Kurki – cenione w medycynie ludowej – przepisy i zastosowanie

 

Hipokrates powiedział : „Jeśli w przyrodzie jest choroba to w przyrodzie należy szukać na nią lekarstwa.”

W medycynie naturalnej kurki są bardzo cenione.
Po prostu grzyby te zawierają substancję zwaną chinomannozą, która nie jest tolerowana przez chrząszcze, robaki, a nawet wszelkiego rodzaju herminty.
Ta substancja jest kapryśna, nie toleruje obróbki cieplnej, ulega zniszczeniu w temperaturze 50 stopni. Na zimno niszczy ją sól. Oznacza to, że kurki należy przyjmować w postaci suchego proszku, w kapsułkach lub w postaci nastoju na wódce lub winie.
* Chinomannoza w kurkach to absolutnie naturalna substancja, która nie wywołuje skutków ubocznych i niszczy pasożyty oraz ich jaja, w przeciwieństwie do preparatów „Vermox” czy „Pirantel”, które działają tylko na osobniki dojrzałe płciowo.
* Drugą substancją czynną kurkek jest ergosterol, który skutecznie wpływa na enzymy wątrobowe. Służy do jej oczyszczenia.
* Kwas trametonolinowy skutecznie przeciwdziała wirusom zapalenia wątroby.
Nastój.
1 łyżkę suszonych i sproszkowanych kurek wlewa się do 200 ml wódki i pozostawia się na 10 dni, mieszając codziennie. Nie filtruj, wstrząsaj przed użyciem i pij z osadem.
– w przypadku zarażenia pasożytami – 2 łyżeczki wieczorem przed pójściem spać przez 20 dni;
– choroby wątroby (otyłość, naczyniaki krwionośne, marskość wątroby), trzustki – 1 łyżeczka dziennie wieczorem przez 3-4 miesiące;
– zapalenie wątroby – 1 łyżeczka rano i 1 wieczorem przez 4 miesiące;
– na oczyszczenie wątroby – 2 łyżeczki wieczorem przez 15 dni.
W medycynie naturalnej kurki są bezcenne. Działają przeciwnowotworowo i immunostymulująco, pomagają przy chorobach zapalnych, zawierają kilkakrotnie więcej witaminy A niż marchew. Dlatego w Chinach leki z kurek są stosowane do korekcji wzroku i leczenia ślepoty nocnej.

Grzyby te są nie tylko smaczne, ale mają niesamowite właściwości prozdrowotne.
Dlatego porozmawiajmy o pieprzniku jadalnym, potocznie zwanym kurką – grzybie, któremu natura nadała wyjątkowe właściwości, ponieważ nie ma on robaków i pojawia się znacznie wcześniej niż wszystkie pozostałe gatunki grzybów.
Kurki wyróżniają się barwą (od pomarańczowej do jasnożółtej), najbardziej charakterystyczną cechą ich budowy jest to, że noga i kapelusz stanowią jedną całość. Można powiedzieć, że natura chciała zwrócić uwagę człowieka na tego grzyba, a nasi przodkowie dobrze ją zrozumieli, dlatego od czasów starożytnych kurki były szeroko stosowane w medycynie ludowej, jako środek, który polepsza pracę wątroby, wzrok, podwyższa odporność na choroby infekcyjne i jest skuteczny w likwidacji robaków ludzkich każdego gatunku.
A więc jeśli chodzi o walory lecznicze, kurki wśród wszystkich swoich braci – grzybów nie mają konkurencji.
Istnieje przekonanie, że w grzybach nie ma nic oprócz wody. Owszem, w kurkach znajduje się 88% wody, ale oprócz niej, w skład kurek wchodzą witaminy: A, E, C, PP, D2, B1, B2, minerały: wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor, a szczególnie dużo miedzi, cynku i selenu.
Podobnego składu chemicznego zawartego w kurkach może pozazdrościć niejeden kompleks witaminowy. Te wszystkie dobrodziejstwa występują przy bardzo niskiej kaloryczności – 100g to 19 kcal, śmiało, więc możemy powiedzieć, że m.in. kurki są bardzo wartościowym produktem dietetycznym, który warto stosować w dietach odchudzających.
Oprócz wyżej wymienionych składników prozdrowotnych kurek, jednym z najbardziej znaczących jest hitinomannoza. Hitinmannoza to substancja, która „zabija” wszystkie występujące w organizmie robaki ludzkie, ponieważ potrafi „rozcieńczyć” jajeczka pasożytów, których nawet sok żołądkowy nie jest w stanie rozpuścić, a przedostając się do ciała pasożytów hitinmannoza paraliżuje ich układ nerwowy, co prowadzi do ich powolnej śmierci.
Niektóre zakłady farmaceutyczne wykorzystują wyciągi hitinmannozy do produkcji leków, w odróżnieniu od preparatów medycznych hitinmannoza, w składzie kurek, „działa” znacznie łagodniej. Nie obciąża wątroby, bo właśnie taki skutek uboczny występuje w przypadku preparatów syntetycznych zawierających hitinmanozzę.
W składzie kurek znajdziemy również kwas trametonolinowy, który jest stosowany w leczeniu wirusowych zapaleń wątroby i nowotworów oraz ergosterol (prowitamina D2), który jest skuteczny w leczeniu chorób wątroby (zapalenie dróg żółciowych, otłuszczenie, naczyniak -najczęściej spotykany niezłośliwy guz wątroby). Obecność ergosterolu czyni kurki jednym z cennych źródeł roślinnej witaminy D2 (uznawanej za przeciwnowotworową).
Według danych WHO ponad 80% wszystkich zgonów na kuli ziemskiej, wywołanych jest przez choroby pasożytnicze, a 95% ludzi na świecie ma w swoim organizmie od 1 do 5 gatunków robaków ludzkich, które poważnie zagrażają ich zdrowiu (źródło: Ross Anderson (USA) i N. Krawczenko (Rosja))
Na początku XX wieku, w środowisku medycznym popularna była pasożytnicza teoria powstawania chorób. Według niej prawie wszystkie choroby wywołane są przez bakterie, pierwotniaki, wirusy, grzyby i robaki.
Rozumiem, że myśl o tym, że w organizmie człowieka może żyć do kilkuset różnego rodzaju pasożytów, (w wielkości, od zaledwie zauważalnego pod mikroskopem osobnika, do gigantycznego – ponad 15 metrowego tasiemca), u jednych powoduje strach, u drugich wstręt. Tym niemniej, kiedy mówimy o zdrowiu, należy zrozumieć pewną filozofię natury, a mianowicie, pasożyty to tylko narzędzie ewolucji w „jej rękach” dlatego otrzymały od niej zadanie, „dokuczać” nam od momentu narodzin, aż do samej śmierci, natomiast nasz układ odpornościowy dostał od natury inne zadanie – bronić nas od pasożytów.

