Piwonia z rosyjskich przekazów
Piwonia z rosyjskich przekazów
Dumna i piękna, a zarazem delikatna i krucha piwonia już w czerwcu napełnia ogrody aromatem. Ulubiona przez perfumiarzy i magików piwonia jest również jadalna i zdrowa. Wcześniej na wsiach zamiast ziemniaków używano korzenia tego kwiatu i mielono z niego mąkę na placki. Gotowali owsiankę, galaretkę, a nawet dżem.
Ludzie często nazywają piwonię „Korzeniem Maryin”. Istnieje kilka wersji legendy, dlaczego pojawiła się ta nazwa. Niektórzy mówią, że wiejska uzdrowicielka Marya uratowała rannego pana młodego korzeniami piwonii. Według innej wersji stary myśliwy został rozszarpany przez niedźwiedzia w tajdze. A jego wnuczka Marya przeszła daleko przez tajgę w poszukiwaniu magicznego korzenia. To nie dzikie zwierzęta ani ranne nogi mogły ją powstrzymać. Dziewczyna uratowała myśliwego. Stał się jeszcze silniejszy. A na polanach, gdzie kapała krew Maryuszki, kwitły pachnące szkarłatne kwiaty. Magowie i ci, którzy uważają się za nich, używają rośliny od nasion po korzenie.
Właściwości lecznicze piwonii Oprócz atrakcyjnych walorów dekoracyjnych, piwonie znane są również ze swoich właściwości leczniczych. Piwonię uprawiano najpierw do produkcji mikstur leczniczych w Chinach, następnie w Japonii, a następnie rozprzestrzeniono ją na cały świat. Korzenie piwonii są wykorzystywane do celów leczniczych.
Zbiera się je jesienią (październik – listopad) w drugim roku po posadzeniu kwiatów. Są myte, suszone, rozgniatane i stosowane w postaci wywaru lub naparu jako środek przeciwzapalny i przeciwbólowy.
Właściwości lecznicze piwonii
Cóż, z naukowego punktu widzenia piwonia ma wiele zalet.
– Olejki eteryczne.
-Makro i mikroelementy.
– Kwasy benzoesowy i salicylowy
Co dają te substancje o poważnych nazwach? Alternatywnie pomagają zachować urodę.
Oto na przykład przepis na niesamowitą maseczkę złożoną z dwóch prostych składników :
Pierwszy to zmiażdżone płatki piwonii (najlepiej delikatnymi rękami, a nie bezdusznym żelazem noża). Druga to gęsta i świeża śmietana. Proporcje 1:1. Trzymamy go na twarzy przez 15 minut. Uzyskujemy nawilżoną i napiętą skórę. Maska łagodzi podrażnienia i swędzenie. Nadaje skórze świeżość i koloryt. Mała uwaga – dobrze spłucz zieloną herbatą lub wodą mineralną!
Cóż, z naukowego punktu widzenia piwonia ma wiele zalet.
– Olejki eteryczne.
-Makro i mikroelementy.
– Kwasy benzoesowy i salicylowy
Co dają te substancje o poważnych nazwach? Alternatywnie pomagają zachować urodę.
Oto na przykład przepis na niesamowitą maseczkę złożoną z dwóch prostych składników :
Pierwszy to zmiażdżone płatki piwonii (najlepiej delikatnymi rękami, a nie bezdusznym żelazem noża). Druga to gęsta i świeża śmietana. Proporcje 1:1. Trzymamy go na twarzy przez 15 minut. Uzyskujemy nawilżoną i napiętą skórę. Maska łagodzi podrażnienia i swędzenie. Nadaje skórze świeżość i koloryt. Mała uwaga – dobrze spłucz zieloną herbatą lub wodą mineralną!
CO MOŻNA ZROBIĆ Z PŁATKÓW PIWONII?
Znasz niesamowicie pyszny przepis na dżem z piwonii?
Jak zrobić syrop z płatków piwonii?
Metoda gotowania:
1. Dokładnie opłucz płatki, usuwając warzywa i pręciki.
2. Zagotuj wodę.
3. Płatki włóż do miski i zalej je wrzątkiem. Przykryj ręcznikiem i zostaw na noc.
4. Następnego ranka wlej wodę do miarki z płynem, wyciśnij wodę z płatków i wyrzuć płatki. Nie martw się, jeśli na tym etapie kolor nie wygląda zbyt ładnie.
5. Do rondla wlać wodę piwoniową i dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cukier się rozpuści.
6. Gdy bulion ostygnie, dodaj sok z cytryny. Będziesz zaskoczony, gdy płyn ponownie zmieni kolor na różowy. Odcień różu będzie się różnić w zależności od koloru piwonii, których użyłeś. Jeśli potrzebujesz jaśniejszego koloru, użyj kropli barwnika spożywczego.
