Miodunka – ostatni czas na zbiory tej niezwykle cennej rośliny dla naszych dróg oddechowych
Jest nie tylko delikatna i piękna ale również ma dobroczynny wpływ na nasz organizm zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie.
Dziś zastosowanie i kilka praktycznych do wykorzystania przepisów
Zastosowanie:
zapalenie oskrzeli;
zapalenie gardła;
astma oskrzelowa;
zapalenie płuc;
gruźlica płuc (szczególnie u dzieci);
krwioplucie;
zapalenie migdałków;
stany zapalne błony śluzowej dróg oddechowych i inne choroby klatki piersiowej, którym towarzyszy suchy kaszel i chrypka;
z zapaleniem jelita grubego;
zapalenie jelit;
biegunka;
z zapaleniem nerek;
kamienie w pęcherzu;
hemoroidy;
choroby zapalne żeńskich narządów płciowych;
ze skazą;
wyprysk;
łuszczyca;
bielactwo;
kolagenozy;
zapalenie naczyń;
liszaj płaski;
wirusowe choroby skóry.
WŁAŚCIWOŚCI MIODUNKI
W zielu miodunki stwierdzono mangan, żelazo, potas, krzem, jod, garbniki i substancje śluzowe, rutynę, karoten, kwas askorbinowy oraz śladowe ilości alkaloidów;
Miodunka ma właściwości hemostatyczne, otulające, ściągające, przeciwzapalne, moczopędne i gojące rany;
Miodunka ma właściwość aktywowania funkcji gruczołów dokrewnych i hematopoezy;
Miazgę stosuje się przy różnych schorzeniach, ponieważ roślina zawiera szeroką gamę substancji biologicznie czynnych, które korzystnie wpływają na chory, zmęczony organizm;
Jest popularnie znany jako badovnik, bylnik, język wołu, gunnica, dzwony, trawa płucna, miodunka, włócznia leśna, kolor morski, spadź, miękka trawa, spadź, spadź, miód, babka lancetowata.
Różne przepisy na zastosowanie miodunki:
Przepis na wywar z miodunki. Aby przygotować napar, 2 łyżki surowca zalewa się 2 szklankami gorącej wody, gotuje przez 10-15 minut, schładza, przecedza i pije 1/3-1/2 szklanki 3-4 razy dziennie 20-30 minut przed posiłki. Przechowywać w ciemnym pojemniku.
Zewnętrznie ten sam wywar jest używany jako środek leczniczy na egzemę, wypadanie włosów i kąpiele.
Nalewka z miodunki i piwa. Do 1 litra dobrego piwa wsyp 2 łyżki miodunki, dodaj 1 łyżkę miodu, całość zagotuj do połowy objętości. Przyjmować, popijając łykiem ciepłej wody, 1 łyżkę stołową 3 razy dziennie przed posiłkami.
Przepis na nalewkę z miodunki na alkoholu. Napełnij trzecią część butelki miodunką, zalej wódką, odstaw na 2 tygodnie. Spożywać 1 łyżeczkę z wodą 3 razy dziennie 15-20 minut przed posiłkiem.
Miodówka dobrze komponuje się z pierwiosnkiem, a lecząc raka płuc – z kąkolem, wtedy jego działanie jest wzmocnione. Jeśli konieczne jest leczenie ciężkich chorób płuc, dawki zwiększa się 2-3 razy.
Tekst nie stanowi porady medycznej
AR