Maclura (jabłko Adama-Żółtnica pomarańczowa ) i jej właściwości lecznicze
Ten ciekawy owoc wielkości pomarańczy, pokryty jasnozieloną pomarszczoną skórką, przyciąga uwagę swoim oryginalnym wyglądem. Być może widzieliście to na rynkach południowych obwodów Ukrainy. Maclura, zwana także jabłkiem Adama, od dawna stosowana jest w medycynie ludowej w leczeniu chorób układu mięśniowo-szkieletowego, sercowo-naczyniowego, nerwowego i odpornościowego.
Maclura pomarańczowa (Maclura pomifera) to drzewo pochodzenia północnoamerykańskiego, należące do szeroko rozpowszechnionego rodzaju Mulberry. Uważany za klasyczny przykład owocu anachronicznego. Inne jego nazwy: jabłko Adama, dar Boży, pomarańcza Osage (osażowo-pomarańczowa), korzeń Adama, fałszywa pomarańcza i inne. Dziś maclura jest powszechnie uprawiana w wielu krajach, a u nas rośnie na Krymie.
Jest to drzewo dwupienne (kwiaty są męskie lub żeńskie), dorastające do 20 m wysokości, z krótkim pniem i ciemnobrązową, bruzdowaną i łuszczącą się korą. Korona jest rozgałęziona i rozłożysta, pędy kłujące. Liście zielone są jajowate, grube i twarde, długości od 8 do 13 cm, z wierzchu błyszczące, od spodu jaśniejsze, jesienią przebarwiają się na żółto.
Owoce Maclury są duże, do 15 cm średnicy, o pomarańczowozielonej skórce, zewnętrznie przypominającej pomarańczę lub pomarszczone jabłko (stąd nazwa rośliny). Na zewnątrz są pokryte kompozycją klejącą, dlatego zbiór odbywa się w rękawiczkach. W miarę dojrzewania owoc zmienia kolor z zielonego na pomarańczowy. Po przecięciu wydziela się trujący mleczny sok, który przenika wszystkie części rośliny i pachnie świeżym ogórkiem.
To drzewo pomarańczowe odkryto po raz pierwszy w XVII wieku w USA, na terytorium współczesnego Missouri, wówczas terytorium Indian Osagów. Używali jego drewna do robienia łuków, a mleczny sok z jego owoców i korzeni do malowania twarzy i ubrań, ponieważ ma on właściwość żółknięcia pod wpływem powietrza. Roślina otrzymała swoją nazwę na cześć geologa Williama Maclure’a, prezesa Filadelfii Akademii Nauk Przyrodniczych.
Lecznicze właściwości maclury
Owoce Maclura pomifera zawierają związki o różnym działaniu biologicznym, w tym przeciwutleniającym, cytotoksycznym, przeciwnowotworowym, przeciwbakteryjnym, estrogennym, przeciwgrzybiczym, przeciwwirusowym i przeciwmalarycznym.
Badania wykazały obecność w ekstrakcie soku mlecznego rośliny takich związków jak triterpeny, fitosterole, izoflawony, tokoferole i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Skład chemiczny oleju z nasion maclury pomarańczowej zawiera kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy. Skład pierwiastkowy owoców i ekstraktów wykazuje obecność potasu, wapnia, magnezu, krzemu, fosforu i sodu.
Właściwości przeciwzapalne
Wykazano, że dwa prenylowane izoflawony, skandenon i aurykulazyna, zawarte w wodnym, etanolowym i chloroformowym ekstrakcie lektyny maclura, mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe in vivo .
Wsparcie układu krążenia
Flawonoidy osajin i pomipherin znajdujące się w plamce żółtej mają działanie przeciwutleniające i wykazały znaczną poprawę czynności serca w testach na zwierzętach.
Wysoki stosunek nasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w roślinie pomaga obniżyć poziom cholesterolu w surowicy krwi. Zatem maclura jest potencjalnym lekarstwem w leczeniu miażdżycy, doskonałym surowcem do tworzenia skutecznych leków sercowo-naczyniowych.
Moc antyoksydacyjna
Drzewo Osage zawiera duże ilości izoflawonów i fitosteroli, a także tokoferoli – przeciwutleniaczy o właściwościach witamin C i E. Otwiera to ogromne perspektywy wykorzystania maclury w celu zmniejszenia stresu oksydacyjnego i utrzymania ogólnego stanu zdrowia.
Wsparcie układu odpornościowego
Badania pokazują, że pomiferyna, naturalny przeciwutleniacz zawarty w jabłku Adama, znacząco poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, zapewniając barierę przed bakteriami zakaźnymi i wirusowymi.
Efekt przeciwstarzeniowy
Owoce Maclura są bogate w prenylowane izoflawonoidy, które wykazują wysoką aktywność biologiczną, mają znaczny potencjał przeciwstarzeniowy, szczególnie stosowane miejscowo i mogą być stosowane w tym celu.
Badania wykazały, że alkoholowy ekstrakt z owoców plamki żółtej hamuje aktywność enzymów hialuronidazy, kolagenazy i elastazy, które niszczą macierz zewnątrzkomórkową i są bezpośrednio związane z przyspieszeniem procesu starzenia. Tym samym udowodniono, że związki fenolowe tej rośliny można wykorzystać w opracowywaniu kosmetyków przeciwstarzeniowych.