7. Syrop piwoniowy rozlej do pięknych butelek. Można go przechowywać w lodówce przez około miesiąc.
Syrop piwoniowy można dodać do dowolnego koktajlu lub ponczu, polać nim naleśniki, gofry, lody czy ciasto.
JAKIE SĄ ZALETY KORZENIA PIWONII?
W Chinach piwonie wykorzystuje się do celów leczniczych. Tam suszony korzeń rośliny sprzedawany jest pod nazwą Bai Shao.
Piwonię stosuje się w leczeniu dny moczanowej, choroby zwyrodnieniowej stawów, gorączki, problemów z oddychaniem i kaszlu.
Kobiety używają piwonii przy bólach menstruacyjnych, zespole policystycznych jajników, zespole napięcia przedmiesiączkowego (PMS) oraz w celu regulacji cyklu miesiączkowego.
Stosuje się go także przy wirusowym zapaleniu wątroby, marskości wątroby, niestrawności, skurczach mięśni, drgawkach, krztuścu (krztusiec), epilepsji, nerwobólach, migrenach i zespole chronicznego zmęczenia.
CZY MOŻNA PARZYĆ KWIATY PIWONII?
W przypadku chorób wirusowych i przeziębieniowych zaleca się codzienne picie filiżanki gorącej herbaty z płatków piwonii. Napój ten usuwa odpady i toksyny, co pozwala organizmowi szybko poradzić sobie z chorobą.
Aby przygotować herbatę, zalej kilka płatków piwonii gorącą wodą i pozwól jej zaparzyć. Można dodać także płatki róż i róż.
Pij herbatę piwoniową z miodem lub cukrem.
JAK SUSZYĆ PŁATKI PIWONII NA HERBATĘ
Nawiasem mówiąc, liście piwonii można przygotować do wykorzystania w przyszłości. Aby to zrobić, należy je wysuszyć. Najpierw zebrane płatki są starannie sortowane, oddzielając obce zanieczyszczenia.
Płatki można suszyć w specjalnych suszarkach w temperaturze 50 stopni lub umieszczać surowce w zadaszonych, suchych pomieszczeniach, na przykład na strychach.
Płatków nie można suszyć na słońcu, ponieważ w tym przypadku wszystkie korzystne właściwości piwonii wyparują.
Spróbuj zrobić dżem!
Przy suchej i słonecznej pogodzie usuń płatki z piwonii. Opłucz pod bieżącą wodą. Przygotuj syrop cukrowy. Na 200 gramów płatków weź 400 gramów cukru i 200 gramów wody. Gdy syrop się zagotuje, opuść płatki i dodaj sok z jednej cytryny. Gotuj pyszny dżem przez 10 minut. Przykryj dżem pokrywką i pozwól mu parzyć przez 24 godziny. Po dniu zagotuj dżem i gotuj przez pięć minut. Następnie przełóż przysmak do sterylnych słoików.
Piwonia ma między innymi wyraźne działanie uspokajające. Być może spotkałeś się ze środkami uspokajającymi, które go zawierają. Ma także właściwości hemostatyczne, bakteriobójcze i przeciwdrgawkowe. Eliminuje zatrucie w przypadku zatrucia. W tym po spożyciu napojów alkoholowych. Słabą nalewkę stosuje się do płukania gardła w przypadku bólu gardła, zapalenia gardła i zapalenia krtani.
Piwonia ma między innymi wyraźne działanie uspokajające. Być może spotkałeś się ze środkami uspokajającymi, które go zawierają. Ma także właściwości hemostatyczne, bakteriobójcze i przeciwdrgawkowe. Eliminuje zatrucie w przypadku zatrucia. W tym po spożyciu napojów alkoholowych. Słabą nalewkę stosuje się do płukania gardła w przypadku bólu gardła, zapalenia gardła i zapalenia krtani.
JAKIE SĄ ZALETY LIŚCI PIWONII W KOSMETOLOGII?
Ze względu na odurzający zapach tych kwiatów i ich dobroczynne właściwości, płatki piwonii można wykorzystać w kosmetologii. Przygotuj na przykład peeling cukrowy lub solny.
Peeling cukrowy piwoniowy jest bardzo łatwy do wykonania. Aby to zrobić, wystarczy wrzucić płatki do robota kuchennego z niewielką ilością cukru. Wystarczy pół szklanki cukru i kilka dużych piwonii, aby przygotować peeling złuszczający na całe lato.
Dodanie odrobiny olejku migdałowego tworzy niesamowity nawilżający peeling pod prysznic, który zapewni Twojej skórze uczucie świeżości przez cały sezon.
