślimaka, zapobiega się także zakażeniom bakteryjnym. Kosmetyki ze śluzem ślimaka sprawdzają się w leczeniu cer problematycznych.

Najlepsze kosmetyki ze śluzem ślimaka

Genialny składnik w wygładzaniu i ujędrnianiu skóry, zmniejszaniu widoczności zmarszczek, rozjaśnianiu przebarwień, usuwaniu szarego, zmęczonego kolorytu. A także w odświeżaniu cery, kiedy zależy nam na perfekcyjnym wyglądzie. Dlatego warto się ze „ślimakiem” zaprzyjaźnić.

Wąkrotka azjatycka to roślina powszechnie wykorzystywana przede wszystkim w Chinach i Indiach ze względu na swoje właściwości regeneracyjne, przeciwzapalne oraz przecwibakteryjne. Na dodatek pomaga w gojeniu ran i opóźnia proces strarzenia się skóry. Coraz częściej znajdziemy ją na liście składników kosmetyków pielęgnacyjnych.

Do składników aktywnych zawartych w wąkrotce zaliczamy: glikozydy (np. saponiny), kwasy triterpenowe ( np. kwas azjatykowy), flawonoidy (np. kemferol), kwasy fenolowe, fitosterole, polisacharydy, monosacharydy (fruktoza, sacharoza), aminokwasy (np. glicyna), karotenoidy, witamina B, witamina C oraz olejki eteryczne.

Ze względu na szerokie zastosowanie oraz liczne pozytywne właściwości, wąkrotka jest wykorzystywana w celach medycznych od tysięcy lat min. w  Indiach i Chinach. Znana jest również jako roślina długowieczności. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, wywiera pozytywny wpływ na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy oraz jest z powodzeniem stosowana w leczeniu dermatoz.

W preparatach kosmetycznych wykorzystywana jest nadziemna część rośliny, która jest rozdrobniona i wysuszona. Najczęściej stosowane są sproszkowane ekstrakty wodne lub alkoholowe i pojedyncze związki np. kwas azjatykowy.

Wąkrota stymuluje i przyśpiesza odnowę komórkową oraz przeciwdziała uszkodzeniom tkanek, przyśpieszając syntezę kolagenu i elastyny. Wpływa również na syntezę kwasu hialuronowego, który odpowiada za prawidłowe nawilżenie skóry, przyczyniając się do zwiększenia zawartości wody w skórze. Działa przeciwzmarszczkowo poprzez wzrost jędrności i gęstości skóry. Wpływa pozytywnie na kondycję ścian naczyń krwionośnych, wpływając na poprawę mikrokrążenia, jest więc cenionym składnikiem aktywnym w pielęgnacji cery naczyniowej. Stymulując krążenie działa przeciwobrzękowo, co jest szczególnie istotne w pielęgnacji okolicy oczu. Jest silnym przeciwutleniaczem. Chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz promieniowaniem UV. Wpływa na adipocyty ( komórki tłuszczowe) aktywując procesy lipolizy, zmniejszając ich objętość. Poprzez zwiększenie syntezy kolagenu przyśpiesza gojenie się ran oraz działa łagodząco. Dodatkowo pobudza syntezę białek i lipidów działając silnie przeciwzapalnie.