Promocja!

Krem bursztynowy z acmellą

Original price was: 50,00 zł.Current price is: 40,00 zł.

Brak w magazynie

Opis

Krem bursztynowy z acmellą i dodatkami

Doskonały do skóry dojrzałej, suchej, szorstkiej, która pragnie nawilżenia i spłycenia zmarszczek

Wyrób rękodzielniczy

50 ml

 

Skład: Macerat z bursztynu bałtyckiego w oleju kokosowym, olejek bursztynowy, macerat z acmelli, olejek z pestek malin, kwas hialuronowy, olejek arganowy, masło shea

 

Krem bursztynowy – nawilżający, przeciwzmarszczkowy jest kosmetykiem przeznaczonym do intensywnej pielęgnacji skóry suchej. Przeciwdziała wysuszeniu naskórka i głęboko go nawilża, poprawiając elastyczność. Odżywia i wzmacnia skórę. Wygładza i spłyca już powstałe zmarszczki. Jest bogaty w cenne składniki aktywne takie jak: naturalny kwas bursztynowy, olej arganowy oraz kwas hialuronowy.

Naturalny kwas bursztynowy powstały w wyniku destylacji bursztynu bałtyckiego jest sercem “Złota Bałtyku” od dawna cenionego w kosmetyce ze względu na swe właściwości.

Olej arganowy nazywany jest płynnym złotem. Zawiera bardzo duże ilości naturalnej witaminy E, nazywanej potocznie “Witaminą Młodości” oraz niezbędne nienasycowne kwasy Omega 3, 6 i 9.

Kwas hialuronowy jest naturalną substancją, która występuje w skórze i odpowiada za utrzymanie jej prawidłowego nawilżania.

 

 

Bursztyn 

 

Popularnie znamy go pod nazwą bursztyn, jednak występuje również jako jantar lub amber. Jego nazwa ma swoje pochodzenie w języku greckim oraz łacińskim, gdzie oznacza sok/żywicę z drzewa lub świecący. Czym tak naprawdę jest bursztyn? To rodzaj kopalnej żywicy drzew iglastych. Jego główne złoża znajdują się w rosyjskim obwodzie kaliningradzkim. W Polsce możemy odnaleźć 4 złoża, z których corocznie skupuje się kilka ton bursztynów.

Co ciekawe, bursztyn jest jedynym kamieniem szlachetnym naturalnego pochodzenia. Nazywa się go ciałem organicznego pochodzenia. Te miedziane kamienie są również niezwykłym źródłem wiedzy dla naukowców, ponieważ czasami w żywicy są zatopione fragmenty roślin lub owadów. Pod względem chemicznym bursztyn składa się z węgla, tlenu, wodoru oraz siarki. A to co najbardziej interesuje kosmetologów to kwas bursztynowy, który również odnajdziemy w jego składzie.

Właściwości bursztynu

Kwas bursztynowy, czy inaczej Succinic Acid – nazwa pochodząca z INCI, to jeden z kwasów dikarboksylowych. Nazywany jest również silnym biostymulatorem, ponieważ pobudza skórę do naturalnej odnowy. Oprócz tego kwas ten ma swój udział w reakcjach biochemicznych, zachodzących w skórze, które prowadzą do powstawania ATP, czyli energii komórkowej. Proces ten ma duże znaczenie, ponieważ energia ta jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania komórek oraz aktywowania ich metabolizmu. Kwas to nie jedyna forma bursztynu, jaką możesz spotkać. Niekiedy zostaje on również zamieniony w formę: ekstraktu, oleju, proszku lub produktu suchej destylacji. Jednak dzisiaj skupimy się przede wszystkim na formie kwasu!

Kwas bursztynowy naturalnego pochodzenia to bogactwo witaminy E. Zasłynęła ona jako „witamina młodości”, ponieważ jest to substancja wspomagająca odnowę komórek oraz procesy odbudowy skóry. Oprócz niej kwas wykazuje właściwości antybakteryjne oraz łagodzące. Bursztyn zasłynął jako naturalny antyoksydant, czyli substancja neutralizująca działanie wolnych rodników, wpływających na przyspieszenie starzenia się skóry. Kiedy regularnie dostarczamy naskórkowi antyoksydantów, możemy zauważyć polepszenie się jego elastyczności oraz wzmocnienie budowy. Kwas bursztynowy wpływa także na zminimalizowanie widoczności przebarwień skórnych oraz ochronienie przed powstaniem nowych,  a także wyrównanie kolorytu.

Niekiedy możesz spotkać się z porównywaniem kwasu bursztynowego to kwasów AHA i BHA. Jest to jak najbardziej trafne zestawienie! Ich działanie i efekty stosowania są bardzo podobne, a nawet kwas bursztynowy jest lepszą opcją. Wykazuje się on o wiele większą delikatnością, przez co nie prowadzi do podrażnienia skóry, tak jak się to dzieje w przypadku kwasów AHA oraz BHA. Dzięki temu zyskujesz właściwości złuszczające oraz antybakteryjne bez drażniącego wpływu kwasu.

Dla kogo będzie odpowiedni kwas bursztynowy na twarz?

