Kwiaty bzu czarnego, właściwości i przepisy
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE KWIATÓW BZU CZARNEGO
-
Działanie napotne: Pomagają w obniżeniu gorączki, co czyni je skutecznymi w leczeniu przeziębień i grypy.
-
Właściwości przeciwzapalne: Ułatwiają łagodzenie stanów zapalnych w organizmie.
-
Działanie wykrztuśne: Wspomagają usuwanie wydzieliny z dróg oddechowych.
-
Wzmacnianie odporności: Dzięki zawartości witamin i minerałów, kwiaty bzu czarnego wspierają układ immunologiczny.
NAPAR Z KWIATÓW BZU CZARNEGO
PRZEPIS NA NAPAR
-
Składniki:
-
1-2 łyżki suszonych lub świeżych kwiatów bzu czarnego
-
250 ml wrzącej wody
-
Sposób przygotowania:
-
Umieścić kwiaty w imbryku.
-
Zalać wrzącą wodą i parzyć przez około 10-15 minut.
-
Przecedzić i spożywać ciepły.
DAWKOWANIE
NALEWKA Z KWIATÓW BZU CZARNEGO
PRZEPIS NA NALEWKĘ
-
Składniki:
-
200 g świeżych kwiatów bzu czarnego
-
500 ml spirytusu
-
200 g cukru
-
1 cytryna
-
Sposób przygotowania:
-
Kwiaty umieścić w dużym słoju, przekładając plasterkami cytryny.
-
Zalać spirytusem i dodać cukier.
-
Odstawić w ciemne miejsce na 6-7 tygodni, od czasu do czasu wstrząsając.
-
Po tym czasie przecedzić i przelać do butelek.
DAWKOWANIE
SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO
PRZEPIS NA SYROP
-
Składniki:
-
40 baldachów kwiatów bzu czarnego
-
1 kg cukru
-
2 litry wody
-
Sok z 5 cytryn
-
Sposób przygotowania:
-
Kwiaty umieścić w garnku, zalać wodą i gotować przez 10 minut.
-
Dodać cukier i sok z cytryn, gotować do rozpuszczenia cukru.
-
Przecedzić i przechowywać w butelkach.
ZASTOSOWANIE
WINO Z KWIATÓW BZU CZARNEGO
PRZEPIS NA WINO
-
Składniki:
-
40 baldachów kwiatów bzu czarnego
-
1,5 kg cukru
-
1 litr wrzątku
-
Rodzynki (opcjonalnie)
-
Sposób przygotowania:
-
Cukier rozpuścić w wrzątku, dodać kwiaty i rodzynki.
-
Odstawić na kilka dni, a następnie fermentować w butelce.
ZASTOSOWANIE
OCET Z KWIATÓW BZU CZARNEGO
PRZEPIS NA OCET
-
Składniki:
-
Kwiaty bzu czarnego – 1/2 słoika
Cukier 4 łyżki na litr wody
Kwiaty wkładamy do słoika do połowy wysokości. Zalewamy wodą z cukrem Pozostawiamy na 4-5 tygodni.