Lecznicza moc roślin: kosmetyki ogrodowe

Z kwiatów i ziół uprawianych w ogrodzie możesz stworzyć własne naturalne perfumy i kosmetyki o cudownych aromatach.
Olejek różany zawarty w różach i płatkach róż zawiera witaminy i substancje silnie aktywne – ponad 70 różnych związków organicznych. Od czasów starożytnych płatki i nasiona róż uważane były za dar bogów i służyły do ​​przyrządzania naparów, wody różanej, przysmaków, olejków i różnych leków – wschodni lekarz Awicenna podaje liczne przepisy w swoim „Kanonie nauk medycznych”. Aromat róży działa uspokajająco na układ nerwowy, a zmieszany z ziołami i przyprawami tworzy wspaniałe kompozycje zapachowe – puść wodze fantazji i stwórz pachnące mieszanki według własnego gustu.

Metody stosowane przez kanadyjskiego kwiaciarza Sonny’ego Bone-Godfreya do produkcji olejków różanych i przyprawowych, nalewek różanych i wody kolońskiej są bardzo proste, wystarczy cierpliwość i mnóstwo pachnących płatków róż i aromatycznych ziół.

Olejek różany

1. Umieść płatki róż w szklanym słoju, napełnij je ciepłym, dezodoryzowanym olejem roślinnym i odstaw na jeden dzień w ciemne miejsce. Oliwę odcedź i polej świeżymi płatkami róż umieszczonymi w słoiczku, ponownie odstaw na jeden dzień w ciemność. Czynność powtarzaj, aż olejek nabierze silnego aromatu róż. Produkt przechowywany jest w lodówce.

2. Posiekaj suche płatki (około 60 gramów), włóż do słoika, zalej filiżankę herbaty z ćwiartką dezodoryzowanego oleju roślinnego, dodaj łyżkę octu, szczelnie zamknij słój i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie, wstrząśnij codziennie. Następnie odcedź olej i wlej go do nowej porcji płatków, powtarzaj tę czynność do momentu, aż olejek nabierze trwałego aromatu róż.

3. Przygotowywanie olejku zacznij wcześnie rano: szklany słoik napełnij do połowy watą, połóż na nim płatki róż, aby na górę słoika wlej tyle dezodoryzowanego oleju roślinnego, ile potrzeba do nasycenia waty. Zamknij słoik i umieść go na słońcu na jeden dzień. Następnego ranka wymień płatki na świeże i tak dalej, aż zapach róż skoncentruje się w olejku – olejek wyciśnij i przechowuj w lodówce. Olejków różanych i pikantnych używaj do sporządzania aromatycznych mieszanek, do aromaterapii, inhalacji, do sporządzania różnych kosmetyków, dodawaj do wody do kąpieli.

Róża i płatki róż, nietraktowane pestycydami, są spożywane w postaci kandyzowanej i wytwarza się z nich dżem. Owoce dzikiej róży zawierają witaminy C, A, B, P, K, cukry, substancje pektynowe, żelazo, miedź, mangan, cynk. Owoce dzikiej róży zbierane jesienią służą do różnorodnych domowych przetworów: suszenia, robienia dżemów, kompotów, przecierów, pianek marshmallow. Świeże i suszone płatki róż oraz płatki róż są bogate w witaminę C i substancje silnie aktywne i można je parzyć z herbatą.

Z suszonych i zwiędłych płatków sporządza się mieszanki aromatyczne. Do wyschnięcia płatki układa się na papierze lub grubej tkaninie, chroni przed słońcem i przeciągami, okresowo podrzucając do całkowitego wyschnięcia (małe porcje po około 15 gramów można suszyć w kuchence mikrofalowej przez 3-4 minuty, rozkładając płatki na trzech warstwy papieru pochłaniającego wilgoć i przykrycie wierzchu taką samą ilością papieru).

Suszone, duże, pachnące płatki są kandyzowane do dekoracji ciast i deserów: każdy płatek zanurza się najpierw w lekko ubitym białku, następnie w cukrze pudrze i układa na szmatce do wyschnięcia, przechowywany pomiędzy arkuszami woskowanego papieru w szczelnie zamkniętym pudełku.
Całe róże do suchych mieszanek aromatycznych i bukietów zimowych są cięte, gdy pąki zaczynają się lekko otwierać i wieszane na nitce pąkami skierowanymi w dół.

