Mleko migdałowe – dlaczego warto je pić (+ kalorie i przepisy)

Mleko migdałowe jest rzadkim produktem na naszych szerokościach geograficznych, ale bardzo przydatnym dla organizmu. Ma znacznie mniej tłuszczu niż zwykłe mleko krowie. Jeśli dana osoba cierpi na nietolerancję laktozy, taki napój będzie substytutem produktów mlecznych. Obrońcy praw zwierząt również przyjęli syntetyczny napój, który jest w całości wykonany z orzechów.

Skład i kaloryczność mleka migdałowego

Produkt jest niskokaloryczny – tylko 50 kilokalorii w 100 gramach. Dla porównania mleko zwierzęce zawiera 60 kcal. Skład zawiera wystarczającą ilość białek, tłuszczów i węglowodanów (BJU). Jedna szklanka tego płynu zawiera wszystkie niezbędne substancje na cały dzień. Cholesterol i laktoza są całkowicie nieobecne.

Jaka jest cecha smaku

Smakiem takiego napoju przypomina koktajle proteinowe stosowane przez sportowców. Można to porównać do mleka sojowego. Ogólnie posmak jest słodki i przyjemny. Stosowany jako bezalkoholowy, orzeźwiający napój w upalne dni, po treningu.

Korzyści z mleka migdałowego dla organizmu

Badania wykazały, że migdały mają pozytywny wpływ na stan układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania blaszek tłuszczowych oraz poprawiają ogólny ton i nastrój.

Pomaga kontrolować wagę

Płyn jest powoli wchłaniany przez organizm, więc nie będzie w stanie wywołać gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Zawartość kalorii w mleku migdałowym jest niższa w porównaniu z mlekiem zwierzęcym. Produkt jest wystarczająco słodki, dzięki czemu może być substytutem czekolady, słodyczy i ciast.

Dobre dla serca

Płyn nie zawiera cholesterolu, który powoduje zatykanie naczyń krwionośnych. Dotyczy to osób starszych cierpiących na zaburzenia układu sercowo-naczyniowego. Orzech zawiera dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi i uzupełnia niedobory niezbędnych witamin.

Wzmacnia kości i zęby

Napój ma dużo fosforu, który jest częścią kości i zębów. Im więcej tego pierwiastka śladowego w organizmie, tym silniejszy stanie się szkielet. Zęby będą mniej narażone na próchnicę, a szkliwo przestanie pękać.

Nadaje skórze promienny, zdrowy wygląd

Dla zdrowia skóry niezbędne są witaminy B, D i E. Wszystkie są w wystarczających ilościach w mleku migdałowym. Wiele osób używa ekstraktu z migdałów do nakładania maseczek na twarz. Oczyszcza skórę i redukuje niezdrowe błyszczenie.

Nie wpływa na poziom cukru we krwi

Trawienie w jelitach zajmuje dużo czasu, więc cukier stopniowo dostaje się do krwioobiegu. Dotyczy to diabetyków, którzy muszą unikać gwałtownego uwalniania glukozy.

Wzmacnia mięśnie

Przydatne właściwości mleka migdałowego przydadzą się w sporcie. Wysoka zawartość ryboflawiny, jednej z witamin z grupy B, prowadzi do wzrostu i wzmocnienia muskulatury organizmu.

Pomaga w trawieniu

Mleko migdałowe jest źródłem błonnika, którego człowiek potrzebuje do normalnego trawienia pokarmu w jelitach. Jej niedobór prowadzi do zaparć, wzdęć, a nawet wrzodów żołądka.

Nie zawiera laktozy

Coraz częściej odkrywa się alergię na laktozę, przez co nie da się pić zwykłego mleka krowiego. Napój migdałowy to odżywka dla organizmu, która zawiera wszystkie niezbędne minerały i pierwiastki.

Dla zdrowia oczu

Zawarta w produktach Alpro witamina A pomaga siatkówce przystosować się do zmian oświetlenia. Więc oko widzi lepiej w ciemności i o zmierzchu.

