MAIZ MORADO…VIOLET AO… CO TO JEST?
MAIZ MORADO…VIOLET AO
Jeden z najsilniejszych antyoksydantów chroniący komórki naszego organizmu przed wolnymi rodnikami, a kod genetyczny DNA przed uszkodzeniem, jest w tej chwili na wyciągnięcie ręki. Pomaga utrzymać organizm w równowadze i zapobiega powstawaniu chorób. Może trudno uwierzyć w to, że na swój sposób zwykła, a tak naprawdę niezwykła fioletowa kukurydza wzbudziła zachwyt naukowców. Jej skład zainteresował ich do tego stopnia że uznali ją za klucz do zdrowia – bezcenny skarbiec dla ludzkiego organizmu. Ta unikatowa odmiana kukurydzy o fioletowych kolbach jest drogocennym dziedzictwem jaki pozostawiła mieszkańcom Peru cywilizacja Inków. Maiz morado jest uprawiane w Andach od tysięcy lat.
Co w epoce niezliczonych, supernowoczesnych syntetycznych preparatów czyni fioletową kukurydzę tak wyjątkową? Otóż Maiz Morado to nie tylko bogaty zbiór witamin i mikroelementów. To również potężny „arsenał” najsilniejszych, spotykanych w przyrodzie antyoksydantów. Ten unikalny „arsenał” to nasza ochrona przed zbyt szybkim starzeniem się komórek i organów naszego organizmu i przed groźbą chorób: sercowo-naczyniowych i nowotworowych, udaru mózgu, artretyzmu, schorzeń układu nerwowego, katarakty, cukrzycy i wielu innych. Trudno wymienić które właściwości są najważniejsze, bo Maiz Morado reguluje również krążenie krwi i jej ciśnienie, chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami, poprawia mikrocyrkulację (szczególnie pomocne w zaburzeniach krążenia kończyn, tzw. zimnych stóp).
Redukuje cholesterol i ryzyko zawału, działa przeciwzapalnie, poprawia ostrość widzenia, szczególnie przy tzw. ”kurzej ślepocie”, ułatwia regenerację tkanki łącznej, wspomaga powstawanie kolagenu oraz chroni organizm przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i pleśniami.
Już ten skrót elementarnych informacji o Maiz Morado wykazuje wagę wprowadzenia tej rośliny profilaktycznie do codziennej diety. Niestety nie mamy możliwości korzystania z jej dobrodziejstw w świeżej formie.
Czy wiesz że, amerykańskie badania potwierdzają, że należące do grupy flawonoidów barwniki (antocyjany), nadające warzywom i owocom ciemny kolor (czerwony, fioletowy lub niebieski), wykazują działanie antyrodnikowe i przeciwnowotworowe, przy czym barwniki z purpurowej i fioletowej kukurydzy przewyższają pod tym względem wiele innych.
Czy wiesz, że kukurydza zawsze rosła mieniąc się przepiękna paletą kolorów? Dopiero nasza cywilizacja poprzez modyfikacje nadała jej kolor żółty ? Do dziś w Andach rosną kolorowe, a więc w 100% naturalne kukurydzy. |