Na świecie nie ma chwastów…
PODSTAWOWE, LECZ BARDZO CENNE PORADY ROSYJSKIEJ ZIELARKI
Jelena Fedorovna Zaitseva całe życie poświęciła badaniu właściwości roślin leczniczych, leczeniu ludzi ziołami, przekazywaniu swoich sekretów i wiedzy. Słynna zielarka ma 87 lat, chodzi bez okularów, ciężko pracuje, ma swobodny charakter i doskonałe zdrowie.
Na świecie nie ma chwastów
Jelena Fiodorowna mówi, że w naturze nie ma „chwastów”. Przywykliśmy do myślenia, że chwasty rosną w ziemniakach i marchwi. I to nie do końca prawda! Jakakolwiek trawa rośnie do tego, aby kiedykolwiek była przydatna dla człowieka. Wszystkie te „niepotrzebne chwasty”:
Oset,
Trawa pszeniczna,
Piołun ,
Łopian
Zielarz mówi, że jeśli nie chcesz być chory, zgrzybiały, wykop 3 korzenie: łopian, trawa pszeniczna, mniszek lekarski. Korzenie należy zebrać, a następnie je wypić.
Elena Fedorovna zbiera dla siebie 25 rodzajów korzeni. Ale jeśli nie można zebrać wszystkich 25, to nawet trzy korzenie wystarczą, aby poprawić zdrowie. Porozmawiajmy o korzeniach.
trawa pszeniczna
Trawa pszeniczna „śmieci” ogrody warzywne, więc staramy się jej pozbyć. Okazuje się, że właśnie dlatego wchodzi nam pod nogi, abyśmy go zauważyli, nie przechodzili obok. Wszechmocny dał nam go do uzdrowienia.
Nie ma choroby, której by nie wyleczył, aż do raka. Zobacz, jak traktują wszystkie dzikie i domowe zwierzęta. Dla człowieka jest to nieoceniony dar natury, przywracający zaburzenia metaboliczne.
Zrób wywar lub napar z kłączy, używaj ich do różnych obrzęków, zapalenia pęcherza, nietrzymania moczu, kamieni nerkowych, pęcherzyka żółciowego. Trawa pszeniczna leczy wszystkie dolegliwości nerek, płuc, jelit, pomaga pozbyć się przewlekłego zapalenia oskrzeli, cukrzycy, nadciśnienia.
Korzenie rośliny działają przeciwbólowo na lumbago, dnę moczanową, reumatyzm, artretyzm. Korzenie leczą osteochondrozę, kobiety które mają problemy z jajnikami, gruźlicą płuc, skazą, czyrakami.
Spożywanie wywaru lub soku ze świeżego zioła w okresie letnim pomoże przywrócić częściową utratę wzroku. Nie ma przeciwwskazań.
Z korzeni trawy pszenicznej niegdyś mielono mąkę, zwłaszcza w latach głodu, wypiekano chleb. Jest znacznie smaczniejszy, a co najważniejsze zdrowszy niż pszenica. Od nich gotowana owsianka, parzona kawa.
Mniszek lekarski
Kolejnym chwastem jest korzeń mniszka lekarskiego. Gdy tylko liście tego zioła pojawią się nad ziemią, zbierz je, namocz w słonej wodzie na 2 godziny, aby usunąć gorycz i zrób zdrową sałatkę. Z jego liści można ugotować zupę i usmażyć korzenie.
Korzeń tej rośliny poradzi sobie z:
z niedokrwistością złośliwą, rakiem wątroby i żołądka,
pomoże w stanach zapalnych węzłów chłonnych, skazach, chorobach stawów,
leczyć deformującą artrozę, zapalenie stawów, osteochondroza.
Korzenie można wykopać jesienią, zwłaszcza z tych mleczy, które nie zakwitły.
Korzeń łopianu
Zielarz nazywa go akademikiem, który siedzi w ziemi i czeka, aż ktoś go odnajdzie i zacznie się leczyć?
Jakie choroby leczy korzeń łopianu?
Dzisiaj rzadko można znaleźć zdrową osobę, a rak pali ludzi. Łopian leczy wszystkie nowotwory, a także zapalenie oskrzeli, cukrzycę, zapalenie zatok, reumatyzm, dnę moczanową, artretyzm.
Pomoże w leczeniu osteochondrozy , przepukliny międzykręgowej, miażdżycy, chorób uszu. Wiele osób pozbyło się nawet długotrwałej niewydolności wieńcowej.
A łopian leczy zapalenie wątroby. Nawet przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu „C” pozostawia człowieka na zawsze! W Moskwie wielu mężczyzn choruje na zapalenie wątroby. Gdyby byli leczeni łopianem przez 2-3 miesiące, nie byłoby śladu zapalenia wątroby.
Korzenie rośliny leczą guzy wątroby, marskość wątroby, a także zapalenie pęcherzyka żółciowego, choroby nerek, zmiażdżenia kamieni w woreczku żółciowym i nerkach.
