Promocja!

Kociołek

Original price was: 80,00 zł.Current price is: 70,00 zł.

Brak w magazynie

Opis

“Kociołek” – super mocny i wszechstronny

 

Dlaczego “kociołek” ? A no dlatego, że w składzie maści znajduje się tak wiele składników naturalnych, maceratów ziołowych, olejków i innych specyfików, że trudno ująć je w tytule 😉 Mazidło na bazie masła shea ma wszechstronne działanie, przeciwbólowe, reumatyczne, gojące, likwidujące niedoskonałości i choroby skórne, rozgrzewające i wiele innych. Szczegółowy opis poniżej. Odpowiednie także dla Vegan, nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Długo pracowałam na skutecznością tej mieszanki i myślę, że osiągnęłam zamierzony skutek. Skutecznie sprawdziła się u mnie i najbliższych znajomych, dlatego postanowiłam puścić ją w świat. 

 

Wyrób rękodzielniczy

Skład:

wyciąg olejowy z amanity muscaria, nalewka z amanity muscaria, maceraty olejowe i glicerynowe z: czosnku niedźwiedziego, imbiru, konopi ziela i ziaren, wrotyczu, gojnika, przytulii czepnej, macerat olejowy z kwiatów dziurawca, DMSO, Srebro koloidalne, CBD ,olej z pestek malin, olejek ze słodkich migdałów, olej kamforowy, olej rycynowy, olejeki z: z drzewa herbacianego, rozmarynowy, eukaliptusowy, oregano, trawa cytrynowa, baza masło shea.

 

Amanita muscaria – macerowana w oleju oraz w alkoholu

Ludzie wiedzieli o leczniczych właściwościach grzyba Amanita w starożytności i stosowali zewnętrznie w leczeniu chorób stawów i pleców (reumatyzm, zapalenie stawów, artroza, osteochondroza, zapalenie korzonków), skóry (wrzody, w tym rak, przetoki, odleżyny, czyraki i karbunkle, zapalenie skóry, wyprysk, zakażenia grzybicze skóry i paznokci itp.), żylaki i zakrzepowe zapalenie żył, alergie, łagodne guzy (mięśniaki, włókniaki, brodawczaki, brodawki itp.).Maść muchomorowa jest również stosowana w leczeniu raka piersi (przez 1 miesiąc wiązać bandażem tą maścią na chorych piersiach przez noc), a także w leczeniu raka skóry. Ból neuropatyczny po uszkodzeniu rdzenia kregowego wynika z zaburzen przewodnictwa GABA – muscymol może pomóc i w tym przypadku. Muscymol zmniejsza ból neuropatyczny. Amanita wykazuje działanie antynowotworowe względem raka skóry (czerniakowi) poprzez zawartość poliscaharydów takich jak alfa-D-glukanu i beta-D-glukanu. Fukomannogalaktany zawarte w Amanicie posiadają działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Wykazuje bardzo duże działanie przeciwbólowe. Bardzo często jest stosowany zewnętrznie na bolące stawy i mięśnie, ponieważ kwas muskarynowy jako nieselektywny agonista acetylocholiny działa bezpośrednio na muskarynowe receptory acetylocholiny w przywspółczulnym układzie nerwowym. Jest bodaj najlepszym lekarstwem na bóle nerwowo-mięśniowe, reumatyczne, rwę kulszową, neuralgie. Maść z muchomora eliminuje drgawki, skurcze, obrzęki, łagodzi ból stawów, spowalnia procesy zwyrodnieniowe, poprawia stan tkanki chrzęstnej, poprawia krążenie.

Jest to część maści, które pomagają w leczeniu następujących chorób:
– źle gojących się ran (odleżyny, czyraki, przetoki);
– patologia (żylaki żyły, zakrzepowe zapalenie żył);
– patologii układu nerwowego (neuralgia osteochondrosis, zapalenie nerwu);
– patologia stawów (zapalenie stawów, choroba zwyrodnieniowa stawów);
– z brodawki i brodawczaka;
– inne choroby skóry (łuszczyca, grzyby, zapalenie skóry, egzema, ropne zapalenie skóry).

