Korzeń mniszka – właściwości i przepisy wg. Baver Salikhova

 

W rzeczywistości mniszek lekarski jest pospolitym chwastem. I nie wszyscy są świadomi leczniczych właściwości tej rośliny. Jaka jest korzyść i szkoda mniszka lekarskiego dla człowieka, jak jest on stosowany w medycynie i kuchni, rozumiany jako „Komsomolskaja Prawda”

Korzeń mniszka lekarskiego to wyjątkowy lek naturalny, który działa oczyszczająco, odmładzająco, tonizująco, moczopędnie, żółciopędnie, przeciwmiażdżycowo na organizm.

Korzeń mniszka ma bogaty skład chemiczny:

Inulina

 

 

Obniża poziom glukozy we krwi, działa hepatoprotekcyjnie i immunostymulująco.
Cholina Obniża poziom cholesterolu, chroni wątrobę przed uszkodzeniami.
Kwasy triterpenowe

 

Mają wyraźne działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe.
gorycz

 

Stymulują powstawanie żółci i produkcję soku żołądkowego, zwiększają apetyt.
Kwas tłuszczowy Obniż poziom cholesterolu w organizmie, weź czynny udział w procesach metabolicznych.
sterole Działają moczopędnie i żółciopędnie, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, zawał mięśnia sercowego i udar mózgu.
Karotenoidy Popraw wzrok, weź aktywny udział w metabolizmie.

 

Od wczesnej wiosny do późnej jesieni na polach i łąkach kwitną mlecze.

Turyści spoglądają na zegarki: jasnożółte kosze kwitną o szóstej rano, a o trzeciej po południu już zbierają się w pąki. Kucharze robią dżemy , wino i miód z mniszka lekarskiego , przygotowują sałatki i napój o smaku kawy . Zwolennicy tradycyjnej medycyny używają mniszka lekarskiego do leczenia i zapobiegania chorobom.

Historia pojawienia się mniszka lekarskiego w żywieniu

Ta rozpoznawalna roślina jest jedną z najczęstszych na Ziemi. Mlecze występują na terytorium Rosji, Ukrainy, Białorusi, Kaukazu i Mołdawii, w Azji Środkowej. Gdzie pojawiły się po raz pierwszy, nie jest znane nauce.

Roślina ta była znana starożytnym Egipcjanom, Rzymianom i Grekom i była stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej od ponad 1000 lat. Na Wyspach Brytyjskich z kwiatów mniszka robi się wino, we Francji z jego liści robi się sałatki, a w Grecji stanowią podstawę narodowej potrawy – horty.

W Rosji rośnie około 300 gatunków mniszka lekarskiego: najczęstszym jest mniszek lekarski, najrzadszy jest mniszek lekarski, który jest nawet wymieniony w Czerwonej Księdze Rosji.

Skład i kaloryczność mniszka lekarskiego

Jest to pożywna roślina bogata w witaminy, minerały i błonnik.

Liście i łodygi mniszka lekarskiego są magazynem witamin A, C i K. W składzie znajdziemy również kilka cennych minerałów: żelazo, wapń, potas i fosfor.

Korzeń mniszka lekarskiego jest bogaty w inulinę, rodzaj błonnika, który jest dobry dla zdrowia układu pokarmowego. Wszystkie części rośliny zawierają przeciwutleniające polifenole. Chronią ludzkie komórki przed uszkodzeniem i zwalczają stres oksydacyjny  .

Kalorie na 100 g 45 kcal
Wiewiórki 2,7 gr
Tłuszcze 0,7 gr
Węglowodany 9,2 gr
Witamina A 508 mcg – 203% DV
Witamina C 35 mg – 58,3% dziennej dawki
Witamina K 778 mcg – 973% DV
Fosfor 66 mg – 6,6% dziennej dawki
Wapń 187 mg – 18,7% dziennej dawki
Magnez 36 mg – 9% dziennej wartości
Żelazo 3,1 mg – 17,2% dziennej dawki
Potas 397 mg – 11,3% dziennej dawki
Błonnik pokarmowy (błonnik) 3,5 g – 14% dziennej wartości

Korzyści z mniszka lekarskiego

Włączając mniszek lekarski do swojej diety, możesz poprawić swoje zdrowie i nastrój.

