Naturalny środek antybakteryjny – zwany korą mrówek
Jego niezwykle gęste i odporne na gnicie drewno jest wykorzystywane przez rdzenną ludność do wyrobu łuków myśliwskich. Co więcej, plemiona od dawna wykorzystywały jej wewnętrzną korę do leczenia chorób żołądka, skóry i chorób zapalnych. Mowa oczywiście Pau d’arco (Tabebuia impetiginosa lub Tabebuia avellanedae) to ziołowy suplement wytwarzany z wewnętrznej kory kilku gatunków drzew Tabebuia pochodzących z lasów tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Może dorastać do 55 metrów wysokości i ma różowe lub fioletowe kwiaty, które kwitną przed pojawieniem się nowych liści. Rdzenni mieszkańcy nazywają go często korą mrówek.
Kora jest ceniona ze względu na silne i lecznicze składniki fitochemiczne. Badania nad czerwonym lapacho tabebuya pozwoliły zidentyfikować dwie aktywne substancje chemiczne zawarte w Pau d’arco , zwane naftochinonami: lapachol i beta-lapachon. Ekstrakt z Pau d’arco zawiera również całą listę przydatnych minerałów i pierwiastków śladowych: witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, wapń dla ochrony jelit, żelazo dla hematopoezy; selen, cynk i silny przeciwutleniacz znany jako kwercetyna.
Substancje te mają zdolność zabijania bakterii, grzybów, wirusów i pasożytów. Wykazały także właściwości przeciwzapalne, które są istotne w leczeniu chorób takich jak choroba zwyrodnieniowa stawów.
-
Ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Drzewo Tabebuia ma kilka unikalnych właściwości. Wśród nich kora jest wysoce odporna na gnicie, mączniaka i inne powszechne patogeny drzew. Od dawna uważano, że te właściwości przeciwdrobnoustrojowe mogą być korzystne dla ludzi poprzez zapobieganie lub leczenie powszechnych infekcji bakteryjnych, wirusowych lub grzybiczych
Pau d’arco było używane od tysięcy lat jako roślina przeciwwirusowa. Zakres wirusów tłumionych przez pau d’arco rozciąga się od tych wywołujących przeziębienie po te odpowiedzialne za wirusy zagrażające życiu.
Badania wykazały, że aktywnie tłumi, zabija lub zatrzymuje rozwój kilku niebezpiecznych wirusów, w tym:
-
opryszczka
-
paraliż dziecięcy
-
pęcherzykowe zapalenie jamy ustnej
-
mieloblastoza ptaków
-
białaczka
-
Wirus mięsaka Rousa
Beta-lapochon, obecny w korze tabebuia avellanedae, faktycznie hamuje enzymy w komórkach wirusowych. Wpływa to bezpośrednio na syntezę DNA i RNA.
-
Zawiera silne antyoksydanty i Beta-lapachon
Pau d’arco zawiera kilka związków, w tym chinoidy, benzenoidy i flawonoidy. Związki te wykazują aktywność biologiczną wobec organizmów szkodliwych.
Badanie z 2005 roku opublikowane w Oncology Reports wykazało, że lapachol ma ogromny potencjał w walce z przerzutami, czyli rozprzestrzenianiem się raka lub innej choroby z jednego narządu ciała na drugi.
Lapachol jest również stosowany ze względu na działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, ale niektóre badania sugerują, że wysokie dawki tego związku mogą powodować niebezpieczne skutki uboczne, takie jak toksyczność reprodukcyjna. Pau d’arco zawiera również inną substancję chemiczną zwaną beta-lapachonem, która również wykazała toksyczność dla organizmów szkodliwych podobną do lapacholu
-
Zwalcza Candida.
Pau d’arco pomaga organizmowi zwalczać kandydozę. Candida, znana również jako kandydoza, to powszechna infekcja drożdżakowa, która, jak wykazano, przyczynia się do wielu problemów zdrowotnych, od bólu gardła po poważne problemy żołądkowe.
Organizm normalnie wytwarza drożdże w jamie ustnej, odbytnicy i przewodzie pokarmowym i w normalnych ilościach są one nieszkodliwe. Jeśli jednak naturalna równowaga pH organizmu zostanie zakłócona, objawy kandydozy mogą szybko wymknąć się spod kontroli.
-
Zmniejsza stany zapalne.
Uważa się, że ekstrakt z Pau d’arco tłumi stan zapalny, naturalną reakcję organizmu na uraz.
Nadczynność układu odpornościowego powoduje, że organizm zostaje zalany komórkami ochronnymi i hormonami, które uszkadzają tkanki. W organizmie gromadzą się toksyny z pożywienia i środowiska, co aktywuje układ odpornościowy, utrzymując go w wysokiej reaktywności.
To właśnie prowadzi do stanu zapalnego, który leży u podstaw większości chorób.
Kilka badań na zwierzętach i probówkach pokazuje, że ekstrakt Pau d’arco hamuje uwalnianie niektórych substancji chemicznych, które powodują reakcję zapalną w organizmie.
-
Pomaga leczyć wrzody.
Wrzody to oparzenia, które tworzą się w górnej części przewodu żołądkowo-jelitowego. Kiedy występują w żołądku, nazywane są wrzodami żołądka. Jeśli tworzą się w pierwszej części jelita cienkiego, dwunastnicy, nazywane są wrzodami dwunastnicy.
Wrzody trawienne zaczynają się, gdy osłabienie błony śluzowej żołądka lub jelit powoduje, że kwas tworzy nadżerki lub wrzody na błonie śluzowej. Wrzody powstają na skutek zwiększonego poziomu kwasu żołądkowego spowodowanego stresem, lekami, dietą, paleniem, alkoholem lub H. pylori – rodzajem szkodliwych bakterii.
Najczęstszym objawem wrzodu jest piekący ból, który nasila się, gdy kwas z żołądka dociera do dotkniętego obszaru.
Badanie z 2013 roku opublikowane w czasopiśmie Phytotherapy Research wykazało, że ekstrakt z Pau d’arco znacznie przyspiesza gojenie wrzodów żołądka wywołanych kwasem octowym u szczurów poprzez zwiększenie zawartości śluzu i proliferację komórek. Sugeruje to, że pau d’arco może być lekiem na wrzody trawienne u ludzi.
Formy i dawkowanie
Ekstrakt Pau d’arco jest dostępny w postaci kapsułek, płynu i proszku. Można także sporządzić zdrowotną nalewkę.
Tradycyjnie 2–3 łyżeczki (10–15 gramów) kory gotuje się w wodzie przez 15 minut i pije jako herbatę 3 razy dziennie.
Jednak korzystne związki, które, jak się uważa, powodują działanie Pau d’arco, są trudne do ekstrakcji wodą.
Płynne ekstrakty z Pau d’arco są lepszym wyborem, ponieważ powstają poprzez rozpuszczenie kory w alkoholu, co uwalnia więcej silnych związków.
W rzeczywistości, w badaniu probówkowym, w którym sprawdzano różne formy pau d’arco , płynny ekstrakt był jedyną formą, która hamowała wzrost nowotworu.
Producenci zazwyczaj zalecają przyjmowanie 1-2 ml płynnego ekstraktu 3 razy dziennie.
Pau d’arco można również kupić w formie kapsułek. Zalecana dawka to 2-4 kapsułki po 500 mg 1-2 razy dziennie.
Chociaż informacje o dawkowaniu są ograniczone, odpowiednie dawkowanie może się różnić w zależności od czynników takich jak wiek i waga.