Nalewka z glistnika – przygotowanie, stosowanie
Zawarte w glistniku składniki działają rozkurczowo na jelita, oskrzela ( rozszerzają je) oraz żółciopędnie, uspokajająco i hamująco na florę grzybiczną. Glistnik rozkurcza, rozluźnia mięśnie gładkie i poprzecznie prążkowane. Przeciwdziała zastojom żółci, wytrącaniu się złogów. Szybko łagodzi kolkę żółciową, jelitową, żołądkową, nerkową. Poprawia krążenie mózgowe, w naczyniach wieńcowych, kończynach. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega zakrzepom, ułatwia oddychanie.
Najczęściej stosowana jest w zaburzeniach wydzielania żółci, w kamicy żółciowej, a także jako środek przeciwrozkurczowy.
Dawkowanie:
3 x dziennie po 10 kropli przed posiłkami rozcieńczyć w niewielkiej ilości wody. Nie wolno przekraczać dawki jednorazowej 1,5 g
Nalewka alkoholowa
1 część świeżego zmielonego ziela lub korzeni zalać 5 częściami 45% gorącego alkoholu odstawić na 7 dni i przefiltrować.
Tekst nie stanowi porady medycznej