Krem do suchych, pękniętych dłoni i stóp

40,00 

Brak w magazynie

Opis

Krem do suchych, pękniętych dłoni i stóp

Wyrób rękodzielniczy

50 ml

Skład:

macerat olejowy z wrotyczu

macerat olejowy z żyworódki

macerat olejowy z amli

aloes

witaminy B, A, E

olej z rumianku

masło shea

Owoc amli, inaczej nazywany agrestem indyjskim, w Polsce znany jest w postaci sproszkowanej. Rzadko spotyka się kwaśny, pasteryzowany sok z tego owocu. Świeży praktycznie nie występuje ze względu na dalekie odległości, jakie dzielą nas od miejsca uprawy amalaki – Indii. Amla nazywana jest w Indiach także „opiekunką”, ponieważ owoc ten uważany jest za jeden z najbardziej odmładzających w medycynie ajurwedyjskiej. Amla dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, działa ujędrniająco na skórę, poprawiając jej napięcie, ale też przeciwzmarszczkowo. Co więcej, ze względu na zawartość witaminy C, czy też polifenoli, wyrównuje koloryt skóry, zapobiegając przebarwieniom. Wspiera procesy złuszczania skóry, ujędrnia ją, nawilża. Ze względu na działanie przeciwzapalne, łagodzi zmiany i wspiera procesy regeneracji naskórka.

 

Żyworódka pierzasta to roślina z rodziny gruboszowatych, która pochodzi z Madagaskaru. Obecnie rośnie m.in. w Azji, Australii i Ameryce Środkowej. W Polsce jest uprawiana jako roślina doniczkowa.

Roślina ta wykazuje działanie:

  • bakterio- i wirusobójcze oraz antygrzybiczne: żyworódka szczególnie szybko niszczy bakterie ropotwórcze (gronkowce, paciorkowce);
  • przeciwzapalne: hamuje proces zapalny wskutek niszczenia bakterii i rozkładu wytwarzanych przez nie toksyn, zmniejsza także miejscowe przekrwienia i obrzęki;
  • regenerujące: przyspiesza gojenie uszkodzonego naskórka, a także szybko oczyszcza ranę z ropy i zmartwiałych fragmentów tkanek, zmniejsza także widoczność blizn

Żyworódka wykazuje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze dzięki zawartości pierwiastków, takich jak:

  • cynk, zwany także “minerałem piękna”, reguluje produkcję sebum, który zatyka pory skóry,
  • mangan – działa antybakteryjnie i przeciwalergicznie,

przyspiesza też leczenie innych zmian skórnych, np.:

  • trudno gojących się ran,
  • oparzeń,
  • odleżyn,
  • wrzodów na skórze,
  • blizn pooperacyjnych,
  • stanów zapalno-wysiękowych skóry,
  • egzemy.

Wrotycz wykazuje silne działanie: przeciwzapalne, przeciwpasożytnicze, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne. Jest bardzo cennym surowcem jeśli mamy do czynienia ze zmianami skórnymi.

 

Aloes wykazuje szereg korzystnych właściwości na ludzki organizm, dlatego jest powszechnie wykorzystywany jako składnik w preparatach leczniczych i kosmetyce. Popularność tej rośliny sprawia, że sok z aloesu znaleźć go można w wielu domowych apteczkach oraz łazienkach – bo stosujemy go często w ramach codziennej pielęgnacji i higieny. Aloes był znany, ceniony i stosowany już w czasach Starożytnych. Jego właściwości lecznicze doceniły m.in. ludy greckie, hinduskie, egipskie, rzymskie, chińskie i arabskie wiele tysięcy lat p.n.e.
Swoją popularność aloes zawdzięcza Arabom – sprzedawali go do Europy w postaci alony. Używając kosmetyków z aloesem następuje poprawa stanu skóry w przypadku przesuszenia, alergii skórnej, egzemy, łuszczycy i zmian trądzikowych.

Witamina A Pierwsza zapobiega chorobom skóry i reguluje proces rogowacenia naskórka. Właśnie tego potrzebujemy, aby skóra była gładka, delikatna, ale nie wrażliwa ani sucha. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem. Poprawia nawilżenie i sprężystość skóry.

Witamina E jest korzystna przy suchej skórze, bo głęboko nawilża, działa przeciwzapalnie i nawadnia skórę.