JAK UŻYWAĆ NASION PIWONII
Nasiona piwonii były przyprawą w kuchni średniowiecznej, a ich stosowanie owiane było przesądami. Wierzono, że nasiona mogą pozbyć się koszmarów – w tym celu należało je przed snem popić gorącym winem lub miodem pitnym.
Nasiona służyły do aromatyzowania mięsa. Jadano je także na surowo.
Z piwonią wiąże się kilka przesądów. W starożytności wierzono, że kwiat ma boskie pochodzenie, kojarzony jest z Księżycem i odstrasza złe duchy. Czasami nasiona piwonii zawieszano nawet w naszyjniku i używano jako ochronnego amuletu.
ZAPACH I WŁAŚCIWOŚCI OLEJKU PIWONIOWEGO
W tłumaczeniu ze starożytnej greki nazwa kwiatu oznacza „uzdrowienie” lub „uzdrowienie”. Według legendy nazwa rośliny pochodzi od uzdrowiciela Peona, który uzdrowił boga podziemia Plutona z głębokich ran. Mit ten stał się podstawą wiary naszych przodków w lecznicze i magiczne właściwości piwonii.
Aromat olejku jest kwiatowo-słodki i bogaty. Starożytni Egipcjanie mówili, że kwiatostan krzewu pachnie jak tysiąc róż. Aksamitny zapach otula ciało i zanurza w leniwy majowy wieczór. W kompozycjach perfumowych nuta piwonii gra pośrodku piramidy. Szczyt mody na perfumy o zapachu tego kwiatu przypadł na epokę wiktoriańską. W zależności od odmiany krzewu aromat kwiatostanu może się nieznacznie różnić:
-
różowe piwonie mają nuty jabłka;
-
białe pachną świeżością i poranną rosą;
-
Bogate czerwone pąki mają cierpki aromat z piżmowym posmakiem.
Ale oprócz różnorodnego, bogatego zapachu olejek piwoniowy ma inne korzystne właściwości, za które eter cenią ludowi uzdrowiciele, przedstawiciele tradycyjnej medycyny i kosmetolodzy.
Esencja piwonii ma wyraźne właściwości przeciwpsychotyczne, uspokajające i uspokajające. Główną zaletą produktu jest stabilizacja centralnego układu nerwowego.
Olejek ma łagodne działanie przeciwbólowe, co pomaga złagodzić bóle głowy i skurcze mięśni. Esencja obniża ciśnienie krwi i stabilizuje pracę serca, zapobiega drgawkom, działa jako katalizator dla środków uspokajających i nasennych. Eter wpływa także pozytywnie na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Pobudza motorykę jelit i produkcję soku żołądkowego.
Wysoko ceniona jest istota i dziedzina dermatokosmetologii. Produkt działa na skórę złuszczająco, antyseptycznie i przeciwzapalnie. Olejek odmładza, odżywia i oczyszcza naskórek, pomagając mu zachować świeżość i młodość na dłużej. W produktach do włosów eter działa jako składnik wzmacniający i regulujący wydzielanie sebum.
ZASTOSOWANIE I ZALETY OLEJKU PIWONIOWEGO
Zakres zastosowania olejku piwoniowego jest dość szeroki i nie ogranicza się do jego dodatku do orientalnych kompozycji perfumeryjnych. Esencja stosowana jest w zapachach do powietrza oraz produktach do pielęgnacji ciała i włosów. Eter dodawany jest do kosmetyków do pielęgnacji skóry dojrzałej i problematycznej w celu wyrównania kolorytu, zwalczania stanów zapalnych i redukcji zmarszczek.
Esencja piwonii dodawana jest także do produktów do pielęgnacji jamy ustnej: past i płukanek. Dzięki interakcji z substancjami aktywnymi produkt pomaga usuwać płytkę nazębną, zapobiegać powstawaniu kamienia nazębnego i łagodzić stany zapalne dziąseł.
W medycynie olej pełni funkcję substancji pomocniczej, a nie czynnej. Składnik można znaleźć w lekach:
-
na bóle głowy;
-
w środkach uspokajających i przeciwdrgawkowych;
-
leki przeciwbólowe;
-
w środkach normalizujących funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego;
W ramach kompleksowej terapii eter piwonii jest obecny w lekach stosowanych w leczeniu padaczki, zapalenia skóry, zapalenia żołądka, krwawienia z macicy i nowotworów żeńskiego układu rozrodczego.
W Chinach, gdzie magiczne i lecznicze właściwości kwiatu kultywowane są w legendach i baśniach, a sam krzew rośnie prawie na wszystkich rabatach kwiatowych, piwonia wchodzi w skład preparatów przeciwnowotworowych. W mongolskiej medycynie ludowej eter stosowany jest w leczeniu chorób nerek i wątroby.
Wyświetl statystyki
Lubię to!
Komentarz
Udostępnij