Najlepsze rosyjskie sposoby na reumatyzm i zapalenie stawów
Nazwa reumatyzm pochodzi z greckiego słowa, które oznacza rzekę. To bardzo stara choroba, a raczej zespół objawów, które związane są z układem ruchu. Dawniej określano go mianem gośćca, a choroby odartretyczne mianem podagry, chiragry czy dny. Mimo wielu nazw wspólną cechą jest ból, chociaż przyczyny mogą być różne. Współcześnie diagnoza – zapalenie stawów- wcale nie musi wiązać się z tragedią, nie grozi nam życie na wózku, a w szczególny sposób radzą sobie z tą chorobą Rosjanie. Sposobów na leczenie reumatyzmu, uniknięcie bólu jest wiele i często można je wykonywać w zaciszu własnego domu, używając odpowiednich środków.
Na ogół mniej lub bardziej doświadczony zielarz doskonale zna środki w jaki sposób leczyć reumatyzm i radzić sobie z bólem. Dziś chciałabym przedstawić sposoby które często bardzo stare, po dzień dzisiejszy wykorzystywane są w Rosji i co więcej są niezwykle skuteczne.
Przeciwbólowy odwar z czarnego bzu
Owoce czarnego bzu mają właściwości łagodzące ból. Związki zawarte w owocach (fenolokwasy, garbniki, duża ilość wit C i witamin z grupy B) działają na układ nerwowy i opóźniają reakcję bólową. Rosjanie często stosują je w schorzeniach reumatycznych, nerwobólach, rwie kulszowej i przy zapaleniu nerwu trójdzielnego.
4 łyżeczki owoców czarnego bzu zalać kubkiem wrzątku i gotować 20 min ( podczas gotowania uzupełniać wodą gorącą do pierwotnej objętości) Odstawić na 10 min pod przykryciem.
Pijąc ów środek przeciwbólowy należy uważać na przyjmowanie aspiryny, albowiem opóźnia ona wydalanie kwasu moczanowego.
Herbatka z tawuły łąkowej czyli wiązówki
Owa herbatka jest idealna na bóle reumatyczne, przeziębieniowe bóle stawów i rwanie w kościach przy zmianie pogody.
Wiązówka błotna dzięki zawartości salicyny ma działanie nie tylko napotne, przeciwgorączkowe ale również przeciwreumatyczne. W rosyjskich naparach często spotkać ją można z czarnym bzem, liściem brzozy, czy korą wierzby. Choć cała roślina zawiera kwas salicylowy, najcenniejsze są jej kwiatostany. Zbiera się je w całości i suszy w cieniu w temperaturze nie przekraczającej 30 stopni.
1 łyżeczkę rozdrobnionych kwiatów (świeżych lub ususzonych) wiązówki zalać filiżanką wrzątku. Pozostawić pod przykryciem na 15 min. Pić trzy razy dziennie. Ostatnią porcję wypić tuż przed snem.
Odwar z liści jesionu, cząbru, fiołka trójbarwnego i szczawiku zajęczego
Liście jesiona, cząber, fiołek i szczawik wymieszać w równych ilościach. 2 łyżeczki zalać 1/4 litra wrzątku. Parzyć pod przykryciem 10 min. Pić dwa razy dziennie. Rano godzinę po śniadaniu, oraz wieczorem godzinę po kolacji.
Nalewka na jesionowych liściach
Świeże liście jesionu włożyć do szczelnie zakrytej karafki lub słoja. Zalać 40 % alkoholem. Naczynie zostawić na 4 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przecedzić. Dozować po 20 kropli 2-3 razy dziennie w przypadku nie tylko reumatyzmu, ale także dla oczyszczenia dróg moczowych.
Nalewka z kory jesiona
Rozdrobnioną korę zalać 70 % alkoholem. odstawić na 6 tygodni. Zlać po tym czasie nalewkę do ciemnego szkła. Brać 3 razy dziennie po 15 kropli na reumatyzm i ból stawów. Nalewką zmieszaną z wodą w proporcji 1;1 można również smarować bolące stawy.
