Miód pokrzywowy – prosty przepis do samodzielnego wykonania

Coraz częściej spotykam się z ofertami miodów ziołowych. Naturalnie ich cena niemalże zwala z nóg. Zachęcam Was do stworzenia własnego miodu. W tym tekście dowiecie się wszystkiego na temat miodu pokrzywowego, który jest prawdziwą bombom na odporność i wzmocnienie organizmu.

O tym, że miód wspomaga odporność, wiedzą wszyscy, teraz wspomożemy odporność jeszcze skuteczniej, bo z pomocą miodu pokrzywowego.

Ale to zwykle właśnie niebanalne połączenia skutkują największym sukcesem. Specyficzny smak pokrzywy zostaje skutecznie zniwelowany słodyczą miodu, co sprawia, że zjedzą go nawet dzieci. Jest prawdziwą bombą witaminową, o najróżniejszych zastosowaniach. Nie pozostaje więc nic innego, jak spróbować tego specyfiku.

Właściwości

Aby dowiedzieć się, jakie niezwykłe właściwości ma miód pokrzywowy, trzeba się najpierw skupić na samej pokrzywie i miodzie, ponieważ to te dwa niezwykłe produkty odpowiadają za jego wyjątkowość. Pokrzywa jest tutaj kluczowym składnikiem i to od niej zdecydowanie trzeba zacząć. Ma ona tak wiele różnorodnych właściwości, że właściwie wszyscy koncentrują się zwykle na tych najbardziej popularnych. I tak, pokrzywa zawiera bardzo wiele mikroelementów i witamin, a są to: wapń, magnez, fosfor, żelazo, siarka, jod, potas, krzem i sód oraz witaminy A, C, B-2, K-1 i karotenoidy. Poza tym zawiera również kwasy organiczne, flawonoidy, chlorofil, serotoninę, garbniki, acetylocholinę i histaminę.

Miód zawiera nie mniej niezwykłych mikroelementów i witamin: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt, witaminę A, B1, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Dzięki tym wszystkim, mającym wpływ na nasze zdrowie składnikom pokrzywy oraz miodu, a trzeba przyznać, że jest ich naprawdę dużo, miód pokrzywowy to produkt mający znaczący wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Wspomaga pracę naszego organizmu właściwie w każdym jego aspekcie oraz ma udowodnione właściwości lecznicze.

Kwas foliowy, żelazo, mnóstwo witaminy C, krzem – to tylko kilka z jej bezcennych składników, które wzmacniają, oczyszczają i regenerują nasz organizm.

Duża ilości chlorofilu zawartego w liściach pokrzywy zapobiega niedokrwistości organizmu. Pokrzywa zawiera też sole mineralne oraz mikroelementy, takie jak: magnez, wapń, potas oraz doskonale przyswajalne żelazo i kwas foliowy (bezcenne!), szczególnie ważne w leczeniu osłabienia, apatii lub anemii. Wyciąg z liści pokrzywy i sporządzone z niej napary pomagają w pozbyciu się toksyn (zwłaszcza mocznika) z organizmu, a także ułatwiają trawienie i łagodzą dolegliwości związane ze stanem zapalnym przewodu pokarmowego. Ta na pozór zwykła roślina, jest również źródłem cennych witamin: A, B, C oraz K. Doskonale oczyszcza i wzmacnia nerki.

Co to jest miód pokrzywowy?

To połączenie bezcennych właściwości miodu oraz pokrzywy. Miód pokrzywowy robi się zwykle, mieszając świeżo wyciśnięty sok z pokrzywy z miodem, w proporcji:

1 część świeżo wyciśniętego soku z pokrzywy + 4 części miodu

Ja w tym roku z młodych pędów pokrzywy zrobiłam trochę inny miód, niezwykle odżywczy, wartościowy, cenny w mikro i makro elementy. Oczyszcza i wzmacnia krew. Jest idealny dla osób osłabionych chorobami, infekcjami, po kuracjach antybiotykami  ( o szerszym działaniu pokrzywy przypominam pod przepisem).

Mój miód pokrzywowy

Składniki:

  1. około 1/4 lub 1/2 szklanki młodziutkiej pokrzywy (łodyżki i listki) – zebrane w czystym miejscu, z daleka od ulic i zabudowań, najlepiej z daleka od miasta
  2.  1/2 lub 3/4 szklanki miodu dobrej jakości (może być lipowy, akacjowy, spadziowy, gryczany – jaki lubisz)

Wykonanie:

  1. Młodą pokrzywę (łodyżki i listki)  należy przelać wrzątkiem na sicie (ABY NIE PARZYŁA).
  2. Ostudzić pokrzywę, odsącz z wody, a następnie dobrze i DOKŁADNIE osusz – na przykład delikatnie odciskając, a następnie rozkładając na papierowych ręcznikach.
  3. Gdy pokrzywa będzie już całkiem sucha, wrzuć ją razem z miodem do miksera i całość zmiksuj.
  4. Uwaga – jeśli pokrzywa jest bardzo młodziutka, delikatna i jeszcze nie parzy, to nie trzeba jej przelewać wrzątkiem – można zmiksować zupełnie surową.
  5. Miód pokrzywowy przelej do suchego, szczelnie zamykanego słoika.
  6. Przechowuj w szczelnie zamykanym słoiku, w ciemności i chłodzie (można z lodówce).
  7. Miód sam w sobie jest konserwantem – jeśli pokrzywa została dobrze osuszona z wody, to produkt będzie trwały 🙂

Jak stosować Miód pokrzywowy?

  • Na wzmocnienie dla dzieci 1-2 łyżeczki dziennie.
  • Dla dorosłych 1 – 2 łyżki dziennie.

Można jeść samodzielnie lub dodawać do napojów, ale uwaga na ich temperaturę – zbyt wysoka zabija wartości odżywcze miodu.

Połączenie miodu oraz pokrzywy sprawia, że powstaje prawdziwa, naturalna superbomba zdrowia!

Co potrafi pokrzywa?

  • Wzmacnia układ odpornościowy!

Naukowcy stwierdzili, że pokrzywa posiada właściwości immunologiczne oraz immunomodulujące – czyli zwiększa lub zmniejsza aktywność komórek odpornościowych organizmu, co może być bezcenne w przypadku wielu chorób o podłożu autoimmunologicznym, jak np. reumatoidalne zapalenie stawów. Udowodniono również, że pokrzywa pobudza proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów oraz grzybów. Wspomaga wytwarzanie w organizmie limfocytów typu T – komórek produkujących przeciwciała. Wiadomo również od dawna, że pokrzywa sprzyja tworzeniu naturalnej broni przeciw wirusom zwanej interferonami.

  • Oczyszcza, leczy i chroni nerki!

Już słynny medyk Avicenny pisał o niezwykłym działaniu pokrzywy na nerki. Pokrzywa od wieków jest więc wykorzystywana do oczyszczania i leczenia nerek, min. kamicy nerkowej, skąpomoczu, czy też stanów zapalnych nerek, pęcherza moczowego oraz dróg moczowych. Pokrzywa jest zalecana osobom z nadciśnieniem tętniczym krwi, u których istnieje duże ryzyko uszkodzenia nerek – pokrzywa działa na nie ochronnie.

  • Idealny lek na anemię!

Od zawsze podawano pokrzywę rekonwalescentom, osobom osłabionym, cierpiącym na anemię czy wyczerpanym. Teraz udowodniono już naukowo, że pokrzywa posiada bezcenne i niesamowite właściwości krwiotwórcze. Zawiera idealną i unikalną mieszankę składników: kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K – a więc składników biorących udział w tworzeniu czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dlatego z pewnością pokrzywa jest idealną rośliną, która wzmacnia organizmy naszych dzieci oraz wszystkich osób osłabionych, zestresowanych, przemęczonych, żyjących w pośpiechu, używających leków itd.

  • Oczyszcza organizm po antybiotykoterapii!

Po kuracji antybiotykami organizm wymaga oczyszczenia i regeneracji. Idealnie czyni to pokrzywa, ponieważ pomaga w usuwaniu z organizmu metabolitów (pozostałych po lekach), oczyszcza wątrobę oraz nerki i przywraca równowagę biologiczną organizmu. Regeneruje również osłabiony organizm, ponieważ zawiera mnóstwo cennych składników, w tym wspomniane już żelazo oraz kwas foliowy.

  • Oczyszcza organizm – również z chemii, z kwasu moczowego i wszelkich toksyn!

Kwas moczowy osadzając się w stawach powoduje stany zapalne oraz ostry ból i obrzęki. Pokrzywa wspiera usuwanie kwasu moczowego wraz z moczem. Pomaga pozbyć się mocznika czy jonów sodu. Oczyszcza również organizm osób, które długotrwale przyjmują leki czy też jedzą pożywienie zawierające chemiczne dodatki.

  • Leczy reumatyzm i artretyzm!