Dobroczynne właściwości muchomora czerwonego są z powodzeniem wykorzystywane w kosmetyce. Środki na bazie tego typu skutecznie leczą rozstępy, żylaki, egzemy i inne problemy. Na przykład krem ​​przeciwzmarszczkowy wspomaga syntezę własnego kolagenu. Olejki grzybowe dostarczają komórkom najcenniejszych przydatnych kwasów.

Ekstrakt z Amanita w połączeniu z olejkiem cytrusowym pomaga przyśpieszyć procesy metaboliczne w głębszych warstwach skóry. Masaże takimi olejkami doskonale odprężają, łagodzą stany zapalne w mięśniach. Grzyby pomagają również przy problemach skórnych takich jak pęknięcia, modzele – krem ​​zmiękcza naskórek i przyspiesza gojenie.

 

Czosnek niedźwiedzi

Doskonale pielęgnuje skórę, włosy i paznokcie, jest skutecznym antidotum na trądzik. Młode zielone liście niedźwiedziego czosnku (zbierane przed kwitnieniem) są najbardziej wartościowe. Zawierają m.in. spore ilości witamin C, A i E. W składzie czosnkowych liści znajdziemy też aminokwasy oraz mikro- i makroelementy jak np.: siarka, selen, mangan, żelazo. Nie można również zapomnieć o występujących w liściach czosnku niedźwiedziego olejkach eterycznych, flawonoidach i allicynie, wszystkie te składniki wnikają w naszą skórę i regenerują naskórek. Dodatkowo czosnek niedźwiedzi użyty w maści wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwzakrzepowo. Zawiera bardzo dużą ilość siarki, dlatego szybko likwiduje trądzik i niedoskonałości skórne. Allicyna w nim zawarta wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze i zwalczające drobnoustroje. Jest na tyle skuteczna, że niweluje nawet bakterie odporne na działanie antybiotyków. Dzieje się tak na przykład w przypadku niektórych szczepów gronkowca złocistego występującego na skórze. Doceniany również w kosmetyce. Zawarta w nim siarka to podstawowy składnik białka skóry, włosów i paznokci.

Ziele i ziarna konopi, CBD 10%

 

Bardzo silne składniki które działają w przypadku trudnych chorób skórnych np egzema łuszczyca grzybica itp
Leczy AZS .
Zawiera antyoksydant CBD Wit C inE.
Leczy wszystkie stany zapalne skóry
Niweluje skurcze mięśni ,usuwa siniaki ,krwiaki łagodzi ból.
Niezwykle silną maść na wszelkie problemy skórne
Bardzo bogata w nienasycone kwasy omega 3 i omega 6, witaminy i aminokwasy.
Działa na skórę jak naturalny emolient.
Łagodzi podrażnienia, regeneruje stany zapalne, rozluźnia mięśnie i stawy. Zapewnia uczucie relaksu .
Zawiera dużą ilość egzogennych kwasów tłuszczowych, odżywcze witaminy A, B1, B2, B6, C, E i K, fitynę, kwas kanabidiolowy o silnym działaniu bakteriobójczym, substancje mineralne, m.in. wapń, fosfor oraz kwasy omega-3 i -6,
działa na skórę silnie przeciwzapalnie, łagodząco, regenerująco i antybakteryjnie,
ułatwia krzepnięcie krwi i gojenie ran,
wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, blizn, poparzeń, przebarwień, łojotoku, niektórych rodzajów grzybicy, egzemy oraz innych chorób naskórka, przeciwdziała łuszczycy i atopowemu zapaleniu skóry.
intensywnie odżywia i nawilża zdrową oraz zniszczoną skórę, tworząc na niej barierę ochronną, spowalniającą m.in. parowanie wody, skutecznie ją regeneruje, wzmacnia zniszczone komórki i ma działanie przeciwstarzeniowe.
Oprócz zastosowania w medycynie naturalnej, doskonale sprawdzi się także w kosmetyce. Nawilży i zregeneruje wysuszoną skórę dłoni, stóp oraz łokci i pozwoli pozbyć się nieestetycznego problemu pękających pięt. Doskonale radzi sobie także w przypadku poparzeń skóry, odparzeń oraz w celu pielęgnacji świeżo wykonanych tatuaży.

