Niesamowity grzyb chaga – właściwości i przepisy

Grzyby Chaga – korzyści i szkody cudownego grzyba

 

Pomimo tego, że na przestrzeni ostatnich 150 lat leki otrzymywane na drodze syntezy chemicznej były stosowane jako środki lecznicze, aw ostatnich latach – biotechnologii i inżynierii genetycznej, zainteresowanie ziołolecznictwem nie tylko nie wysycha, ale wręcz się nasila. Uderzającym przedstawicielem tradycyjnej medycyny, historycznie używanej przez naszych przodków do leczenia różnych chorób, jest grzyb chaga. Współczesne badania nad tym popularnym produktem odkrywają na nowo jego potężne działanie terapeutyczne.

 

Co to jest chaga, jak wygląda i gdzie rośnie

 

Co to jest chaga, jak wygląda i gdzie rośnieChaga (grzyb czarnej brzozy, grzyb skośny, jesionowy, klinkierowy, żużlowy, polip brzozowy, skośny inonotus, chaga itp.) to starożytny środek ludowy, od dawna stosowany przez ludność północno-zachodniej części Europy, Syberii, Korei, a także Kanadzie w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, procesów zapalnych i guzów nowotworowych.

Roślina ta należy do rzędu Hymenochetaceae, który obejmuje około 100 gatunków grzybów, z których niektóre są lecznicze, takie jak Phellinus linteus. Słowo „chaga” pochodzi od Komi-Permyak i oznacza „grzyb”: najprawdopodobniej to mieszkańcy Uralu jako pierwsi odkryli grzyb brzozowy. Na Dalekim Wschodzie iw innych językach nazywa się go „rakiem brzozy”, „czarną gąbką”, „korkiem brzozowym” i „grzybem czarownic”.

Grzyb skośny wygląda jak brązowa, zaokrąglona, ​​sucha skórzasta masa, spękany, nierównomierny wzrost na pniu drzewa, do 38 cm szerokości i 12-14 cm grubości, podobny do „zwęglonego drewna opałowego”. Formacja ta powstaje w wyniku kiełkowania zarodników pasożytniczego grzyba Inonotus obliquus w uszkodzonych miejscach kory brzozy (rzadziej na innych drzewach liściastych), nie ma nogi, podąża za ruchem i nieregularnościami kształtu pnia drzewa . Grzyb brzozy czarnej łatwo przeżywa w ekstremalnych warunkach klimatycznych, formowanie się i uzyskanie właściwości leczniczych trwa od 7 do 10 lat.

Historia stosowania chagi sięga kilku wieków wstecz. Potwierdza to niesamowite znalezisko: na wysokości 3200 m między Austrią a Włochami, pod lodowcem znaleziono zmumifikowane ciało starożytnego człowieka, w którego torbie znajdowały się 3 rodzaje grzybów, w tym chaga.

 

Główne składniki aktywne i skład chemiczny grzyba

 

Główne składniki aktywneCharakterystyczną cechą składu chemicznego chaga jest znaczna ilość substancji rozpuszczalnych w wodzie o wysokiej zawartości złożonego i nie do końca poznanego kompleksu organicznego o charakterze aromatycznym.

Wcześniej uważano, że aktywnymi składnikami inonotusa skośnego są związki polifenolowe w postaci wolnych fenoli, ich form polimerycznych, kwasu waniliowego, paraoksybenzoesowego, ligniny, betuliny i innych związków. Jednak później w chaga znaleziono różne substancje biologicznie czynne o szerokim działaniu terapeutycznym.

W składzie grzyba brzozowego:

➤  Polisacharydy, barwniki, kwas betulinowy i huminowy chaginowy to silne przeciwutleniacze, które powodują apoptozę komórek nowotworowych, zmniejszają stany zapalne wywołane histaminą, pomagają w cukrzycy typu 2, spowalniają rozwój choroby Alzheimera.

➤  Dysmutaza ponadtlenkowa – enzym, który chroni skórę przed działaniem promieni ultrafioletowych, zanieczyszczonym powietrzem, kurzem i brudem, zmniejsza stany zapalne, działa przeciwnowotworowo.