Eteryczny olejek różany (kilogram płatków daje kilka gramów) i woda różana są wykorzystywane w wielu produktach kosmetycznych i do różnych celów.
Łaźnia parowa : posiekaj kilka garści płatków, włóż je do rondla i zalej litrem wrzącej wody, trzymaj twarz nad parą. Kiedy przestanie być bardzo gorące, możesz przerzucić je przez głowę i przykryć patelnię ręcznikiem frotte, aby oszczędzać ciepło. Zabieg ten sprawdza się zarówno jako inhalacja, jak i jako produkt do pielęgnacji skóry twarzy – parzona skóra jest dobrze oczyszczona z trądziku. Ochłodzoną i przecedzoną wodę różaną stosuje się do mycia twarzy jako środek przeciwzmarszczkowy. Jeśli na skutek przepracowania pojawią się worki pod oczami, przygotuj balsam do oczu: włóż gazik z suchymi płatkami do wrzącej wody, wyjmij, poczekaj, aż woda odpłynie, a worek się rozgrzeje i nałóż na oczy, aż ostygnie.
Maska do skóry suchej: Do suszonych płatków róż dodać suszone kwiaty rumianku, kwiaty lipy i liście mięty w równych częściach, zmielić w młynku do kawy, zaparzać 2 łyżki mieszanki. Do tej pasty dodaj 1 łyżeczkę oleju roślinnego, ostudź, aż lekko się rozgrzeje i nałóż na twarz. Spłucz ciepłą wodą i spłucz zimną wodą.
Kąpiel kosmetyczna : przygotuj wodę różaną – do emaliowanego lub szklanego rondla wlej 1 litr wody, włóż do niej świeże płatki (tyle, ile zmieści się w wodzie) lub około 50 gramów płatków suszonych (Brytyjczycy dodają też suche liście rozmarynu i kwiaty lawendy dla aromatu), doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, mieszając. Po ostudzeniu odcedzić i wlać do wody do kąpieli. Woda różana dobrze wygładza skórę i łagodzi stany zapalne, a dodana do soku z cytryny (1 część soku na 2 części wody różanej) łagodzi swędzące wysypki skórne – wcieraj lekko kilka razy dziennie.

Aromatyzacja pomieszczenia :

Opcja 1: Do lampki zapachowej wlej wodę różaną (lub wrzuć 2 krople olejku różanego do czystej wody) i zapal świecę, uzupełnij w odpowiednim czasie wyparowujący płyn. Jeśli nie masz lampki zapachowej, nalej wodę różaną na spodek i postaw ją na ciepłym kaloryferze lub na dopiero co zagotowanym czajniku, zdejmując pokrywkę.

Opcja 2: Kilka garści suszonych, pachnących płatków róż posyp łyżeczką soli morskiej lub stołowej, dodaj kilka kropli alkoholu, wymieszaj, przelej do szklanego słoika, szczelnie zamknij pokrywkę i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na kilka tygodni. Wlać mieszaninę do szerokiej miski i umieścić w pomieszczeniu, mieszając od czasu do czasu.
Według tej opcji przygotowuje się mieszankę suchej róży: 8 szklanek suszonych płatków róż, po 2 łyżki zmielonego ziela angielskiego, cynamonu i sproszkowanego korzenia irysa, 1 łyżka zmielonej przyprawy goździkowej, 4 krople olejku różanego.

Opcja 3: Zwiędłe płatki posyp solą morską lub stołową, włóż do słoika, szczelnie zamknij pokrywkę i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 2 tygodnie. Dodać mieszankę z suszonymi ziołami, dokładnie wymieszać przyprawy i szczelnie zamknąć. Po 6 tygodniach dodać kilka kropli olejku eterycznego i pozostawić na kolejne 2 tygodnie. Gotową mieszaninę umieść w naczyniu z małym otworem (odpowiedni jest czajniczek).
Zgodnie z tą opcją przygotowuje się mokrą różową mieszankę: 5 szklanek zwiędłych płatków róż, 2 szklanki płatków nagietka i piwonii, po 1 monarda, wiciokrzewu i goździków tureckich, 4 szklanki soli kuchennej, pół szklanki przyprawy goździkowej, jedna trzecia filiżanki sproszkowanego korzenia irysa, po 6 kropli olejku różanego, geranium i bergamotki.
Jeśli brakuje niektórych składników, nie martw się, eksperymentuj: lawenda, melisa, suszona skórka cytryny, floks, lipa i kwiaty ruty dobrze komponują się z płatkami róż. Zamiast pachnących olejków można dodać perfumy.