Żywokost

Żywokost lekarski (łac. Symphytum officinale L.) to roślina wieloletnia należąca do rodziny ogórecznikowatych. Powszechnie nazywana jest także kosztywałem lub „żywym gnatem”, co ma związek z faktem, że „żywi kości”. Żywokost rośnie głównie w Europie (za wyjątkiem krańców północnych i południowych) i Środkowej Azji (aż po wschodnią Syberię), jednak czasami możemy spotkać go także na terenach Ameryki Północnej. W Polsce kosztywał jest uznawany za roślinę pospolitą i rośnie na terenie całego kraju, w tym przede wszystkim w okolicach rzek, jezior i stawów, w wilgotnych rowach oraz na mokrych łąkach.
Korzeń żywokostu stanowi cenne źródło substancji, które od lat wykorzystywane są w ziołolecznictwie. Około 10-15% składu korzenia stanowią związki śluzowe, natomiast pozostałe jego składniki to:
alantoina (1,5%);
garbniki (6,5%);
kwasy wielofenolowe – kwas chlorogenowy, kawowy i litospermowy;
skrobia;
asparagina;
beta-sitosterol;
związki cukrowe;
aminokwasy (m.in. gamma-aminomasłowy);
olejki eteryczne;
sole mineralne (z dużą zawartością krzemu).
Żywokost – właściwości
W dosłownym tłumaczeniu nazwa żywokostu oznacza, że „ożywia kości”, co natychmiast nasuwa nam na myśl fakt, że wykazuje on korzystny wpływ na stan naszych kości i stawów. Korzeń żywokostu lekarskiego posiada cenne właściwości i przeciwbólowe, dzięki czemu stosowany jest przede wszystkim przy problemach związanych z układem mięśniowo-stawowym. Olej lub maść na bazie żywokostu przynosi zatem ulgę w leczeniu takich przypadłości jak: reumatoidalne zapalenie stawów, ból towarzyszący zmianom zwyrodnieniowym lub kontuzjom, urazy stawów i mięśni, a także zwichnięcia i skręcenia. Co ważne, maść z żywokostu warto stosować także podczas rekonwalescencji po złamaniach kości.
Z uwagi na fakt, że w składzie żywokostu lekarskiego znajdziemy także alantoinę, heterocykliczną pochodną mocznika, roślina ta wykazuje korzystny wpływ na naszą skórę:
wspiera proces powstawania tkanki łącznej;
przyspiesza proces gojenia się ran i regeneracji skóry;
posiada działanie ściągające i łagodzące podrażnienia;
łagodzi objawy łuszczycy, oparzeń słonecznych i zmian w przebiegu atopowego zapalenia skóry;
chroni przed odleżynami;
wspomaga leczenie odmrożeń.
sprawdza się w: 
bóle kręgosłupa,
bóle stawów,karku,
dyskopatia,
skurcze mięśni,
dolegliwości zwyrodnieniowe i reumatyczne,
regeneracja mięśni i skóry,
nerwobóle, zapalenie korzonków nerwowych,
bóle reumatyczne,
rwa kulszowa,
regeneracja stawów,
zmniejsza obrzęk, redukując zaczerwienienie, swędzenie,
zapalenie kaletki maziowej kolana,
cellulit,
używany jest także łagodząco przy siniakach, zwichnięciach, skręceniach, naciągnięciu ścięgien,
leczenie blizn i żylaków
chorób stawów i pleców
reumatyzmu
zapaleniu stawów
artrozie
osteochondrozie
zapalenie korzonków
zapaleniu skóry (wrzody, w tym rak, przetoki, odleżyny, czyraki i karbunkle
zapalenie skóry, wyprysk
zakażenia grzybicze skóry i paznokci itp.)
żylaki i zakrzepowe zapalenie żył

Imbir lekarski

Dzięki swoim leczniczym właściwościom imbir może być niezwykle korzystny dla zdrowia naszej skóry. Pozwoli zwalczyć trądzik, załagodzić widoczne blizny a skóra dzięki niemu odzyska swoją witalność. Imbir lekarski hamuje proces przedwczesnego starzenia się i obniża poziom stresu. Łatwo się domyślić, że ma to ogromne znaczenie dla witalności naszej skóry. Pobudza tez krążenie i eliminuje toksyny. Pomoże wyeliminować martwy naskórek i nagromadzone w skórze toksyny.