Wzmocnienie naczyń krwionośnych
Izoflawon osaiina, będący częścią owocu maclura, ma działanie witaminy P, wzmacnia naczynia krwionośne i kapilary, a jej działanie jest znacznie silniejsze niż powszechnie znane rutynowe.
Zdrowie mózgu
Ostatnie badania wykazały, że izoflawony wyizolowane z pomarańczy Osage chronią komórki mózgowe przed toksycznym działaniem peptydu beta-amyloidu, który uważa się za odpowiedzialny za zwyrodnienie neuronów u pacjentów z chorobą Alzheimera. Jednakże mechanizmy, dzięki którym izoflawony blokują toksyczność peptydu beta amyloidu, są nadal nieznane.
Maclura, jako roślina lecznicza, od dawna jest szeroko stosowana przez wielu ludzi w medycynie ludowej. W Boliwii jej sok leczy się bólem zębów, korę i liście stosuje się na krwawienia z macicy, Indianie Komanczowie w Ameryce Północnej robią balsamy z wywaru z korzeni drzewa, aby eliminować zapalenie oczu.
W literaturze naukowej można znaleźć informacje na temat zastosowania rośliny w leczeniu raka piersi, choroby Alzheimera, hemoroidów, zapalenia gruczołu krokowego i niepłodności. Zielarze przygotowują na jego bazie kremy, maści i nalewki alkoholowe. Istnieją informacje o skuteczności ekstraktu olejku z nasion jabłoni Adama w walce z plamami starczymi, trądzikiem młodzieńczym i innymi problemami dermatologicznymi. Maść stosuje się w celu eliminacji procesów zapalnych w stawach, w leczeniu zapalenia stawów, zapalenia kaletki, zapalenia mięśni, ostrogi, żylaków i dny moczanowej.
Maclura na stawy
Okład na bazie ekstraktu z plamki żółtej na kręgosłup i stawy zmniejsza złogi soli i ból oraz zwiększa elastyczność stawów. Masaż leczniczy będzie skuteczniejszy, jeśli wcześniej posmarujesz ciało kremem lub maścią jabłkową Adama.
Co ciekawe, ludzie używają maclury również do odstraszania owadów i gryzoni. W przeciwieństwie do innych drzew, to drzewo jest generalnie wolne od szkodników, co świadczy o jego naturalnym działaniu owadobójczym. Naukowcy odkryli w drewnie silne związki odpowiedzialne za zwalczanie różnego rodzaju grzybów i bakterii, w szczególności 2,3,4,5-tetrahydroksystilben, który ma działanie odstraszające.
Z maclury możesz samodzielnie przygotować preparaty lecznicze. Oto kilka przepisów.
Nalewka alkoholowa
Zmiel 500 g owoców maclury, włóż do szklanego słoja, dodaj 500 ml alkoholu medycznego i odstaw na 14 dni w ciemne, ciepłe miejsce, od czasu do czasu potrząsając. Nalewkę uważa się za gotową, gdy nabierze koloru ochry.
Zastosowanie: ten przepis jest odpowiedni na stawy, artrozę, zapalenie stawów, osteochondrozę i dnę moczanową. Wcieraj nalewkę w problematyczne miejsca przez noc.
Ekstrakt z soku mlecznego
Owoce zmiel, sok przeciśnij przez gazę, przelej do słoika i dodaj do niego medyczny alkohol etylowy w proporcji 1:4. Po 2 dniach nastąpi „rozwarstwienie” cieczy. Górną warstwę mlecznego soku należy ostrożnie oddzielić, a frakcję wodno-alkoholową przefiltrować. Wlać wszystko do różnych pojemników z ciasno dopasowanymi pokrywkami i przechowywać w lodówce.
Sposób użycia : w przypadku egzemy i niealergicznego zapalenia skóry ekstrakt soku mlecznego rozcieńcza się przegotowaną wodą w stosunku 1:1 i nanosi się balsamy na dotknięte obszary skóry 2 razy dziennie przez 10-15 minut. Część wodno-alkoholowa nadaje się do rozgrzewających okładów na zapalenie korzonków nerwowych.
UWAGA
Liście i owoce maclury pomarańczowej są trujące i dlatego surowo zabrania się spożywania ich w czystej postaci. Podczas mielenia świeżych surowców należy używać tarek jednorazowych, aby przyklejone cząstki roślin nie dostały się przypadkowo do żywności. Przygotowując preparaty maclura należy nosić rękawiczki, ponieważ sok z rośliny silnie plami skórę, jest trudny do zmycia i może powodować reakcję alergiczną na wrażliwej skórze.
Przeciwwskazaniami do stosowania maclury są:
✘ wiek dzieci
✘ okres ciąży i laktacji
✘ reakcja alergiczna.
Ze względu na dużą zawartość cukru preparatów maclura nie powinny stosować osoby chore na cukrzycę. Połknięta lektyna roślinna może powodować rozstrój trawienny i wpływać na strawność pokarmu.