Potrafi leczyć choroby skóry:
oparzenia, odleżyny, łuszczyca,
egzema, owrzodzenia troficzne,
toczeń rumieniowaty
wypadanie włosów ,
ropiejące rany.
Lekarze skóry nie mogą wyleczyć, ale on może!
Podczas epidemii grypy wielu lekarzy natychmiast przepisuje antybiotyki. A korzeń rośliny będzie w stanie szybko poradzić sobie z grypą, złagodzić temperaturę.
W czasie wojny nie było butów, ludzie nawet przy silnych mrozach chodzili boso, czasem przeziębiali się do temperatury. Pili korzeń łopianu z kwiatami lipy, owijali się ciepło, pocili, a rano nawet nie pamiętali temperatury.
Korzeń łopianu leczy również paraliż. Nikt nie leczy, ale on leczy.
Pieczono też chleb od korzeni, przygotowywano dressingi, gotowano owsiankę, z młodych liści gotowano zupę, przygotowywano sałatki. Same korzenie były palone, potem robili pyszną kawę, która okazała się lepsza niż teraz sprzedają. Dobrze jest zrobić kawę z korzeni cykorii, łopianu lub perzu.
Kiedyś słynny zielarz leczył księdza w Siergijewie Posadzie, dręczyły go duże przepukliny kręgosłupa. W Moskwie był zaplanowany na operację. Zielarz powiedział, że moskiewscy luminarze powinni odłożyć swoją działalność o 1 miesiąc. Batiushka pił nalewkę z korzeni przez cały miesiąc. Miesiąc później ogłosił, że nie ma przepukliny!
Jak przygotować lek z korzenia łopianu?
Najbardziej uzdrawiające korzenie występują wczesną wiosną, ale można kopać jesienią. Łopian to zioło dwuletnie. Najlepiej wykopać łopian 1-roczny, ponieważ ma młode liście i mocny korzeń.
Opłucz zęby naparem, aby pozbyć się bólu.
Wykop korzenie, umyj, osusz, jeśli korzeń jest duży, a następnie pokrój na kawałki. Jedną łyżkę suchych zmiażdżonych korzeni zaparzyć 2 szklankami wrzącej wody, podpalić. Gotuj przez dziesięć minut, a następnie odstaw na kolejne 2 godziny.
Napar należy przyjmować po pół szklanki trzy razy dziennie, 15 minut przed posiłkiem. Kiedy zażywasz lekarstwo przed jedzeniem, natychmiast trafia ono do krwi, która dostarcza je do wszystkich komórek ciała.
Możesz przygotować kolekcję korzeni tych trzech roślin w równych proporcjach lub jeden korzeń na raz:
jeden tydzień – łopian,
drugi tydzień – mniszek lekarski,
trzeci tydzień – trawa pszeniczna.
Oto główne zalecenia zielarza dla tych, którzy zdecydują się samodzielnie zbierać zioła do leczenia.
Zbierz zioła w pogodny słoneczny dzień przed 15:00. Dlaczego? Ponieważ rano rośliny budzą się, obmywają rosą i zaczynają brać energię Boga. A po 3 godzinach nie możesz zbierać. W tym czasie zioła przetwarzają otrzymaną energię.
Zbieraj korzenie wczesną wiosną lub jesienią.
Zbieraj liście przed Trójcą Świętą, najlepiej w maju i zawsze przed kwitnieniem.
Zbieraj kwiaty, owoce i nasiona roślin w miarę ich pojawiania się i dojrzewania.
Jaki jest najlepszy sposób przechowywania zebranych ziół, korzeni i owoców?
Suche zioła przechowywać w całości, posiekać tuż przed użyciem. Możesz je przechowywać przez półtora roku. Uważa się jednak, że największy efekt dają zioła od kwitnienia do następnego kwitnienia.
Owoce są przechowywane przez 3 lata, a korzenie do 5 lat. Przechowuj je w szczelnych torbach (izolowanych od powietrza).
Jak przygotować napary, wywary
Jak zwykle bierze się korzenie:
Jedną łyżkę suchych zmiażdżonych korzeni zalać dwiema szklankami wrzącej wody.
Gotuj dziesięć minut.
Parzyć dwie godziny.
Odcedź i wypij pół szklanki trzy razy dziennie 15-30 minut przed posiłkiem.
Nalewki przygotowuje się w następujący sposób:
Ilość surowców wskazana w przepisie (korzenie, zioła, owoce itp., głównie 50 gramów), zmielić i
wlać (zwykle 0,5 litra) wódki lub alkoholu.
Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu przez co najmniej 14 dni. Pożądane jest, aby naczynia były również ciemne.
Następnie odcedź i wypij zgodnie z przepisem.
Z reguły należy wypić łyżkę stołową z odrobiną wody 2-3 razy dziennie 15-30 minut przed posiłkiem. Wcześniej wstrząsnąć butelką z nalewką. Bardzo trujące rośliny są pobierane w kroplach, ściśle przestrzegając dawkowania.
Nalewkę można przechowywać przez 2-3 lata.