Nasiona dyni: korzyści, przepisy, przeciwskazania
Uwielbiamy żuć pestki dyni, nie myśląc o ich wpływie na organizm. To jednak nie tylko doskonała przekąska i smaczny dodatek do sałatek i produktów zbożowych, ale prawdziwy superfood, bogaty w białko, mikroelementy i witaminy. Jakie są ich zalety, czy są jakieś szkody i przeciwwskazania?
Dynię zaczęto spożywać już w czasach prehistorycznych, a najstarsze pestki dyni odkryto podczas wykopalisk w grobowcu w Meksyku i datowano je na około 7000 lat p.n.e.
Nasiona dyni są małe i otoczone gęstą, cienką, jasnobeżową łupinką. Pod osłonką ochronną znajduje się jądro – część jadalna, która ma jasny kolor i słodkawo-neutralny smak, lekko przypominający orzech.
Pestki dyni są szeroko stosowane w kuchni. Spożywane są na surowo, smażone, a także dają smaczny i zdrowy olej dyniowy – rekordzista pod względem zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Wartość odżywcza i skład pestek dyni
Pestki dyni to superfood, zawierający ponad 50 rodzajów substancji biologicznie korzystnych. Zawierają białko roślinne (12 rodzajów aminokwasów), wiele mikroelementów, takich jak magnez , cynk , miedź i potas, witaminy B , E, K, karoteny, kwas foliowy , a także cenne dla organizmu kwasy Omega-3-6-9. Ludzkie ciało .
Wartość odżywcza na 100 g:
Białka – 25 g
Tłuszcz – 46 g
Węglowodany – 5 g
Błonnik – 3,9 g
Zawartość kalorii – 556 kcal
Skład przydatnych mikroelementów:
Wapń
Żelazo
Magnez
Fosfor
Potas
Sód
Cynk
Miedź
Mangan
Selen
Witamina C, kwas askorbinowy
Witamina B1, tiamina
Witamina B2 , ryboflawina
Witamina B3, PP, Niacyna
Witamina B4, cholina
Witamina B5, kwas pantotenowy
Witamina B6, pirydoksyna
Witamina B9, kwas foliowy
Witamina A,
Luteina
Witamina E ,
Witamina K ,
Porcja pestek dyni 28 g dostarcza 5 g białka, czyli 10% zalecanej dziennej wartości. Zatem pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł białka dla wegetarian.
Pestki dyni dzięki bogatemu składowi nasycają organizm dobroczynnymi składnikami odżywczymi. Stwierdzono, że regularne stosowanie tego produktu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i moczowo-płciowego, obniża ciśnienie krwi i poziom cukru, chroni przed zapaleniem prostaty, pomaga w wypadaniu włosów, poprawia nastrój i poprawia sen.
Pestki dyni mają właściwości przeciwzapalne, pomagając chronić organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez nadmiar wolnych rodników. Można je uważać za rekordzistów pod względem cynku i selenu – mineralnych przeciwutleniaczy.
Nasiona zawierają różne formy witaminy E, przeciwutleniacza, który wspiera zdrową tkankę mięśniową, rozszerza naczynia krwionośne i rozrzedza krew, zmniejszając ryzyko powstawania zakrzepów.
Ponadto zawierają przeciwutleniacze fenolowe (kwas hydroksybenzoesowy, kawowy, kumarowy, ferulowy i inne), lingany przeciwutleniające (pinoresinol, medioresinol, lariciresinol), fitosterole (beta-sitosterol, sitostanol, avenasterol), a także ksantofile (luteina i zeaksantyna).
Może poprawić zdrowie serca
Serbscy naukowcy udowodnili, że olej z pestek dyni jest dobry na serce. Dzięki zawartości fitosteroli w swoim składzie pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Fitosterol to roślinny odpowiednik cholesterolu, który pomaga oczyszczać naczynia krwionośne.
Ponadto magnez, obecny w dużych ilościach w pestkach dyni, pomaga również obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegając zawałom serca i udarom mózgu.
Zawiera duże ilości magnezu
Niepokój, migreny, skurcze mięśni i zespół napięcia przedmiesiączkowego mogą być wynikiem niedoboru magnezu. Magnez bierze udział w przekształcaniu pożywienia w energię, przekazywaniu impulsów nerwowych, rozluźnianiu mięśni oraz tworzeniu kości i zębów. Działając wspólnie z wapniem i potasem, reguluje pracę serca i bierze udział w produkcji insuliny.
Pół szklanki pestek dyni zawiera 100% zalecanej dziennej dawki magnezu, który ma pozytywny wpływ na kilka funkcji fizjologicznych, w tym na funkcję pompowania serca, tworzenie zdrowych kości i zębów, rozluźnienie naczyń krwionośnych i pasaż jelitowy .