➤  Lipidy (di- i trójglicerydy, sterole itp.) – obniżają poziom „złego” i podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu, wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego.

➤  Triterpenoidy, kumaryny, pteryny – niszczą szkodliwe mikroorganizmy, podnoszą odporność, normalizują tętno i ciśnienie krwi, uczestniczą w metabolizmie, redukują cukier, stymulują procesy metaboliczne, zwiększają krążenie mózgowe, poprawiają działanie bakteriobójcze skóry, wspomagają układ nerwowy.

➤  Flawonoidy i polifenole (inonobliny i felligrydyny) – przeciwutleniacze, działają moczopędnie, przeciwskurczowo, żółciopędnie i przeciwzapalnie, pomagają w profilaktyce i kontroli cukrzycy typu 2.

➤  Kwasy organiczne (szczawiowy, mrówkowy, masłowy, octowy, protokatechowy), a także nadtlenek ergosterolu – normalizują gospodarkę kwasową, aktywują perystaltykę jelit, poprawiają codzienne stolce, spowalniają rozwój bakterii gnilnych, fermentację w jelitach.

➤  Alkaloidy i żywice – działają przeciwskurczowo, przeciwbólowo, uspokajająco, działają przeciwdepresyjnie, poprawiają stan mięśnia sercowego.

➤  Garbniki – działają hemostatycznie i przeciwzapalnie.

Według wielu badań wzrost chaga zawiera do 12% popiołu, który obejmuje tlenki krzemu, żelaza, glinu, wapnia, magnezu, cynku, miedzi, manganu i potasu. Zawiera również błonnik, białko, garbniki, lektyny i węglowodany.

Tak więc chromogenny kompleks inonotusa skośnego, który obejmuje złożony skład biochemiczny, decyduje o najsilniejszych właściwościach leczniczych grzyba. Potwierdzają to liczne pozytywne wyniki badań eksperymentalnych na zwierzętach oraz badań klinicznych na pacjentach.

 

Korzyści zdrowotne grzybów Chaga 

 

Przydatne właściwości grzybów chagaDziedzina medycznego zastosowania grzyba brzozowego jest bardzo szeroka i ma długie korzenie historyczne. O Chadze wspominał w swoich traktatach słynny perski lekarz i filozof Awicenna. Wiadomo, że bardzo ją docenił książę kijowski Włodzimierz Monomach, który z jej pomocą wyleczył raka wargi. Informacje o leczeniu chagą można znaleźć w różnych leksykonach i książkach medycyny ludowej z XIX wieku i wcześniejszych źródeł. Ze względu na silne właściwości lecznicze otrzymała wiele pochlebnych przezwisk: „dar Boży”, „grzyb nieśmiertelności”, „król roślin”, a nawet „leśny diament”.

Udowodniono naukowo, że przyjmowanie chaga:

  • zwiększa obronę organizmu
  • aktywuje metabolizm w tkance mózgowej
  • poprawia aktywność bioelektryczną kory mózgowej
  • normalizuje ciśnienie tętnicze i żylne
  • obniża poziom złego cholesterolu i glukozy we krwi
  • poprawia odpływ żółci i funkcjonowanie układu wydalniczego
  • wspomaga oczyszczanie z toksyn i szkodliwych substancji
  • spowalnia tempo wzrostu i zmniejsza agresywność nowotworów
  • eliminuje procesy zapalne w organizmie
  • dodaje sił, dodaje energii.

Herbaty, wywary i napary z grzyba są zalecane przy chorobach przewodu pokarmowego, w celu wyeliminowania objawów dyspeptycznych, przy zapaleniu żołądka i zaparciach.

Chaga jest od dawna stosowana jako objawowe lekarstwo na guzy o różnych lokalizacjach. Eksperymentalnie udowodniono, że hamuje wzrost niektórych nowotworów złośliwych.

Napar z Chaga znajduje zastosowanie w otolaryngologii i stomatologii, a także w leczeniu dolegliwości kobiecych i męskich. Zmniejsza skutki uboczne chemioterapii i oczyszcza organizm z materiałów radioaktywnych.

