Piwonia – Zastosowanie W Lecznictwie I Kuchni
Piwonia jest jednym z moich ulubionych kwiatów. Posiada o cudny odurzający zapach.
Czy wiecie, że peonia i piwonia to ta sama roślina? -Piwonia jest to nazwa polska, a nazwa peonia pochodzi od nazwy łacińskiej paeonia.
Na świecie występuje 40 gatunków i 3000 jej odmian
Należą do rodziny jaskrowate (Ranunculaceae).
Piwonia pochodzi z Azji Centralnej (podobnie jak jabłonie, grusze, śliwy). Chińczycy znali je już w 1000 r.p.n.e. W VIII w z Chin przywędrowała do Japonii, podobnie jak miłorząb.
W starożytności piwonie służyły jako rośliny lecznicze. W VI w Chinach każda roślina po kolei była badana pod kątem leczniczym. Piwonię używano do leczenia ran, jako środek na wątrobę, rozkurczowy i poprawiający trawienie.
Piwonię odkryto najpierw jako roślinę leczniczą, dopiero później zachwycono się jej pięknem. Surowcem leczniczym jest przede wszystkim korzeń.
Korzeń piwonii zawiera:
- olejek eteryczny 1,6%
- metylosalicylat
- kwas benzenowy
- kwas salicylowy
- skrobia (79,5%)
- glikozyna
- salicyna
Właściwości lecznicze peonii
Kiedyś stosowano piwonię na artretyzm, na serce, na układ oddechowy jak środek wykrztuśny… W medycynie ludowej rosyjskiej wykorzystuje się ją jako środek uspokajający przy nadpobudliwości, bezsenności, impotencji i fobiach. Chińczycy podawali piwonie kobietom w połogu i przy problemach miesiączkowych.
W korzeniach zawarty jest paeoniflorin – który jest tzw inhibitorem aromatazy, dzięki czemu obniża poziom testosteronu i zwiększa poziom estrogenów. Obecnie korzeń białej piwonii wchodzi w skład nalewek stosowanych w leczeniu endometriozy oraz preparatów stosowanych w chorobie policystycznych jajników (PCOS) – korzeń piwonii obniża poziom testosteronu, ale także poziom hormonu luteinizującego LH. W Medycynie Chińskiej stosuje się korzeń peonii w leczeniu cyst, najczęściej w połączeniu z cynamonem i korzeniem lukrecji.
W czasach obecnych Chińczycy odkryli, że substancje zawarte w piwonii są pomocne w leczeniu chorób autoimmunologicznych. Piwonii nie można stosować w ciąży, gdyż ma działanie poronne.
Piwonia ma takze szerokie zastosowanie w kosmetyce
- z kwiatów otrzymuje się olejek eteryczny, który ma zastosowanie w perfumiarstwie i kosmetyce
- korzenie zawierają fitosterole
- w korzeniach zawarty jest paeoniflorin – który jest tzw inhibitorem aromatazy, co oznacza że obniża poziom testosteronu i zwiększa poziom estrogenów, dzięki czemu zmniejsza skutki zaburzeń hormonalnych u kobiet np łojotok, nadmierne owłosienie na ciele, wypadanie włosów. Opóźnia także efekty starzenia się skóry i fotostarzenie.
- działanie nawilżające
- przeciwbakteryjne
- przeciwalergiczne
- poprawia ukrwienie i wygląd skóry
- stosowany w tonikach do skóry trądzikowej, a także starzejącej się
- płynach do higieny intymnej
Co można zrobić z piwonii :
- surową konfiturę z płatków
Przepis jest prosty
– potrzebujemy w równych wagowych częściach płatków peonii oraz cukru, a także sok z połowy cytryny. Wystarczy tylko wszytko utrzeć w makutrze albo dużym moździerzu. Jednak zdziwiło mnie, jak długotrwały i pracochłonny jest to proces, aby uzyskać w miarę jednolitą masę. Wysiłek umilał mi aromat kwiatów i śliczne doznania wizualne. Na koniec na wierzch sypiemy “pierzynkę” z cukru, aby zmniejszyć możliwość utleniania się płatków.
Marmolada posiada zapach delikatniejszy, niż same kwiaty. Smak jest mocny, specyficzny, bardzo słodki, peoniowy. Dlatego smakołyk polecam raczej jako dodatek, np do rogalików.
- gliceryt kwiatowy do wyrobu naturalnych kosmetyków
Gliceryna bardzo dobrze ekstrahuje i konserwuje rośliny. W kosmetykach ” marketowych” często zamiast niej używany jest glikol propylenowy – substancja, która przez niektórych jest uznawana za szkodliwą.
Jak zrobic gliceryt
- Wybrane elementy roślinne – np płatki kroimy ceramicznym nożem na małe kawałeczki.
- Skrapiamy je alkoholem, aby ułatwić ekstrakcję, pozostawiamy tak na około pół godziny.
- Zalewamy je gliceryną i czekamy 2 tygodnie. Jeżeli ekstrahujemy np płatki kwiatów o intensywnych barwach warto zakwasić miksturę octem jabłkowym albo niewielką ilością kwasu cytrynowego, bo Antocyjany (ciemne barwniki płatków o niesamowitych własnościach) lepiej się rozpuszczają w środowisku kwaśnym i wtedy ładniej przejdzie nam kolor do glicerytu.
- Odsączamy i filtrujemy nasz gliceryt.
- Przelewamy do buteleczki.
Wyciągi roslinne najlepiej jest przechowywać w ciemności np w szafce.
Trwałość tak przygotowanego glicerytu wynosi około roku czasu.
- nalewkę
- cukier piwoniowy – płatki utrzeć z cukrem i wysuszyć.