Może poprawić jakość nasienia
Pestki dyni odgrywają kluczową rolę dla zdrowia mężczyzn ze względu na wysoką zawartość cynku, ważnego minerału dla prostaty, a także innych mikroelementów wspomagających funkcjonowanie męskiego układu rozrodczego.
➤ Cynk i aminokwas L-arginina są ważne dla syntezy endogennego testosteronu, który odpowiada za jakość nasienia.
➤ Selen – wspomaga eliminację toksyn i metali ciężkich, zapobiegając niepłodności męskiej.
➤ Witamina B5 – normalizuje pracę nadnerczy.
➤ Żelazo – zwiększa wytrzymałość fizyczną i zmniejsza zmęczenie.
Tradycyjna medycyna zaleca pestki dyni na potencję. Stwierdzono, że regularne stosowanie tego produktu poprawia jakość nasienia, zwiększa odporność układu rozrodczego oraz zapobiega zaburzeniom erekcji i niepłodności.
To prawdziwy naturalny ochraniacz prostaty, który zapobiega rozwojowi gruczolaka prostaty. Efekt terapeutyczny wywiera pierwiastek 5-alfa reduktaza, który zapewnia lepszą regulację męskich hormonów (testosteron, DHT itp.).
Korzyści dla kobiet
Pestki dyni mogą pomóc kobietom z zaburzeniami równowagi hormonalnej ze względu na zawarte w nich fitoestrogeny – związki roślinne, które mogą działać w organizmie w taki sam sposób jak estrogeny. Oprócz regulacji cyklu miesiączkowego, ciąży i laktacji, estrogen pomaga zapobiegać demineralizacji kości i utrzymuje zdrowe naczynia krwionośne.
Spożywanie oleju z pestek dyni pomaga wyeliminować typowe objawy menopauzy: uderzenia gorąca, bóle głowy i stawów, podwyższone ciśnienie krwi itp.
Zniszcz pasożyty w jelitach
Nasiona dyni od dawna stosowane są w medycynie ludowej do zwalczania robaków. Dlatego należy je jeść na surowo, razem z cienką zieloną błoną pokrywającą każde jąderko. Zawiera kaburbitynę, substancję paraliżującą pasożyty jelitowe i sprzyjającą ich szybkiej eliminacji.
Pyszny ludowy przepis na robaki – zmielone surowe nasiona z miodem (można lekko rozcieńczyć wodą). Ta mieszanina jest spożywana po jednej łyżeczce na raz przez godzinę na pusty żołądek. Następnie należy wziąć olej rycynowy jako środek przeczyszczający. Ten środek odrobaczający jest odpowiedni dla dorosłych i dzieci od drugiego roku życia.
Może pomóc poprawić Twój sen i nastrój
Pestki dyni są skutecznym sprzymierzeńcem w walce ze zmęczeniem. Są bogate w magnez, który wspomaga sen, normalizuje pracę układu nerwowego i łagodzi stres. Ponadto pestki dyni zawierają tryptofan, aminokwas przekształcany w organizmie w melatoninę, zwany „hormonem snu”. Oczywiście nie rozwiążą poważnych problemów ze snem, ale mała garść pestek dyni na noc pomoże Ci zapewnić sobie spokojny sen. Ponadto tryptofan jest prekursorem serotoniny, „hormonu szczęścia”, która zwiększa odporność na stres, powoduje uczucie radości i zapobiega bezsenności.
Korzyści dla nerek
Pestki dyni są silnym naturalnym środkiem moczopędnym. Pomagają usuwać kamienie z nerek, zapobiegając rozwojowi kamicy moczowej. Tradycyjna medycyna przepisuje wywar z pokruszonych nasion dyni i lnu na zaburzenia czynności układu moczowego, zapalenie pęcherza moczowego, zapalenie pęcherzyka żółciowego i inne problemy z pęcherzem.
omaga przeciw wypadaniu włosów
Olej dyniowy stosowany jest w medycynie ludowej jako lek na łysienie typu męskiego i żeńskiego. Pestki dyni zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, witaminę A i E. Te składniki odżywcze pomagają zachować promienną skórę oraz mocne, zdrowe włosy i paznokcie.
W badaniu z udziałem 76 osób oceniano korzyści płynące ze stosowania olejku z pestek dyni w zakresie odbudowy włosów u mężczyzn z łysieniem. U pacjentów przyjmujących 400 mg oleju z pestek dyni przez 24 tygodnie zaobserwowano o 40% większy wzrost w porównaniu z uczestnikami przyjmującymi placebo. Inne badanie wykazało, że olej z nasion pomaga również w wypadaniu włosów u kobiet.
