Lecznicze gałęzie: łagodzi dnę moczanową, artretyzm, nadciśnienie
Zioła, drzewa mają niesamowite właściwości lecznicze. Chcę przedstawić dziś cenny dar natury, który łagodzi dnę moczanową, nadciśnienie a także artretyzm.
Wiśnia, bo o niej mowa, to jedna z tradycyjnych jagód na naszych stołach. Ale niewiele osób wie, że przydatne są nie tylko owoce tego drzewa, ale także jego gałęzie. Zawierają taki zestaw niezbędnych człowiekowi witamin i mikroelementów, że tylko przy pomocy wywaru z gałązek wiśni może zrekompensować brak tych substancji w organizmie.
Co zawiera gałązka wiśni?
Kwas askorbinowy, witaminy PP, A, B i E oraz kwasy organiczne i nieorganiczne. Skład mineralny tej rośliny obejmuje żelazo, magnez, potas, sód, wapń i cynk. Ponadto gałązki wiśni zawierają dużo pektyn, fitoncydów, flawonoidów, katechin i glikozydów.
Ta kombinacja składników odżywczych pozwala wzmocnić i aktywować układ odpornościowy za pomocą bulionu wiśniowego. Ale to nie wszystkie możliwości tego narzędzia.
Po pierwsze wywar, stymuluje procesy metaboliczne i normalizuje pracę przewodu pokarmowego.
Po drugie, poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych i normalizuje ciśnienie krwi. Osobliwością działania wywaru wiśniowego jest to, że nie obniża on ciśnienia, ale przywraca je do normy. Dlatego działa dość delikatnie i jest stosowany przy różnych zaburzeniach krążenia krwi w naczyniach.
Trzecia zdolność tego tradycyjnego leku do przeciwdziałania procesom zapalnym, w tym artretyzmowi i dnie moczanowej. Usuwa zaostrzenie bólu stawów i przywraca im ruchomość.
Czwartym obszarem zastosowania jest leczenie szeregu chorób nerek i pęcherza moczowego. Odwar z gałązek wiśni działa moczopędnie i oczyszcza nerki, a także poprawia pracę wątroby, stymulując jej czynność żółciopędną.
Przy regularnym stosowaniu wywar ten łagodzi zmęczenie, zwiększa wytrzymałość i przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu.
Jak przygotować wywar?
Na porcję tego leku potrzebne będą 4-5 gałązek wiśni i pół litra wody. Opłucz gałązki i pokrój na kawałki o wielkości około 1 centymetra. Wlać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
O gotowości napoju świadczy czerwono-brązowy kolor i zapach z nutą migdałów. Przed użyciem można dodać do niego trochę miodu lub cynamonu, co nada słodyczy i dodatkowego smaku.
W dawkach zapobiegawczych można codziennie wypić filiżankę herbaty. Pomoże to w zmęczeniu i wzmocni układ odpornościowy.
W przypadku bólu i zapalenia stawów, artretyzmu i dny moczanowej pij ćwierć szklanki nie więcej niż cztery razy dziennie.
W przypadku cukrzycy należy pić 10 dni. Pij do 5 szklanek wywaru dziennie w pięciu porcjach.
Aby znormalizować ciśnienie, pij do czterech szklanek dziennie.
Na przeziębienia wystarczą dwie do trzech filiżanek jako środek przeciwzapalny.
Przeciwwskazaniami do stosowania wywaru wiśniowego są dzieci poniżej 3 roku życia, ciąża, zaostrzenie zapalenia błony śluzowej żołądka i wrzodów żołądka, a także zwiększona kwasowość żołądka oraz wszelkie przewlekłe choroby narządów wewnętrznych w ostrym stadium.
Aby przygotować wywar, wybierz młode gałązki wiśni o długości około 10 centymetrów. Wysusz je najpierw w dobrze wentylowanym miejscu.