Kłącza imbiru pomogą zadbać o skórę twarzy – rozszerzą jej pory i przyspieszą wchłanianie substancji aktywnych przez skórę. Imbir działa na skórę pobudzająco, dając poczucie rześkości i świeżości, dlatego często można go spotkać jako składnik toników do twarzy.

Stosuje się go także  celu redukcji przebarwień i poprawy kolorytu. Korzeń imbiru pobudza krążenie i przyspiesza spalenie tłuszczu, dzięki czemu możliwe jest wyszczuplenie i wymodelowanie ciała z jego udziałem.

 

Macerat z kwiatów dziurawca

Olej z dziurawca, ze względu na bogaty skład, ma wiele właściwości pielęgnacyjnych. Nawilża i koi skórę twarzy, a ponadto działa przeciwzapalnie i spowalnia procesy starzenia się skóry.

Dzięki zawartości licznych składników i substancji, olejek z dziurawca ma właściwości nie tylko lecznicze, ale również pielęgnujące. W jego składzie znajdziemy między innymi:

  • witaminę A – nawilża i koi skórę,
  • witaminę C – silny antyoksydant, który niweluje przebarwienia i ujednolica kolor skóry,
  • hyperycynę – chroni skórę prze promieniowanie UV,
  • kwercetynie – spowalnia procesy starzenia się skóry i działa antyalergicznie,
  • rutynę – wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne.

Olej z dziurawca na trądzik

Olejek z dziurawca świetnie sprawdzi się przy cerze tłustej oraz problematycznej. To jeden z naturalnych sposób na trądzik. Ma działanie przeciwzapalne, kojące, regenerujące, dzięki czemu złagodzi stany zapalne na naszej skórze.

Olejek z dziurawca najlepiej stosować jako serum pod krem podczas wieczornej pielęgnacji. Wystarczy naprawdę mała ilość – kilka kropel na całą twarz, dzięki czemu ten naturalny kosmetyk jest bardzo wydajny.

 

DMSO

Jest uważane przez zwolenników medycyny alternatywnej za skuteczny lek. Według nich produkt można stosować w leczeniu raka, trudnych ranach, czy zwyrodnieniach stawów. Działanie DMSO jest bardzo szerokie. Zwalcza stany zapalne, działa antybakteryjnie, zabija grzyby i wirusy. Pomaga w szybszym gojeniu ran. DMSO ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Stosując go miejscowo na skórę, ma działanie znieczulające, dlatego często stosuje się go w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Kolejnym zastosowaniem DMSO są trudno gojące się rany i odleżyny. Produkt z łatwością przenika przez błony tkankowe, dlatego stał się nośnikiem stosowanych miejscowo preparatów. Dzięki temu DMSO ułatwia wchłanianie substancji czynnych. W przypadku ran trudno gojących się DMSO łagodzi ból, zmniejsza zaczerwienienie, przyspiesza gojenie owrzodzeń i zmniejsza obrzęk. Działa silnie przeciwbólowo.

Srebro koloidalne

Srebro koloidalne łagodzi wszelkiego rodzaju podrażnienia skóry, zwłaszcza tej bardzo wrażliwej. Jego stosowanie zalecane jest szczególnie dla cery trądzikowej. Srebro koloidalne jonowe wykorzystywane jest przede wszystkim w kosmetyce do pielęgnacji ciała. Jego właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne sprawiają, że kosmetyki ze srebrem koloidalnym są znacznie skuteczniejsze od pozostałych preparatów medycyny niekonwencjonalnej.Niejonowe srebro koloidalne to jeden z najważniejszych środków stosowanych w leczeniu rozległych oparzeń skóry. Skutecznie wspomaga leczenie ran oparzeniowych, przyspiesza proces ich gojenia, ale przede wszystkim zapobiega powstawaniu bliznowaceń.