Warto zauważyć, że jak każdy superfood, chaga brzozowa jest nietoksyczna i praktycznie nie ma skutków ubocznych, więc nie ma prawie żadnych ograniczeń w stosowaniu, z wyjątkiem bardzo rzadkiej indywidualnej nietolerancji.

Profilaktyka i kontrola raka

Chaga jest coraz częściej badana jako potencjalny środek przeciwnowotworowy. W 1958 roku naukowcy odkryli wysokie stężenie substancji biologicznie czynnych, które mogą niekorzystnie wpływać na rozwój komórek nowotworowych, spowalniając rozwój różnych typów nowotworów, zwłaszcza piersi, płuc, wątroby i macicy.

Na początku lat 60. radzieccy naukowcy przeprowadzili serię eksperymentów na szczurach laboratoryjnych z przeszczepioną kulturą komórek mięsaka (guza małej nerki). U 31 z 44 zwierząt leczonych chaga guzy ustąpiły, podczas gdy w grupie kontrolnej wszystkie szczury padły w ciągu 28-40 dni. W połowie lat 90-tych antynowotworowe właściwości grzyba brzozowego potwierdziły badania japońskie.

Rzeczywiście, grzyb Tinder zawiera aktywne składniki znane z działania na chore komórki. Zarażając brzozę, chaga żywi się substancjami takimi jak betulina i kwas betulinowy. Te naturalne związki znajdujące się w soku brzozowym są cytotoksyczne, co oznacza toksyczne dla komórek rakowych.

Gęsty ekstrakt z grzyba brzozowego „Befungin” jest dziś zalecany przez lekarzy medycyny opartej na dowodach dla pacjentów z obniżoną kwasowością żołądka oraz jako ogólny tonik przy chorobach nowotworowych. Stosowanie tego leku wykazuje obiektywną poprawę samopoczucia chorych na nowotwory, przyczynia się do mniejszej liczby przerzutów, nawet pomimo długiego czasu trwania choroby.

Wiadomo, że w leczeniu białaczki stosuje się leki syntetyczne, które mają identyczną strukturę jak territerrin i aminopteryna, które mają działanie vitotoksyczne. We Lwowskim Instytucie Medycznym uzyskano preparat zawierający pteryny na bazie grzyba brzozowego. W doświadczeniach na zwierzętach udowodniono, że opóźnia powstawanie przerzutów w nowotworach złośliwych.

Badania przeprowadzone na myszach przez różne koreańskie uniwersytety pokazują, w jaki sposób chaga hamuje wzrost guza. Stwierdzono, że na bardzo wczesnym etapie grzyb może zatrzymać powstawanie guza, a nawet spowodować jego degradację.

W ostatnich latach wysiłki naukowców w rozwoju leków z chaga zostały naznaczone nowymi sukcesami. Tym samym badanie in vitro przeprowadzone przez Polski Instytut Medycyny Wsi również dowiodło przeciwnowotworowego działania chaga. W Polsce uzyskano lek w postaci wyciągu z chaga do iniekcji domięśniowych.

Badanie opublikowane w 2018 roku w czasopiśmie Ethnopharmacology wykazało, że ekstrakt z chaga na alkoholu był w stanie wywołać apoptozę komórek raka płuc we wszystkich próbkach.

Pomimo tego, że nie ma wystarczającej liczby badań klinicznych potwierdzających całkowite wyleczenie raka za pomocą chaga, ustalono, że może ona przynieść pacjentowi ulgę nawet w ostatnim stadium, poprawiając hematopoezę oraz działając przeciwbólowo i ogólnie tonizująco.

Co najważniejsze, grzyb brzozowy, ze względu na swoje silne właściwości przeciwutleniające, jest najlepszym sposobem zapobiegania rakowi. Wiadomo, że w tych regionach, gdzie zwyczajowo pije się chagę jak herbatę, zachorowalność na onkologię jest kilkukrotnie mniejsza niż w pozostałej części populacji.