Pomoże na nudności
Żucie pestek dyni to skuteczny sposób na chorobę lokomocyjną w samochodzie lub autobusie. Pomoże to również na nieprzyjemne objawy choroby morskiej. Ponadto wielu pacjentów poddawanych chemioterapii stosuje pestki dyni w celu łagodzenia nudności, które są skutkiem ubocznym leczenia raka.
Pestki dyni warto jeść na surowo, bez obróbki, na pusty żołądek, popijając wodą. Można dodawać do owsianki lub deseru do kawy na śniadanie. W ciągu dnia staną się wygodną przekąską lub dodatkiem do sałatki, sosu czy dania głównego.
Olej dyniowy wykorzystuje się do dressingów do sałatek (najlepiej organiczny, tłoczony na zimno). Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce.
Popularne przepisy na przygotowanie pestek dyni:
– smażone na suchej patelni z dodatkiem soli,
– smażone na oliwie i soli,
– pieczone w piekarniku (200°C przez 20 minut).
Przepis na zdrowy napój: obrane nasiona (2 łyżki) wlewa się do trzech szklanek zimnej wody, doprowadza do wrzenia i gotuje przez 30 minut, do powstałego wywaru dodaje się cynamon, wanilię i cukier do smaku.
Dzienne spożycie pestek dyni dla osoby dorosłej wynosi około 100 g (około 500-600 sztuk). Dietetycy nie zalecają jedzenia więcej niż 20 sztuk na raz. Osoby z nadwagą powinny ograniczyć się do 10-11 zbóż dziennie. Spożywanie 10 do 20 gramów nasion lub jednej łyżki stołowej dziennie jako leku będzie miało pozytywny wpływ na gruczoł krokowy i inne problemy zdrowotne.
Szkodliwość i możliwe przeciwwskazania nasion dyni
Pomimo niewątpliwych zalet pestki dyni mogą być źródłem niepożądanych skutków ubocznych.
➦ Gazy jelitowe, biegunka
Wzdęcia i biegunka to skutki uboczne u osób, które nie są przyzwyczajone do pokarmów bogatych w błonnik. Biorąc pod uwagę, że pestki dyni są bogate w błonnik, zjedzenie ich zbyt dużej ilości może prowadzić do gazów jelitowych i luźnych, wodnistych stolców. Spożywanie nasion z umiarem i dużą ilością płynu zapobiegnie problemom trawiennym.
➦ Nietolerancja pokarmowa
Jeśli po zjedzeniu pestek dyni odczuwasz ból brzucha, nudności i biegunkę, możesz mieć nietolerancję pokarmową lub nadwrażliwość na pestki dyni.
➦ Toksyny powstałe w wyniku psucia się
Kwasy tłuszczowe zawarte w pestkach dyni są bardzo korzystne dla organizmu, ale powodują ich szybkie psucie. Jedzenie nasion lub olejów o zjełczałym smaku może narazić Cię na działanie toksycznych związków, które mogą zwiększyć ryzyko raka, chorób serca i innych chorób przewlekłych. Świeże, suszone pestki dyni mogą pozostać jadalne przez około dwa miesiące w hermetycznym pojemniku w lodówce. Nie należy spożywać nasion pachnących pleśnią lub zjełczałym tłuszczem.
➦ Przeciwwskazaniami do stosowania pestek dyni są:
– zapalenie żołądka
– wrzód żołądka
– niskie ciśnienie krwi
– alergie.
Pestki dyni możesz kupić w sklepie lub możesz je przygotować samodzielnie:
Za pomocą łyżki wydrąż z dyni wszystkie pestki i usuń przyklejony do nich miąższ (dobrze sprawdza się w tym celu papierowy ręcznik).
Opłucz nasiona wodą, połóż na ręczniku papierowym i pozostaw do wyschnięcia.
Rozłóż suszone nasiona tak cienko, jak to możliwe na blasze do pieczenia pokrytej odrobiną oliwy z oliwek lub orzechów, mieszając, aż lekko pokryją się olejem.
Piecz nasiona w piekarniku nagrzanym do temperatury nie wyższej niż 75°C przez 15-20 minut.
Staraj się nie rozgotować pestek dyni, gdyż stwierdzono, że prażone dłużej niż 20 minut tracą swoje właściwości odżywcze na skutek zmian w strukturze lipidów.
Pozwól pestkom dyni całkowicie ostygnąć, przełóż je do hermetycznego pojemnika i przechowuj w lodówce. W tej formie pestki dyni mogą zachować świeżość przez kilka miesięcy.