„Wszystkie części mniszka lekarskiego (korzenie, liście i kwiatostany) zawierają dużą ilość substancji przydatnych dla ludzkiego organizmu”, mówi gastroenterolog Baver Salikhova. – U korzenia – sole mineralne, oleje tłuszczowe, inulina, mangan, miedź, witaminy A, C i K. Liście rośliny są bogate w fosfor, żelazo, wapń, magnez i potas. Co ciekawe, liście mniszka lekarskiego wyprzedzają wszelkie inne warzywa liściaste pod względem zawartości fosforu. Kwiatostany rośliny zawierają również wiele cennych pierwiastków śladowych i minerałów: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, a także saponiny, sole mineralne, inulinę.

Wysoka zawartość witaminy A w roślinie zmniejsza ryzyko chorób oczu (w tym związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej, będącego częstą przyczyną utraty wzroku w starszym wieku), a także niektórych rodzajów nowotworów  .

Witamina C z mniszka lekarskiego jest jednym z najbardziej korzystnych składników odżywczych dla układu odpornościowego. Zapobiega występowaniu chorób zakaźnych i chorób serca .

 

Wapń, żelazo, fosfor i potas są niezbędne człowiekowi do utrzymania wytrzymałości kości i zębów, wzbogacają krew w składniki odżywcze i tlen . A błonnik jest ważny w zapobieganiu zaparciom i zaburzeniom trawienia .

Korzyści z mniszka lekarskiego dla mężczyzn

Problemy z krążeniem często prowadzą do zawałów serca i udarów . Często występują w wyniku procesów zapalnych w organizmie.

W 2017 roku naukowcy odkryli, że niektóre składniki mniszka lekarskiego zmniejszają stany zapalne w organizmie, co oznacza, że ​​mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia i przedłużeniu życia  .

Korzyści z mniszka lekarskiego dla kobiet

Mniszek lekarski może również przynieść wiele korzyści dla zdrowia kobiet. Według Światowej Organizacji Zdrowia około jedna na 12 kobiet na świecie zachoruje na raka piersi  .

Dziś naukowcy prowadzą obiecujące badania, które dowodzą skuteczności mniszka lekarskiego w kompleksowym leczeniu guzów piersi . I choć badania naukowe wciąż trwają, teraz już teraz możesz częściej włączać do swojej diety przydatną roślinę.

Korzyści z mniszka lekarskiego dla dzieci

Odwar z mniszka lekarskiego można dodać do wody w kąpielisku : dodatek roślin leczniczych pomaga złagodzić stany zapalne skóry , uspokoić układ nerwowy dziecka i zapewnić spokojny sen.

 

To naturalne superfoods bogate w witaminy i niezbędne minerały. Wszystko to zawiera się nie tylko w płatkach, ale także w liściach, a nawet korzeniach kwiatu.

WITAMINY

  • Garść liści mniszka lekarskiego dostarcza ponad 500% dziennego zapotrzebowania na witaminę K potrzebną mięśniom i sercu.
  • Korzyści z kwiatów mniszka lekarskiego są bogate w witaminy A, B1, B2, C.

 

SKÓRA

  • Odwar z mniszka lekarskiego dobrze dezynfekuje, pomagając złagodzić przebieg łuszczycy, egzemy i trądziku.
  • Regularne nacieranie wodą z mniszka lekarskiego sprawia, że ​​skóra staje się jędrna i elastyczna.

 

WITAMINY

  • Garść liści mniszka lekarskiego dostarcza ponad 500% dziennego zapotrzebowania na witaminę K potrzebną mięśniom i sercu.
  • Korzyści z kwiatów mniszka lekarskiego są bogate w witaminy A, B1, B2, C.

 

SKÓRA

  • Odwar z mniszka lekarskiego dobrze dezynfekuje, pomagając złagodzić przebieg łuszczycy, egzemy i trądziku.
  • Regularne nacieranie wodą z mniszka lekarskiego sprawia, że ​​skóra staje się jędrna i elastyczna.

TRAWIENIE

  • Nasiona mniszka lekarskiego stymulują trawienie, ułatwiając wchłanianie ciężkich pokarmów.
  • Korzeń jest stosowany jako łagodny środek przeczyszczający.
  • Duża ilość błonnika w liściach normalizuje trawienie.
  • Ma silne działanie moczopędne.
  • Odwar z mniszka lekarskiego jest przydatny do zastoju żółci i usuwania robaków.
  • Zieleń mniszka lekarskiego skutecznie oczyszcza wątrobę.
  • Herbata z mniszka lekarskiego nie tylko tonizuje organizm, ale także działa przeciwnowotworowo, zabijając komórki białaczkowe.
  • Nawet wywary zachowują dobroczynne właściwości mniszka lekarskiego, oczyszczają krew, tonizują organizm.

