Napój pochodzący z tradycji ajurwedyjskiej

„Turmeric milk” czy „golden milk”, czyli złote mleko, to napój pochodzący z tradycji ajurwedyjskiej, głęboko zakorzenionej w kulturze indyjskiej. Jest to ciepły napój, którego głównym składnikiem jest mleko (może być zarówno zwierzęce, jak i roślinne) mieszane z kurkumą, co nadaje mu charakterystyczną złotą barwę. Kurkuma, będąca głównym składnikiem złotego mleka, jest ceniona za swoje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Do napoju często dodaje się również inne przyprawy, takie jak imbir, cynamon, kardamon oraz czarny pieprz – zawarta w nim piperyna zwiększa biodostępność kurkuminy – aktywnego składnika kurkumy, nawet 20-krotnie. W tradycji ajurwedyjskiej, złote mleko jest stosowane zarówno dla poprawy ogólnego stanu zdrowia, jak i jako środek wspomagający leczenie różnych dolegliwości. Współczesne badania naukowe także potwierdzają niektóre z jego korzystnych właściwości zdrowotnych, przypisywanych głównie obecności kurkumy. Złote mleko jest popularne nie tylko w Indiach, ale również na całym świecie, szczególnie wśród osób zainteresowanych medycyna naturalną. Jego prostota przygotowania i dostępność składników sprawiają, że łatwo jest go dostosować do indywidualnych preferencji.

Właściwości złotego mleka

Na co pomaga złote mleko? Czy warto je pić? Prozdrowotne właściwości złotego mleka wynikają z zawartych w nim przypraw, głównie kurkumy. Kurkuma jest ceniona w medycynie naturalnej za swoje liczne korzyści zdrowotne, potwierdzone w badaniach naukowych. Zawiera kurkuminoidy, które działają przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, przeciwnowotworowo, neuroprotekcyjnie, antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Jest stosowana w leczeniu chorób metabolicznych, sercowo-naczyniowych oraz w wielu chorobach przebiegających ze stanem zapalnym takich jak m.in. reumatoidalne zapalenie stawów. Kurkuma może łagodzić niestrawność i inne dolegliwości przewodu pokarmowego. Działanie kurkumy jest również korzystne dla diabetyków, gdyż sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i chroni przed powikłaniami cukrzycy. Kurkuma stosowana jest także na sezonowe infekcje, działając, łagodząc objawy takie jak zapalenie zatok, kaszel i katar. Wśród właściwości złotego napoju wymienić można:

  • właściwości przeciwbakteryjne
  • działanie przeciwwirusowe
  • działanie przeciwzapalne
  • właściwości antyoksydacyjne
  • poprawia trawienie
  • wzmacnianie odporności
  • działanie antystresowe

Mimo tak wielu cennych właściwości nie poleca się go włączać na stałe do diety, a jedynie stosować okresowo. Duża zawartość przypraw może podrażniać błonę śluzową żołądka.

Przeciwwskazania

Złote mleko, choć posiada wiele cennych właściwości nie jest odpowiednie dla każdego. Kurkuma, będąca kluczowym składnikiem złotego mleka, może podrażniać żołądek u osób z takimi dolegliwościami jak wrzody czy zapalenie błony śluzowej żołądka. Nie jest polecane wśród osób z chorobami dróg żółciowych. Ponadto, kurkuma może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, w tym z lekami przeciwzakrzepowymi i przeciwpłytkowymi, co może zwiększać ryzyko krwawienia. Oczywistym przeciwwskazaniem jest alergia lub nietolerancja kurkumy lub któregokolwiek innego składnika napoju. Należy zachować ostrożność u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią – powinny one zasięgnąć opinii lekarza przed wprowadzeniem tego napoju do diety. Należy zachować ostrożność przy podawaniu tego napoju dzieciom. Raczej nie poleca się stosowania go u maluchów poniżej 6 roku życia ze względu na charakterystyczny smak i często występujące alergie.

Prosty przepis na złote mleko

Aby zrobić złote mleko potrzebujemy jedynie kilku składników – mleka i przypraw. W podstawowej wersji tego rozgrzewającego napoju wykorzystywać będziemy kurkumę, pieprz oraz cynamon. Opcjonalnie, mleko można dosłodzić do smaku np. miodem, syropem klonowym, cukrem lub ksylitolem. Pijąc złote mleko po raz pierwszy polecałabym zastosować połowę sugerowanej ilości przypraw.

Składniki na 1 porcję napoju

  • 1 szklanka mleka (może to być mleko krowie lub roślinne, np. migdałowe, sojowe, kokosowe)
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy lub pół łyżeczki pasty z kurkumy
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Szczypta mielonego czarnego pieprzu (zwiększa wchłanianie kurkuminy)
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie, dla smaku)

Sposób przygotowania

  1. W małym garnku podgrzej mleko na średnim ogniu.
  2. Dodaj kurkumę, cynamon, czarny pieprz i mieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Podgrzewaj mleko, mieszając od czasu do czasu, aż będzie gorące, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  4. Zdejmij garnek z ognia i dodaj miód lub syrop klonowy do smaku (opcjonalnie)
  5. Możesz lekko ubić mleko, aby dodać mu kremowej konsystencji.
  6. Podawaj ciepłe.

Przepis na złote mleko z kurkumą i przyprawami korzennymi

Przygotowanie złotego mleka jest bardzo proste. Można skorzystać z gotowych mieszanek przypraw lub stworzyć swoją własną. Napój z kurkumą na bazie mleka można wykonać także korzystając z dodatków takich jak skórka pomarańczowa, kakao, wanilia. Poniżej moja propozycja na wersję korzenną:

Składniki na 1 porcję

  • 1 szklanka mleka (możesz użyć mleka krowiego lub mleka roślinnego: migdałowego, sojowego, owsianego lub innego według preferencji)
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Szczypta mielonego imbiru
  • Szczypta mielonego kardamonu
  • Szczypta mielonych goździków
  • Szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka miodu, syropu klonowego lub innego słodzika (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. W małym garnku podgrzej mleko na średnim ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  2. Dodaj kurkumę, cynamon, imbir, kardamon, goździk i czarny pieprz. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Podgrzewaj mieszankę na małym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, lecz nie doprowadzając do wrzenia.
  4. Zdejmij garnek z ognia i dodaj miód lub słodzik (opcjonalnie)
  5. Przecedź napój przez drobne sitko do kubka.
  6. Pić ciepłe.

Możesz również polubić…