Już w starożytnym Rzymie pokrzywą leczono reumatyzm, artretyzm, gościec i wszelkie bóle stawów. Współcześnie przeprowadzono na szeroką skalę badania obejmujące 10.000 pacjentów cierpiących na przewlekłe bóle reumatyczne. Każda z badanych osób otrzymywała codziennie porcję wyciągu z pokrzywy (wodno – alkoholowego), który odpowiadał 9,64g suszonej pokrzywy. Okazało się, że aż 95% badanych osób stwierdziło wyraźną poprawę stanu zdrowia i samopoczucia. Aby zlikwidować problemy ze stawami zaleca się również znaną od dawna metodę biczowania. Skuteczność tego leczenia również udowodniono naukowo. Osoby, które miały problemy ze stawami kciuka lub palców po tygodniu „biczowania” tych miejsc lub robienia okładów stwierdziły bardzo wyraźną poprawę oraz zwiększoną ruchomość stawów. W ten sposób działa kwas mrówkowy, histamina i inne substancje, które powodują, że pokrzywa parzy. Wywołują one na skórze silne przekrwienie, co daje poczucie gorąca i pieczenia. Działa to bardzo podobnie jak akupunktura, która pobudza receptory. Niesamowite są wyniki badań, które pokazują, że działanie pokrzywy w przypadku przewlekłego reumatoidalnego zapalenia stawów było tak silne, że u niektórych pacjentów wycofano niesteroidowe leki przeciwzapalne, ponieważ okazały się niepotrzebne. Jak wiemy sterydy mają liczne działania uboczne, a pokrzywa nie.

  • Oczyszcza i wspomaga regenerację wątroby!

Francuscy eksperci dowodzą, że pokrzywa daje świetne efekty w przypadku uszkodzenia wątroby, np. wszelkimi substancjami chemicznymi. Leczy też zatrucia wątroby.

  • Leczy stan zapalny jelita grubego!

Jak dowodzą amerykańscy naukowcy składniki zawarte w pokrzywie leczą stan zapalny jelita grubego.

  • Dodaje energii i zapobiega nowotworom!

Pokrzywa zawiera mnóstwo krzemu, który wzmacnia biopole energetyczne człowieka. Zawartość cennych składników odżywczych działa lepiej niż niejeden energetyk ! Krzem jest bezcennym pierwiastkiem dla człowieka, który jest niestety słabo przyswajalny. Najlepsza jego forma to świeże rośliny. Podczas sezonu warto więc korzystać z możliwości zbierania pokrzywy, aby uzupełnić organizm w ten cenny pierwiastek. Gdy w naszym organizmie jest zbyt mało krzemu (badania wykazują, że Polacy cierpią na jego znaczny niedobór), stwarzamy w organizmie idealne warunki dla powstawania nowotworów, narażamy się na zawał serca, a nawet udar. Dlatego osoba dbająca o zdrowie powinna w czasie sezonu jak najczęściej jadać potrawy z pokrzywą, pić sok z pokrzywy lub napar ze świeżych pokrzyw.

  • Wspomaga leczenie alergii!

Jedno z amerykańskich pism naukowych opublikowało informację, że badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że pokrzywa działa przeciwalergicznie i zdecydowanie łagodzi objawy kataru siennego. Dzieje się tak prawdopodobnie za sprawą flawonoidów, które działają przeciwhistaminowo. Prawdopodobnie duży wpływ ma na to również działanie immunomodulujące pokrzywy.

  • Wzmacnia kości, ułatwia ich zrastanie i zapobiega osteoporozie!

Pokrzywa zawiera mnóstwo dobrze przyswajalnego przez ludzki organizm wapnia oraz krzemu. Ta mieszanka czyni pokrzywę remedium na wszelkie problemy z kośćmi, sprawia, że stają się mocniejsze, szybciej się zrastają, a chrząstki stawowe ulegają odnowieniu.

  • Przedłuża młodość!

Pokrzywa zawiera mnóstwo antyoksydantów, które unieszkodliwiają wolne rodniki odpowiedzialne za degenerację organizmu (starzenie) oraz mnóstwo chorób, w tym choroby serca i układu krążenia, choroby Parkinson i Alzheimera, choroby oczu, nowotwory, cukrzycę itd. Do tych bezcennych antyoksydantów zaliczana jest witamina C, E, kwas foliowy czy karoten, w które bogata jest pokrzywa.

  • Likwiduje obrzęki, usuwa nadmiar wody z organizmu!

Nogi, twarz, powieki, a czasem całe ciało puchną, ponieważ organizm gromadzi i zatrzymuje wodę. Pokrzywa skutecznie pomaga usunąć te złogi, ponieważ działa lekko moczopędnie i usprawnia pracę nerek.

  • Wspomaga odchudzanie!

Pokrzywa zawiera sekretynę – co aktywizuje pracę trzustki oraz wpływa na produkcję żółci przez wątrobę. Ułatwia i reguluje trawienie, przez co jest wsparciem dla osób, które pragną zgubić zbędne kilogramy.

 

Jak widać nie trzeba przepłacać! Wystarczy samodzielnie stworzyć miód pokrzywowy i cieszyć się z jego niesamowitych właściwości.

Możesz również polubić…