 

Przydatny przepis

Aby przygotować wywar, zalej 3-5 łyżek surowego mniszka lekarskiego litrem wrzącej wody i pozwól mu zaparzyć. Przed dodaniem naparu do kąpieli należy go przefiltrować.

Mniszek lekarski

Przed dodaniem mniszka lekarskiego do swojego codziennego jadłospisu należy skonsultować się z lekarzem.

„Przeciwwskazaniami są zapalenie błony śluzowej żołądka, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy w ostrym stadium, ostre zapalenie trzustki, nadmierne wydzielanie soku żołądkowego, a także indywidualna nietolerancja” – ostrzega Baver Salikhova. – Jedzenie mleczy w obecności tych patologii zwiększa ryzyko powikłań.

Uważać powinni także alergicy. Jeśli masz nadwrażliwość na rośliny z rodziny stokrotek (stokrotki, nagietki, chryzantemy), najprawdopodobniej będziesz miał identyczną reakcję na mniszek lekarski.

Zastosowanie mniszka lekarskiego w medycynie

Mniszek lekarski w pełni zasłużył na chwałę rośliny leczniczej.

– Wpływa pozytywnie na cały organizm, podnosi poziom witalności i wzmacnia układ odpornościowy. Przydatne substancje w składzie rośliny poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego, normalizują metabolizm, obniżają ciśnienie krwi i pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wyjaśnia Baver Salikhova. – Sok ze świeżych liści mniszka lekarskiego ma działanie przeciwskurczowe i przeciwgorączkowe, wspomaga odchudzanie, odbudowę komórek wątroby, wspomaga usuwanie kamieni z nerek, pęcherza moczowego i pęcherzyka żółciowego. Korzeń mniszka lekarskiego stosuje się do oczyszczania nerek, ponieważ ma działanie moczopędne, stosuje się go w celu zmniejszenia bólu przy artretyzmie. Ponadto korzeń rośliny działa stabilizująco na ośrodkowy układ nerwowy, obniża poziom cukru we krwi. Kwiaty mniszka lekarskiego poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, działają hepatoprotekcyjnie, zapobiegają rozwojowi onkologii, aktywują aktywność mózgu, działają żółciopędnie i moczopędnie.

Wykorzystanie mniszka lekarskiego w kuchni

Każda część mniszka lekarskiego jest jadalna. Ale liście rośliny smakują gorzko. Aby usunąć gorycz, moczy się je w słonej wodzie przez 10-15 minut, następnie gotuje przez 5 minut i smaży na oleju roślinnym. W ten sposób można otrzymać zdrową przekąskę, która smakuje jak rukola .

W sieci i książkach kucharskich można znaleźć wiele ciekawych przepisów. Podajmy kilka przykładów.

Kawa z mniszka lekarskiego

Smaczniejszy i najbardziej aromatyczny napój uzyskuje się z rośliny, która ma co najmniej 2 lata.

Zbierz korzenie mniszka lekarskiego, dokładnie umyj, pokrój wzdłuż i pozostaw do wyschnięcia w ciepłym miejscu na dwa tygodnie. Następnie pokrój korzenie na kawałki o długości 1 cm, smaż je na suchej patelni, aż pojawi się przyjemny aromat, a korzenie nabiorą koloru ciemnej czekolady. Zmiel prażone korzenie w młynku do kawy i użyj do zaparzania kawy.

Na 1 szklankę napoju weź 1 łyżeczkę surowców i dodaj miód do smaku.

Sałatka z liści mniszka lekarskiego, kurczaka i warzyw

Pyszna i pożywna sałatka, która dostarczy organizmowi witamin, minerałów i błonnika, da długotrwałe uczucie sytości

młode liście mniszka lekarskiego 1 pęczek
Filet z kurczaka 1 szt.
Jaja przepiórcze 4 rzeczy.
Pomidory 2 szt.
Orzechy włoskie 50g
Sól pieprz smak
Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe. łyżki
Olej słonecznikowy do smażenia filetów
Sos sojowy 1 st. łyżka
Sok cytrynowy 1 st. łyżka.

Pokrój filet z kurczaka w małe słupki, pieprz i sól. Smażyć na patelni w oleju roślinnym na złoty kolor.

Jajka ugotować na twardo. Opłucz liście mniszka lekarskiego i mocz je w słonej wodzie przez 10-15 minut. Osusz je, układając je na papierowym ręczniku.

Na talerzu ułóż liście mniszka lekarskiego, ułóż jajka przepiórcze przekrojone na pół, pomidory pokrojone w małe plasterki i kawałki kurczaka.

