Oczyszczanie wody w warunkach domowych

Oczyszczanie wody w warunkach domowych

Powszechnie używane dziś filtry do wody mogą nam szkodzić. Niegdyś mocno promowane, dziś zaczynają uchodzić za niebezpieczne i jest to prawda. Dlaczego? Filtry mogą pogarszać jakość wody, zwłaszcza, gdy nie wymieniamy ich wystarczająco często.

Filtry do wody mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Zamiast oczyszczać wodę, mogą przyczyniać się do namnażania w niej bakterii.

Sposób 1: Do litra wody dodaj 1-2 łyżeczki octu jabłkowego, 1 łyżeczkę miodu i 3 krople jodu.

Mikroorganizmy nie mogą rozwijać się w środowisku kwaśnym a wręcz po kilku minutach obumierają.

Sposób 2: Oczyszczona skorupka jaja pozbawiona wewnętrznej błonki i nieco opalona na ogniu nie tylko oczyści wodę, ale także nasyci ją jonami wapnia. Dodatkowo zbiera metale ciężkie, szkodliwe organizmy a woda ma odczyn zasadowy.

Na 3 litry wody skorupki z 2 jaj, przygotować jak powyżej i można tak przygotowane skorupki używać 3-4 razy. Taka woda to także dobry sposób na uzupełnienie niedoborów wapnia.

Sposób 3: Wodę dezynfekuje też 3% nadtlenek wodoru. Do litra dodajemy 1 łyżeczkę i w ten sposób również oczyszczamy wodę z bakterii i mikroorganizmów.

Współcześnie do oczyszczania wody często wykorzystujemy szungit . Jest to atopowa odmiana węgla. Działa na zasadzie filtru do wody i oczyszcza ją wedle różnych badań w 96%. Można również wykorzystać kryształ górski. 

Jak niegdyś powiadano, jeśli do błotnistej wody włożymy liście jarzębiny po 3 godzinach będzie ona czysta i zdatna do picia. Warto wypróbować samemu liść jarzębiny i przekonać się czy nasi dziadowie mieli rację .

 

Możesz również polubić…