Kwiczoł: kwiaty są dobre, ale liście są lepsze! Medycyna rosyjka
Kwicz polny jarzębiny, pochodzący z Syberii, od dawna uprawiany jest w rosyjskich ogrodach jako krzew ozdobny. Jest atrakcyjna z wdzięcznymi, nieparzystopierzastymi liśćmi, małymi białymi kwiatami zebranymi w zwarte piramidalne wiechy i długim kwitnieniem.
Kwiczoł otrzymał swoją nazwę ze względu na podobieństwo liści do liści jarzębiny. Liście swoją budową przypominają liście jarzębiny, ale jednocześnie są od nich nieporównywalnie atrakcyjniejsze. Są nieparzysto-pierzaste, składają się z 9-13 par liści lancetowatych, ściśle osadzonych na ogonkach liściowych, z słabo zarysowanym wierzchołkiem i drobno ząbkowanymi na krawędziach liści.
Ale liście kwiczołu są szczególnie dobre wiosną. Kiedy kwitną i początkowo, już z daleka przyciągają uwagę niezwykłymi żółto-pomarańczowymi odcieniami. W połowie lata schemat kolorów zostaje utracony, liście zmieniają kolor na zielony, chociaż pozostają jaśniejsze niż ogólne tło. Jednocześnie młode liście, które krzew wytwarza aż do sierpnia, różnią się kolorem od zwykłej zieleni.
Kilka faktów na temat kwiczołu
- Kwiczoł (podobnie jak jarzębina owocuje) i jest to bardzo zdrowa jagoda. Zawiera kwasy organiczne – 3,6% (jabłkowy, sorbinowy, bursztynowy i winowy), witaminę C – od 90 do 200 mg (w zależności od odmiany), witaminę E – 2 mg, karoten – 18 mg, pierwiastki śladowe (żelazo, mangan, magnez, miedź, cynk), fruktoza – 4,8%, glukoza – 3,8%, olejki eteryczne i wiele innych ważnych dla człowieka substancji.
- Ta jagoda działa żółciopędnie, multiwitaminowo, moczopędnie, przeciwszkorbutowo i ściągająco. Obniża także poziom cholesterolu we krwi. Polecany jest na nadciśnienie, miażdżycę, reumatyzm, anemię, zmęczenie… Ogólnie rzecz biorąc, gdziekolwiek spojrzysz, wszędzie są korzyści.
- Jest dobrym konserwantem, dlatego można ją stosować podczas przygotowywania innych produktów na zimę.
- Lepiej jest zbierać po pierwszych przymrozkach, kiedy straci większość swojej cierpkości i stanie się słodszy.
Dżem z kwiczołu
Składniki
- Owoce kwiczołu– 1 kg
- Cukier – 1,5 kg
- Woda – 2 szklanki
Przygotowanie
Posortuj i opłucz jagody, polej je zimnym syropem. Wyjdź na noc. Następnego dnia syrop odcedź, zagotuj, ostudź i ponownie polej jagodami. Zostawiamy ponownie na noc, a rano gotujemy na małym ogniu do miękkości. Dżem okazuje się bardzo smaczny. Nawiasem mówiąc, zamiast świeżych jagód można wziąć mrożone, a zamiast cukru – miód (500 g).
Cukierki z kwiczołu
Składniki
- owoce kwiczołu- 2 szklanki
- Cukier – 150 g
- Białko jaja – 1 szt.
- Sok z cytryny – 1 łyżka. łyżka
- Cukier puder – tyle, ile potrzeba
Przygotowanie
Białko utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Zanurz każdą jagodę w tej mieszance, następnie obtocz w cukrze pudrze i umieść na tacy do wyschnięcia. Otrzymasz pyszne naturalne słodkości.
3. Puree
Składniki
- Owoce kwiczołu– 1 kg
- Woda – 2 l
- Sól – 40 g
Przygotowanie
Rozpuścić sól w wodzie. Jagody ugotuj w powstałym 20% roztworze soli (aż staną się miękkie), następnie odcedź je na durszlaku i spłucz zimną wodą. Dokładniej, po prostu podlej. Jagody przetrzyj przez sito, puree przełóż do słoików i pasteryzuj przez 15-20 minut (jeśli słoiki są litrowe).
Sok
Można go przygotować na różne sposoby – z cukrem lub bez, z miąższem lub bez. Wybierz według własnego gustu. Oto dwie możliwe opcje:
Opcja 1
Składniki
- Owoce– 2 kg
- Woda – 2 l
Przygotowanie
Jagody umyj, dodaj wodę i gotuj do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito (lub przepuścić przez sokowirówkę) i rozlać do szklanych słoików (butelek). Pamiętaj, aby pasteryzować w temperaturze 85-90°C.
Składniki
- Owoce kwiczołu– 1 kg
- Woda – 2 szklanki
- Cukier – 200 g
Przygotowanie
Do rondelka wlać 1 litr wody i doprowadzić do wrzenia. Wrzuć 3-4 łyżki do wrzącej wody. łyżki soli, wymieszać, a następnie dodać jagody jarzębiny na 3-5 minut. Następnie usuń jagody, spłucz zimną wodą i przetrzyj przez sito (można je przepuścić przez maszynę do mięsa). Powstałe puree wymieszaj z wcześniej przygotowanym gorącym syropem cukrowym (2 szklanki wody i 200 g cukru). Następnie wlej sok do słoików i wysterylizuj (słoik litrowy – 15 minut).