 

Korzyści dla przewodu pokarmowego

Chaga to grzyb, który ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Dzięki właściwościom błonnikowym i przeciwzapalnym napary, odwary i herbatki z grzyba brzozowego poprawiają trawienie, zwiększają motorykę jelit. Jest bardzo skuteczny przy zaparciach, działa łagodnie i pewnie, normalizując stolec w ciągu tygodnia od rozpoczęcia regularnego stosowania.

Wiadomo, że chaga od dawna stosowana jest przez ludzi w leczeniu raka żołądka, przełyku, wątroby i trzustki. Informacje historyczne i współczesne badania naukowców coraz częściej potwierdzają jego pozytywne działanie u pacjentów ze schorzeniami przewodu pokarmowego takimi jak nieżyt żołądka, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, wątroba i drogi żółciowe.

Przyjmowanie hubki zmniejsza stan zapalny jelit we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, wspomaga produkcję żółci niezbędnej do trawienia pokarmu oraz chroni wątrobę przed utlenianiem lipidów. Wreszcie, beta-glukany stymulują pożyteczne bakterie w jelitach, działając jako prebiotyki. Badania przeprowadzone przez różne koreańskie uniwersytety na szczurach wykazują wysoką hepatoprotekcyjną aktywność ekstraktu chaga.

 

Wzmocnienie układu odpornościowego

Przydatne właściwości grzybów chagaChaga, bogata w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, skutecznie wzmacnia układ odpornościowy. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku beta-glukanów, polisacharydów występujących również w innych grzybach leczniczych, takich jak grzyby shiitake (Lentinula Edodes). Wiadomo, że te długie cząsteczki cukru stymulują układ odpornościowy poprzez promowanie rozwoju białych krwinek (lub białych krwinek), w tym limfocytów T, naturalnych komórek zabójczych organizmu. Beta-glukany w chaga aktywują również interleukinę-6 (IL-6), cytokinę, która promuje produkcję przeciwciał w celu wykrywania i neutralizacji patogenów.

Grzybica skośna zawiera witaminy i mikroelementy wzmacniające układ odpornościowy. W szczególności jest doskonałym źródłem witaminy D (kalcyferolu) , która stymuluje mechanizmy obronne i moduluje odpowiedź immunologiczną oraz zawiera cynk , miedź i selen , które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Jedno z badań przeprowadzonych przez Jeju National University w Korei Południowej pokazuje, że dodanie chaga do żywności znacznie poprawia układ odpornościowy i zapewnia lepszą odporność na choroby.

Ta właściwość chaga jest szczególnie ważna dla pacjentów przyjmujących leki hamujące układ odpornościowy, na przykład na zapalenie stawów. Chaga pomaga wspierać odporność nie ingerując w działanie leków immunosupresyjnych.

 

Walcz ze stanami zapalnymi

Chaga jest również silnym naturalnym środkiem przeciwzapalnym. Jest szczególnie przydatny w leczeniu chorób stawów związanych z zapaleniem, takich jak zapalenie stawów i choroba zwyrodnieniowa stawów.

Działanie to wynika głównie z zawartości w nim interleukiny-6 (IL-6). Oprócz wzmocnienia układu odpornościowego, ta cytokina kontroluje i moduluje odpowiedź zapalną. Hamuje również ekspresję iNOS (syntazy tlenku azotu) i COX-2 (cyklooksygenazy), zmniejszając w ten sposób aktywność chemicznych mediatorów stanu zapalnego.

Witaminy i minerały znajdujące się w chaga pomagają również zmniejszyć stan zapalny. Na przykład witamina K pomaga zmniejszyć markery stanu zapalnego. Z drugiej strony magnez jest sprzymierzeńcem w walce z przewlekłym stanem zapalnym.

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Kyung-Hee w Seulu na szczurach wykazało przeciwzapalne i antynocyceptywne (wrażliwość na ból) właściwości chaga.

Ostatnie badania przeprowadzone przez Państwowe Centrum Naukowe Wirusologii i Biotechnologii „Wektor” (Rosja) wykazały zdolność preparatów chaga do hamowania rozwoju wirusów, w tym niedoboru odporności typu 1, opryszczki pospolitej typu 2, wirusa Zachodniego Nilu, patogenów grypy, jak a także HIV i SARS-CoV-2.

