Nalewka z glistnika – przygotowanie, stosowanie

Zawarte w glistniku składniki działają rozkurczowo na jelita, oskrzela ( rozszerzają je) oraz żółciopędnie, uspokajająco i hamująco na florę grzybiczną. Glistnik rozkurcza, rozluźnia mięśnie gładkie i poprzecznie prążkowane. Przeciwdziała zastojom żółci, wytrącaniu się złogów. Szybko łagodzi kolkę żółciową, jelitową, żołądkową, nerkową. Poprawia krążenie mózgowe, w naczyniach wieńcowych, kończynach. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega zakrzepom, ułatwia oddychanie.

Najczęściej stosowana jest w zaburzeniach wydzielania żółci, w kamicy żółciowej, a także jako środek przeciwrozkurczowy.

Dawkowanie:

3 x dziennie po 10 kropli przed posiłkami rozcieńczyć w niewielkiej ilości wody. Nie wolno przekraczać dawki jednorazowej 1,5 g

Nalewka alkoholowa 
1 część świeżego zmielonego ziela lub korzeni zalać 5 częściami 45% gorącego alkoholu odstawić na 7 dni i  przefiltrować.

Tekst nie stanowi porady medycznej

Możesz również polubić…