Przygotuj dressing: Połącz sos sojowy, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Sałatkę polać sosem, wierzch posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Dżem z mniszka lekarskiego z cytryną

Zachowaj kilka słoików na zimę. Delikatność przypomni Ci o zapachach lata i pomoże oprzeć się wirusom.

Kwiaty mniszka lekarskiego (żółte kwiatostany) 350 gr
Cukier 1 kg
Cytrynowy 2 średnie
Woda 1 litr

Najpierw musisz przygotować kwiaty: oczyść świeże kwiatostany z zieleni i działek, dokładnie spłucz, zalej wodą i pozostaw na 30 minut. Następnie zmień wodę i pozostaw na noc – aby nie było goryczy.

Następnego dnia spuść wodę, włóż przygotowane mlecze do rondla. Umyj cytryny, obierz je, pokrój w małe plasterki i wymieszaj z mleczami. Surowiec zalać wodą, przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie gotuj przez kolejne 15-20 minut.

Schłodzić mieszaninę i przecedzić przez kilka warstw gazy. Powstały płyn wymieszać z cukrem, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować syrop do miękkości. Łatwo to sprawdzić: kapać na talerz, jak się nie rozlewa to gotowe.

Jak wybrać i przechowywać mniszek lekarski

Możesz zbierać mlecze przez cały okres ich kwitnienia. Ale lepiej robić to na łąkach i polanach, z dala od ruchliwej autostrady, apartamentowców i budynków przemysłowych.

Zebrane mlecze dokładnie opłucz i pozostaw do wyschnięcia w suchym, przewiewnym miejscu.

Suszone części rośliny najwygodniej przechowywać w szklanych słoikach lub lnianych workach. Lepiej stosować je do następnego sezonu, gdyż z czasem stężenie składników pokarmowych w kolekcji maleje.

 

Preparaty z mniszka lekarskiego.

 

Odwar z korzenia mniszka lekarskiego: 20 gramów ziela w szklance wody lub jako herbata; pół szklanki 3-4 razy dziennie.

Proszek z mniszka lekarskiego: na czubku scyzoryka, 3 razy dziennie. Mieszanka preparatów na egzemę: weź 1 łyżkę. łyżka korzenia mniszka lekarskiego i łopianu w 3 szklankach wody; nalegać na noc, gotować przez 10 minut rano i pozostawić bez ognia na 20 minut; weź pół szklanki 5 razy dziennie.

Maść na egzemę: miód zmieszany z mąką z mniszka lekarskiego. Spłucz maść z ciała ciepłą serwatką.

Sok z mniszka pomaga usuwać brodawki, leczy egzemę i inne choroby skóry. Może być przydatny przy ukąszeniach owadów. Sok tonizuje i wzmacnia organizm, neutralizuje szkodliwe substancje, pomaga w chorobach kości i kręgosłupa, wzmacnia zęby, zwalcza choroby przyzębia (sok ze świeżego mniszka lekarskiego zmieszany z sokiem z marchwi i liści rzepy).

Sok z mniszka lekarskiego jest pozyskiwany w maju lub czerwcu. Roślinę moczy się w zimnej, lekko osolonej wodzie przez około pół godziny, aby zmniejszyć gorycz. Pij sok z mniszka lekarskiego codziennie przez długi czas, 1/4 lub 1 szklankę, możesz zrobić napój na wywar z płatków owsianych lub ryżu z jedną łyżką miodu. Dzięki alkoholowi (lub wódce) można zakonserwować sok z mniszka lekarskiego.

Ludzie jedzą mniszek lekarski od dawna – starożytni Chińczycy i rdzenni Amerykanie jedli mniszek lekarski.

Sałatka „Pisanli” jest przygotowywana z młodych liści mniszka lekarskiego moczonych w soli fizjologicznej przez 30-40 minut, aby pozbyć się goryczy.

Do barszczu wkłada się również liście mniszka lekarskiego, z kwiatów mniszka lekarskiego robi się dżem i robi się wino, z rozchylonych pąków mniszka lekarskiego przygotowuje się „miód mniszkowy”, a z prażonych korzeni robi się namiastkę kawy.

Gotowane liście są używane jak szpinak.

W Anglii kwiaty mniszka lekarskiego są używane do produkcji wina tak popularnego, że Ray Bradbury nazwał swoje opowiadanie „Dandelion Wine” na cześć napoju.

W niektórych krajach liście mniszka lekarskiego są fermentowane jak kapusta, liście wiosenne są marynowane. W kosmetologii maska ​​ze świeżych liści mniszka lekarskiego odżywia, nawilża i odmładza skórę, a napar z kwiatów wybiela piegi i plamy starcze.

 

Możesz również polubić…