Antyartretyczny odwar z łupin fasoli
50 g wysuszonych strączyn fasoli bez ziaren zalać 5 litrami wody. Gotować aż woda osiągnie pojemność 2 litrów. Odcedzić i odstawić na 6 godzin. Popijać wielokrotnie w ciągu dnia po kilkanaście łyków do pół szklanki.
Mieszanka na zapalenie stawów
50 g ziela skrzypu polnego
50g ziela fiołka trójbarwnego
50 g ziela krwawnika
50 g ziela nawłoci
30 g ziela pokrzywy
30 g liścia melisy
20 g kory wierzby
20 g kwiatu bzu czarnego
Łyżkę stołową mieszanki zalać kubkiem wrzątku. Pozostawić 3 godziny pod przykryciem, następnie przecedzić i lekko podgrzać. Pić 20 min przed jedzeniem po 1 szklance 3 razy dziennie.
Mieszanka na reumatyzm
100 g kłącza perzu
100 g korzenia mniszka
100 g owoców bzu czarnego
80 g korzenia arcydzięgla
80 g korzenia łopianu
80 g rdestu ptasiego
50 g ziela nawłoci
50 g ziela fiołka trójbarwnego
Łyżkę stołową zalać 1/4 litra wrzątku. Odstawić na 30 min. Pić po ćwierć szklanki 3-4 razy dziennie między posiłkami.
Dwutygodniowa kuracja mieszana
Zmieszać po 50 g – skrzypu polnego, liści brzozy, liści wierzby, jagód jałowca.
1 łyżeczkę zalać 200 ml wrzątku i odstawić na 10 min. Pić małymi łykami rano i przed snem przez dwa tygodnie.
Stara receptura z selera
3 korzenie selera zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu, do chwili aż seler będzie bardzo miękki. Przecedzić i pić dwa razy dziennie po 3/4 szklanki na czczo i przed snem. Cenny jest również sok z selera. Należy pić go po pół szklanki codziennie przez 2-3 tygodnie.
Selerowa papka
60 g sproszkowanego selera
20 g ruty
15 g gałki muszkatołowej
10 g goździków
5 g skalnicy
Dokładnie wymieszać papkę. Spożywać przed posiłkami 3 razy dziennie po 1/2 łyżeczki
Kąpiel żywokostowa
500 g świeżych lub suszonych liści żywokostu zalać na noc 5 litrami wody. Następnego dnia zagotować i gorący płyn do wanny i uzupełnić wodą.
Kąpiel w bagnie leśnym
1/2 kg suchego bagna leśnego krótko zagotować w kilku litrach wody, odstawić do naciągnięcia. Zanim ostygnie przelać do wanny. Kąpiel idealna do leczenia reumatyzmu, oraz reumatyzmu zniekształcającego.
Lodowaty okład na dnę moczanową
Przygotować 1 litr bardzo zimnej wody, można ją dodatkowo oziębić kostkami lodu. Dodać 10 kropli olejków eterycznych z lawendy, rozmarynu, olejku benzoesowego. Mały ręcznik zanurzyć w lodowatej kąpieli i przykładać na 3 min na zaatakowaną dną bolący staw dużego palucha. Okład powtarzać kilka razy.
Okłady z mąki gorczycznej
100 g mąki z nasion białej gorczycy wymieszać na papkę z wodą lub spirytusem. Rozsmarować cienką warstwę na lniane płótno i przykładać około 10 min na bolące miejsca.
Okłady z siana na bóle mięśni i stawów
Lniany worek napełnić 2/3 sianem. Zawiązać, umieścić w garnku i zalać wrzątkiem. Dobrze odcisnąć i okładać chore miejsca conamniej pół godziny.
Syberyjska nalewka z muchomora
Środek ten służy do nacierania bolesnych miejsc. Świeże muchomory umyć, pokroić w plastry. Przełożyć do słoja i zalać spirytusem. Odstawić na 3 tygodnie. Przecedzić a uzyskaną nalewką energicznie masować stawy. Rosjanie często taką nalewkę zalewają mocną wódką i zakopują w ziemi na co najmniej 3 miesiące.