Witaminy z grupy B zapewniają odpowiednie nawilżenie i jędrność skóry oraz dbają o jej gładkość. Niedobór witaminy B2 przejawia się nadmierną suchością skóry, wynika to z fakty, że witamina B2 kontroluje procesy rogowacenia i regeneracji naskórka. Zaś witamina B3 odpowiada w głównej mierze za poziom nawilżenia skóry.

Masło shea to jeden z najbardziej odżywczych i regenerujących składników pielęgnacyjnych pozyskiwanych z natury.

  • Masło shea pozyskiwane jest z drzewa masłosza rosnącego dziko w Afryce.
  • Dzięki dużej zawartości cennych kwasów tłuszczowych składnik ten ma niezwykłe właściwości regeneracyjne, odżywcze i ochronne.
  • Jest wykorzystywany jako składnik kosmetyków do skóry suchej i zniszczonej, chroni też skórę przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych i przyspieszonym starzeniem.
  • Jest bardzo dobrze tolerowany i może być bezpiecznie stosowany u dzieci oraz osób ze skórą wrażliwą.

Najwięcej cennych właściwości nasion masłosza zachowuje masło nierafinowane pozyskiwane w naturalny sposób. W 50% zbudowane jest z tłuszczy – w strukturze masła shea znajdują się przede wszystkim jednonienasycony kwas oleinowy oraz nasycony kwas stearynowy, a także znaczna ilość fitosteroli oraz witaminy A, E i F. To właśnie temu składowi zawdzięczamy niezwykłe właściwości nawilżające i regenerujące masła shea:

  • Pomaga odbudować ochronną warstwę hydro-lipidową naskórka, dzięki czemu zapobiega ucieczce wilgoci i przesuszeniu skóry oraz chroni ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.
  • Dzięki wysokiej zawartości tokoferoli (witaminy E) ma działanie nawilżające, łagodzące i ochronne. Chroni też skórę przed działaniem wolnych rodników i neutralizuje stres oksydacyjny wywołany np. promieniowaniem UV.
  • Zawarta w nim witamina A jest jednym z najbardziej skutecznych składników przeciwstarzeniowych. Reguluje odnowę komórkową, uelastycznia skórę, spłyca zmarszczki, pobudza fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny.
  • Natomiast witamina F to kompozycja niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu alfa-linolenowego, kwasu linolowego i kwasu arachidonowego), które regenerują barierę ochronną skóry, łagodzą stany zapalne, regulują pracę gruczołów łojowych.
  • Masło shea zawiera też bogactwo fitosteroli – roślinnych związków o budowie i funkcjach podobnych do cholesterolu. Wbudowują się w barierę lipidową skóry, dzięki czemu zapobiegają jej przesuszeniu i chronią ją przed czynnikami zewnętrznymi. Mają też potencjał antyoksydacyjny.
  • Natłuszcza i odżywia skórę, chroni ją przed wysokimi i niskimi temperaturami, pierzchnięciem, przesuszeniem. Co ważne, nie pozostawia na skórze tłustej warstwy.
  • Ma też działanie odmładzające i przeciwzmarszczkowe. Wspaniale napina, wygładza i uelastycznia skórę, spłyca zmarszczki.
  • Masło shea jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym – i choć ze względu na niski faktor (na poziomie ok. SPF 3-4) nie może być stosowane w zastępstwie kremu do opalania, świetnie sprawdza się jako regeneracja posłoneczna.
  • Łagodzi też podrażnienie, zmniejsza zaczerwienienia, jest doskonale tolerowane przez osoby ze skórą wrażliwą, atopową czy nawet alergiczną. Łagodzi też swędzenie skóry, np. po ukąszeniu owadów.
  • Pobudza przebudowę skóry w miejscach uszkodzeń, przyczyniając się do zmniejszenia blizn i rozstępów.

Olej rumiankowy wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Jest stworzony do skóry wrażliwej i skóry z zaburzeniami pigmentu, działa łagodnie przeciwzapalnie, ułatwiając gojenie. Jest wskazany do pielęgnacji  cery “uczulonej na wszystko”. Działa antyseptycznie, przeciwobrzękowo (dlatego nadaje się do pielęgnacji skóry pod oczami). Jest bogaty w antyoksydanty, hamuje więc działanie wolnych rodników. Rumianek oczyszcza organizm, reguluje metabolizm skóry.

Rumianek wykazuje również działanie neutralizujące toksyny co jest bardzo ważne w przypadku częstego makijażu, jak również życia w mieście, gdzie zanieczyszczone powietrze wpływa negatywnie na kondycję skóry.

Informacje dodatkowe

Waga 0,5 kg
Wymiary 20 × 20 × 22 cm