Ocet aromatyzujący : Napełnij litrowy słoiczek do połowy płatkami ciemnoczerwonych róż, napełnij go do góry octem z białego wina, zamknij pokrywkę i odstaw na 3 tygodnie, odcedź, przelej do butelek i szczelnie zamknij.

Konfitura z płatków róż lub owoców róży: wczesnym rankiem zbierz płatki z kwitnących świeżych kwiatów i ułóż je w słoikach cienkimi warstwami, posypując każdą warstwę cukrem granulowanym i mocno dociskając łyżką (do półlitrowego słoika potrzeba około połowy kilogram cukru). Zamknij szczelnie zamknięty słoik pokrywką i włóż do lodówki. Wkrótce płatki opadną i wypuszczą sok, który rozpuści cukier i powstanie pachnący, leczniczy syrop. Syrop wlać do innego słoika ze szczelną pokrywką (przechowywać w lodówce przez 1 rok, służyć do przygotowywania napojów i deserów, podawać z lodami), ponownie przykryć płatki cukrem.

Różowy sorbet : na 250 g świeżych płatków weź 1 łyżeczkę syropu z konfitury różanej, 15 sztuk cukru, sok z połowy cytryny. Płatki opłucz w zimnej wodzie, włóż do emaliowanego garnka, zalej surową wodą, szczelnie zamknij, zagotuj na małym ogniu, zdejmij z ognia, ostudź bez zdejmowania pokrywki. Odcedzić, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści, wlać syrop różany i sok z cytryny, wymieszać.

Konfitura z liści dzikiej róży : zbierać liście natychmiast po deszczu lub wcześnie rano po silnej rosie, na 1 kg liści potrzeba 2 szklanek cukru, 1 szklanki wody, pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Liście umyte w zimnej wodzie, w gorącym syropie włóż do ostygnięcia, aż lekko się rozgrzeją. Syrop odcedź, dodaj kwasek cytrynowy, gotuj do zgęstnienia, włóż z powrotem liście i zagotuj, szybko przelej do wyparzonych słoików i zwiń.

Pikantny olej

Przygotowuje się go według zasad opisanych powyżej; oprócz płatków róż można użyć różnych pachnących ziół i przypraw (lawenda, rozmaryn, hyzop, kocimiętka, melisa, mięta, piołun, rumianek, ruta, szałwia, monarda, kminek, koperek, koper włoski, eukaliptus, imbir itp.) – eksperymentuj ze swoimi ulubionymi zapachami. Olej przechowuje się w lodówce.

Nalewka różana

1. Szklany słój napełnij świeżymi płatkami róż, zalej wódką, szczelnie zamknij słój i odstaw na 10 dni w ciepłe, ciemne miejsce, codziennie potrząsając.

2. Suche płatki włóż do słoika i zalej wódką (ok. 50 g płatków na 2,5 filiżanki wódki). Szczelnie zamknij słój i umieść go w ciepłym, ciemnym miejscu na 5 tygodni, codziennie potrząsając.
Nalewka różana, przed użyciem rozcieńczona do połowy wodą, dobrze oczyszcza skórę i stosowana jest jako tonik.

Woda kolońska o zapachach ogrodowych

Będziesz potrzebować: 2 filiżanek herbaty z płatkami róż; po ćwierć szklanki bazylii, rozmarynu i mięty; 6 łyżek świeżej skórki (cytryna, pomarańcza, grejpfrut, mandarynka – do wyboru lub mieszanka). Płatki róż włóż do słoika i zalej 2 szklankami wódki, szczelnie zamknij i odstaw na tydzień w ciepłe, ciemne miejsce. Dzień przed upływem terminu ważności do ceramicznej miski włóż posiekaną skórkę, dodaj posiekane warzywa powyższych ziół, zalej je wrzącą wodą i zamknij pokrywkę. Następnego dnia oba napary odcedzić i zalać, dobrze wymieszać, przelać do butelki z ciemnego szkła. Przechowuj butelkę wody kolońskiej w ciemności.
Używaj wody kolońskiej do przygotowywania aromatycznych mieszanek bez olejków eterycznych, do aromatyzowania pomieszczeń. Twoje rzeczy będą pachnieć pachnąco, jeśli spryskasz je wodą kolońską lub umieścisz namoczone w niej kawałki materiału pomiędzy rzeczami w szafie.

Możesz również polubić…