Stwierdzono wysoką aktywność hamującą wodnego ekstraktu chaga farmaceutycznego wobec patogennego szczepu koronawirusa.

Naukowcy poszli dalej i przetestowali wpływ ekstraktu na siebie w czasie choroby. U wszystkich badanych wystąpiło całkowite ustąpienie objawów koronowirusa po 5-7 dniach. Tym samym ludzkość ma nadzieję na skuteczne lekarstwo na covid.

 

Zmniejszony poziom cukru we krwi

Badania na zwierzętach laboratoryjnych z otyłością i cukrzycą typu 2 wykazały skuteczność leków na bazie chaga w poprawie insulinooporności i obniżeniu poziomu cukru we krwi.

Eksperymentalnie ustalono, że napar z wewnętrznej części grzyba ma działanie hipoglikemiczne. Maksymalny spadek poziomu glukozy w surowicy krwi obserwuje się 1,5-3 godziny po zażyciu wywaru i może osiągnąć 15-30%.

Niestety, ze względu na brak pełnych badań klinicznych, nie jest jeszcze jasne, w jakim stopniu chaga może być zalecana w leczeniu cukrzycy u ludzi.

 

Obniżenie poziomu cholesterolu

Ośmiotygodniowe badanie na szczurach wykazało, że ekstrakt z chaga był w stanie obniżyć lipoproteiny o niskiej gęstości   („zły” cholesterol), jednocześnie zwiększając „dobry” cholesterol. Naukowcy przypisują tę właściwość grzyba hubki przeciwutleniaczom zawartym w grzybie.

Wsparcie zdrowia serca

Ze względu na zdolność brzozówki do wpływania na poziom cholesterolu i glukozy we krwi oraz jej właściwości przeciwutleniające można stwierdzić, że przyjmowanie preparatów na jej bazie zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia oraz korzystnie wpływa na układ krążenia. funkcjonowanie serca.

 

Wspiera zdrową reakcję na stres

Grzyb Chaga jest doskonałym adaptogenem, pomagającym organizmowi w sytuacjach stresowych związanych ze złożonym stresem psycho-emocjonalnym lub fizycznym. Napary z chagi mają korzystny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, nasycają organizm tlenem, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają pracę serca i poprawiają sen.

 

Pomaga zwalczać wolne rodniki

Grzyb brzozowy to pożywienie z największą ilością przeciwutleniaczy (25%). Ze względu na swoją potężną zdolność pochłaniania rodników tlenowych chaga znajduje się na szczycie listy produktów spożywczych o najsilniejszych właściwościach przeciwutleniających w indeksie ORAC.

Grzyb Tinder zawiera dwa silne związki przeciwutleniające: enzym dysmutazę ponadtlenkową i pigment melaninowy. Decydują o skuteczności działania grzyba przeciw starzeniu.

Melanina, która odpowiada za grafitowy kolor chaga, jest makrocząsteczką naturalnie występującą w ludzkim ciele. Wiadomo, że chroni naszą skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym i bierze udział w walce z wolnymi rodnikami, w szczególności zapobiegając uszkodzeniom DNA komórek.

Enzym dysmutaza ponadtlenkowa jest ważnym składnikiem mechanizmu wychwytywania wolnych rodników, który działa wymiatająco i pomaga walczyć ze starzeniem się organizmu. Ten sam enzym znajduje się w chińskim grzybie leczniczym Reishi (Ganoderma lucidum).

Badanie Seoul National University przeprowadzone na ludzkich liniach komórkowych keratynocytów pokazuje skuteczność chaga w ochronie przed stresem oksydacyjnym i opóźnianiu starzenia.

 

Korzyści zdrowotne dla mężczyzn

O pozytywnym wpływie preparatów chaga na zdrowie mężczyzn decyduje obecność w ich składzie składników poprawiających poziom hormonów, stymulujących produkcję testosteronu oraz zapobiegających rozwojowi procesów zapalnych w gruczole krokowym, zwiększając wytrzymałość podczas wysiłku fizycznego.