Możliwe szkody i kto jest przeciwwskazany

Czasami ciało otrzymuje nie tylko korzyści, ale także szkody z mleka migdałowego. Substancja zawiera soję w dużych ilościach. Przy niestrudzonym stosowaniu może powodować pojawienie się toksycznego wola.

Nie należy również próbować uczynić mleka migdałowego substytutem mleka krowiego dla małych dzieci.

Produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają aminokwasy, których nie ma w roślinach. Dzieci powinny dostawać wszystko do prawidłowego wzrostu i rozwoju.

Jak spożywać? 

Mleko migdałowe zawiera dużo soi. Nadmiar tej substancji może powodować nieprzyjemne konsekwencje dla organizmu. Zaleca się wypijać nie więcej niż jedną szklankę napoju dziennie. Należy pamiętać, że otwarte opakowanie można przechowywać nie dłużej niż 5 dni.

Jak gotować w domu

Przepis jest prosty i każdy może go ugotować w domu. Będziesz potrzebował następujących składników:

  • szklanka migdałów (nieprażonych);
  • 3 szklanki przefiltrowanej wody.

Orzechy zanurza się w wodzie na kilka godzin, a lepiej – na całą noc. Mleko powinno być białe, dla którego obrane są migdały, ale nie jest to konieczne. Orzech umieszcza się w blenderze wraz z 3 szklankami wody i miel na gładką masę. Po przefiltrowaniu przez gazę. Świeże mleko jest przechowywane nie dłużej niż 5 dni. Przyjaciele z pewnością zapytają Cię, jak ugotować takie pyszne w domu.

Zastosowanie w kuchni

Ci, którzy chcą schudnąć, nie mogą policzyć kalorii w mleku migdałowym – to produkt dietetyczny. Dlatego pojawiło się wiele przepisów, w których zachowane są korzystne właściwości napoju.

Wegańskie naleśniki

Brak białek zwierzęcych sprawia, że ​​mleko migdałowe jest niezastąpionym produktem dla wegan. Do gotowania potrzebne będą:

  • mąka – pół szklanki;
  • mleko migdałowe – 1 szklanka;
  • mąka lniana – 2 łyżki stołowe;
  • brązowy cukier – 1 łyżka stołowa;
  • soda – pół łyżeczki;
  • sól dla smaku.

Mąkę lnianą miesza się z mlekiem. Gdy tworzy się gęsta mieszanina, dodaje się sól, sodę, cukier. Powstałe ciasto należy pozostawić na 5 minut, aby pęczniało w wodzie.

Następnie stopniowo dodaje się zwykłą mąkę, ciągle mieszając mieszaninę łyżką lub trzepaczką. Gęstość ciasta można regulować, rozcieńczając je wodą. Następnie naleśniki są smażone na oleju roślinnym. Babeczka będzie niskokaloryczna. Odpowiedni nie tylko dla wegan, ale także dla tych, którzy chcą schudnąć.

Zielony koktajl fitness z mlekiem migdałowym

Jeśli nie masz pewności, czy mleko migdałowe jest dobre na odchudzanie, możesz spróbować pić je w formie koktajli fitness. Zawartość kalorii w takim napoju jest znacznie mniejsza niż w nierozcieńczonym produkcie. Aby przygotować koktajl, musisz wziąć:

  • mleko – 250 ml.
  • awokado – 1 szt.
  • szpinak – pęczek liści
  • syrop klonowy – 1 łyżeczka
  • banan – 1 szt.

Umieść awokado, szpinak i mleko migdałowe w blenderze. Zmiel na jednorodną masę. Następnie dodaje się tam banana. W razie potrzeby możesz umieścić tam kolejny – wtedy koktajl będzie grubszy. Powstały napój zalewa się syropem klonowym. Koktajl jest niskokaloryczny i dodaje energii na cały dzień. Będzie doskonałą odżywką dla osób aktywnie uprawiających sport.

Możesz również polubić…