Martwe pszczoły-Zastosowanie w rosyjskiej medycynie ludowej

Martwe pszczoły znalazły bardzo szerokie zastosowanie w medycynie ludowej.

Zastosowanie martwych pszczół, skład

Ważną wartością posuszu jest regenerujący kompleks chitozanu. W rzeczywistości jego skład to heparyna, glukozamina, jad pszczeli, melanina, kwas octowy. Wszystkie te substancje są w stanie przywrócić równowagę biologiczną całego organizmu poprzez oczyszczanie, stymulację układu odpornościowego i regulację procesów metabolicznych. Doskonale radzą sobie z hamowaniem drobnoustrojów chorobotwórczych, chroniąc w ten sposób człowieka przed infekcjami wirusowymi.

Dzięki właściwościom przeciwutleniającym martwe pszczoły dobrze neutralizują toksyczne związki, gdy konieczne jest spowolnienie procesu starzenia i zapobieganie rozwojowi nowotworów złośliwych.

Tym samym chitozan odpowiada za aktywne funkcjonowanie tarczycy, pomaga szybko leczyć błony śluzowe i skórę, nie pozostawiając blizn po oparzeniach, ranach i wrzodach.

Heparyna „działa” przeciwzapalnie, stabilizuje ciśnienie krwi, poprawia hematopoezę, poprawia stan naczyń głowy i naczyń kończyn przy żylakach i zakrzepowym zapaleniu żył.

Martwe pszczoły radzą sobie również z taką misją, jak usuwanie z organizmu nadmiaru cholesterolu i różnych tłuszczów. Zapobiega także rozwojowi miażdżycy i cukrzycy.

Rosjanie, zanim zaczynają wykonywać zabiegi z użyciem martwych pszczół oczyszczają organizm.

Warto pomyśleć o herbatach usuwających toksyny. Można na przykład zastosować następujący napar: zmieszać rozgniecione 8 części ziela szałwii i 6 części krwawnika, 3 części korzenia cykorii, 9 części ziela mięty i taką samą ilość kory rokitnika. Następnie weź 2 łyżki powstałej mieszanki, zalej dokładnie wrzącą wodą (około pół litra), pozwól mu parzyć przez pół godziny i odcedź. Jedną trzecią szklanki tej mieszanki spożywa się 3 razy dziennie (zawsze przed posiłkami, bez pomijania).

Oczyszczanie organizmu nie wystarczy, należy jeszcze na 5-7 dni zrezygnować z tłustych i smażonych mięs, cukru, mleka i produktów na bazie ciasta drożdżowego. Jeśli nie możesz zrezygnować całkowicie, to postaraj się ograniczyć do tych produktów jak najbardziej.

Nawiasem mówiąc, opisany wywar oczyszczający w żaden sposób nie wpływa negatywnie na organizm i nie ma absolutnie żadnych przeciwwskazań. Wskazany jest nawet przynajmniej dwa razy w roku dla osób powyżej czterdziestego roku życia w celu profilaktyki i wzmocnienia organizmu.

Przepisy na nalewki alkoholowe i wywary z martwych pszczół

Nalewkę alkoholową najczęściej przygotowuje się w następujący sposób: weź łyżkę drobno zmielonych martwych pszczół , wcześniej dokładnie oczyszczonych (najlepiej w młynku do kawy) i zalej 200 ml 40% alkoholu. Nalewkę należy przechowywać w ciemnym szklanym pojemniku, pamiętając o jego szczelnym zamknięciu. Pamiętaj, aby wstrząsać codziennie przez pierwszy tydzień, a następnie co 3 dni.

Przepis na wywar: weź 2 łyżki rozdrobnionych już martwych pszczół, zalej około pół litra zimnej wody  i zagotuj, następnie gotuj jeszcze około 2 godzin na małym ogniu, odcedź. Powstały wywar można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 14 dni.

Leczenie i zastosowanie

Jak wspomniano powyżej, nalewki i wywary doskonale wspomagają układ odpornościowy organizmu człowieka, co oznacza, że ​​doskonale radzą sobie z profilaktyką wielu chorób. Aby wesprzeć układ odpornościowy i oczyścić organizm, warto okresowo zażywać nalewkę alkoholową. Sekret jest prosty – tak naprawdę musisz wziąć tyle kropli tej nalewki, ile masz lat. Najpierw jednak należy rozcieńczyć kropelki w niewielkiej ilości wody i podzielić je na dokładnie dwie dawki: rano i wieczorem oraz zawsze po posiłku. Kontynuuj kurację przez miesiąc, pamiętając o jej powtarzaniu dwa razy w roku.

➡ Jeśli chcesz oczyścić wątrobę , potrzebujesz około miesiąca, po każdym posiłku, wypij nalewkę (3 razy dziennie, nie więcej niż 20 kropli na dawkę).

➡ Do oczyszczania krwi ten sam przepis co powyżej. Do nalewki należy dodać jeszcze tylko jeden składnik – drobno zmiażdżone liście eukaliptusa, które powinny stanowić 10% masy . Nawiasem mówiąc, ta mieszanka świetnie nadaje się do użytku zewnętrznego w celu leczenia ran!

➡ Aby unormować ciśnienie krwi (w czasie nadciśnienia) i uniknąć większości chorób – nerek i wątroby, układu krążenia, tarczycy (torbielowatość), mózgu (naczyniowych) należy zażywać nalewkę przez około 1-2 miesiące dziennie po posiłkach, średnio po zwiększeniu dawki do 20 kropli.

➡ Jeśli występuje oziębłość, impotencja lub gruczolak prostaty. gruczołów, wówczas wskazane jest wypicie ciepłego wywaru z martwych pszczół. Aby to zrobić, weź łyżkę wywaru dwa razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem. Ale to nie wszystko – jednocześnie z wywarem należy zalać odrobiną ciepłej wody z dodatkiem miodu (łyżeczka na pół szklanki). Czas trwania kuracji – 1 miesiąc. Cykl powtarza się 2-3 razy, robiąc między nimi przerwę przez 14 dni.

➡ Gdy dokuczają Ci bóle lędźwi i okolic stawów to przepis jest następujący: łyżkę martwej wody zalewamy wrzącą wodą (szklanka) i dobrze zaparzamy (20 minut). Z tego naparu należy wykonać kąpiele kończyn górnych i dolnych, zaczynając od sesji trwającej 5 minut i wydłużając ją do 15 minut.

➡ Maść z “uśmierzaczem” można stosować na choroby stawów i zakrzepowe zapalenie żył. Robi się to w ten sposób: martwe pszczoły rozdrabnia się na proszek i łączy z gorącym olejem roślinnym (najlepiej z oliwek) (łyżka na szklankę). Przed użyciem maść lekko podgrzewa się i wciera w problematyczne obszary. Produkt przechowywany jest w ciemnym szklanym pojemniku, w chłodnym miejscu.

➡ Aby złagodzić dolegliwości związane z zapaleniem sutka, żylakami, ​​należy wziąć 100 gramów martwych pszczół i zalać je gorącą, ale nie doprowadzoną do wrzenia wodą. Po pozostawieniu na nie dłużej niż 15-20 minut, przecedź trzy warstwy gazy na durszlaku, a pozostałą mieszaninę nałóż na obszar objęty stanem zapalnym, lekko ją ściskając. Następnie owiń wszystko folią i ręcznikiem frotte na wierzchu, trzymaj tak, aż mieszanina całkowicie ostygnie.

Możesz również polubić…