Popularne kurki inaczej pieprznik jadalny –  to popularny i ceniony gatunek grzybów występujący niemal w całej Europie. Grzyb ten jest bardzo smaczny i aromatyczny, dlatego bardzo wiele osób wykorzystuje go w kuchni. Ale okazuje się, że kurka poza walorami kulinarnymi posiada wiele właściwości zdrowotnych.

Hitinmannoza:
Substancja ta również jest wykorzystywana przez koncerny farmaceutyczne do produkcji leków odrobaczających.
Kolejnym ciekawym składnikiem znajdującym się w kurkach jest kwas trametonolinowy, który jest stosowany w leczeniu wirusowych zapaleń wątroby i nowotworów oraz ergosterol (prowitamina D2), który jest skuteczny w leczeniu chorób wątroby takich jak: zapalenie dróg żółciowych, otłuszczenie, naczyniak – najczęściej spotykany niezłośliwy guz wątroby. Obecność ergosterolu czyni kurki jednym z cennych źródeł roślinnej witaminy D2, która uznawana jest za przeciwnowotworową).

Nalewka z kurek na wódce

(proporcje dla jednej osoby)
Sposób przygotowania:
Niewielką garść kurek bardzo dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, drobno pokroić, aby otrzymać ilość o zawartości dwóch – trzech łyżek stołowych. Pokrojone kurki wsypać do słoika (200ml), zalać 150ml wódki i zakręcić pokrywkę. Odstawić do lodówki, ponieważ nalewka powinna dojrzewać w stałej temperaturze 6-8 stopni w okresie 14 dni. Nalewki nie filtrować, a przed każdym spożyciem wstrząsnąć. Pić przed snem po 1 łyżeczce nalewki przed snem (uważać aby do spożywanego płynu nie przedostały się pokrojone grzybki). Po upływie 14 dni nalewkę trzymać w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej. Jest to kuracja na robaki ludzkie każdego gatunku dla osób dorosłych.

Suszone kurki

Przepis na suszone kurki pozwoli korzystać z ich właściwości przeciwpasożytniczych w ciągu całego roku. Przygotowując je w taki sposób, nie niszczymy składników leczniczych (hitinmannozy i kwasu trametonolinowego), które są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną.
Sposób przygotowania:
Od 0,5 – 1kg kurek (porcja na jedną kurację) oczyścić, dokładnie wypłukać, osuszyć, następnie rozłożyć na tacy lub na blasze piekarnika. Kurki najlepiej suszyć na słońcu od 3 do 5 dni, dopóki nie zrobią się ciemne – wysuszone „na wiór” – na noc chować do domu. Po wysuszeniu zmielić w młynku i przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku, w ciemnym miejscu.
Najlepiej spożywać w postaci posypki na kanapki czy dodawane do potraw np. sałatek, ryżu kasz, twarogu itd. przy czym należy pamiętać, aby potrawy nie były gorące. Nie spożywać więcej jak  1-2 łyżeczki na dobę.
Można suszyć w piekarniku albo w suszarce do warzyw, w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni bo hitinmannoza i kwas trametonolinowy tracą swoje właściwości. Substancje te są też wrażliwe na sól, więc w przypadku zastosowania grzybów do odrobaczania należy zwrócić uwagę na te elementy.

 

Możesz również polubić…