Srebro koloidalne działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i bakteriostatycznie. Skorzysta z niego przede wszystkim skóra problematyczna, czyli:

  • trądzikowa i zanieczyszczona, z nadmierną produkcją sebum,
  • ze stanami zapalnymi,
  • zmieniona chorobowo, np. z łuszczycą, egzemą czy łojotokowym zapaleniem skóry.

Oprócz przewlekłych dolegliwości skórnych srebro koloidalne dobrze sprawdzi się w sytuacjach awaryjnych:

  • przy opryszczce,
  • przy skaleczeniach,
  • podrażnieniach po goleniu,
  • do przemywania ran i oparzeń,
  • po ukąszeniach owadów,
  • przy stopie cukrzycowej.

Olej z pestek malin

Olej z pestek malin otrzymywany jest w procesie mechanicznego tłoczenia na zimno, zazwyczaj ma ciemnożółty kolor i owocowy zapach. W swoim składzie zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas linolowy (Omega-6) oraz kwas alfa-linolenowy (Omega-3) – które stanowią podstawowy składnik płaszcza lipidowego skóry. Dlatego też, wykazuje działanie nawilżające i uelastyczniające skórę. Olej z pestek malin ma wiele właściwości:

• jest źródłem witamin A i E,

• pobudza produkcję kolagenu i elastyny,

• nawilża skórę i ją natłuszcza,

• chroni skórę przed utratą wody,

• wzmacnia barierę lipidową naskórka,

• ma działanie łagodzące, regenerujące i przeciwzapalne, dlatego doskonale sprawdza się w walce z trądzikiem,

• jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu neutralizuje wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się skóry,

• reguluje pracę gruczołów łojowych, odpowiedzialnych za wydzielanie sebum,

• zawiera kwas elagowy, który wykazuje działanie przeciwrodnikowe i chroniące materiał genetyczny DNA,

• ma działanie antyseptyczne i antybakteryjne,

• ma działanie delikatnie rozjaśniające skórę,

• hamuje produkcję melaniny, dzięki czemu zapobiega powstawaniu przebarwień skóry,

• łagodzi podrażnienia, oparzenia i redukuje rumień po ekspozycji na słońce,

• dzięki zawartym w nim filtrom UV, jest naturalnym blokerem słonecznym – zapewnia ochronę przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA i UVB

 

Olej ze słodkich migdałów

 

Olej ze słodkich migdałów jest naturalnym kosmetykiem. Jest uznawany za bezpieczny i ma wszechstronne zastosowanie. Jest przeznaczony do każdego rodzaju skóry, zapewniając jej odżywienie, nawilżenie, wygładzenie i ochronę przed procesami starzenia.

Olej migdałowy to jasnożółta, przejrzysta, gęsta ciecz o lekkiej konsystencji i charakterystycznym słodkawym zapachu. Po rozprowadzeniu na skórze bardzo szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustych plam na ubraniach. Nie należy podgrzewać go powyżej temperatury 70°C, aby nie stracił swoich dobroczynnych właściwości. Składa się w głównej mierze z kwasu oleinowego, którego zawartość waha się od 63 do 73% oraz kwasu linolowego (21-29%). Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym olej migdałowy działa jak naturalny emolient. Regeneruje barierę lipidową skóry,  a także doskonale nawilża i zmiękcza naskórek. Ponadto olej migdałowy zawiera kwasy fenolowe, flawonoidy, kwas ferulowy, proteiny, magnez, mangan, potas, fosfor oraz witaminy: A, E, B1, B2 i B6. Bogactwo substancji bioaktywnych sprawia, że działa on odżywczo na skórę, poprawia jej ukrwienie, zmiękcza i wygładza. Kwas ferulowy i witamina E to silne antyoksydanty, które zapobiegają uszkodzeniom DNA przez wolne rodniki. W konsekwencji opóźniają procesy starzenia skóry wywołane promieniowaniem słonecznym, niewłaściwą dietą, zanieczyszczeniem powietrza, stresem czy stanami zapalnymi. Kwas ferulowy dodatkowo stymuluje syntezę włókien kolagenowych  i zmniejsza widoczność przebarwień. Olej ze słodkich migdałów bardzo dobrze penetruje skórę, zmniejszając widoczność zmarszczek i tworząc barierę chroniącą przed działaniem czynników zewnętrznych.