Cynk, który koncentruje się głównie w prostacie, mięśniach, wątrobie i trzustce, bezpośrednio wpływa na ich pracę, sprzyja wzrostowi mięśni oraz produkcji hormonu wzrostu. Miedź i molibden – pomagają zwiększyć atrakcyjność, utrzymać potencję, zapobiegają spadkowi męskiej siły wraz z wiekiem.

 

Korzyści dla kobiet

Grzyb brzozowy od dawna uważany jest za bardzo przydatny dla kobiecego ciała. Zielarze ludowi polecają napary i wywary z hubki ściętej do leczenia endometriozy, mięśniaków i nadżerek macicy. Tampony nasączone ekstraktem z chaga wkłada się do pochwy na noc. Niektóre starożytne przepisy mówią o skutecznym leczeniu niepłodności za pomocą chaga.

Kremy na bazie chagi poprawiają regenerację skóry, nawilżają naskórek, chronią przed agresywnym wpływem środowiska, pomagają zachować piękno i młodość skóry.

 

Zastosowania w stomatologii i otolaryngologii

Napar z chaga stosuje się wspomagająco przy guzach krtani w formie inhalacji przez 5-6 minut dziennie przez 10 dni. Jednocześnie poprawia się ogólny stan pacjentów, likwiduje się zaburzenia połykania, zmniejsza się chrypka głosu.

Grzybica brzozowa zalecana jest do stosowania w praktyce stomatologicznej w leczeniu chorób przyzębia (wewnątrz oraz w postaci płynów do kieszonek dziąsłowych). Aby to zrobić, mieszanina 1 łyżeczki. rumianek i 1 łyżeczka posiekanej chaga parzy się w 2 szklankach wrzącej wody, pozwala parzyć przez dwie godziny i filtruje. Stosowany w postaci płukanek i balsamów.

Ekstrakt z chaga bardzo dobrze sprawdził się w gojeniu dziąseł po ekstrakcji zębów i podobnych zabiegach chirurgicznych.

 

Na choroby skóry

Przydatne właściwości grzybów chaga

Znany jest korzystny wpływ preparatów chaga na skórę. Dzięki normalizacji procesów trawiennych i metabolicznych, usprawnieniu pracy przewodu pokarmowego, wątroby i usunięciu toksyn poprawia się stan skóry: znikają wysypki, trądzik, wypryski, łuszczenie.

Istnieją pozytywne recenzje na temat leczenia łuszczycy i alergicznego zapalenia skóry za pomocą chaga. Regularne przyjmowanie grzyba brzozowego doprowadziło do trwałego ustąpienia wysypek łuszczycowych już w 3. miesiącu kuracji. Zewnętrzne stosowanie wywaru z chaga zmniejsza liczbę brodawczaków, kłykcin, a także pomaga przy trądziku różowatym.

Jak stosować chagę?

 

Tradycyjnie z chaga przygotowywane są wywary, napary, herbaty, ekstrakty. W aptekach i sklepach specjalistycznych skośny grzyb Tinder jest prezentowany w postaci pokruszonych surowców, ekstraktu, kapsułek i tabletek.

 

Należy pamiętać, że w trakcie leczenia należy przestrzegać pewnych ograniczeń dietetycznych: odmówić lub znacznie ograniczyć spożycie pokarmów mięsnych, zwłaszcza tłustych. Konieczne jest przestrzeganie diety na bazie mleka roślinnego. Wykluczone są konserwy, pikantne i słone potrawy, alkohol i palenie. Dozwolona jest niewielka ilość ryb, jajek, chleba. Można jeść zboża na wodzie, produkty mleczne, warzywa i owoce. Podczas przyjmowania antybiotyków i innych leków konieczna jest konsultacja lekarska.

Przebieg terapii wynosi do 3-5 miesięcy, z przerwami od 1 tygodnia do 3 miesięcy. Niektórzy lekarze zalecają leczenie według następującego schematu: 1 miesiąc – preparat z grzyba brzozowego, miesięczna przerwa, potem znowu przyjmowanie chaga i tak naprzemiennie przez pół roku lub rok.