Grupa osób, które najbardziej zainteresuje działanie kwasu bursztynowego, to ta z cerą dojrzałą bądź ze skórą z pierwszymi objawami starzenia się. Ten rodzaj cery charakteryzuje się występowaniem pierwszych zmarszczek, przebarwień skórnych, plam pigmentacyjnych, poszarzeniem skóry, nierównościami kolorytu, suchością oraz brakiem w nawilżeniu.

Dzięki regularnemu stosowaniu kwasu bursztynowego zauważysz stopniowe minimalizowanie widoczności zmarszczek. Skóra zachwyci cię na nowo młodzieńczą gładkością, elastycznością oraz jędrnością. Wraz z poprawą napięcia zauważysz również wzmocnienie naskórka. Dzięki temu nie tylko będzie lepiej utrzymywał nawilżenie, jego bariera stanie się odporna na działanie czynników zewnętrznych. Działanie przeciwstarzeniowe jest ściśle powiązane z właściwościami antyoksydacyjnymi, które są kluczowe w procesie spowolnienia procesów starzenia naskórka. Antyoksydanty lub inaczej przeciwutleniacze neutralizują działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyspieszone starzenie się skóry. Wiele osób posiadających cerę dojrzałą zmaga się także z problemem kolorytu. Skóra staje się szara, pojawiają się na niej przebarwienia oraz plamy pigmentacyjne, zwane potocznie plamami starczymi. Kwas bursztynowy wspomoże zniwelowanie tych problemów. Twoja cera na nowo stanie się promienna, a jej kolor wyrównany.

Wspomniane wcześniej działanie złuszczające będzie odpowiednie nie tylko dla osób z cerą dojrzałą. Jest to tak naprawdę uniwersalna właściwość, ponieważ kwas bursztynowy złuszcza niezwykle delikatnie. Oznacza to, że nawet posiadaczki cery wrażliwej, suchej, naczynkowej czy podatnej na alergie, mogą sobie pozwolić na ten rodzaj złuszczania.

Acmella 

Acmella oleracea jest całkowicie bezpieczna, dlatego też tak chętnie używa się jej w kosmetyce. W odróżnieniu od tego powszechnie znanego, ten nie wywołuje skutków ubocznych. Wyciąg ze znieczulecznika działa na skórę wprost zbawiennie. Rezultaty jego działania można dostrzec niezwykle szybko. Roślina posiada właściwości przeciwzmarszczkowe i ujędrniające. W jej wyciągu znajdziemy taninę, olejki eteryczne i flawonoidy, które mają działanie antyoksydacyjne oraz spilanthol, czyli roślinny alkaloid. Wszystko to sprawia, że ekstrakt z Acmella oleracea wykazuje działanie ujędrniające i przeciwzmarszczkowe. Stymuluje ona komórki skóry do produkcji kolagenu i elastyny poprzez wpływ na fibroblasty. Działa to rozluźniająco na mięśnie mimiczne, łagodzi drobne zmarszczki oraz pielęgnuje.

Efekty stosowania preparatów, które oparte są wyciągu z rośliny Acmella oleracea, są naprawdę wyjątkowe, co tłumaczy popularność kosmetyków z dodatkiem właśnie znieczulecznika i porównywanie rośliny z toksyną botulinowa. Tu jednak mamy do czynienia z naturalnym i całkowicie nieszkodliwym preparatem. Acmella oleracea może być używana bez jakichkolwiek obaw. Zniewalający efekt zaskakuje już po pierwszym zastosowaniu.

Kwas hialuronowy działa niezwykle łagodnie, dlatego może być bezpiecznie stosowany nawet do wrażliwej, skłonnej do zaczerwienienia skóry. Świetnie sprawdza się w formie serum bądź maski, jest idealny do pielęgnacji wrażliwej okolicy oczu – szybko przynosi nawilżenie, ukojenie i odświeżenie. Kosmetyki z kwasem hialuronowym szczególnie są polecane:

  • jako profilaktyka przeciwstarzeniowa – osobom w każdym wieku, także młodym,
  • do skóry suchej, przesuszonej, odwodnionej,
  • do skóry narażonej na działanie słońca i innych niekorzystnych czynników zewnętrznych, które naruszają barierę hydrolipidową skóry,
  • kobietom w okresie menopauzy – wtedy bowiem następuje nagły spadek wilgoci w skórze,
  • osobom pracującym w klimatyzowanych bądź ogrzewanych pomieszczeniach,
  • po długim locie samolotem (np. świetnie sprawdzą się maseczki z kwasem hialuronowym),
  • w pielęgnacji okolicy oczu – także dla osób młodych (np. pracujących wiele godzin przed komputerem).

Olej z pestek malin zawiera kwasy Omega-6 i Omega-3, a także witaminy młodości E i A. Jego komponenty pomagają zwalczać widoczne oznaki starzenia oraz zapobiegają ich występowaniu. Istotną zaletą oleju z pestek malin jest to, że nie pozostawia na skórze tłustego filmu, szybko się wchłania i nie zapycha porów.

 

Olej arganowy najczęściej poleca się do pielęgnacji cery dojrzałej, z widocznymi oznakami starzenia. Dzięki zawartym w nim składnikom aktywnym wygładza zmarszczki, zapobiega powstawaniu nowych i poprawia elastyczność skóry. Właśnie dlatego mówi się o nim płynne złoto Maroka lub eliksir młodości.