Księżycowe mleko na kilka sposobów

Ciepłe mleko już od dawna uważane jest za doskonały napój, który pomaga szybciej zasnąć. Jednak jeszcze lepiej od ciepłego mleka działa księżycowe mleko. To mleczny napój, który ma bardzo dobry korzenny smak. Jego wyjątkową właściwością jest to, że ułatwia zasypianie.

Pochodzenie księżycowego mleka

Księżycowe mleko wywodzi się z Ajurwedy, a jest to medycyna indyjska, w której bardzo ważne znaczenie ma utrzymanie harmonii pomiędzy umysłem, duszą a ciałem.

Mleko to dostępne jest w trzech wersjach: lawendowej, rumiankowej, a także z kurkumą.

Lawendowe mleko ma właściwości wyciszające, rumiankowe redukuje stres i wzmacnia odporność, a dla mleka z kurkumą charakterystyczne są właściwości przeciwzapalne.

Księżycowe mleko ma piękne pastelowe kolory, które można uzyskać dzięki naturalnym dodatkom, takim jak: matcha, róża, sproszkowane buraki, kurkuma albo suszone płatki lawendy.

Bardzo ważnym składnikiem tego mleka jest ashwagandha, a jest to ziołowy lek, który ma działanie antyoksydacyjne, regenerujące oraz uspokajające, a do tego przyczynia się do obniżenia cukru do bezpiecznego poziomu.

Właściwości księżycowego mleka

Księżycowe mleko ma wyjątkowe właściwości, ponieważ pomaga w zasypianiu, ale również wycisza i łagodzi objawy stresu.

Napój ten przygotowuje się na bazie mleka migdałowego, a także miodu, cynamonu oraz innych naturalnych i aromatycznych dodatków.

Jeśli będzie spożywany regularnie, to może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju raka, ale też łagodzi objawy zmęczenia przed snem.

Ashwagandha, która jest jednym z dodatków do tego mleka, ułatwia zasypianie, ale też zwiększa odporność organizmu na stres i dzięki niej można odzyskać siły witalne, ale też zachować równowagę psychiczną.

Pozwala również na zmniejszenie wyczerpania fizycznego i ma pozytywny wpływ na układ oddechowy, a do tego wspiera pamięć.

Księżycowe mleko jest również polecane dla sportowców, gdyż przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej.

Do tego księżycowe mleko powoduje spowolnienie procesów starzenia się.

Z kolei inne składniki tego mleka mają działanie przeciwzapalne oraz wspierające układ odpornościowy.

Przepis na księżycowe mleko z dodatkiem lawendy

Do przygotowania lawendowego księżycowego mleka potrzebne są następujące składniki:

  • 250 ml mleka migdałowego;
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy;
  • 1 łyżeczka Butterfly Pea Tea, która inaczej określana jest jako Klitoria ternateńska (jest uprawiana przeważnie w Azji i jest tradycyjnie wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej);
  • 60 ml gorącej wody;
  • kropla soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka ashwagandhy,
  • 1 łyżeczka tokotrienoli,
  • 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie:

  • mleko wlewany do małego rondelka i gotujemy;
  • wyłączamy ogień, wsypujemy lawendę i w taki sposób zaparzamy ją przez 15 minut;
  • Butterfly Pea Tea zaparzamy w gorącej wodzie przez dwie minuty, a po odsączeniu dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do przestudzenia;
  • do tak przygotowanej herbaty dodajemy ashwagandę, tokotrienole, a także miód i dokładnie mieszamy;
  • mleko migdałowe odcedzamy, a następnie ponownie podgrzewamy;
  • na koniec mleko wlewamy do herbaty.

Przepis na księżycowe mleko z dodatkiem rumianku

Do przygotowania rumiankowego księżycowego mleka potrzebne są następujące składniki:

  • 250 ml dowolnego mleka;
  • 2 łyżeczki suszonych pączków rumianku;
  • 1 łyżeczka masła ghee;
  • 1 łyżeczka miodu;
  • 1 łyżeczka tokotrienoli;
  • szczypta różowej soli himalajskiej.

Przygotowanie:

  • mleko gotujemy w rondelku i wyłączamy;
  • dodajemy rumianek i zaparzamy przez 5 minut;
  • przecedzamy miksturę, a pąki rumianku rozgniatamy na sitku, co pozwoli wycisnąć z nich ceny olejek;
  • mleko przelewamy do blendera razem z pozostałymi składnikami i miksujemy, aż do momentu powstania pianki.

Przepis na księżycowe mleko z dodatkiem kurkumy

Do przygotowania księżycowego mleka z kurkumą potrzebne są następujące składniki:

  • 250 ml dowolnego mleka;
  • 120 ml wody (60 ml przy mleku roślinnym);
  • pół łyżeczki cynamonu;
  • pół łyżeczki kurkumy;
  • 2 – 3 łupiny kardamonu;
  • szczypta gałki muszkatołowej;
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru;
  • 1 daktyl;
  • pieprz;
  • 1 łyżeczka masła ghee.

Przygotowanie:

  • w rondelku mieszamy ze sobą mleko, wodę, posiekanego daktyla, a także odrobinę pieprzu;
  • zagotowujemy i zmniejszamy ogień, a następnie podgrzewamy przez 10 minut, dbając o to, aby nie wykipiało;
  • dodajemy masło ghee i zdejmujemy miksturę z ognia;
  • wszystko odcedzamy i można pić.

Możesz również polubić…