Przygotowanie napojów z chaga

 

Przygotowanie napoju

Napar

Suszone grzyby brzozowe należy zmiękczyć. Aby to zrobić, wlewa się go zimną wodą przez 4 godziny, a następnie ściera lub przepuszcza przez maszynę do mięsa. Ciepłą przegotowaną wodę (50 ° C) dodaje się do mielonego grzyba w stosunku 1: 5. Zaparzać przez 2 dni, wykręcić i rozcieńczyć wodą, w której moczono chagę.

Spożywać : 3-4 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem, 1 szklanka. Napar przechowuje się w lodówce do 4 dni. Przebieg leczenia wynosi 1 miesiąc, z przerwą 2 tygodnie.

Nalewka alkoholowa z chaga

1/2 szklanki suchego posiekanego grzyba zalać 1 litrem wódki, nalegać w szklanej misce w ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Przyjmowany w onkologii, chorobach stawów i kręgosłupa. Dawkowanie : 1 łyżeczka deserowa 3 razy dziennie przed posiłkami, a także zewnętrznie, nacierając owrzodzenia.

Emulsja olejowa na raka

Zmieszaj 30 ml alkoholowej nalewki z chaga z 40 ml nierafinowanego oleju słonecznikowego, dobrze wstrząśnij i wypij jednym łykiem. Łagodzi stany bólowe w różnych nowotworach. Przebieg leczenia wynosi dziesięć dni, z przerwą na pięć dni, po czym kurs się powtarza.

Przygotowanie wywarów

Zmiel chagę w młynku do kawy lub weź gotową zmieloną chagę, zaparz z wodą w stosunku 1:10 (np. 2 litry wody potrzeba na ½ szklanki proszku). Umieść mieszaninę na ogniu (użyj emaliowanej patelni) i gotuj przez 8 godzin na małym ogniu. Przefiltruj powstały bulion i pij w małych porcjach.

 

przygotowanie herbaty

Istnieje kilka opcji przygotowywania herbaty ze ściętego grzyba hubki.

1. Za 1 łyżeczkę. drobny proszek z grzyba brzozowego bierze się 1 szklankę wrzącej wody. Pozwól parzyć przez 5 minut, przecedź i możesz pić jak zwykłą herbatkę ziołową. Ponowne wykorzystanie surowców jest dozwolone.

2. 4-5 małych kawałków chaga (około 1 cm) zalać 1 litrem wrzącej wody, gotować od 15 minut do 3 godzin. Odcedź i wypij, im dłużej chaga się gotuje, tym jaśniejszy smak herbaty i tym więcej korzyści przyniesie napój.

3. Posiekaną chagę w stosunku 1:5 zalewa się wrzącą wodą, nalega w termosie na 2 godziny i wypija pół szklanki 30 minut przed posiłkiem.
Smak herbaty chaga można poprawić dodając miód, suszone jagody, a także zioła i przyprawy: kardamon, miętę, tymianek, cynamon. Dzienna norma wynosi 200-400 ml, można ją przyjmować na gorąco i na zimno.

 

Przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne

 

Pomimo tego, że chaga praktycznie nie ma przeciwwskazań, ze względu na brak badań nie należy jej przyjmować w następujących kategoriach:

❌kobiety w ciąży i karmiące, a także małe dzieci

❌ jeśli jesteś uczulony na brzozę

❌ przed operacją lub w przypadku zaburzeń krzepnięcia.

❌ osoby z cukrzycą typu 1 lub hipoglikemią

Podczas przyjmowania leków przeciwzakrzepowych, hipoglikemizujących i immunosupresyjnych konieczna jest konsultacja lekarska.

W dużych dawkach chaga może przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych ze względu na zawartość szczawianu. Przy długotrwałym użytkowaniu potrzebne są testy w celu monitorowania tego stanu.

Rzadkie działania niepożądane objawiają się alergicznymi wysypkami, przekrwieniem błony śluzowej nosa, ogólnym osłabieniem, podrażnieniem skóry w niektórych miejscach, takich jak palce, brzuch, policzki.

Możesz również polubić…